Hirdetés

15 éve indult az Agymenők, itt tartanak most a színészek

|

15 éve annak, hogy Sheldon, Leonard, Penny, Raj, Howard, Amy és Bernadette az életünk részévé váltak, megformálóiknak pedig vagy ugródeszka volt a sorozat, vagy csak egy állomás.

Hirdetés

A 12 évadot, összesen 279 epizódot megért sitcom 2007. szeptember 24-én rajtolt el a CBS-en Amerikában, nálunk 2009. december 27-én kezdték el vetíteni a Coolon, aztán a hatodik évadtól a Comedy Central sugározta. Kezdetben még egészen más volt a széria hangulata, a készítők sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a geek humorra és az olyasfajta panelek, mint a szőke nőkkel kapcsolatos viccek kiaknázására, majd az idő múlásával és további karakterek érkezésével áttolódott a hangsúly. Az agyas és kocka fiúk sokat csiszolódtak a nagybetűs élet és a női szereplők által, utóbbiak pedig levedlették a furcsa/butuska lány bábját és többnyire felelősségteljes felnőtt nővé váltak - persze egyikük sem felejtette el, hogyan kell mókázni, így olyan témákkal azonosulhattunk és mosolyoghattunk egyszerre, mint a kapcsolatépítés, az identitásválság, illetve a családalapítás.

Hirdetés

A sorozat karaktereit megformáló színészek közül volt, aki lényegében együtt nőtt fel a szerepével és olyan is, aki már túl volt néhány sikeren, mielőtt castingolták volna. Akad olyan is a csapatból, akinek való életbeli munkája a szériában is megjelenik, sőt kapcsolat is született a szériának köszönhetően. Nézzük hát, hogy honnan indultak és 15 év után hol tartanak az Agymenők sztárjai:

Jim Parsons - Sheldon

Tekintve, hogy Sheldon Cooper megtalálta élete szerelmét Amy Farrah Fowler személyében, meglehetősen mókás, hogy megformálója, Jim Parsons hét epizódban is játszott egy olyan sorozatban az Agymenők előtt, amelynek a címe Amynek ítélve volt. A színész mindent megtett annak érdekében, hogy sikerüljön az áttörés, temérdek televíziós pilot meghallgatásán vett részt, megfordult reklámokban, dolgozott Off-Broadway produkciókban és felbukkant olyan viszonylag ismeretlen filmek kisebb szerepeiben is, mint a New York arcai, a Keresztutak és a Balek-suli.

Mikor elolvasta az Agymenők pilotjának forgatókönyvét, érezte, hogy Sheldon szerepe illene hozzá, de nem a karakter miatt, hanem a párbeszédek szerkezete varázsolta el, ahogyan az írók zseniálisan használták azokat a szavakat, amelyeket a legtöbben nem ismernek, hogy megteremtsenek egy ritmust, és ez a ritmus fogta meg őt. A többi már történelem, alakításával pedig számos díjat (Primetime Emmy, Critics' Choice, Golden Globe stb.) zsebelt be az évek során. És nem csak azokat. Az országos hírnév több lehetőséget is hozott számára. Szinkronizált a Family Guy-ban, videojátékban (Marvel Super Hero Squad: The Infinity Gauntlet) és animációs filmben (Végre otthon!) is, felbukkant a Muppets-ben és Zac Efron oldalán (Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány), együtt komédiázott Jack Blackkel (Vad évad), kivette a részét a három Oscar-díjra jelölt A számolás jogából és a netflixes Hollywoodból is. 2011 és 2018 között voltak komolyabb színpadi munkái is, az A fiúk a bandából című darabból sorozat is született a Netflixen.

Az Agymenők befejezése után az előzményeket elmesélő Az ifjú Sheldon sorozatból narrátorként és producerként veszi ki a részét, utóbbi titulusában sorozatbéli partnere, Mayim Bialik projektjét, a Call Me Katet is támogatja. Legközelebb a Spoiler Alert című dramedy-ben láthatjuk az amerikai újságíró, Michael Ausielloként, és egy tévéfilm, a The Monarchy Is Going to Sh*T megvalósításán is dolgozik.

Johnny Galecki - Leonard

Parsonsszal szemben Galecki már az Agymenők előtt is ért el kisebb sikereket. Első emlékezetesebb szerepe az 1989-es Karácsonyi vakációhoz köthető, de láthattuk olyan filmekben is, mint a Bean - Az igazi katasztrófafilm, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron és a Vanília égbolt. Az országos hírnevet a Roseanne hozta meg számára, amelyben szerepelt több olyan kollégája (Laurie Metcalf, Sara Gilbert) is, akik később felbukkantak az Agymenőkben, a Blossomban pedig Mayim Bialikkal (Amy) játszott együtt. Eredetileg Sheldon Cooper szerepére nézték ki, de úgy érezte, hogy Leonard Hofstadter figurája közelebb áll hozzá, a sorozat és az idő pedig őt igazolta. Mint később elárulta, sorozatbéli édesanyjához hasonlóan a valódi is kemény, de szerető anya. Az Agymenők forgatása során összejött Kaley Cuocóval, két éven keresztül jártak, majd szakítottak és barátok maradtak.

Díjjal ugyan kevésbé halmozták el, mint Parsonst, viszont szerepekben nem szenvedett hiányt: játszott a Hancockban (Will Smith-szel), a Lopott időben (Justin Timberlake-kel), a Körökben (Vincent D'Onofrióval) és az Egy kutya négy útjában (Dennis Quaiddel), időközben pedig feltámasztották a Roseanne-t is The Conners néven, amelyben újfent David Healy-t formálta meg. Hogy a jövő mit tartogat a 47 éves színész számára, az egyelőre még kérdéses, ugyanis jelenleg csak egy produceri projekt van feltüntetve nála, a Catching Babies című regényből készül sorozat az ABC-re.

Kaley Cuoco - Penny

A fiatal színésznő társaihoz hasonlóan próbált feltörni a 90-es évek végén/2000-es évek elején, de egy-egy sorozatepizód (Miért éppen Alaszka?, Hetedik mennyország) vagy kisebb mellékszerep jutott csak neki (SID 6.7, Mint-a-kép). A 2000 és 2001 között futott Nőrületben (Ladies Man) már több részben is bontogathatta a szárnyait, a 2002-ben elrajtolt Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a mennykővel (8 Simple Rules) pedig végre felhívta magára a figyelmet. Innen a Bűbájos boszorkákba, A szökésbe és legfőképpen az Agymenőkbe vezetett az útja, amely meghozta a várt áttörést. Penny szerepét imádta, még flash mobot is szervezett a stábbal a rajongóknak, Carly Rae Jepsen slágerét, a Call Me Maybe-t adták elő a közönség előtt, amiből vírusvideó lett, a YouTube-on is nagyot ment.

2017-ben megalapította saját televíziós produkciós cégét Yes, Norman Productions néven, és rögtön kötött is egy többéves szerződést a Warner Bros. Televisionnel. Ennek keretében valósult meg a 2018-as The Flight Attendant regény adaptációja, A légikísérő című HBO Max-show, valamint kapta meg Harley Quinn szinkronizálásának lehetőségét a Warner animációs sorozatában.

Idén több projektben is láthattuk őt: A légikísérő a második szezonnal folytatódott, a Harley Quinn széria a harmadik évadával tért vissza, az A torontói ember a Netflixen mutatkozott be Woody Harrelsonnal és Kevin Harttal, a Meet Cute pedig egy időutazós romantikus komédia Pete Davidsonnal a Peacockon. Cuoco jelenleg is több projekt felett bábáskodik: a Doris Day: Her Own Story-ban a címszereplőt fogja életre kelteni egy limitált sorozatban; Thomas Vincent (Testőr, Reacher) rendezésében, a Role Play-ben szerepelni is fog a produceri támogatás mellett; ő is segít a Harley Quinn spin-off, a Noonan's életre hívásában, amely Kite Manre fókuszál majd.

Simon Helberg - Howard

Az Agymenők mókagyárosát, Howard Wolowitzot alakító Simon Helberg nem csak szerepe szerint zsidó, és nevettet meg másokat. A szintén színész Sandy Helberg (Űrgolyhók, Csillag születik) fia remek hangutánzó, gyakran szórakoztatta társait a forgatáson azzal, hogy ismert embereket személyesít meg, ezen tehetségét pedig a sorozatban is többször megcsillogtatta. Nem meglepő hát, hogy már az Agymenők előtti pályafutása is tele van vígjátékokkal és komédiákkal, kezdve az 1999-es első szerepétől (Dilidoki) olyan projekteken át, mint a Buliszervíz, a Sulihuligánok és a MADtv, egészen a Jóbarátok spin-offig, a Joey-ig bezárólag, de említhetnénk az Evan, a minden6ót és az A színfalak mögöttet is. Volt saját rövidfilm-sorozata (Derek and Simon: The Show), szerepelt websorozatban (Dr. Horrible's Sing-Along Blog), majd a Howardos időszaka alatt becsúszott egy-két "komolyabb" alakítás is, mint a Florence - A tökéletlen hang Meryl Streep és Hugh Grant oldalán, amiért Golden Globe-díjra jelölték. 2021-ben Adam Driver mellett az Annette-ben nyűgözte le a nézőket.

Érdekesség, hogy Mark Hamill fiával, Nathannel gyermekkori barátok, így nem meglepő, hogy Luke Skywalker megtestesítője felbukkant az Agymenőkben is egy-két cameo erejéig. Helberg az anyasorozat befejezése után sem hagyta teljesen hátra Howard Wolowitz karakterét, hiszen Az ifjú Sheldonban hallhattuk megszólalni. Hangja felcsendül a Disney+-os Fel! mellékszál, a Dug Days egyik epizódjában is, míg filmek tekintetében idén Mayim Bialik rendezésében (As They Made Us) és a Space Oddity című sci-fi komédiában is láthatták az amerikai nézők. Legújabb projektje, a Rian Johnson nevével fémjelzett Poker Face sorozat a Peacock streaming szolgáltatáson fog bemutatkozni Natasha Lyonne-nal a főszerepben, más újdonsága egyelőre nincs kilátásban.

Kunal Nayyar - Raj

Az indiai felmenőkkel rendelkező brit színész eredetileg pénzügyi téren szeretett volna munkát szerezni, le is diplomázott, de közben színjátszó órákra is kezdett járni, és több iskolai darabban játszott. Miután részt vett az Amerikai Főiskolai Színházi Fesztiválon, úgy döntött, hogy színész lesz. A színészmesteri diploma letétele után televíziós reklámokban és londoni színdarabokban alkalmazták, az első komolyabb sorozatbeli felbukkanása az NCIS-ben volt, egy Suspicion című részben. A szerencse ezt követően mosolygott rá, miután az ügynöke hallotta, hogy a CBS egyik készülő produkciójához keresnek valakit egy tudós szerepére, és biztatta, hogy jelentkezzen rá. Az Agymenők pedig egy csapásra ismertté tette, így az olyan különleges események mellett, mint a Simon Helberggel közösen megtartott Tribute to Nerds show megtalálták más szerepek is: szinkronizált a Jégkorszak 4: Vándorló kontinensben és a Trollokban, játszott a Sanjay és Craig, valamint Fantasy Hospital sorozatokban, valamint a színpadot sem hanyagolta el, még Jesse Eisenberggel együtt is fellépett (The Spoils).

Legutóbbi projektje, a Gyanú (az eredeti címe Suspicion, akárcsak a karrierjét elindító NCIS-részé) csak pár hónapja került fel az AppleTV+ felhozatalába, de Nayyar gőzerővel folytatja a munkát. Az egy New York Times bestseller könyv alapján készült The Storied Life of A.J. Fikry-t az ő főszereplésével rendezte meg Hans Canosa (A nő másik arca), a Netflixre 2023-ban érkező Spaceman című sci-fi drámában Adam Sandlerrel játszhat együtt, a Maharajas of Comedy tévéfilmben saját magát adja majd, a How to Date Billy Walsh produkcióban pedig a Cobra Kai sztárjához (Tanner Buchanan) csatlakozik. 2015-ben megjelent humoros önéletrajzi könyve, az "Igen, az akcentusom igazi - és néhány más dolog, amit még nem mondtam nektek" 2023 nyarán fog megjelenni magyar kiadásban.

Mayim Bialik - Amy

A lengyel, cseh és magyar felmenőkkel is rendelkező Mayim Bialik a színészkedés mellett valóban tudós, akárcsak Amy: alapdiplomáját idegtudományból szerezte, 2007-ben doktori fokozatot ért el. A színészi mesterséget azonban már jóval előtte elkezdte, a '80-as évek végén gyermekként csöppent bele a film- és sorozatgyártásba. Pályafutását a Ron Perlman és Linda Hamilton főszereplésével készült, 1987-ben indult A szépség és a szörnyeteg sorozatban kezdte el, egy évvel később pedig már horrorfilmben szerepelt (Pumpkinhead: A bosszú démona). MacGyveren, Doogie Howseren és Michael Jackson klipen (Liberian Girl) keresztül vezetett az út az első komoly munkájáig, az 1990-ben elrajtolt Blossom szériáig, amelyben ő volt a címszereplő, Blossom Russo. Egészen 1995-ig tartott ki a sorozat lendülete, a következő komoly állomásig tartó időszakban pedig több rajzfilmsorozatot (Johnny Bravo, Hé, Arnold!, Kim Possible) és szériát (Szünet, Félig üres, Míg a halál el nem választ) is megjárt. Az Agymenők harmadik évadában mutatkozott be Sheldon Cooper potenciális barátnőjeként, Amy Farrah Fowlerként, a negyedik szezon nyolcadik epizódjától kezdve pedig már állandó szereplővé lépett elő. Alakítása miatt többször is Emmy-díjra jelölték.

Az Agymenők utáni karrierje vendégszereplést (Az ifjú Sheldon, Borderlands 3), saját rendezést (As They Made Us), saját sorozatot (Call Me Kat) és műsorvezetést (Jeopardy!) is hozott számára, legközelebb pedig a The Inspector Chronicles névre keresztelt sci-fi komédiában hallhatjuk a hangját. Saját podcastet is indított, a Mayim Bialik's Breakdown-t, ami minden kedden új adással jelentkezik.

Melissa Rauch - Bernadette

Rauch rendelkezik a legkevesebb előzménnyel a főbb színészek közül, hiszen mielőtt 2009-ben megkapta Bernadette Rostenkowski szerepét, többnyire ismeretlenebb alkotásokban tűnt fel. Első szerepe a 2006-os Delirious film volt Steve Buscemivel, amit a Kath és Kim sorozat, valamint a Spancserek (Paul Rudd, Jason Segel) követett. Az Agymenők harmadik évadától kezdve Bernadette-ként szerette meg a világ, de akadnak olyanok is, akik a True Blood Summereként emlékeznek rá. Rauch egyszer elárulta, hogy karakterének elváltoztatott hangját a szüleiről mintázta: az édes és magas változatot édesanyjáról, míg Wolowitzné mély és hátborzongató utánzását édesapjáról.

Így nem meglepő, hogy színészi képességeit elsősorban nem az élőszereplős művekben, hanem a szinkronmunkák során kamatoztatta, különleges hangszínét többek között a Jégkorszak 5: A nagy bumm, a Batman és Harley Quinn, a Kutyák és macskák 3 és a Robot Chicken is őrzi. 2015-ben kipróbálta magát íróként is a Tökéletlen talajfogással, aminek a főszerepét is eljátszotta. Rauch idén sem unatkozott, a The Chicken Squad és Firebuds animációs szériákban szinkronizált, az NBC-re készülő Night Courtban pedig egy bírónőt kelt életre (színészként és producerként is).

Jöhetnek a sztorizgatások kommentben: mi volt a kedvenc jelenetetek? Melyik szereplő nőtt leginkább a szívetekhez? Volt olyan, akit ki nem állhattatok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.