Hirdetés

Portré: Chris Pratt

|

"Akkoriban egy barátom vásárolta nekem a repülőjegyemet Hawaiira, ahol felfedeztek és végül színész lettem. Szóval azt hiszem, hogy egy győztes sorsjegyet adott nekem." - Chris Pratt

Hirdetés

Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb sztárja, Chris Pratt olyan kasszasikerekhez tette hozzá máris a magáét, mint a Jurassic World, A galaxis őrzői vagy éppen a Bosszúállók: Végtelen háború, de a legtöbben mégis keveset tudnak az életéről, a pályájáról. Az alábbi portré ezt az űrt hivatott pótolni.

Hirdetés

Korai évek:

Christopher Michael Pratt, amerikai származású színész 1979. június 21-én született Virginiában, Minnesota államban a család legfiatalabb gyermekeként. Édesanyja a norvég származású Kathleen Louise (szül.: Indahl), egy Safeway szupermarket dolgozója, édesapja, Daniel Clifton Pratt, aki bányászként is tevékenykedett, sőt, aranyásással is foglakozott, valamint házak átalakításával is. Apja 2014-ben hunyt el szklerózis multiplexben. Amikor Pratt három éves volt, a család a Washington állambéli Lake Stevens városkába költözött. A Lake Stevens High School intézmény falai között kezdte meg tanulmányait, ahol ötödik helyet ért el egy birkózóversenyen, de a focicsapatban is helyet kapott. Amikor akkoriban edzője megkérdezte tőle, hogy mit szeretne elérni az életben, így elevenítette fel gondolatait: "Egy dolgot biztosan tudtam, hogy híres akartam lenni, és egy tonnányi pénzt keresni. Hogy hogyan is csinálnám, arról fogalmam sem volt, szóval nem volt benne semmi proaktív." 1997-ben végzett a középiskolában.

Bátyja volt az, aki a színészet felé irányította öccse érdeklődését. Amikor Pratt látta testvérét egy karácsonyi darabban szerepelni, és hogy ezzel mekkora örömet okozott a szüleinek, akkor egycsapásra elhatározta, hogy ő is ezt a mesterséget űzi majd a jövőt illetően. Az első szemeszter után otthagyta a közösségi főiskolát, ahol színészetet tanult. Utána jegyeladóként és sztriptíztáncosként kereste kenyerét, de ügynökként is házalt, mivel apja halála után a házukat is elvesztették. "Mindig is pucérkodós típus voltam. Nagyon élvezem, amikor ruha nélkül lehetek. Akkoriban szabad voltam, gondoltam, miért ne keressek pénzt a meztelenkedéssel? Sajnos nem voltam egy Magic Mike, ha érted, mire gondolok. Néhányszor felmentem a színpadra, de soha nem szerződtettek hivatalosan. Nem hiszem, hogy túl jó táncos lettem volna" - mondta nevetve Pratt. Sőt, bébiszitter és kertész munkákat is vállalt, de idénymunkát is végzett - egy nyáron például szedret szedett, majd a gyümölcsöt a piacon árulta. Később a féktelen szórakozás és hedonista életmód oltárán való adózás kapcsán Hawaiin tengette hajléktalanként mindennapjait, ahová barátja fizette be őt, miközben egy furgonban és a strandon egy sátorban lakott. Az Independence-nek korábban így nyilatkozott: "Ez egy eléggé lenyűgöző hely egy hajléktalan számára. Mi csak ittunk, cigiztünk, és minimális időt töltöttünk munkával. Csupán élveztük az ételeket és a halászszállítmányokat." Elmondta továbbá azt is, hogy napi szinten hallgatta a híres rapper, Dr. Dre 2001-es című albumát, amelyben minden egyes szám dalszövegét kívülről tudta, de évekkel később Eminem és Dre közös koprodukciója, a Forgot About Dre is egy olyan kedvence volt, amelyet ha álmából keltették volna fel, akkor is felmondta volna.

Karrier:

-2000-2012

19 éves korában a Maui Bubba Gump Shrimp Company éttermében dolgozott, amikor a kanadai színésznő, Rae Dawn Chong felfedezte őt. Szerepet is ajánlott neki a rendezői debütálásában, a 2000-es Cursed Part 3 című rövidhorrorban, amelyet Los Angelesben forgattak. Később Beverly Hillsben is felszolgálói fizetésből próbált boldogulni.

Pratt karrierje ezután indult be, amely kezdetben még főleg a sorozatokra koncentrálódott. Legelőször az Everwood című drámában láthattuk, mint Harold Brighton "Bright" Abbott. Utána a The O.C. című tini-szériában, amelyben négy évad erejéig alakította Winchester "Ché" Cook aktivista karakterét. Első nagyszabású, egész estés hollywoodi játékfilmje 2008-ban debütált az akció-orgia Wanted személyében, az orosz-kazah direktor, Timur Bekmambetov rendezésében, többek között Angelina Jolie partnerként.

2009-ben az NBC berkeiben futó Városfejlesztési osztály című politikai-szatírában tűnt fel a vásznon, mint Andrew Maxwell "Andy" Dwyer. Kezdetben csupán ideiglenes státuszt kapott a szerepe, később viszont olyannyira megtetszett játéka a producereknek, hogy végül állandósították.

2011-ben a Pénzcsinálók című sportfilmben formálta meg az Oakland Asthetics amerikai profi baseball csapat egyik játékosát, Scott Hatteberg-öt. Kezdetben azt mondták neki, hogy túlsúlyos ahhoz, hogy hitelesen játssza el Hatteberg-öt, de sikeres pozitív transzformáción esett át, amelyet Pratt az akkori barátnője, a színésznő Anna Faris főzésének tulajdonított. A testsúlycsökkentés mellett folyamatosan dolgozott, rendszeresen ellenőrizte súlyát, így végül 14 kg-ot sikerült leadnia. Amikor már úgy érezte, hogy elegendő súlytól sikerült megszabadulnia, akkor küldött egy képet magáról a castingolásért felelős rendezőnek, aki számára megnyerőnek bizonyult, és így megnyerte a felvételt. Ezen film előtt Pratt főleg a tipikus éretlen tini karaktereit személyesítette meg. Ezért is volt remek kiugrás számára ez a drámaibb szerep, ahol más, emocionálisabb oldalról is be tudta magát mutatni, hiszen a Pénzcsinálókban egy olyan lelkes apát alakított, aki félt attól, hogy véget ér számára sportkarrierje, valamint aki nehezen sajátított el egy új védekező pozíciót.

Testtömegét visszaszerezte a 2011-es romantikus alkotásban, az Újra együttben, Channing Tatum partnereként, majd újból elveszítette az Oscar-díjas (A bombák földjén - 2008) Kathryn Bigelow Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajszája kedvéért, amelyben a SEAL hatos különítményének, a DEVGRU-nak alakította az egyik tagját. 2013-ban az amerikai rendező, Spike Jonze sci-fi-romantikus-drámájában, az Oscar-nyertes Nőben kapott lehetőséget Joaquín Phoenix oldalán.

-2013-tól napjainkig

Pratt korábban elsősorban a Városfejlesztési osztály-féle pocakos és bohém karaktereiről volt híres, de ez megváltozott 2014-ben, amikor is két olyan filmben is szerepet kapott (a másik a Galaxis őrzői volt), amely változtatott kissé a már megszokott sablonon. Ezek közül az egyik a LEGO-kaland című számítógép-animációs kaland alkotás volt, amelyben Emmet Brickowski építőmunkás orgánumát kölcsönözte. A LEGO-kaland Észak-Amerika harmadik legnyereségesebb produkciójává avanzsált az adott esztendőben.

2013-ban kezdetben elutasította a Marvel égisze alatt formálódó A galaxis őrzői főszerepét, mint Űrlord (Star-Lord), arra hivatkozva, hogy nem szeretne egy újabb Kirk kapitány vagy Avatar pillanatot. A film castingolásáért felelős rendezője, Sarah Finn javasolta Prattet James Gunn direktornak, aki ragaszkodott a színészhez, persze csak az után, miután egy jobb formában látott róla felvételeket. Később Finn mégis megszervezte a találkozót Pratt és Gunn között, mivel Gunn meg volt győződve arról, hogy Pratt tökéletes a szerepre. Sőt, még a Marvel Studios elnökét, Kevin Feige-et is megnyerte, dacára annak, hogy ismételten hízott a szintén 2013-as Elpuskázva című vígjáték kedvéért. És milyen jól is döntött, hiszen a rendkívül látványos adaptáció minden téren sikeresnek bizonyult, és nem csupán bevétel szempontjából tekinthető rentábilisak, hiszen a 2014-es esztendő legnagyobb nyereségét könyvelte el, hanem az ítészeket is elvarázsolta és vált az egyik legautentikusabb képregény feldolgozássá, Pratt pedig pályája csúcsára ért. Bruce Diones a The New Yorkertől így nyilatkozott: "Pratt karizmája szinte túlcsordul, miközben egy olyan beilleszkedni képtelen kicsiny űrcowboyokból álló csapatot irányít, akik annyi jószándékkal vannak tele, hogy ez végig fenntartja a film iránti érdeklődést." Nem hiába, hogy a sikeres szerep egy többfilmes megállapodás részét képezte, amelyet Pratt a Marvellel írt alá.

2014. márciusában elnyerte a CinemaCon Award honorálást a Breakthrough Performer kategóriában. Még ebben az esztendőben második helyezést ért el a People magazin Legszexisebb férfija listáján. Július 18-án az Entertainment Weekly címlapjára is felkerült, valamint egy hosszasabb cikk is foglalkozott testtömeg-indexének alakulásával az elmúlt 12 esztendőt illetően, az Everwood 134 kg-jától a Galaxis őrzői 102-104 kg-jáig. Még mindig 2014-ben, azon belül is szeptember 27-én az amerikai késő esti show-ban, a Saturday Night Live-ban is szerepelt, amelyben az est egyik sztárvendégeként egy pár perces vicces monológot adott elő testsúlyingadozásairól.

2013. novemberében főszerepet kapott a Jurassic Park legfrissebb epizódjában. A klasszikust ő csupán úgy jellemzi, hogy "álmaim Star Wars-a" és rajongásig szereti. A főszerepet eredetileg Josh Brolinnak ajánlották, de végül Pratt kapta meg, Bryce Dallas Howard partnereként, Colin Trevorrow rendezésében. A Jurassic World 2015 egyik legnagyobb kasszasikere lett, de az all time toplistán is az előkelő ötödik helyet foglalja el a több, mint 1.6 milliárdos kasszírozásával. A látványos kalandban Owen Grady-t, a velociraptor oktatót személyesítette meg, és a sikerre való tekintettel visszatér a folytatásban, a Jurassic World: Bukott birodalomban is, amely 2018. június 7-től látható a mozikban.

2016-ban a legendás, 1960-as A hét mesterlövész újabb adaptációja következett, amelyben mesés sztárparádé közepette alakította Josh Faraday-t. A film 2016. szeptember 23-án jelent meg, immáron mérsékeltebb ovációval. Még ebben az évben az Utazók című sci-fi-thrillerben játszott együtt Jennifer Lawrence-szel, szintén vegyes fogadtatásban.

2017. májusában jelent meg A galaxis őrzői második része, amelyben ismételten Űrlord alteregóját öltötte magára, és amely szinopszisa főleg apja, Ego, az örök entitás keresésére fókuszált, akit Kurt Russell alakított. A folytatás is szenzációs sikernek bizonyult, nem hiába, hogy már tervben is van a harmadik epizód, amellyel trilógiává avanzsál a bátor kicsiny héroszok kalandja.

2018. áprilisa egyértelműen Pratt diadalmenete, de ez a pozitív titulus színésztársaira is értendő, hiszen ekkor debütált a várva várt Bosszúállók: Végtelen háború, amely máris rekordokat döntöget, és a közel 2 milliárdos bevételével minden idők negyedik legnyereségesebb mozija, így csak az Avatar, a Titanic és a Star Wars: Az ébredő Erő előzi meg. Az őrült titán, Thanos Végtelen kövek utáni destruktív és kíméletlen hajszáját bemutató lehengerlően látványos, impozáns színészpalettát felvonultató giga-blockbustere nem csupán a rendező Russo-testvérek etalonja, de minden idők legsikeresebb képregényfilmje is, így már mindenki tűkön ülve várja a 2019. május 3-ára datált folytatást. 

2018. március 23-án hivatalossá tették, hogy Pratt visszatér Emmet szerepében a LEGO-kaland folytatásában. Még az idei esztendőben egy produkcióban láthatjuk, egy western-drámában, a The Kidben, míg 2019-ben a Bosszúállók 4-en kívül a Cowboy Ninja Viking c. akció-kalandfilmje van bejelentve.

Magánélet

2007-ben a Szédületes éjszaka című romantikus film kapcsán találkoztak először Anna Farisszel. Egy évvel később már az eljegyzés is formát öltött, majd 2009. július 9-én Indonéziában, Baliban házasságot kötöttek. Ezek után az ifjú pár a Los Angelesben található nívós Hollywood Hillsre költözött. Farris évekkel később került áldott állapotba, amely neves alkalmat 2012-ben ünnepeltek meg baráti és családi körben Seatellben a világhírű Top Chef c. főzőshowban való szereplésük kapcsán. Az epizódot a Seattle Centerben található Chihuly Garden and Glass kiállításon forgatták. Fiúk, Jack 2012 augusztusában látta meg a napvilágot koraszülöttként, mindössze 1.7 kilogrammal. Pratt kijelentette, hogy a koraszülött fiú születése "valóban meghatározta" Istenbe vetett hitét, miután ő és felesége is "sokat imádkoztak", mivel kezdetben féltek a baba prognózisától. Pratt evangélista neveltetésben részesült, majd később a zsidók Jézusért vallási mozgalom iránt mutatott érdeklődést. 2017. augusztus 6-án Pratt és Faris beadták a válókeresetet, majd december 1-jén el is váltak, így nyolc év, külsőre idilli frigy után Hollywood egyik legkedveltebb álompárja külön utakon folytatja tovább életét.

És nektek mi a kedvenc filmetek a színésztől?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.