Hirdetés

Tíz érdekesség, amit talán nem tudtál Taika Waititiről

|

Mindössze 5 év kellett neki, hogy meghódítsa Hollywoodot.

Hirdetés

Egyre nehezebb nem belefutni ebbe a furán ritmikus nevezetű új-zélandi félnótás zsenibe, ha filmes híreket böngészünk. Ugyan csak az évtized második felében fedezte fel magának Taika Waititit Hollywood, de a színész-rendező-író ilyen rövid idő alatt is rengeteget tett le az asztalra. Tudtátok például, hogy a 2014-es Hétköznapi vámpírokat, ami számos ajtót kinyitott előtte, 2005-ben egy azonos című rövidfilm előzte meg? Waititi ugyancsak felbukkant a katasztrofálisra sikeredett Zöld Lámpás moziban is, amit sem ő, sem pedig Ryan Reynolds nem tudtak megmenteni.

Azóta rengeteg minden változott és Waititi, aki épp most lépett a 45. évébe, az egyik legkeresettebb filmes lett Hollywoodban. Marvel, Star Wars és egyéb neves franchise-ok mellett saját szerelemprojektjeire is jut ideje a rendezőnek, amelyek egyike, a Jojo Nyuszi idén meghozta első Oscar-díját is. Minden jel arra utal, hogy hosszú évekig lesz még energiája a szórakoztatásunkra, most pedig születésnapja alkalmából szemezgettünk azon érdekességek között, amiket talán nem ismertél a rendezőről. 

Hirdetés

1. Waititi apja a Satan's Slaves motorosbanda alapítói közé tartozik

Egy tanár és egy festő gyermekeként Taika Waititit már egészen fiatal korától kezdve érték olyan ingerek, amelyek elősegítették, hogy művészi pályára lépjen. Azonban mégsem csupán foglalkozásukból fakadóan nevezte a "legfurább párosításnak" szüleinek kapcsolatát, ugyanis egy podcastben elárulta, hogy apja az Új-Zélandon hírhedt Satan's Slaves motorosbanda alapításából is kivette részét. Sejthetitek, hogy a banda tagjai nem a finom modorukról voltak ismertek, de ez rossz irányba semmiképpen sem befolyásolta Taika neveltetését és támogatását, akit 2017-ben még az Év Új-Zélandijának is választottak.

2. A rendező egy elméleti fizikus véleményét is kikérte, amikor a Thor: Ragnarökön dolgozott

Nem gondolná az ember, hogy egy olyan látványorientált blockbuster esetében, mint amilyen a Thor: Ragnarök volt, a készítők sokat agyalnának azon, hogy vajon az űrutazás valósághűen van-e ábrázolva. Míg egy olyan filmben, mint Christopher Nolan Csillagok közöttje, az élmény részét képezi a fizikai törvények betartása, de az egyébként is humorosra vett Ragnarökben, amiben nem mellesleg földönkívüliek és istenszerű lények szerepelnek, talán eltekinthetünk ezektől. Waititi mégis azt gondolta, hogy jobb, ha nem bízza ezeket a dolgokat a véletlenre, és inkább felkérte Clifford Johnson fizikaprofesszort és képregényrajongót, hogy válaszolja meg neki a világegyetemmel kapcsolatos kérdéseit.

3. Volt, hogy pizsamában foglalt helyet a The Mandalorian rendezői székében

Akik nem olvasnak stáblistát vagy híreket, azoknak valószínűleg fel sem tűnt Taika Waititi jelenléte az első Disney+-os Star Wars-sorozatnál, pedig duplán is kivette a részét a The Mandalorianból. Egyfelől Waititi adta a hangját az IG-11 nevet viselő fejvadász droidnak, másrészről az évadzáró epizód az ő keze munkáját dicséri. Star Wars ide vagy oda, Waititi nem felejtette el magával hozni sajátos stílusát a forgatásokra, így nem csupán a nézők szórakozhattak remekül (lásd rohamosztagos célbalövős jelenet), hanem a stáb is. A Greef Kargát alakító Carl Weathers eképpen emlékezett vissza a közös munkára:

"Taika meg van áldva ezzel a kiszámíthatatlan humorérzékkel. Volt, hogy zenét játszott a jelenetek közben, ami megalapozta a hangulatot, de az is előfordult, hogy pizsamában és papucsban jelent meg. Őrület volt. Míg Bryce [Dallas Howard] egy dobozon ülve végezte a munkáját, addig Taika egy kanapén szétterülve, pizsamában tette ugyanezt."

4. Szundítani mindig ér

A filmkészítés fárasztó folyamat, pláne, ha rendező az ember, hiszen kismillió dologra kell odafigyelnie és utasítást adnia. Érthetően nem mindenki bírhatja ezt energiával, így Taika is azok közé tartozik, akik kihasználnak minden szabad percet egy kis szundira. Számos olyan fotó található a neten, amit a szundító rendezőről lőttek valamelyik forgatáson vagy éppen rendezvényen. Persze amíg ilyen jó filmeket készít, addig nem sajnáljuk tőle a pihenésre szánt időt.

5. Forradalmasítaná az Apple billentyűzeteit

Amikor Oscar-díjat nyer az ember, akkor a megszokottól jóval több figyelem irányul rá és lehetősége nyílik fontos problémákkal kapcsolatban hangoztatni véleményét. Waititi ezt az alkalmat arra használta fel, hogy beleálljon egy kicsit az Apple MAC-jeinek billentyűzetébe, ami szerinte egyre inkább megkeseríti az írók életét.

"Képtelenség írni rajtuk. Egyre rosszabbak lesznek, és arra sarkallnak, hogy visszatérjek a PC-hez."

Waititi közel egy percig ecsetelte, hogy miért kellene változásokat eszközölnie az almás cégnek, és még azt is javasolta, hogy az Írók Szövetségének is fel kellene szólalnia ez ügyben. Noha gondolatait félig-meddig viccesen közölte, érezni lehetett, hogy nem alaptalanul fakadt ki és valóban van még mit csiszolni a hosszútávú felhasználói élményen.

6. Nem mindig tervez előre

Vannak filmek, amelyek már a forgatás megkezdése előtt kőbe vannak vésve a forgatókönyv, storyboardok és egyéb előzetes terveknek hála. Ez egy kényelmes és biztonságos megoldás, hiszen mindennek megvan az eltervezett helye, de így nem marad sok keresnivalója a spontán kreatív ötleteknek. Waititi éppen ezért inkább hagy némi teret önmagának, ha úgy látja, megteheti.

"Nagyban függ a körülményektől. Ha sok színész szerepel a jelenetben, akkor inkább előre megrajzolom és eltervezek mindent, de ha valami relatíve egyszerűbbről van szó, akkor még aznap kitalálom."

7. A reklámiparban is dolgozott, de utálta

Mielőtt (és némiképp miután) letette első sikeres filmjét az asztalra, Waititi reklámvideókon dolgozott. A szabadszellemű rendezőnek ez azonban egyáltalán nem volt leányálom. A The Vergnek adott interjújában így emlékezett vissza azokra az időkre:

"Dolgoztam reklámokon, úgyhogy ismerem a világ legrosszabb embereit. Sehol sem korlátoznak úgy le, ahogyan a reklámiparban."

A sajátos stílusát azért nem mindenkinek sikerült visszafognia, így például külön hálásak vagyunk azért, hogy elkészülhetett az Air New Zealand legepicebb biztonsági videója.

8. Gyerekkorában az X-Menek voltak a kedvencei

Taika Waititinek köszönhetjük, hogy új életet lehelt a Marvel Filmes Univerzum Thorjába, amikor elkészítette a Ragnarököt. Nem csupán a rajongók tetemes részét, hanem a stúdiót is meggyőzte Waititi agymenése, így amellett, hogy már készíti a Thor: Love and Thundert, nincs kizárva, hogy egyéb Marvel-filmeken is dolgozzon a jövőben. Azt már biztosra vehetjük, hogy előbb-utóbb az X-Menek is integrálódnak az MFU-ba, és Taika ezt könnyedén elősegítheti. Egy interjúban a rendező elárulta, gyerekkorában mindig is a mutáns csapat történeteit lapozgatta legszívesebben, azon belül is az Új Mutánsok és a Sunspot nevű szuperhős kalandjait követte áhítattal.

9. Elrejti a forgatókönyvet a színészek elől

Ha eddig nem lett volna világos, Waititi nem éppen hagyományos módszerekkel készíti a filmjeit, hanem igyekszik egy kis kiszámíthatatlanságot belevinni a folyamatba. A Hétköznapi vámpírok esetében, ahol különösen fontos volt a természetesség és improvizációs jelleg, Waititi nemes egyszerűséggel elrejtette a forgatókönyvet a színészei elől. Jemaine Clement, a film társrendezője a következőképp nyilatkozott a produkcióról:

"Volt forgatókönyvünk, de nem mutattuk meg a színészeknek. Egyedül én és Taika tudtuk, hogy mi lesz a következő lépés. Próbáltuk meglepni a színészeket, hogy természetes legyen a reakciójuk és a reagálásuk."

10. Szeret benne lenni a saját filmjeiben

Ha láttál már Waititi filmet, akkor jó eséllyel láttad a mestert is a produkció mögött. Vagy legalábbis hallottad a hangját. Az Új-Zélandon színészként és komikusként egyaránt befutott Waititi arcát egyre szélesebb körben ismerheti meg az egész világ, hiszen szinte minden rendezésében felbukkan kisebb-nagyobb szerepekben. A Hétköznapi vámpírokban az egyik főszereplőt alakította, míg a Jojo Nyusziban a címszereplő fiú képzeletbeli Hitler barátját. A Thor: Ragnarökben és később a Végjátékban Korg hangját adta, ami állítása szerint nagyrészt rögtönzött volt, és ugyancsak felbukkant a The Mandalorianban, mint IG-11. Az alakításai mindig mosolyt csalnak az arcunkra, így nem véletlen, hogy a rajongói alig várják a következő felbukkanását.

Innen is boldog 45. szülinapot kívánunk neki! Nektek melyik a kedvenc filmetek tőle?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.