Hirdetés

11 apró érdekesség filmekből, amiket talán nem tudtál - 2. rész

|

Folytatjuk tovább a felfrissített cikksorozatunkat, aminek keretein belül a filmek legapróbb, alig észrevehető érdekességeit keressük. A második részben felbukkan többek között Tom Cruise, Mad Max és Tarantino is.

Hirdetés

Ugyanúgy, ahogy az első rész esetében, most is 11 - felfrissített - kikacsintást szedtünk össze nektek, amik között szerepelnek más ismert alkotások (Terminátor 2. - Az ítélet napja vagy a Ponyvaregény, hiszen ezek tényleg rogyásig vannak utalásokkal), de igyekeztünk több újat is behozni. 

Csillagok között (2014)

Christopher Nolan gigászi sci-fije, a Csillagok között sokaknak kevésbé volt emészthető, mint a korábbi filmjei, de legalább ugyanennyi néző élvezte a látottakat (és sírta el magát a záró képsor közben). Még a film elején látható, hogy hőseink egy hatalmas kukoricaültetvényen hajtanak keresztül, hogy nyerjenek egy kis időt, ezzel egy kvázi szemkápráztató jelenetet teremtve. Ezzel kapcsolatban csak annyi jegyezhető meg, hogy Nolanék jelen esetben nem CGI-jal oldották meg ezt a kocsikázást, hanem ténylegesen belehajtottak a kukoricák közé. Egy farmertől vásárolták fel a forgatáshoz szükséges földterületet, aminek ép és megmaradt termését végül el is adták egy kis zsebpénz gyanánt.

Hirdetés

Halálos iramban: Ötödik sebesség (2011)

Az eléggé gyengusz negyedik rész után egy teljesen szórakoztató film kerekedett ki a 2011-es Halálos iramban: Ötödik sebességből, ami kapcsán nem mehetünk el szó nélkül, hogy itt vett egy nagy kanyart a teljes franchise, és jutott el oda, ahol most van (vagyis izgalmas autóversenyzés helyett piff-puff lövölde). Viszont mindezek ellenére meg kell jegyeznünk a széria egyik, ha nem a leglátványosabb jelenetét, nevezetesen a két koromfekete Dodge Chargerrel elvitt széfes lopást. Már eddig is izgalmas és extravagáns volt ez a szcéna, de ha hozzávesszük azt is, hogy abban a széfben egy harmadik, átalakított autó volt, aminek sofőrje egy kis kémlelő lyukon át vette be a kanyarokat, tartotta a tempót Vin Dieselékkel, akkor önkéntelenül is nagy mosolyra húzódik a szánk - még ha nem is szeretjük ezt a franchise-t.

Mátrix (1999)

A Mátrixnak egy külön listát lehetne szerkeszteni, annyira érdekesség van benne, viszont valahol meg kellett húznunk a határt. Jelen esetben egy felettébb markáns megoldást mutatunk nektek, ami kapcsán néző legyen a talpán, aki ezt azonnal észrevette. Ugye Hollywoodban a készítők legalább annyira imádják a visszatükröződést különböző felületeken, mint amennyire utálják is a sok utómunka miatt. Hogy ne látszódjon a kamera ilyen esetekben, vagy olyan szögből próbálják felvenni az egészet, ahonnan nem vehető észre, vagy egyszerűen kivágják a kész filmből. Viszont azon jelenetben, ahol Morpheus és Neo meglátogatják az Orákulumot, ezek közül egyiket sem tudták kivitelezni, így végül a kamerára rátettek egy fekete kabátot, hogy kevésbé legyen látható.

Ragyogás (1980)

Stanley Kubrick zsenialitását a szerkesztők közül többen is elismertük már, hiszen egy olyan látásmóddal, precíz kivitelezéssel és nem utolsó sorban merész elképzelésekkel megáldott rendezőről beszélhetünk, aki csaknem minden zsánerben megmutatta, hogy ő a legjobb. Nincs ez másképp a horror műfajában sem, hiszen az eredeti Ragyogás, amit az azonos című regény írója, Stephen King utál (mert Kubrick gyakorlatilag mindent megváltoztatott benne, emiatt King bedurcázott) volt az első, ami ötvözte a művésziességet a horrorral - kifogástalan módon. Kubrick amúgy a maximalista rendezők között foglal helyet, elég csak megemlíteni az ebben a filmben felvett lépcsős jelenetet, de minket most sokkal inkább a főszereplő, Jack Torrance alvós pólója érdekel. A zöld pólón alig vehető ki a "Stovington" felirat, ami egy egyetemet jelöl - pontosan azét, ahol Jack irodalmat és írást tanít a diákoknak. Erre persze nincs adat a filmben, csak a regényben, ebből következtethető, hogy azért nem mindent dobott ki a kukába Kubrick az alapanyagból.

Terminátor 2: Az ítélet napja (1991)

Nolan mellett a másik újrázó, de James Cameron klasszikusát egyszerűen nem lehet elégszer emlegetni. Azt, hogy az író-rendező Cameron csaknem minden kis részletre odafigyelt ennél a (fő)művénél a híres és egyben baromi látványos liftes-rendőrségi lövöldözés is tökéletesen alátámasztja. A Skynet központjából, vagyis a Cyberdyne Systemből menekülő Sarah Connorék lemennek lifttel a földszintre, viszont a bejáratnál kommandósok egész hadába botlanak, akik füsttel próbálják sarokba szorítani őket. A T-800-as visszatessékeli Connorékat a liftbe, és megígéri nekik, hogy "visszajön". Ezek után a füstből lassítva kilépő Terminátor egyenként lövi szét a kommandósok térdeit, majd szerez egy rendőrségi teherautót. Ha újra végignézzük a jelenetet, akkor láthatjuk, hogy mikor Schwarzi kilép a liftből, az egyik vállán áthajtott gránátöv (amibe az M79-es gránátvetőjébe szükséges lőszert tette) előre néz. Viszont mikor kilép a füstből, a gránátokat átcsúsztatta a hátára, hogy az éppen rá célzó rendőrök ne találják el azokat.

 

Mad Max: A harag útja (2015)

Azért az eléggé megmosolyogtató és egyben demotiváló is, hogy a 2015-ben 70 éves George Miller mutatta meg a Mad Max: A harag útjával, hogy mi is az, hogy akciófilm (a mozi operatőre pedig 72 volt). A harag útja maga a tömör gyönyör, az év legjobb filmje volt, ami tényleg példát, illetve útirányt mutatott a többi alkotónak, hogy mihez kellene tartaniuk magukat, ha akciófilmet akarnak csinálni. Érdekesség, hogy a film főgenyája, vagyis Halhatlan Joe ugyanaz a Hugh Keays-Byrne volt, aki még az első Mad Max gonoszát is eljátszotta (vagyis Toecuttert). Viszont az egyik legnagyobb meglepetés az Imperator Furiosa sebhelyei voltak, melyek ugyanúgy festenek, mint az 1981-es Mad Max 2: Az országúti harcos végén Mel Gibson vágásai. Nem esik messze az alma a fájától.

A remény rabjai (1994)

A minden idők egyik legjobb filmjének tartott A remény rabjait természetesen egy magyar származású rendező, Frank Darabont rendezte, aki egyéb másik kimagaslóan jó Stephen King produkcióval is megörvendeztetett már minket (A köd, Halálsoron). Viszont aki filmezésre adja a fejét, az nem intézheti el egy legyintéssel A remény rabjait; van ebben a filmben egy olyan plusz, egy olyan megragadhatatlan többlet, ami naggyá, klasszikussá, akár a legjobbá teszi. Pontosan emiatt annyira örömteli, ha észreveszünk benne egy kisebb kikacsintást, nevezetesen a narrátor, Red (az angyali hangú Morgan Freeman) folyamatosan elutasított szabadlábra kerülését. Az a fénykép nem Freemant ábrázolja fiatalon (mert ilyen képet sajnos nem találtak róla), hanem Freeman fiát, Alfonsót, aki kísértetiesen hasonlít az apjára, így a készítők inkább róla kattintottak egy bűnügyi nyilvántartási fotót.

Donnie Darko (2001)

Az egyik legismertebb kultfilm, amit manapság már elvárás szeretni és imádni, ha sznob akarsz lenni. Viszont emellett ténylegesen egy különös, egyedi filmélményt takar a Donnie Darko, amit már csak Jake Gyllenhaal zsigeri alakítása miatt is érdemes megnézni. De ha a gondolkodós, mélázós, minden részletet kielemző metódust kedveljük jobban, akkor is megér a film egy próbát, mert ezekben tényleg nem szűkölködik. Ahogy érdekességekben sem, viszont annyira mi nem szeretnénk belemenni a súlyos részletekbe, így "csak" egy előreutalást hoztunk nektek. Még a film legelején, mikor Jake és Maggie Gyllenhaal beszélgetnek a konyhában, az asztalon látható egy különös faragású tökfej. Ha ráközelítünk, akkor tisztán látszik, hogy ez Franket, vagyis a "nyuszijelmezbe bújt" alakot ábrázolja.

Titanic (1997)

Rengeteg mindent lehet erről a James Cameron-filmről is megemlíteni - akár a munkálatokat, akár a színészeket, akár az Oscar-esőt vesszük figyelembe -, viszont mi sokkal inkább egy kedves és nem utolsó sorban impozáns kikacsintásra fókuszálunk most. Akármelyik órát nézzük meg a Titanicon, az mindig 2:20-at mutat valamiért. Ha egy kicsit utána olvasunk, akkor megtudhatjuk, hogy pontosan ekkor, hajnali 2 óra 20 perckor süllyedt el az igazi Titanic is.

Ponyvaregény (1994)

A harmadik visszatérő, de nézzétek ezt el nekünk, nem lehet elégszer hivatkozni Quentin Tarantino eme klasszikusára. A múltkori Ezékiel 25:17 után most egy sokkal komplexebb érdekességgel jövünk nektek, ami még Tarantino debütáló munkájával, az 1992-es Kutyaszorítóban filmjével is párhuzamot alkot. Abban a filmben ugye Mr. Pink (Steve Buscemi karaktere) arról pofázik egy sort még a mozi elején, hogy miért nem szeret borravalót adni a pincéreknek. Erre pedig egy külön utalás is van a Ponyvaregényben, mikor Vincent Vega és Mia Wallace elmennek vacsorázni a Jack's Rabbit Slimbe. Őket egy Buddy Hollynak beöltözött pincér szolgálja ki, akit nem más alakít, mint maga Buscemi. És amilyen unottan, nemtörődöm módon veszi fel a rendelésüket, biztos, hogy nem fog ő sem borravalót kapni - talán innen ered a borravaló utálata Mr. Pinknek.

Mission: Impossible - Utóhatás (2018)

Utoljára hagytuk az utóbbi évek egyik legnagyobb durranását, a Tom Cruise nevével fémjelzett MI: Utóhatást, ami 2018-ban nem csak a nyár legjobb filmje volt, hanem az év legjei között is előkelő helyen szerepelt. Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy egy akciófilm-széria hatodik (!!) epizódja ennyire jól fog majd muzsikálni, aztán csak kikerekedett szemmel, leesett állal ámultunk a moziban - a szék karfáját szorítva persze az izgalomtól. Például az egyik leghíresebb jeleneténél, a mellékhelyiségben történő gigászi verekedésnél, ami nem csak amiatt maradt meg a nézőknek, mert az August Walkert alakító Henry Cavill újratölti a muszklijait, hanem mert mindent, amit ott látunk, a színészek hajtották végre. Pontosan emiatt és persze az elővigyázatosság jóvoltából az egész padlót (valamint a kézmosót is) lecserélték könnyebb habszivacsra, illetve a színészek ruháját is kitömték extra adag béléssel. (A habszivacs pl. akkor vehető észre, mikor Cruise éppen állna fel a piszoárok mellett - ekkor a lábával szemmel láthatóan lenyomja az egyik szegélyt.)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.