Hirdetés

Golden Globe 2020 - Top 3 pozitív és negatív meglepetés

|

A hivatalos eredmények után jöjjön néhány észrevétel a tegnap éjjeli Golden Globe-ról.

Hirdetés

Magyar idő szerint vasárnap éjjel lezajlott a 77. Golden Globe gála és természetesen nem hagyhatjuk szó nélkül a látottakat. Számos kategóriában papírforma eredmény született, ám néhány meglepetés is akadt a díjátadó során, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Ezekből szedtünk össze hármat-hármat.

Hirdetés

Csalódások:

Fityisz a Netflix arcába

A legnagyobb streaming szolgáltató úgy készülhetett a gálára, hogy minden fontosabb kategóriában képviselteti magát, mi több, győzelmi esélyei sem voltak elhanyagolhatók. Összesen 17 jelölésük volt filmes kategóriában (ugyanennyi volt a sorozatoknál is), melyből egyetlen egyet váltottak díjra. Persze örülhetünk Laura Dern győzelmének, aki szuper volt a Házassági történetben, de kíváncsi lennék, hogy alakult volna a végleges sorrend, ha a Netflix által forgalmazott filmek mögött neves stúdiók állnak. Lehetséges, hogy csak én látok ebbe világméretű összeesküvést, mindenesetre beszédes, hogy a streaming tartalmaktól továbbra is úgy ódzkodnak a díjátadók, mintha valami nem e világi démon lenne. Itt az ideje haladni a korral, másrészt az értéket előtérbe helyezni az előítéletek helyett. Remélhetőleg az Akadémiának több esze lesz, de efelől erős kétségeim vannak.

Scarlett Johansson mellőzése

Szintén betudható a Netflix elleni hadjáratnak, hogy Scarlett Johansson hoppon maradt a Házassági történet főszerepében nyújtott alakításával. Bár a hazai mozikban nem láthattuk még a Judy-t és Renée Zellweger biztosan szenzációs a címszerepben, de őt kihozni győztesként tipikus biztonsági játék. Elvégre miről is van szó? Életrajzi film, látványos fizikai átalakulással. Minden díjátadón imádják az efféle performanszokat. Ellenben Johansson egy egyszerű embert keltett életre, aki ha kell sír, máskor nevet, kiabál, vagy épp csendben marad. Mindezt tele érzelmekkel, végtelenül hitelesen és hétköznapian, mintha nem is színészkedett volna. Nem akarom elvitatni Zellweger díját, gratulálok neki a sikerhez, de amit Johansson művelt Noah Baumbach művében, az megérdemelte volna az Arany Glóbuszt.

A Volt egyszer egy… Hollywood forgatókönyvi díja

Mielőtt bárki nekem esne, imádtam Tarantino filmjét, háromszor láttam (eddig) és nem csak az év, hanem az évtized legjobb művei közé is besorolnám. Ugyanakkor egy hangulatfilmről van szó, ami a dialógusok helyett ezúttal az érzésekre, illetve az atmoszférára apellál, nem mellesleg tökéletesen. Önmagában nem bosszantana a díj, viszont ha megnézzük az ellenfeleit, a döntés már erősen megkérdőjelezhető. A Házassági történet, de főleg az Élősködők szkriptje is köröket ver a Hollywoodra, ebben pedig az is egyetérthet, akinek jobban tetszett Tarantino munkája az imént említett két alkotásnál. Noah Baumbach parázs szócsatái, illetve Bong Joon Ho csavaros műfaj kavalkádja is ordított ezért a díjért. A Globe nem így gondolta.

 

Pozitívumok:

A férfi fő- és mellékszereplők elismerései

Nem feltétlenül mondhatók meglepetésnek, de kétségtelenül jó érzés, hogy a férfi színészi kategóriákban minden díj megérdemelt helyre ment. Joaquin Phoenix mellett Adam Driver számított még esélyesnek a drámai vonalon, s bár mindketten tökéletesek voltak, Joker karaktere meghozta a győzelmet a hasonlóan nagy különc Phoenix-nek. Brad Pitt olyan kisugárzással bírt a Volt egyszer egy… Hollywoodban, hogy a filmtörténet egyik legcoolabb arcává vált Cliff Boothként. Nem is volt kérdés, megkapja-e az elismerést. Taron Egerton azonban kisebb meglepetésre nyerte a musical/vígjáték vonalat, kategóriája ugyanis piszkosul erős volt. Lehetne megint említeni a biztonsági játékot, de Egerton átalakulása Elton Johnná kiemelkedett a mezőnyből és teljes joggal került a vitrinbe az Arany Glóbusz.

A Joker zenéje

Alexandre Desplat, Thomas Newman, Daniel Pemberton, Randy Newman... nem gyenge mezőny, valljuk be őszintén. Nem volt egyszerű dolga a Joker zeneszerzőjének ilyen nevek között, főleg hogy a film dallamai kifejezetten nyugtalanítóak, helyenként idegtépőek. Hildur Guðnadóttir azonban behúzta az elismerést, teljesen megérdemelten. Az izlandi hölgy egyébként mestere a nyomasztó muzsikáknak, elvégre a zseniális Csernobil sorozat zenéjét is ő szerezte. Új, ikonikus komponista van születőben, ez nem vitás.

Az 1917 díja 

Biztos sokaknak legalább annyira negatív, mint pozitív dolog, Sam Mendes háborús mozijának legjobb dráma (és legjobb rendező) díja, mindenesetre egyértelműen a gála legnagyobb meglepetését szolgáltatta. Eddig is érdekesnek tűnt a vágás nélkül, egy snittben felvett, első világháborús látlelet, így azonban még biztatóbbnak tűnik a film. Vajon az Oscaron is tényező lehet, vagy ott már a Netflix címek fognak dominálni? Jó kérdés, annyi bizonyos, hogy nagyon várjuk és szerencsére már nem kell sokat aludni a premierig, ugyanis január 23-től nálunk is látható lesz az 1917.

Számotokra mi volt legnagyobb meglepetés az idei Globe-on?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.