Hirdetés

Ahsoka - ilyennek láttuk az 1-2. részt

|

Folytatódik a Dave Filoni által kikövezett út a Star Wars-univerzumban.

Hirdetés

Dave Filoni neve mára egybeforrt a Csillagok háborújával. 2005-öt írunk: George Lucas - látva a Nickelodeonnál végzett munkáját és a messzi-messzi galaxis iránti fékevesztett rajongását - felkérte őt egy animációs sorozat elkészítésére, A klónok háborújára (2008-2020), melyet egy szintén animációs, ám egész estés film nyitott meg.

Innentől Filoni a Lucasfilm animációs részlegének kabalafigurája lett, ugyanis a hét évadot megélt sorozat mellett legyártotta a négy szezont felölő Lázadókat (2014-2018), a jelenleg is futó Rossz osztagot (2021-), valamint az Ellenállást (2018-2020) és a Jedihistóriákat (2022).

Hirdetés

Az animációs fronton való kiemelkedő teljesítményének köszönhetően azonban újabb lehetőségek nyíltak meg a számára. Kipróbálhatta magát végre az élőszereplős sorozatok világában is (A Mandalóri, Boba Fett könyve), de ezekből még "csak" íróként, producerként és epizódrendezőként vette ki a részét. Egészen 2023-ig. Idén ugyanis eljött a nagy pillanat, megjelent az első élőszereplős Filoni-széria, az Ahsoka. Jobb kezekbe nem is kerülhetett volna a sorozat: egyrészt Ahsoka Tano (Rosario Dawson) karaktere az ő szüleménye, másrészt a cselekmény valójában a Lázadók nyitottra hagyott lezárását folytatja.

Ennél a pontnál talán érdemes közölni a keserédes hírt: az első két rész alapján ez a sorozat azoknak a rajongóknak fog igazán sokat nyújtani, akik legalább a Klónok háborúja és a Lázadók történéseivel tisztában vannak. Nem arról van szó, hogy az animációs szériákat eddig elkerülő nézők nem fognak kapaszkodót találni az Ahsokában (hiszen a karakter már A Mandalóriban és a Boba Fett könyvében is feltűnt, valamint Thrawn főadmirális fenyegetése az előbbi szériában is említésre került), de a karakterekkel azonosulni és a fő konfliktusszál drámai hátterét átélni nehezebb lesz.

Az eddig megjelent két epizód ott veszi fel a fonalat, ahol a Lázadók abbahagyta. Ezra Bridger (Eman Esfandi) eltűnik az éterben Thrawn főadmirálissal (Lars Mikkelsen), Ahsoka pedig Sabine Wrennel (Natasha Liu Bordizzo) utánaerednek megkeresni, hogy rátaláljanak barátjukra és megakadályozzák egy újabb háború kitörését. Az úticél viszont ismeretlen, a kulcs pedig egy titkos térképben rejlik, melyet meg kell szerezni. Mindeközben az eltűnt páros után más is kutat, például a boszorkány Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto), az Erő-használó Baylan Skoll (az idén májusban elhunyt Ray Stevenson alakításában) és tanítványa, Shin Hati (Ivanna Sakhno), akik Thrawn visszahozatalával megdönthetnék az Új Köztársaságot. 

Filoni nem foglalkozik azzal, hogy karakterei, helyszínei és az átívelő történet eddig a Star Wars-közönség egy kisebb szeletéhez jutott el, ehelyett, mintha mi sem történt volna, élőszereplős formában viszi tovább a cselekményt (éppen ezért lesz kevésbé megfogható Thrawn fenyegetése sokak számára). Egyelőre nincs teletűzdelve akciókkal, viszont amikor sor kerül rájuk, rendkívül látványosak és feszültek. A helyszínek újak az eddig megjelent élőszereplős sorozatokban látottakhoz képest (ez alól az Andor kivétel), hiszen végre a szélesebb közönség is megismeri többek között a lázadás születésének helyszínét, a Lothalt.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A sorozat hangulata komorabb (a nyitójelenet kellőképp megteremti Kevin Kiner zenei aláfestésével), nem időzik el kisebb-nagyobb mellékküldetéseken, hanem már az elején megkezdődik egy alapvetően nem túl összetett, de nagy téttel bíró célhoz vezető kirakós összerakása. Nem lehet panasz a castingra sem, Dawson, Bordizzo és a Herát alakító Mary Elizabeth Winstead egytől egyig hozza az animációs sorozatokban ismert karaktereket. Ezenfelül a hardcore rajongók számára is kevésbé ismert Skoll és Hati párosának valódi motivációjának elrejtése szintén hozzátesz a feszültségteremtéshez és a kíváncsiság felkeltéséhez.

Az Ahsoka-sorozat az első két epizód alapján elsősorban a Lázadók szerelmeseinek ajánlott, de egy alaposabb utánanézést/pótlást követően érdemes az újoncoknak is próbát tenni vele. Forgatókönyvében korántsem hibátlan, vannak benne helyenként összecsapottabb megoldások (erre sajnos Filoni is hajlamos), de még így is az egyik legigényesebb és legkonzisztensebb élőszereplős Star Wars-matériának ígérkezik, ami a Disney égisze alól kikerült. Maradjon is így!

Az Ahsoka első két epizódja a Disney+ kínálatában elérhető. 

Hallgass meg egy másik véleményt is: 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.