Hirdetés

Csillag születik: Colin Farrell, az ír fenegyerek

|

Célpontban a SWAT Edző, aki ragadt már telefonfülkében és a szájbab*szott hattyúk városában egyaránt, flangált már Grindelwaldként és a kedvenc állatai a homárok és a... pingvinek?

Hirdetés

Folytatjuk a nem is oly rég újraindított "Csillag születik" cikksorozatunkat, melynek főszereplője ezúttal a karizmában, sármban és változatos szerepekben egyaránt nem szűkölködő, éppen ma 45 éves Colin Farrell. Ahogyan azt a cikk során is látni fogjátok, a színész mind magán, mind szakmai életét átjárja a kettősség, igyekeztünk mi is erre a dualitásra fókuszálni.

Hirdetés

Farrell 1976-ban született Dublinban. A színész roppantul büszke ír származására, elmondása szerint az írek roppantul szentimentálisak, ami rá hatványozottan is igaz. Zűrös gyerek- és tinédzserkora volt, rengetegszer váltott iskolát, ráadásul 18 éves korában egy Sydney-ben történt gyilkossági ügy egyik fő gyanúsítottja lett. A drogok hatása alatt álló Farrell semmire se emlékezett az incidens éjszakájáról, ráadásul a fantomkép is elképesztő mód hasonlított rá. Végül barátja naplója mentette meg és tett pontot az ügy végére, mikor is kiderült, hogy a bűncselekmény időpontjában a város túlsó végén tartózkodtak. Ez a fajta kaotikus életvitel a későbbi évei során is elkísérte az ifjú Farrell-t, de erről még részletesen később.

A színészkedést iránti szenvedélyt Henry Thomas ET-ben nyújtott alakítása ébresztette fel benne, habár egy ideig úgy tűnt, hogy az ír fiúzenekar, a Boyzone tagja lesz - szerencsére ezt a golyót sikerült elkerülnie neki és a színész rajongóinak egyaránt. Első szerepét a Ballykissangel című brit drámasorozatban kapta meg, otthagyva a drámaiskolát. Elmondása szerint egyébként borzasztó volt szinte az összes Shakespeare műben. Kezdeti szerepei között szerepel az Egy egészen mindennapi tolvaj Kevin Spacey oldalán, valamint Tim Roth első rendezése, a Hadszíntér című, családon belüli erőszakról szóló dráma is.

Igazán viszont Joel Schumacher Tigrisek földjén című háborús alkotása hozta meg számára a hírnevet 2000-ben, melyben főszereplőként meg tudta végre mutatni, mire is képes. Mókás utólag visszaolvasni az egyik kritikát, miszerint hiába is próbál Farrell egy rebellis lázadó karaktert hozni, valahogy nem tudja levetkőzni a szerethető hős archetípusát magáról - telitalálat így 20 évvel később visszatekintve. A történelmi vagy háborús filmek nem kerülték el ezután sem, a Törvényen kívül és a Hart háborúja után keményebb, thrilleresebb pályára állt a Fülke, a Beavatás és a SWAT trióval. A Fülke egy sorsdöntő pillanat volt számára, hiszen a zseniális koncepció mellett az ő alakításán állt vagy bukott a film sikere - szerencsére azonban Farrell kiállta a próbát és az egyik legmeghatározóbb szerepe lett.

Még csak 2003-at írunk, de roppantul ügyesen és gyorsan épített magának karriert, a SWAT mellett olyan blockbusterekben szerepelt, mint a Különvélemény (2002) és a Fenegyerek (2003), Hollywood akkori legnagyobb sztárjaival (Kevin Spacey, Al Pacino, Samuel L Jackson, Ben Affleck) az oldalán. Érdekesség, hogy a Különvéleményt választotta az Ocean's Eleven helyett, ráadásul eredetileg úgy jártak a szelek, hogy Matt Murdockot is ő alakíthatja majd - amíg színre nem lépett Ben Affleck. Farrell így utólag valószínűleg nem is bánja, hogy az ugyan elképesztően túlzó, de roppant mód szórakoztató Célpontot alakíthatta első szuperhősfilmjében, melynek kritikai és közönség fogadtatása is hagyott némi kívánnivalót maga után.

Magánélete ekkortájt jutott a mélypontra: drogfüggő volt, falta a kábítószert, a fájdalomcsillapítókat és a nőket is. A 2000-es években gyakorlatilag megszámolni se lehet, hány nővel emlegették egy napon (köztük szerepel Angelina Jolie, Britney Spears, Demi Moore, Lindsay Lohan de még Elizabeth Taylor is), két gyermeke is született 2003-ban és 2009-ben, de egyikőjük édesanyjával sem sikerült letelepedniük. Még egy szexvideója is kiszivárgott akkori egyik barátnőjével, úgyhogy 2005-ben épp idejét látta elvonóra menni. Nem segített helyzetén az sem, hogy a 2004-es Nagy Sándor filmet több szempontból is alaposan lehúzták a kritikusok és a közönség egyaránt történelmi torzításai, valamint a világhírű hódító biszexuális ábrázolása miatt, a Miami Vice 2006-os filmes adaptációja pedig szintén elég nagy anyagi bukta lett. Egy időre ezután vissza is vonult a blockbusterektől és inkább olyan kisebb, személyesebb hangvételű projektekben vett részt, mint a Kárhozott szeretők vagy a Kasszandra álma.

S így érkezünk meg Farrell karrierjében 2008-hoz, vele együtt pedig az Erőszakik (In Bruges) című alkotáshoz, ami egy csodálatos barátság kezdete Farrell és az író-rendező Martin McDonagh között. Farrell bevallotta, hogy egy ideig nem is akarta elvállalni Ray szerepét a korábbi buktái miatt. Konkrétan javasolta a feltörekvő McDonagh-nak, hogy lehet érdemesebb lenne olyasvalakit választani a szerepre, aki kevesebb múltbéli fiaskót halmozott fel. Ám szerencsére végül rábólintott a belga kiruccanásra, amit kimagasló kritikai fogadtatással és egy Golden Globe-bal jutalmaztak. A színész itt kezdte el kitaposni magának azt az utat és az olyasfajta szerepeket, amiket korábban még nem feltétlenül láthattunk tőle, viszont visszaadta a színész számára a lelkesedést a hivatása iránt.

A következő pár évben maradt is a kisebb kaliberű projekteknél, mint például az Ondine, melyben későbbi gyermekének édesanyjával, Alicja Bachleda-Curuśszal is együtt szerepelt. 2011-ben tűnt fel ismét populárisabb szerepben a Förtelmes főnökökben, '12-ben pedig a Total Recall - Az emlékmás rebootjában kapott főszerepet. Míg előbbiben egy kifejezetten szórakoztató alakítást nyújtott, sajnos a blockbuster próbálkozás ismét befuccsolt Farrell életében. S hogy mi volt erre a színész válaszreakciója? Nos, eddigre valószínűleg már kitalálhattátok: vissza a kisebb projektekhez, személyesebb hangvételű projektekhez - rögtön egy McDonagh produkcióval kezdve a sort A hét pszichopata és a si-cu képében. Nincs új a nap alatt, ugye szokás mondani.

Farrell egy nem is oly rég Hugh Granttel tartott közös kerekasztal beszélgetésben elmondta, hogy nem szeretne sohasem a túlzottan sznob, művészkedős irányba elmenni, szerinte a filmgyártás elsősorban szórakoztatás. Épp ezért nagyon szívesen vállal "mindkét világból" szerepeket, ezt a fajta mentalitást pedig mind az eddig bemutatott, mind a 2012 óta bejárt karrierútja is tökéletesen tükrözi. Hisz minden Yorgos Lanthimos projektre - A homár (2015), Egy szent szarvas meggyilkolása (2017) - jut egy Dumbó (2019) vagy egy Artemis Fowl (2020) is. De hogy gyorsan elfelejtsük az utóbbi borzadályt, mindenképp érdemes megemlítenünk, hogy A homárban nyújtott bizarr, érzelmi oldalát megvillantó alakítása elhozta számára a második Golden Globe jelölését. Ráadásul a streaming éra aranykorában sorozatos fronton is kipróbálhatta magát a sokoldalú Farrell, ismét egy Ray nevű karaktert eljátszva a True Detective 2. évadában, 2014-ben.

Noha blockbusterekben nincs túl sok szerencséje Farrellnek (szegényt még a Legendás állatok és megfigyelésük végén is kvázi kiírták a szériából, Johnny Deppre cserélve igazi karakterét), az Úriemberekben azért közönségkedvenc lett, valamint arra is sokan kíváncsiak vagyunk, hogy a közelgő Batmanben mit kezd majd Pingvin karakterével. Főleg így, a felismerhetetlenségig elmaszkírozva. Legutóbb a Voyagersben láthattuk, 2022-ben pedig a harmadik Farrell-McDonagh együttműködésre is sor kerül, melyben Brendan Gleeson karakterével közösen gondolhatják át a barátságukat egy ír szigeten. Mondanunk sem kell, de a cikk írójának a jövő év egyik-ha-nem -a-legjobban-várt alkotásáról beszélünk.

Vad hullámzás jellemzi Colin Farrell karrierjét, viszont a kisebb fókuszú, személyesebb hangvételű filmekben a mai napig meg tudja mutatni sokoldalú, szentimentális ír énjét, kellő érzelmi mélységet adva karakterei számára. Egy belevaló, karizmatikus, érzékeny csávó, aki bármennyire is próbál rosszfiúnak tűnni, tényleg nehezen tudja levetkőzni a tipikus hős alkatát és úgy öregszik, mint a jó bor.

Habár ő valószínűleg a whiskey-t jobban preferálja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.