Hirdetés

Rangsoroltuk a Démonok között univerzum filmjeit

|

Démoni babák, púderarcú apácák és minden gonosz entitás, amivel Warrenéknak dolga volt.

Hirdetés

James Wan a modern kommersz horror egyik legnagyobb alakja. Ő indította el a Fűrész, az Insidious és a Démonok között franchise-t, ez utóbbiból pedig egy külön univerzumot kezdtek el építgetni 10 évvel ezelőtt. Az ötlet nem tűnt rossznak, de nyolc, Az apáca második részével együtt kilenc filmmel később elmondhatjuk, hogy ez csak egy szépen csengő marketingfogás mintsem ténylegesen funkcionáló, önálló világ.

Anyagilag mindenesetre hatalmas aranybánya, az eddigi mozik több mint kétmilliárd dollárt termeltek, az összköltségük pedig még a 200 milliót sem érte el. A minőség már más tészta, de a már említett Az apáca 2 kapcsán összeállítottuk a saját toplistánkat erről az univerzumról.

 

Hirdetés

8. A gyászoló asszony átka (2019)

Több szempontból is fekete bárány. Egyfelől ez a film hozta a legkevesebb pénzt a nyolcból, illetve sokan azt sem tudják, hogy az univerzum része, de nem lehet őket hibáztatni, mert néhány odahányt utaláson és egy felejthető karakteren kívül semmi köze a többi műhöz. Eredetileg nem is akarták, hogy a kánonba tartozzon. Persze ettől még lehetne jó, de sajnos nagyon messze áll tőle. A legjobb jelző rá a jellegtelen, mellőz bárminemű kreativitást és az egész kimerül egy céltalan jump scare fesztiválban. Ijedősöknek, és akik kedvelik a fehérre sminkelt, visító démonokat még akár tetszhet is A gyászoló asszony, de nem véletlenül merült el hamar a süllyesztőben.

7. Annabelle (2014)

A Démonok között elsöprő sikere után bizakodva vetettük bele magunkat az univerzumépítésbe, az első spin-off pedig mi más is lehetett, mint az Annabelle. Valahogy így néz ki, amikor egy sikeres cím farvizén akarunk elevickélni, jól megszedni magunkat, de a filmbe már nem fektetünk energiát. A démoni baba fekszik, egy árny elsuhan, a baba ül, egy ajtó becsapódik, a baba fekszik, a főhős sikítozik. Pillanatai vannak csak, egyébként egy sablonos, unalmas, se íze se bűze horrorocska. De legalább ennél csak feljebb lehetett lépni.

6. Az apáca (2018)

A Démonok között második részének igazi sztárja várható volt, hogy megkapja a saját filmjét, mely ráadásul a mai napig a legsikeresebb darabja a franchise-nak anyagilag. Ez nyilván nem értékítélet, ugyanis a végeredmény finoman szólva sem lett rózsás. A helyszín, a komor atmoszféra, a rejtély mind elhitette velünk, hogy most végre odacsapnak, de ahogy haladtunk előre a cselekményben, úgy lett egyre kevésbé ijesztő a púderarcú apáca. Fokozatosan ölték meg a misztikumot, nem tudtak túllépni a generikus ijesztgetéseken és a zsigeri borzongás helyett megmaradtak a kommersz biztonsági játéknál. Még véletlenül se próbáljunk meg egyediek lenni.

5. Annabelle 3 (2019)

A démoni baba trilógiájának befejező állomása, mely egy pocsék és egy remek darab után a kettő közé pozicionálta magát. Becsületére váljék, hogy próbálkozik más lenni, behozza a humort a képbe, mely röhejesnek hathat, ám sokkal szórakoztatóbbá teszi az összképet, illetve a cselekmény java Warrenék házában játszódik, ami tele van spirituális, megszállt tárgyakkal. A végére kicsit elveszti a kontrollt, visszanyúl a bevett sémákhoz, így a középszerből nem tud kitörni, de az igyekezet mindenképp értékelendő.

4. Démonok között: Az ördög kényszerített (2021)

A legfrissebb Démonok között mozi, akárcsak az elődei, igaz történeten alapul és ez szolgáltatja a legnagyobb erényét. A sztori ugyanis azt a gyilkosságot eleveníti fel, amikor a védelem először hivatkozott nem e világi erőkre a felmentés kérvényezésében. Megvolt a lehetőség egy stílusában elütő, sötét krimire, a nézőt kételyek közt hagyva, de helyette egy fikciós szálat emeltek be és a teljesen egyértelmű ügyet misztifikálták túl. Ráadásul szinte semmi ijesztő nincs benne, a hangulat üggyel-bajjal rendben van, a teljes kudarctól viszont Warrenék, azaz Patrick Wilson és Vera Farmiga még mindig remek párosa menti meg a filmet. Hatalmas kapufa.

3. Annabelle 2: A teremtés (2017)

A dobogó alsó fokához, vagyis ahhoz a három műhöz érkeztünk, melyek valóban jók ebben az univerzumban. Az első Annabelle után a fene se gondolta volna, hogy majd pont egy újabb előzmény kapja el a fonalat, de így történt. A baba megszületésének története önmagában nem nagy eresztés, de sikerült végre szimpatikus karaktereket írni, akikért lehet izgulni. Ez önmagában megdobja a feszültségfaktort, az ijesztések is sokkal hatásosabbak és végre ízelítőt kapunk abból, hogy miért fél mindenki attól a fránya élettelen bábútól. A teremtés önálló alkotásként is működik, ugyanakkor úgy építi ezt a világot, hogy annak legyen értelme, tétje, és még a rettenetes első felvonást is képes jobb színben feltüntetni.

2. Démonok között (2013)

Amivel minden kezdődött. Nehéz olyat írni, amit még ne mondtak volna el az egyik legsikeresebb kommersz horror kapcsán, ezért csak ismételni tudjuk a korábbiakat. Warrenékkal James Wan megtalálta az aranytojást tojó tyúkot, s nem reformál műfajt, de úgy használja a zsáner elemeit, hogy azok hatásosak legyenek. Újfent sok múlt a karaktereken, akik kedvelhetők, kellően komplexek, illetve bizonyossá vált, hogy a lerágott csont kísértetházas sztoriban is van még kakaó. Nagyon kevés az ennyire igényesen elkészített, a nagyközönséget célzó plázahorror, de Wan ebben kimagasló, amiért nem lehetünk elég hálásak neki.

1. Démonok között 2 (2016)

Némiképp meglepő lehet, hogy a második rész végzett az élen, de mégis ez az eset áll fenn. Azon egyszerű oknál fogva, mert a Démonok között 2 érdekesebb, ijesztőbb és kiforrottabb elődjénél. A londoni helyszín remek váltásnak bizonyult, illetve nincs rögtön ajtó-ablak démonozás, hanem felbukkan a szkeptikus perspektíva, mely szintén ad egy újabb élt a filmnek. A direkt paráztatás nem mindig talál be, de feszültségkeltésből jelesre vizsgázik Wan és Az apácával ellentétben Valak itt valóban hátborzongató figura tud lenni. Természetesen a szokásos hibák nélkül nem ússzuk meg, a motiváció vagy a család bemutatása sem túl részletes, de a Démonok között 2 minőségi, hangulatos és szórakoztató módon szállítja a horrort. Ahogy a műfaj ezen ágában kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.