Hirdetés

Trailer elemzés: Star Wars: Skywalker kora

|

A rejtélymániás J.J. Abrams egészen sok mindent felfedett nekünk a Skywalker Saga minden tekintetben gigantikus fináléjából a legutóbbi előzetesben, így most alaposan górcső alá vettük az ott látottakat.

Hirdetés

A Lucasfilm a Solo: Egy Star Wars történet bukása, valamint Az utolsó Jedik körül kialakult, lassan két éve tartó komment-háború miatt sincs könnyű helyzetben, hiszen ezúttal nemcsak a csalódott rajongókat kell kiengesztelniük, de azokat sem haragíthatják magukra, akik szerint Rian Johnson filmje mégsem mutatott fityiszt a messzi-messzi galaxisnak. Ilyen hátszél mellett jelenleg az internet apraja-nagyja azt vizsgálja, Abrams vajon hol véti az első hibát, hogy aztán az ellendrukkerek kiéhezett Rancorként ugorhassanak rá egykori rajongásuk tárgyára.

Mi viszont most nem szétcincálni, hanem kielemezni fogjuk a Skywalker kora legfrissebb előzetesét, ami rögtön bele is csap a lecsóba. A kedvcsináló Rey (Daisy Ridley) esőerdei futkározásával nyit, hogy utána egy vágással máris visszautaljon picit Az ébredő Erőre, ahol az ifjú főhősnő szintén egy elhagyatott Birodalmi roncsban kutakodott mindenféle rejtett kincsek után.

A második Halálcsillag maradványai közt véghezvitt magabiztos ugrást látva Rey le sem tagadhatná roncsvadász múltját, erre az agilitásra pedig szüksége is lesz a későbbiekben, hiszen a legelső kedvcsinálóban látható, feltehetőleg Kylo Ren vezette új TIE vadász még könnyen borsot törhet az orra alá. Rey után ugrunk egyet és Finnt láthatjuk, aki miután a távolba meredt, ijedt arccal jelzi, hogy itt bizony valami nem a terv szerint halad. A környezetből ítélve viszont nehéz megmondani, Finn valóban a Pasaana névre hallgató sivatagos világon tartózkodik-e.

Nemsokkal később Poe Dameron (Oscar Isaac) narrációját hallhatjuk, aki az időközben ismét jelentős méretűre nőtt Ellenállás előtt arról szónokol, hogy a jó emberek igenis harcolni fognak az ügyükért. A tömegben tisztán kivehető a galaxis egyik legnagyobb csibésze, a Billy Dee Williams által életre keltett Lando Calrissian, valamint a kép jobb oldalán, közvetlen Poe mellett - még ha elsőre nehezen kivehetően is - felbukkan Lupita Nyong'o Maz Kanatája is, aki Az ébredő Erő óta adós számunkra fontos válaszokkal.

A csapatépítés után úgy tűnik, az Ellenállóknak ismét menekülniük kell, legalábbis a sietősen távozó tömeg képéből ítélve erre következtetünk, amit a Rose Ticót játszó Kelly Marie Tran rémült arckifejezése is csak megerősít. Mögötte először láthatjuk teljes harci felszerelésben A Gyűrűk Urából és a Lostból ismerős Domic Monaghant, mellette pedig az előző két részben megismert Connix hadnagyot, akit ezúttal is Carrie Fisher lánya, Billie Lourd alakít. Ami hőseink tartózkodási helyét illeti, erős a gyanúnk rá, hogy éppen az előzetes vége felé megfigyelhető csillagrombolóról igyekeznek sürgősen nyúlcipőt venni.

Kapunk még két snittet az Ellenállás bázisának otthont adó bolygóról, ahol Poe, Finn és Chewbacca előbbi vadonatúj narancssárga X-szárnyúja előtt igyekszik aggodalmas fejet vágni. A trió után egy nagyon ismerősnek tűnő űrhajó, pontosabban egy aldeerani korvett cirkáló készül éppen felszállni, amely egyes vélemények szerint az a Tantive 4-es, amit legelőször még az Egy új remény nyitó képsoraiban vehettünk szemügyre.

Hatalmas hullámok szegélyezik a második Halálcsillag maradványait, ahol éppen Rey tart egy monológot arról, hogy valójában senki se ismeri őt igazán, mire Adam Driver Kylo Renje egy hatásos belépő kíséretében rákontráz, hogy ő bizony igen. A nem éppen emberbarát időjárási körülmények dacára mindketten tisztában vannak vele, miszerint a párbaj végén innen csak az egyikük távozhat élve. Maga a leszámolás egyébként a korábbi pletykákkal ellentétben nem A Jedi visszatérben bemutatkozott Endor bolygó erdős holdján, hanem annak Kef Bir névre hallgató óceánholdján játszódik, amit nemrég maga a Lucasfilm leplezett le hivatalosan.

Ismét egy eddig még nem látott helyszínről hull le a lepel, ahova TIE vadászok egész sora érkezik. Az első látásra aszteroidának tűnő jégvilágot jobban szemügyre véve kitűnik, miszerint egy űrkikötő is található itt, ami egyes híresztelések szerint a Kijimi névre hallgat, ahová a főszereplők Keri Russell karakterével, a titokzatos Zorri Bliss-szel együtt érkeznek majd, hogy megtaláljanak egy bizonyos Babu Frik névre hallgató droid-specialistát.

Vészjósló képsorok következnek egy meglehetősen ősinek tűnő trónról, miközben a Darth Sidiousként visszatérő Ian McDiarmid sejtelmes hangon ad némi betekintést abba, hogy mire is készül valójában. A trón dizájnja egyébként Ralph Mcquarrie keze nyomát dicséri, hiszen a művész eredetileg így álmodta meg Palpatine a VI. epizódban, vagyis A Jedi visszatérben megfigyelhető, végül jóval technokratább megoldást kapó trónusát.

Ezután egy régóta eltemetett birodalmi csillagromboló emelkedik ki a jégből, majd nemsokkal utána az Ellenállás flottáját láthatjuk, ahol a szemfülesek rögtön ki is szúrhattak egy újabb régi ismerőst a Star Wars: Lázadókból megismert Szellem képében, amely már a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet űrcsatájából is kivette a részét.  

Innen aztán az Ezeréves Sólyom pilótafülkéjében találjuk magunkat, ahol Rey és Chewbacca vetnek egy pillantást egymásra, mielőtt nekilendülnének az ismeretlennek. A rövid snittben Poe és Finn is feltűnik, mégis nem az ő felbukkanásuk a jelenet legérdekesebb része, hanem az az apró, ámde rendkívül fontosnak tűnő ketyere, ami a két pilóta között kapott helyet.

Ha tippelnem kéne, valamiféle navigációs berendezésre tenném a voksomat, amely állítólag a film történetében is jelentős szerephez fog jutni. A következő néhány bevágásban kapunk még egy keveset a fentebb említett Kef Birről, ahol Kylo és Rey fénykardpárbajába, valamint a Halálcsillag romjaira való odajutásról is lehull a lepel, ami nem tűnik egy életbiztosításnak a járművet elnézve.

Elérkezünk a kedvcsináló legszívszaggatóbb jelenetéhez, melyben C-3PO-t és a droid-szakértő Babu Friket láthatjuk, amint a sokat látott protokoll droidot bütyköli. Poe kissé meglepve C-3PO-nak szegezi a kérdést, hogy mégis mit művel, mire az nyilvánvalóvá teszi, miszerint számára itt ér véget a történet, ugyanis azzal, hogy Babu Frik átprogramozza, lényegében teljesen kitörli C-3PO eddigi memóriáját. Abrams mindig is jól értett az ehhez hasonló drámai pillanatokhoz, így nem is várunk tőle kevesebbet, minthogy a jelenet végére kisded módjára megríkasson minket.

Egy hatalmas űrcsatába nyerünk némi betekintést, ahol ha jobban megfigyeljük, lehull a lepel a régi-új birodalmi csillagrombolók szuperfegyveréről, ami nem más, mint egy hatalmas ágyú. Hogy az új fegyver vajon milyen képességekkel bír, netán egy újabb Halálcsillaghoz hasonló bolygópusztító eszközről van-e szó, az egyelőre rejtély, mindenesetre nem lennék túlzottan meglepve, ha a többi csillagromboló is hasonló megoldással lenne felszerelve.

Az ellenállás néhány tagja, köztük pedig Finn és BB-8, valamint a Star Wars világában még újoncnak számító Naomi Ackie éppen a csata közepébe lovagolnak az elsőre ránézésre lónak kinéző Orbak névre hallgató bestiákon, méghozzá egy újabb csillagromboló fedélzetén. Az ismerős környezet alapján pedig azt mondanám, hogy ez a hajó pontosan ugyanaz, ahol korábban megfigyelhettük Rose-t és Connix hadnagyot is.

Rey és Kylo a második Halálcsillag egykori tróntermében találkoznak, ám nem úgy tűnik, hogy előbbi kifejezetten örülne az időközben legfőbb vezérré avanzsált Ben Solo jelenlétének. Később kettejük közös erővel elpusztítja Darth Vader maszkját. A terem még az Első Rendhez képest is túlzottan sterilnek tűnik, így meglehet, hogy visszatérünk az előzményekben bemutatott Caminóra, ahol a klónhadsereg is készült anno? Viszont sokkal érdekesebb, hogy Rey egy titokzatos tőrt tart a kezében, mely külsőre igencsak hasonlít arra, amit még a Dave Filoni-féle Klónok háborúja animációs sorozat Mortis trilógia névre hallgató epizódjaiban láttunk. De az is lehet, hogy szimplán csak egy újabb ősi Sith ereklyéről van szó, lévén Palpatine-ról köztudott volt, hogy imádta az ehhez hasonló csecsebecséket.

Ha pedig már szóba került Palpatine: az előzetes utolsó képsoraiban még ha csak közvetve is, de végre ismét tiszteletét teszi a Galaktikus köztársaságot egykor romba döntő Sith nagyúr, aki jól láthatóan nincs ereje teljében. A köpenyt viselő alakot ugyanis egy titokzatos gép segíti a mozgásban, így nem kizárt, hogy ez felel az életben tartásáért is, ám a kiszolgáltatottnak tűnő Palpatine látványa ne tévesszen meg senkit, mivel az Uralkodót ismerve biztosan van még egy-két olyan trükk a tarsolyában, mellyel alaposan feladja majd a leckét nem csak Rey-nek, de a szabadságért küzdő összes szövetségesének is.

Nektek hogy tetszett az előzetes? Volt valami, ami felett elsiklottunk és nektek feltűnt? A Star Wars: Skywalker kora 2019. december 19-én érkezik a hazai mozikba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.