Hirdetés

Csillag születik: Zendaya

|

A Disney Channeltől a csillagokig.

Hirdetés

Zendaya Maree Stoermer Coleman nevét - vagy legalábbis annak első tagját - bő 10 éve ismerheti már az egykor Disney Channelen nevelkedett közönség, hiába egy még mindig csak 25 éves színésznőről beszélünk. A főleg Selena Gomez és Miley Cyrus nevével fémjelzett korszakban nem tudott igazán reflektorfénybe kerülni, de még talán Bella Thorne-nak is komolyabb karriert jósoltak nála akkoriban. Nagyot fordult azóta a világ, hiszen énekes- és táncosnői ambícióit a háttérbe helyezve Zendayából Hollywood egyik legígéretesebb csillaga lett. Születésnapja alkalmából mi pedig átvesszük, milyen út vezetett az Indul a riszától egészen a Dűnéig.  

Hirdetés

Ahogy az a gyereksztároktól nem szokatlan, úgy Zendaya is modellügynökségek által lett felfedezve, de még a Nickelodeon nemrég feltámasztott sitcomjának, az iCarly egyik 2009-es reklámjában is láthattuk a fiatal lányt. Volt olyan is, hogy épp Selena Gomez háttértáncosaként láthattuk egy reklám keretében, de szintúgy 2009-ben egy Kidz Bop videoklip kiemelt előadójaként felénekelhette Katy Perry 'Hot n Cold' című dalát - az extra cukiság érdekében érdemes rákeresni. Az igazi áttörés nem sokkal ezután történt, amikor is részt vett egy meghallgatáson a Disney készülő zenés sorozatához, az Indul a riszához, majd a leendő színésznő meg is nyerte magának Rocky szerepét. A sitcom maga aztán 2010 novemberében debütált a Disney Channelen, ami 6.2 milliós nézettségi számával a csatorna 27 éves történetének (korábban Fox Kids néven futott) második legsikeresebb bemutatója lett.

A sorozat sikerét követően 2011-ben megjelent első önálló dala is a tehetséges Zendayának, de az Indul a riszás partnerével, Bella Thorne-nal is jelent meg közös száma 'Watch Me' címmel, ami nem mellesleg még a Billboard Hot 100-as listájára is felkerült. Egy évvel később újabb mérföldkőhöz ért a fiatal színésznő, hiszen láthattuk első filmszerepében, a Bar/átokban - a Disney produkciója egyúttal Nick Robinson tévéfilmes debütálását is jelentette. A filmhez készített promóciós betétdal mellett Zendaya további három zeneszámot is felénekelt a soundtrackre, nem sokkal később pedig a Hollywood Recordshoz is aláírt - ekkor még az előadói pálya talán valószínűbbnek tűnt Zendaya számára. Ezzel együtt egy igazi multitalentumról beszélünk, hiszen 2013-ban elindult a Dancing with the Stars táncos vetélkedőjének 16. évadjában, ahol aztán második helyen végzett profi táncpartnerével, Valentin Csmerkovszkijjal az oldalán. Ugyanebben az évben jelent meg a fiatal lány első, saját nevét viselő zenei albuma, ami egyúttal az utolsó ilyen jellegű próbálkozása volt Zendayának mindmáig.

Ugyan az ekkor még mindig a szárnyait bontogató színésznő nem állt meg a munkában, az elkövetkezendő néhány év mégis csendesebb volt - talán még azt is joggal hihettük, hogy egy újabb gyereksztár tűnik el nyomtalanul a showbusiness kíméletlen világában. Aztán szinte a semmiből jött a hír, ő lesz Mary Jane Wats... pontosabban Michelle Jones a Marvel-moziuniverzum első Pókember filmjében. A 2017 júliusában, Hazatérés alcímmel megjelenő képregényfilmben a gyakorlatilag teljesen ismeretlen Tom Holland alakítását egészítette ki, méghozzá olyan kisugárzással, amit azóta egyre többen szeretnének filmjükben tudni. Érdekesség, hogy Zendaya smink nélkül jelent meg az első tesztfelvételen, amit a film kreatívjai az éles forgatásokra sem változtattak meg, így a színésznő MJ-jét teljes valójában láthatjuk a vásznon. Figurája viszonylag kevés játékidőt kapott az MCU első Pókember-filmjében, ám számos amerikai médium szerint így is ellopta a showt Zendaya.

Nem utoljára láttuk ekkor a színésznőt a 2017-es évben, hiszen felbukkant egy viszonylag kisebb, de legalább annyira erős szerep erejéig a - szerintünk amúgy remekül sikerült - A legnagyobb showman című musicalben is. A Hugh Jackman fémjelezte, fantasztikus dalokkal felvértezett filmben Zendaya egy trapézművészt formált meg, aki az egykori tinisztárok egyik legnagyobbikának, Zac Efron figurájával esett szerelembe. A film egy olyan korszakban játszódik, ahol a rasszok közötti románc tiltott dologként élt a köztudatban, ez pedig külön pikantériát adott annak a szálnak, amelyben Zendaya és Efron kémiája nem csak erőteljesnek, de rendkívül természetesnek is hatott. A színésznő amellett, hogy énekhangjával is kivette a részét a film munkálataiból, egy olyan oldalát is megmutatta a vásznon, amilyet előtte még soha nem láthattunk tőle. A legnagyobb showman maga vegyes kritikai fogadtatásban részesült, ám az nem kérdés, hogy remek dobbantó volt Zendaya karrierjében.

Énekhangja és természetes orgánuma mind a mai napig nagy erénye és fegyvere Zendayának, amit aztán a 2018-as Apróláb című animációs családi filmben is bevetett: ő adta az egyik jeti, Meechee hangját, és hasonlóan A legnagyobb showmanhez, a filmben hallható dalokhoz is hozzátette a magáét. Az igazán nagy áttörés 2019-ben érkezett el Zendaya karrierjében, amikor is az HBO drámaszériájában, az Eufóriában kapott főszerepet. A színésznő Rue-t, egy 17 éves drogfüggő lányt alakít, aki egyúttal narrátora is a sorozatnak. Ez volt az első szerep, melyben Zendaya nem csak elég időt, de elég teret is kapott ahhoz, hogy megmutassa, milyen drámai mélységek és érzelmek rejlenek az egzotikus külső mögött. A sajtó szinte csak szuperlatívuszokban tudott nyilatkozni a színésznő alakításáról, mely elismerések végül a legjobb női főszereplőnek járó Primetime Emmy-díjban csúcsosodtak ki. Ezt az óriási elismerést egyébként senki nem vívta ki magának olyan fiatalon, mint az ekkor 23 éves Zendaya.

Már most nagyon messze vagyunk attól a Zendayától, akit a - minden tisztelettel, de - már gyerekfejjel is egészen kínos Indul a riszából ismerhettünk meg, pedig a színésznő karrierje csak most kezdett el igazán felfelé ívelni. Az Emmy-díját követően visszatért MJ szerepébe a Pókember: Idegenben történetében, ami ugyan nem tett hozzá sokat alkotói repertoárjához, de újfent nagyon szerette a közönség, mind a filmet, mind őszinte, mind flegmán humoros karakterét. Nem sokkal később beütött aztán a járványidőszak, és mondanám szívesen, hogy sokunkhoz hasonlóan Zendaya is tétlenül ült a fenekén, ám ez tévedés lenne: ugyanis szinte teljes titokban, és rendkívül szigorú forgatási előírások mellett elkészítette legújabb filmjét.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Malcolm és Marie című kamaradrámában egy színésznő és egy rendező párkapcsolatának kritikus pár óráját követhetjük végig. Zendayának John David Washingtonnal kellett megtalálnia az összhangot, ami olyannyira sikerült, hogy jelen cikk írója még ma is újra-újranéz bizonyos jeleneteket Sam Levinson filmjéből. A Rév Marcell által csodálatosan fényképezett szerelmi történet (pontosabban: a szerelem történetében, ahogy arra az előzetes hivatkozik) nem csak egy különleges filmélmény, de egyúttal egy parádés ajánlólevél is lesz a jövőben Zendaya színészi eszköztára kapcsán. A film maga vegyes fogadtatásban részesült, ám ezzel együtt is tipikusan egy olyan produkcióról beszélünk, amire mindkét főszereplő büszkén utalhat majd vissza a későbbiekben.

Ezzel nagyjából meg is érkeztünk a jelenbe, ahol legutoljára a Space Jam - Új kezdetben hallhattuk Zendayát, lévén ő kölcsönözte az ikonikus Lola nyuszi hangját. Hamarosan pedig immáron harmadjára tér vissza MJ szerepébe a multiverzumos mókával megbolondított Pókember: Nincs hazaútban. Az újabb nagy lépésre azonban már nem kell sokat várnunk, hiszen ha minden jól alakul, októberben végre mozikba kerül Denis Villeneuve várva várt Dűne-feldolgozása, ami egy olyan nagyszabású hollywoodi produkció lesz, ami először adhat igazán komoly szerepet Zendayának. Nagyon bízunk benne, hogy minden téren jól sül el a különleges sci-fi. Nem a színészgárdán fog múlni a dolog, ez szinte biztos.

Ezúton is boldog születésnapot kívánunk a ma 25 éves Zendayának, aki kitartással és tudatos szerepválasztásokkal már most letette a névjegyét Hollywoodban, de ha így folytatja, akkor bizony lehet, hogy még hosszú évtizedekig szembe jöhet velünk a neve a legnagyobb produkciók stáblistáján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.