Hirdetés

Ezek a kedvenc karácsonyi sorozatepizódjaink

|

Szerkesztőink összeszedték a legkellemesebb emlékeiket a szériák ünnepi részeivel kapcsolatban, a végeredmény pedig egy változatos és szórakoztató lista lett.

Hirdetés

Megszámlálhatatlanul sok sorozat kapott már egy vagy több karácsonyi epizódot az évtizedek során, amik közül nyilvánvalóan nem mindegyik lett emlékezetes, viszont számos igen, legyen szó akár egy országos tévécsatorna, akár egy streamingplatform műsoráról. Szerencsére a szériák egyedi körítésének és témáinak köszönhetően ezek a tartalmak nem ragadtak le a legnagyobb ünnepi kliséknél, hanem igyekeztek fantáziadús módon megközelíteni a szeretet ünnepét, így fordulhatott az elő, hogy összeállításunk igazi műfaji kavalkád lett izgalmas választásokkal, kedvelt címekkel. A lista persze a teljesség igénye nélkül készült, de így is fogadjátok szeretettel szerkesztőink kedvenceit. 

Hirdetés

Family Guy 9x07 - Road to North Pole (Szabó Dániel)

Seth McFarlane animációs sorozatának legjobb pillanatai általában a beszélő sznob kutyához, Brianhez és a zseniális feltaláló gyerkőchöz, Stewiehoz kapcsolódnak, és ezek közül nem egyet azoknak az epizódoknak köszönhetünk, ahol a dinamikus duó valamilyen nagy kalandra indul (bár ehhez elég az is, ha rájuk záródik egy széf ajtaja). Ezek egyik legszórakoztatóbb darabja az ünnepi Road to the North Pole, amiben nem csupán megidéznek olyan "csillagokat", mint David Boreneaz, de az ünnep lényegének firtatása mellett elhangzanak olyan emlékezetes dalok is, mint a fogyasztói társadalom csillapíthatatlan éhségére reflektáló Christmas Time is Killing Us. Egyszerre szórakoztat, fogalmaz meg társadalmi kritikát és szürreálisan hangol a karácsonyra, szóval nézős.

Black Mirror 2x04 - White Christmas (Milány Botond)

Kérdés nem lehetett afelől, hogy felkerüljön-e a listára a Black Mirror karácsonyi epizódja, hiszen ebben a 70 percben minden benne van, ami miatt a sorozatot szeretjük, sőt, még annál is több. Az elénk tárt jövő képe egyszerre futurisztikus, és ijesztően valósághű, a főszereplő Jon Hamm és Rafe Spall játéka pazar, a történetről pedig csak azért nem szeretnénk elárulni semmit, mert így, ismeretlenül éri el a legnagyobb hatást. A teljesen új nézők számára talán ez a tökéletes beugró a sorozat világába, míg a régi motorosoknak egy bármikor elővehető, minőségi szórakozást nyújt.

Mr. Robot 4x05 - Method Not Allowed (Milány Botond)

A 2010-es évek egyik meghatározó sorozata volt a Mr. Robot, amely nem csak elképesztően csavaros, okosan végigvitt történetével és zseniális karaktereivel vált halhatatlanná. Legalább annyira szerepet játszott a lenyűgöző operatőri munka, valamint az is, hogy évadról évadra igyekeztek leforgatni legalább egy olyan rendhagyó részt, ami valamilyen formában eltér a megszokottól. Ilyen volt ez az epizód is, amelyben (az utolsó 5 másodpercet leszámítva) egyetlen egy(!) mondatnyi monológ, narráció vagy dialógus sem hangzik el. Mindezt úgy, hogy nem egy helyszínen játszódik: láthatunk feszült üldözést, szervercéghez való betörést, hackelést, családi összejövetelt. De az alkotók mindent ügyesen megoldottak párbeszéd nélkül. Egy-egy elejtett pillantás a másikra, mobilon látható SMS-ek, vagy éppen monitoron fellelhető írások az, ami kommunikációnak számít. Ettől pedig egyszerre lesz nyomasztóan feszült és bensőséges hangulatú az egész, tekintve, hogy mindez karácsony napján játszódik. Bravúros epizód egy bravúros sorozattól.

Lost 4x05 - The Constant (Milány Botond)

Egyértelműen kilóg a sorból a sorozat legmagasabbra értékelt része, A Konstans, hiszen a karácsony nemhogy nem központi eleme a történetnek, de alig pár másodperc erejéig tűnnek fel az ünnepi motívumok. De mégis, ez a rövid jelenet meghatározó az epizód két főszereplőjének, Desmondnak és Penelopénak az életében. Kettőjük kapcsolata vissza-visszatérő eleme volt a Lostnak, de talán ebben a részben bizonyosodhattunk meg arról ténylegesen, hogy mit is jelent téren is időn át szeretni valakit. Előbbi ugyanis éppen 1996 és 2004 között ugrál időben (legalábbis fejben), és ha nem akar végérvényesen elveszni a két idősík között, akkor találnia kell egy állandót az életében. Ez pedig Penelope, akit mit ad isten, pont december 24-én, Szenteste hív fel. És hiába hidegültek el egymástól, a páros közötti kapocs (felerősödve a szeretet ünnepén) olyan erős, amely mindent legyőz. Még az időt is.

Ted Lasso 2x04 - Carol of the Bells (Milány Botond)

Bár még csak tavaly mutatkozott be Jason Sudeikis csupa szív fociedzőjéről szóló sorozata, mégis rekordgyorsasággal sikerült hatalmas népszerűségre szert tennie. Az örök optimista Ted Lasso augusztusban tért vissza második évadával, hogy megpróbálja visszavezetni a Premier League-be az AFC Richmond csapatát, a negyedik részben pedig kaptunk egy hamisítatlan, brit karácsonyi epizódot. Ebben pedig minden benne van, amitől a karácsony karácsony, és amitől Ted Lasso Ted Lasso lesz. Felemelő, vidám és szívmelengető történet, sajátos humor, ünnepi hangulat, ajándékozás, éneklés, tánc, Mikulás, Roy Kent, szeretet.

Az elit alakulat 6. rész - Bastogne (Milány Botond)

Elképesztő az a részletesség és odafigyelés, amellyel Steven Spielberg és Tom Hanks (az HBO-val összefogva) bemutatta a második világháború borzalmait ebben az időtálló klasszikusban. Az Easy század szemszögéből elmesélt tíz részes történet 6. fejezete 1944 és 45 telére, az ardenneki offenzívára fókuszál. A zord időjárás, a szörnyű látási viszonyok, a kegyetlen hideg, a kevés lőszer és ellátmány hiánya arra kényszerítette az amerikai és a német hadsereget, hogy egymással szembe ássák be magukat az erdős Belgiumban. A tél pedig itt sem kegyelmezett, egészen megviselt, idegőrlő állapotban mutatja meg a katonák küzdelmeit a lehetetlen viszonyokkal. De még az ilyen embertelen körülmények közepette is akad pár perc, amikor a két szemben álló fél elfelejti, hogy háború dúl, és tőlük pár méterre az ellenség bármikor támadást indíthat. Mert ha eljön a karácsony, akkor mindenhol megáll egy kicsit az idő, és az értelmetlen vérontás helyébe az ünneplés és a béke lép.

The Leftovers 1x04 - B.J and the A.C. (Milány Botond)

Damon Lindelof (Lost, Watchmen sorozat) legjobb alkotása maga a megtestesült lelki dráma. Éppen ezért sem a rész, sem pedig a sorozat nem mondható egy könnyed, kellemes hangulatú ünnepi kikapcsolódásnak. Hiába telt el már ugyanis több év azóta, hogy a világ népességének 2%-a egyszerűen eltűnt, vannak, akik még a mai napig hordják ennek a terhét. Ez pedig a szeretet ünnepén még inkább előtérbe kerül. Nincs nyomasztóbb, egy pillanatig sem az örömről és a szeretetről szóló karácsonyi történet, mint ez.

Supernatural 3x08 - A Very Supernatural Christmas (Milány Botond)

Nem maradhat le egy ilyen listáról az egyik leghosszabb ideig műsoron lévő sorozat, az Odaát sem. A korai évadok egyik emlékezetes részében, A karácsony odaát van címűben Sam és Dean Mikulások rejtélyes eltűnése után kezd el nyomozni, amelyről hamar kiderül, hogy bonyolultabb eset a megszokottnál. Ennek az ízig-vérig ünnepi résznek az ereje abban rejlik, hogy úgy képes hű maradni a sorozat stílusához, hogy közben végig árad belőle a karácsonyi hangulat. Egyszerre vannak benne szörnyek és meghitt pillanatok, kicsit abszurd, ám emlékezetes főgonoszok és érzelmes visszaemlékezések a testvérpár gyerekkorából.

Doctor Who Special: A Christmas Carol (Buzsik Kriszti)

Nem ismeretlen történet, hiszen ebben a részben Charles Dickens közismert Karácsonyi énekét parafrazálja Steven Moffat. Egy utasokkal teli űrhajó hamarosan lezuhan, aminek bekövetkeztét csak a bolygót uraló oligarcha akadályozhatná meg. Hogy megmentse az embereket, a Doktor nem csak felidézi a Scrooge-alakban az elmúlt karácsonyok emlékeit, hanem újakat kreál neki, hogy megmutassa, a szeretet bárkit képes teljesen más jellemé formálni. Ebben a részben hangzik el Matt Smith-től az egész sorozat egyik legszebb mondata is: "Kilencszáz éve járom az időt és a teret, és még nem találtam olyat, aki jelentéktelen lett volna.".

X-akták 6x06 - How the Ghosts Stole Christmas (Buzsik Kriszti)

Igazi ünnepi kísértetházas borzongás, ami a horror-vígjátékok kliséit idézi, és ami különösen vicces színezetet kap, tekintve a sorozat misztikumok köré szerveződő, vakbuzgó hitet és már-már irritáló szkepticizmust szembeállító mivoltát. Főleg, hogy Scully - a tőle megszokott racionalitással - még el is sorolja a tökéletes zsánerfilm receptjét, mint a háttérben fel-felbukkanó szellemek, a gyanús zajok és a pókhálós, labirintusszerű enteriőr. Az öngyilkos szerelmesek által kísértett kúria azonban nem csak az elcsépeltsége miatt valódi félelmet kiváltó meglepetéseket tartogatja, hanem szembesíti a két ügynököt saját foszladozó holttestükkel. Ahogy a szellemek mondják, "a közös öngyilkosság feltétlen bizalmat követel", így a Mulderék által hallucinált vérontás önvizsgálatra készteti kettejüket, és próbára teszi, de meg is erősíti a kapcsolatukat.

South Park 6x17 - Karácsony Irakban (Hegedűs Attila)

Trey Parker és Matt Stone számtalan alkalommal megörvendeztetett már minket különféle karácsonyi tematikájú South Park epizóddal a hosszú-hosszú évek során. Elég csak az olyan ikonikus részekre gondolni, mint az Erdei karácsony, a Kula bá, az ünnepi kaki vagy éppen A karácsony szelleme. Ezek közül szeretnénk kiemelni a mi kedvencünket, a hatodik évad záróepizódját, vagyis a Karácsony Irakban-t. Félreértés ne essék, ez a rész is legalább akkora botrányos visszhangot keltett, mint a legtöbb, leghíresebb epizódok - gondoljunk csak az olyan jelenetekre, mint amikor az irakiak megkínozzák a Mikulást vagy amikor Jézus halomra gyilkol mindenkit. De ilyen egy igazi, hamisíthatatlan polgárpukkasztó és tabudöntögető karácsony Parkernél és Stone-nál, nem?

BoJack Horseman Christmas Special: Sabrina's Christmas Wish (Hegedűs Attila)

Egy olyan lélekőrlő és egyben meghatározó sorozat kapcsán, mint a Netflix egyik üdvöskéje, a BoJack Horseman egészen biztosra vehetjük, hogy ha tematikus epizóddal készül, akkor az nem mindennapi lesz. Az igencsak hangzatos című BoJack Horseman Christmas Special: Sabrina's Christmas Wish egy mindössze 25 perces kis szösszenet, aminek története két idősíkon játszódik: egyrészt karácsony napján Todd meglátogatja kanapét szolgálgató barátját, BoJacket, hogy ne külön-külön, hanem együtt töltsék a szeretet ünnepét. Másrészt pedig ketten elkezdik nézni BoJack régi sorozatának, a Horsin' Aroundnak az egyik karácsonyi epizódját, amely az akkori kis Sarah Lynn játszotta Sabrina karakterére fókuszált. Talán nem lövünk le azzal nagy titkot, hogy végül valahogyan összeér a két sztoriszál, amiknek végén egy önpusztító, szeretetre éhes, de változni képtelen antropomorf ló áll…

Sherlock 2x01 - A Scandal in Belgravia (Goretity Dániel)

A Sherlock sorozat második évadjának premierje azon túl, hogy történetmesélésében és képi világában is csodás megoldásokkal operál, az epizódot mégis a Sherlock és Irene, vagyis a Benedict Cumberbatch és Laura Pulver közötti kémia emeli isteni magaslatokba. Ms. Adler karaktere tökéletesen lett átemelve a modern korba, és a lappangó, nem mindennapi szerelmi szál a karácsonyi környezettel párosítva ad egy különleges, lehengerlő bájt az egész epizódnak. Noha Sherlockkal karácsonyozni - mint azt az epizódból megtudhattuk - nem éppen a legkellemesebb időtöltés, mi mégis melegen ajánljunk a kandalló mellett a kanapén összebújva a párunkkal. Az epizód fináléja pedig a telefont lezáró kódszó feltörésével és a játszma elvesztésével/megnyerésével méltó mód vonulhat be a 2010-es évek epikus sorozatos élményei és jelenetei közé.

Így jártam anyátokkal 7x12 - Symphony of Illumination (Goretity Dániel)

Ebben a Robin központú részben megismerhetjük a karakter leendő gyerekeit, hiszen ezúttal ő kezd el mesélni nekik a jövőben, mindkettejüket leültetve a kanapéra. Ám ahogy az epizód szép lassan halad előre, rájövünk, hogy itt valami nagyon, nagyon nem stimmel. Szívszorító rész egy iszonyúan erős gyomrossal a végén, ám Ted és Robin közös jelenete a fináléban csodás emlékeztető arra, hogy még ha a világ legtragikusabb hírét is közlik velünk, sosem vagyunk és nem is kell egyedül lennünk. Főleg nem karácsonykor.

Community 2x11 - Abed's Uncontrollable Christmas (Goretity Dániel)

A Community gyurmafigurás stop-motionös kalandja nemhogy a hasonló, karácsonyi listákon, hanem a sorozat all-time legjobb epizódjai között is gyakran szerepel előkelő helyen. Nem is véletlenül, hiszen a showra jellemző metahumor mellett annak az Abednek láthatunk bele a fejébe és egyúttal érzelmi világába is, aki Danny Pudi alakításában az egyik legérdekesebb "geek" karakter valaha. Ez a karácsonyi különkiadás olykor kifejezetten depresszívnek hat, ám ettől lesz mégis oly valós és igazi, még a felszínes gyurmafigurás bohóckodás ellenére is. A rész végi mondanivaló pedig, amire Harmonék kifuttatják az epizódot, mindenképp megéri azt a 20 perc befogadó figyelmet így karácsony alkalmával. Főleg azok számára, akik nem feltétlenül a "klasszikus értelemben" gondolnak erre az ünnepre - habár, mint ahogy arra is rámutat Abed különleges karácsonya, az a bizonyos "klasszikus értelemben" kifejezés sem feltétlenül olyan egyszerű.

Community 3x10 - Regional Holiday Music (Goretity Dániel)

A listára bepasszíroztunk még egy Community epizódot, ami a társával ellentétben inkább az önfeledt bohóckodásról és éneklésről szól. Az elsődlegesen Glee-t kiparodizáló epizódban olyan nagyszerű jelenetek kapnak helyet, mint Troy és Abed karácsonyi rappelése, Chevy Chase Baby Boomer Santa nótája vagy Annie, nos… ah, úgyis tudjátok. Ha akartok egy jót mosolyogni és szeretitek az éneklős/musicales karácsonyi epizódokat, mindenképp tegyetek vele egy próbát.

És nektek mi a kedvenc karácsonyi sorozatepizódotok? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.