Hirdetés

11 apró érdekesség a Pixar animációs filmekből

|

A stúdió legújabb alkotása, az Előre kapcsán szedtünk össze 11 érdekességet a temérdek poén, kikacsintás és trívia közül.

Hirdetés

Nemrég került mozikba a Pixar legújabb meséje, az Előre, ami habár nem fogja megváltani a világot, míg így is egy rendkívüli és könnyfakasztó alkotás lett. Ennek apropóján gondoltuk, hogy a Breaking Bad és a karácsonyi filmek után a Pixar animációs filmjei is megérdemelnek egy külön cikket, hiszen a Toy Storytól kezdve, A hihetetlen családon át, egyenesen a Felig csaknem minden alkotásuk rogyásig van érdekességekkel és kikacsintásokkal. Magától értetődően valahol meg kellett húznunk a határt, így voltak olyan abszolút szembetűnő tríviák, amik nem kaptak végül helyet a listán - de pont emiatt is arra bátorítanánk titeket, hogy osszátok meg velünk, ha kihagytunk valami fontosat.

Hirdetés

Toy Story - A könyvcímek

1995-ben csaknem minden megváltozott a Toy Storyval, ami kapcsán még az Akadémia is bevezette később a Legjobb animációs film Oscar-díját. És már a stúdió legelső alkotásában is el-elrejtettek pár érdekességet, melyek közül a polcon sorakozó könyvek mindenképpen említésre méltóak. Mikor Woody beszédet tart, mögötte tisztán kivehetőek a regények gerincén feltüntetett címek; az érdekesség az egészben az az, hogy ezek korábban megjelent Pixar rövidfilmeket jelölnek (pl. Tin Toy, KnickKnack, Red's Dream stb.).

A hihetetlen család 2 - A festmény

Brad Bird 2018-ban visszatért, hogy karrierjének egyik legnagyobb durranásának, a tizennégy évvel korábbi A hihetetlen családnak folytatást csináljon. Elmondása szerint azért várt (vártak) ennyi ideig, mert csak akkor szerettek volna második részt csinálni, ha legalább olyan jó ötletük támad, mint anno. Ez bejött nekik, az év egyik legjobbja lett a folytatás, ami kissé változtatott a formulán, és sokkal inkább Helenre fókuszált a történet, kevésbé a családra. Pontosan ezt mutatja be Helen hotelszobájának festménye is, ami a karakter elszigeteltségét hivatott alátámasztani (a nő a jobb oldali vonal, a többi négy pedig a családja).

A rengeteg-rengeteg egymásra utalás

Ennek a témának egy külön kis bekezdést szenteltünk, hiszen csak ezekből az egymásra utalásokból kijönne egy különálló cikk. Jelen esetben ez alatt azt értjük, hogy évről évre a Pixar elkezdte megidézni a jól ismert karaktereit más-más műveiben. Tényleg csak felsorolás szinten: Buzz Lightyear látható a Némó nyomában rendelőjében; szintén a Némó nyomában rendelőjében észrevehető, hogy a srác egy Mr. Irdatlan képregényt olvas; Buzz és Woody mellett Mike Wazowski is pinataként bukkan fel a Cocóban; apropó Coco - megtalálható a halott, csontvázas kiadása A hihetetlen családnak; a WALL-E-ban látható, hogy a kis robot begyűjtötte Rexet a Toy Storyból; Bomb Voyage (A hihetetlen család pantomim rablója) felbukkan a L'ecsó végén stb.-stb.

Toy Story - Ragyogás

Megmosolyogtató érdekesség volt, hogy az első Toy Story utalt a korábbi Pixar rövidfilmekre, de az már egy kissé szemöldök ráncoló tény, hogy nem egy, de két utalás is észrevehető Stanley Kubrick Ragyogás című alkotásával kapcsolatban. Az egyik egy aprócska poén, hogy Sid házában ugyanaz a mintás szőnyeg található meg, mint az Overlook hotelben. A másik viszont több kérdést vet fel, hiszen a Toy Story 3-ban, mikor Woodyék Bonnie számítógépén chatelnek, a Velocistar237 profil van megnyitva. A Ragyogásban pedig Danny a 237-es szobába megy be az összeaszott öregasszonyt megnézni.

Coco - Sid életútja

Arra elég sok néző és rajongó rájött, hogy a Toy Story 3-ban felbukkanó kukás srác az maga Sid, csak felnőttként (és láthatólag még mindig jó rá ugyanaz a halálfejes póló). Az viszont már csak a szemfüleseknek tűnt fel, hogy Miguel és Hector mellett egy pillanatig Sidet is láthatjuk a Cocóban - csak éppen halottként, csontvázként. A Pixar egyelőre nem erősítette meg ezt a teóriát, mindenesetre roppant mód tetszetős (ami persze a karmát is alátámasztja).

L'ecsó - Ego irodája és írógépe

Manapság nem esik annyi szó erről a 2007-es csodáról, viszont ha már homályosak az emlékeink, akkor érdemes újra elmerülni a gourmet patkány, Remy kalandjaiban. Ebben a filmben találkozhattunk a leggonoszabb küllemű és leginkább egy halottra emlékeztető Egóval, az ételkritikussal, akinek megjelenésénél mindössze irodája és írógépe az ijesztőbb. Míg az előbbi egy vérvörösen izzó koporsóra, addig utóbbi egy csontváz koponyára hasonlít. Szerencsére a történet végére Egóba is visszaszáll az élet és az ételek iránti szeretet.

Fel - Kockák és karikák

Kevés az olyan film nem csak animációs szinten, ami már az első tíz percben meg tudja ríkatni a nézőjét. Mégis mikor a gyönyörű montázsban láthatjuk, ahogy Carl és Ellie egymásra találnak, szerelmesek lesznek, szerelemből házasságot kötnek, majd egy tragédia folytán mégis szétválnak... nem lehet könnyek nélkül átélni ezeket az életre szóló pillanatokat. Ha kitörüljük sós könnycseppjeinket a szemünkből, akkor akár azt is észrevehetjük, hogy igaz szerelmük ellenére mennyire különböztek ők ketten. Két egyszerű, geometriai minta alapján rajzolták meg nem csak magukat a karaktereket, de a házukat, a berendezéseket, a fényképkereteket is. Az ellentétek vonzzák egymást - ezt már a Mint a kámforból is megtanulhattuk.

Coco - Hector aranyfoga

A Fel mellett a 2017-ben debütált Coco miatt is százdarabos papírzsebkendőket fújtunk tele a meghatottságtól, de mindennek igencsak örültünk. A mexikói kultúrába elkalauzoló filmecske ismét ráébresztett bennünket, hogy a halál az élet velejárója, nem tehetünk ellene semmit, de szeretett elhunytainkra mindig emlékezni tudunk és kell is. Habár nem szeretnénk lelőni a film végi spoilert, de a főszereplő Miguel mellé csapódó csontváz Hectorról azért egy s mást megtudhatunk, ha figyelünk a részletekre. Például, hogy miért van neki egyáltalán aranyfoga…

Toy Story 3 - A megmaradt öltések

Talán mindnyájan emlékszünk a második Toy Story egyik szívszorító pillanatára, amikor Woody keze leszakad. Habár pánikra nem volt semmi ok, hiszen az öreg mester gyorsan vissza is varrta kedvenc cowboyunk végtagját (akár úgy is mondhatnánk, hogy kapott egy tartalék szövetkezet, haha). Ezzel kapcsolatban pedig igencsak örömteli pillanat volt, amikor mind a Toy Story 3-ban, mind pedig a 4-ben észrevettük, hogy a barna színű öltések még mindig látszódnak seriffünk ingén.

Szörny Rt. - A változás szele

Nem, jelen esetben nem a nagy sikerű Scorpions muzsikájára gondolunk, hanem Pete Docter 2001-ben kiadott animációs csodájára, a Szörny Rt.-re - egészen pontosan a filmben hallható egyik ikonikus mondatra. Miután megismertük Sully és Mike "ellenfelét", a gyíktestű Randall-t (akinek eredetileg az utánozhatatlan Steve Buscemi kölcsönözte a hangját), sokunknak megütötte a fülét a karakter egyik frázisa: "Hallgasd csak: ez bizony a változás szele". Ennek a mondatnsk a jelentősége pedig a film előzményében, a Szörny Egyetemben érhető csak igazán tetten, hiszen a szintén a kampuszon tanuló Randall egyik poszterén virít ez a mantra.

Toy Story - A rakétakilövés

A végére még egy Toy Story érdekesség, méghozzá szintén az első filmből. Miután Woody Buzz után ered, és kikötnek a Pizza Planeten, egy igazi geek paradicsomba érkeznek meg, ahol minden egyes sarokban vár minket egy megmosolyogtató kikacsintás (például az eredeti 1979-es Alienre). Viszont ha tekintetünket kicsit feljebb visszük, akkor akár azt is észrevehetjük, hogy a nagyképernyőn egy rakétakilövés visszaszámlálása pereg. A poén az egészben az az, hogy a feltüntetett időpont az Woody és Buzz rakétamutatványát jelzi, ami majd a film végén következik be, pontosan annyi idő múlva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.