Hirdetés

Tíz film, amit látnod kell Christian Bale-től

|

50 éves lett Hollywood kaméleonja.

Hirdetés

1974. január 30-án, vagyis kereken 50 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Hollywood legendás alakváltója, a filmtörténet legnépszerűbb, egyben legkomorabb Sötét Lovagja, aki egyszer még a mennydörgés kalapácsos istenével, Thorral is megküzdött. Bizony, nem másról van szó, mint az utolérhetetlen Christian Bale-ről, kinek neve ötvennél is több produkció stáblistáján tűnt már fel közel négy évtizedes(!) pályafutása alatt, s aki eddigi négy Oscar-jelöléséből az elsőt rögtön díjra is váltotta.

Tíz legjobb filmjével köszöntjük születésnapja alkalmából a brit színészt. Jó egészséget és még sok emlékezetes szerepet kívánunk!

Hirdetés

Amerikai pszichó (2000)

Mi mással lehetne nyitni egy ilyen toplistát, mint azzal a filmmel, amely még Christopher Nolan Batman-trilógiájánál is nagyobb kultstátusznak örvend Christian Bale életművén belül. Kétségtelen, hogy a gyerekszínészként indult sztár számára a nagy áttörést a világhírű Bret Easton Ellis azonos című regényéből készült Amerikai pszichó hozta meg, amiben a walesi származású Bale a főszereplőt, azaz a brutális gyilkosságokat elkövető, nárcisztikus bankárt, Patrick Batemant alakította. A megdöbbentő testi átváltozásairól híres színész az első pillanattól kezdve megszállottan "edzett" mind fizikailag, mind mentálisan a karizmatikus antihős szerepére, holott a stúdió eredetileg Leonardo DiCapriót akarta leszerződtetni Patrick Bateman megformálására. Miután DiCaprio visszadobta a lehetőséget, még mindig nem Bale következett a sorban, hanem a skót Ewan McGregor, akit a színész jóformán megfenyegetett, hogy el ne merje vállalni a felkérést. Egy biztos, Bale akaratereje és kitartása nem volt hiábavaló, hiszen azóta a könyv olvasása során is őt látjuk magunk előtt, miközben Bateman elborult ámokfutásait követjük.

Equilibrium - Gyilkos nyugalom (2002)

Az Amerikai pszichóban nyújtott földön túli alakítása után Kurt Wimmer rendező kapcsolt a leggyorsabban azt illetően, hogy Bale személyében egy új filmcsillag van születőben, ezért rögtön meg is kínálta a színészt egy újabb főszereppel. Az Equilibrium - Gyilkos nyugalom az 1999-ben mozikba került Mátrix által keltett, s akkor még javában tomboló disztópikus hullámot lovagolja meg. Wimmer akció-sci-fije egy olyan világot mutat be (erősen merítve Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regényéből), amiben az emberi érzelmeket gyógyszerekkel igyekszik kiirtani a fennálló hatalom, a rendet pedig különleges, fegyveres harcművészetet űző papok felügyelik. Bale játssza a filmben John Prestont, azt a rendfenntartó papot, aki egy nap elfelejti beszedni az említett gyógyszereket, és a felszínre törő érzelmei miatt hamarosan renegáttá válik az elnyomó rendszer szemében. Jóllehet, az Equilibrium nem filmművészeti csúcsteljesítmény, aprólékosan kidolgozott akciószekvenciái viszont ma is iszonyú menőn néznek ki, Christian Bale pedig ebben is bizonyítja, hogy ő egyetlen szerepet sem vesz félvállról.

A gépész (2004)

Nem csupán Christian Bale karrierjének, hanem a komplett filmtörténet egyik legbrutálisabb átalakulásaként tartják számon mind a mai napig azt a drasztikus fogyást, amit a színész A gépész című független film főszerepéért vitt véghez. A napi egy almából és egy pohár lattéból álló fogyókúrájának köszönhetően Bale nagyjából 30 kilót adott le, hogy hitelesen eljátszhassa az álmatlanságban szenvedő, élőhalottnak tűnő Trevor Rezniket. Bár a bemutatója idején meglehetősen kevesen váltottak jegyet erre a minden tekintetben horrorisztikus alkotásra, mára viszont A gépészt is olyasfajta kultusz övezi, akárcsak az Amerikai pszichót. Ráadásul az akkortájt komoly depresszióval küzdő színészt meglepő módon épp ez a fajsúlyos és megterhelő szerep segítette át nehézségein, elmondása szerint ugyanis soha nem volt annyira kiegyensúlyozott mentálisan, mint A gépész forgatása alatt. Tény, hogy borzasztóan nyomasztó filmről van szó, már csak azért is, mert közel 100 percen keresztül kell néznünk a csontsovány Christian Bale-t attól félve, vajon holtan rogy-e össze a kamerák előtt, ám ettől még A gépész megkerülhetetlen tétele a sztár filmográfiájának.

A tökéletes trükk (2006)

Christopher Nolan és Christian Bale az első két Batman-film forgatása között sem tétlenkedett, ráadásul ekkor meghívták magukhoz magát Rozsomákot, azaz Hugh Jackmant is. Ennek eredményeként született meg 2006-ban A tökéletes trükk, túlzás nélkül minden idők legjobb bűvészes filmje. Az egykor baráti viszonyt ápoló illuzionisták életre-halálra menő rivalizálását elmesélő történetben Jackman játssza az arisztokratikus és kifinomult Robert Angiert, míg Bale a kissé bárdolatlan, munkásosztálybeli géniuszt, Alfred Bordent. A tökéletes trükk manapság már kevésbé számít hivatkozási pontnak Nolan rendezői munkásságán belül, pedig a testvérével, Jonathannel közösen jegyzett forgatókönyv még mai szemmel is hihetetlenül csavaros, nem beszélve arról, hogy a kétezres évek elején a film lezárása valósággal sokkolta a nézőket. A Bale-Jackman páros nagybetűs színészi mesterkurzust prezentál a vásznon, s nem mellékesen a sztori is van annyira izgalmas és rétegzett, hogy újra és újra érdemes legyen elővenni ezt az alkotást bármelyikük filmográfiájából.

A sötét lovag (2008)

A képregényfilmek magnum opusának szinte kötelezően ott a helye minden vonatkozó toplistán, Christian Bale életműve szempontjából tehát egyenesen megkerülhetetlen a Nolan-féle Batman-trilógia középső fejezete. Igaz, A sötét lovag elsősorban a premier előtt váratlanul és tragikusan fiatalon elhunyt Heath Ledger megugorhatatlan Joker-alakítása miatt vált filmtörténeti hivatkozási ponttá, de ugyanígy vitathatatlan, hogy Bale is ebben az epizódban győzte meg végérvényesen a nézőket arról, hogy nála jobb színészt keresve se találhattak volna Gotham magányos igazságosztójának szerepére. Kár is tovább szaporítani a szót: ha csak egy filmet nézel meg Christian Bale-től, az A sötét lovag legyen!

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


The Fighter - A harcos (2010)

A sötét lovag-filmek kirobbanó sikere ellenére Bale a továbbiakban tudatosan tartotta távol magát a tipikus blockbuster-hős szerepektől - s ebben a döntésében valószínűleg a Terminátor-franchise-ban tett feledhetőbb kiruccanása is megerősítette. Egyébként sem tekintett magára soha filmsztárként, és nem is vágyott/vágyik arra, hogy az legyen. Radikális elhatárolódását a hollywoodi szépfiú imidzsétől azzal húzta alá végleg, amikor a Batman-trilógia záró felvonását megelőzően szerepet vállalt David O. Russell valós történetet feldolgozó filmjében, A harcosban. Bale itt a drogfüggőséggel küszködő bokszolót, Dicky Eklundot formálja meg, ami újabb drasztikus testi átalakulást kívánt meg a színésztől. Batmanként felszedett izmait az utolsó kilóig ledobta, a brutális fogyással járó alakítását viszont életében először Oscar-jelöléssel honorálta az Akadémia, amit a 2011-ben megrendezésre került gálán aztán díjra is tudott váltani a színész, méghozzá abszolút megérdemelt módon. A harcos nemcsak a sportfilmek szerelmesei számára kihagyhatatlan alkotás, hanem minden Christian Bale-rajongónak kötelező darab!

A nagy dobás (2015)

Aligha túlzás, hogy a Christopher Nolant váltó David O. Russell mellett Adam McKay (A híres Ron Burgundy legendája, Ne nézz fel!) az a rendező, aki mindig a legjobbat képes kihozni az egyébként megosztó és nehéz természetű ember hírében álló Christian Bale-ből. Eddigi közös munkáik mindkét alkalommal Oscar-jelölésig juttatták a színészt (a George W. Bush egykori alelnökéről, a háborús politikájáról ismert Dick Cheney-ről szóló Alelnökért ráadásul Golden Globe-díjat is nyert), ám az amerikai ingatlanpiac összeomlását kíméletlen szatírába bujtató A nagy dobás az a filmje a párosnak, amit a kritikusok és a nézők egyaránt emlékezetesebbnek tartanak. Bale ebben is igazi kaméleonként - bár tőle szokatlan módon viszonylag átlagos kinézettel - testesít meg egy valós személyt, méghozzá azt a Michael Burry-t, aki befektetőként megjósolta a kivédhetetlenül berobbanó válságot, majd jócskán meg is gazdagodott rajta. Bár a sztárparádét felvonultató A nagy dobásban a további szerepekben feltűnik többek között Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell, illetve egy frappáns cameo erejéig Margot Robbie is, a szociálisan életképtelen, számológépagyú Burry-t játszó Bale mégis ellopja a show-t, kinek alakítását tehát újfent jogosan honorálta nominációval az Akadémia.

Kupák lovagja (2015)

Sok hollywoodi sztár számára karriercsúcsot jelent, ha akár egyszer is (nemhogy kétszer!) együtt dolgozhat a vizionárius, nagyon sajátos szerzői kézjegyéről és elbeszélésmódjáról híressé vált Terrence Malickkal. Christian Bale feltehetően maga is pályafutása egyik legkomolyabb kihívásával szembesült, amikor a rendező a 2005-ös Az új világ után őt választotta a Kupák lovagja című filmje főszerepére. Annál is inkább, mivel Malick ezzel a mélyen önreflexív, impresszionisztikus alkotással odáig fejlesztette kísérletező stílusát, hogy már hagyományos értelemben vett forgatókönyvet sem használt a forgatás során. Ebből fakadóan Bale-nek sem kellett szöveget tanulnia a hedonista, lelkileg teljesen kiüresedett forgatókönyvíró megformálásához, csupán karakterleírást kapott a rendezőtől, ezt leszámítva játéka kizárólag improvizációkon alapszik. Bale mellett továbbá olyan A-listás színészóriások remekelnek a három Oscar-díjas Emmanuel Lubezki kamerája előtt, mint Cate Blanchett, Natalie Portman vagy Antonio Banderas, ám a Kupák lovagja mindezzel együtt sem egy könnyen befogadható mű. Azok viszont, akik kedvelik az elgondolkodtató, meditatív hangulatú filmeket, s nem mellesleg imádják Christian Bale-t, bármiben is szerepeljen, semmiképp se hagyják ki Terrence Malick ezen alkotását.

Ellenségek (2017)

Scott Cooper szintén egy olyan rendező, aki kivételesen jól megtalálta a közös hangot Christian Bale-lel. Tavaly januárban debütált a Netflixen a páros harmadik nagyjátékfilmje, az Edgar Allan Poe fan fictionként is felfogható Halványkék szemek, első alkalommal pedig a 2013-as A harag tüze című kő-amerikai bosszúdrámában dolgoztak együtt, legemlékezetesebb kollaborációjuk azonban talán épp a középsőként elkészült Ellenségek volt. Bale ebben egy legendásan indiángyűlölő katonát alakít, aki 1892-ben, közvetlenül nyugdíjba vonulása előtt azt kapja utolsó feladatául, hogy kísérje vissza otthonába a cheyenne törzsfőnököt és annak családját, mivel az út egy rendkívül veszélyes vidéken vezet keresztül. Az Ellenségek műfaját tekintve western, ám némileg csalódni fog, aki egy akcióval telepakolt élményt vár Cooper alkotásától, hiszen a rendező-forgatókönyvíró sokkal inkább a szereplőkben zajló lelki folyamatokat domborította ki a sztoriban. Ez a fajta megközelítés viszont tökéletesen passzol Bale kvalitásaihoz, aki egészen lehengerlő teljesítményt nyújt a vérfagyasztóan rideg, ellentmondásos megbízatása folytán mégis gyötrődő Joseph J. Blocker kapitány szerepében.

Az aszfalt királyai (2019)

Kilenc évvel A harcos után Bale újabb sportfilmhez adta a nevét. James Mangoldnak a 2007-es Börtönvonat Yumába című western remake-ben egyszer már volt szerencséje rendezni Hollywood kaméleonját, az 1966-os Le Mans-i 24 óráson kulmináló Ford-Ferrari rivalizálás történetét feldolgozó Az aszfalt királyai azonban még nagyobb sikert aratott a mozipénztáraknál. Bale ezúttal is valós személyt, a Ford színeiben versenyző brit sofőrt, Ken Milest formálja meg, aki a Matt Damon által alakított Carroll Shelby-vel sporttörténelmet írt a hatvanas években. Az aszfalt királyai nem csupán a lebilincselően látványos versenyszekvenciáknak, illetve a Bale-Damon duó közti kémiának köszönhetően emlékezetes blockbuster, hanem azért is, mert a walesi ünnepelt ennek a filmnek a reklámkampánya során jelentette ki egy interjúban, hogy - már csak életkorából fakadóan is - felhagy a drasztikus átalakulásokkal. Bale döntése annál is inkább érthető, mivel Dick Cheney eljátszása után nagyjából 30 kilótól kellett megszabadulnia ismét, hogy alkatilag is hasonlítson az egészen nyurga Ken Milesra.

Tűkön ülve várjuk, milyen filmben csodálhatjuk majd legközelebb a mindig zseniális Christian Bale-t, addig viszont ünnepeljük őt azzal, hogy megnézzük valamelyik alakítását a fentebbi válogatásból.

Ti mikkel bővítenétek még a listát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.