Hirdetés

Top 10 - A legendás Harry Potter rangsor

|

J.K. Rowling varázslatos világa az az átkozottaktól az átkozottul jókig.

Hirdetés

Bájos szerkesztőségünk összeült a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei kapcsán. A kezdeti szemmel verést átkozódás követte, majd miután most sem jutottunk dűlőre Az utolsó Jediket illetően, elkezdtük rangsorolni J.K. Rowling varázsvilágának az eddig megjelent 10 mozifilmjét. Ahányan voltunk, annyiféleképpen láttuk ezt az univerzumot, de az első két helyezettet illetően szinte egyöntetű volt az egyetértés. Lássuk hát, mely filmek diadalmaskodtak és melyek azok, amelyek értékeinek a felkutatásához már egy fészekaljnyi furkász szükségeltetik.

Hirdetés

10. Legendás állatok: Grindelwald bűntettei

A Star Wars Top 10-hez hasonlóan itt is a legújabb versenyző lett a sereghajtó. A sorozat eddigi leggyengébb kritikáit felmutató Grindelwald Bűntettei kétségtelenül nehéz és ellentmondásos darab, leginkább a szappanoperai fordulatoknak és az eddig megválaszolatlan kérdések (avagy korábbiaknak ellentmondó - esetleg annak látszó - dolgok) miatt, ami miatt nem kizárt, hogy a Warner rövidebbre fogja Rowlingék 5 részesre tervezett történetfolyamát. Ugyanakkor, minden túlzsúfoltsága ellenére, ha ezt a kópé Grindelwaldot úgy fogjuk fel, mint eme 5 résznyi, egybefüggő történetfolyam második felvonását, akkor egy igen csak sajátos, komor és szórakoztató fantasy élményben lehet részünk.

9. Harry Potter és a Bölcsek Köve

Egy ilyen nagyívű kalandot elkezdeni nem könnyű, de 2001-ben a Warner biztosra ment: a családi filmek területén bizonyítandó rendező Chris Columbusszal, a nívós brit szereplőgárdával, mindezt pedig a fiatalokat az olvasásra visszaszoktató Harry Potter-mánia csúcsán, amikor még a kólás üvegről is Hedvig nézett  vissza a gyanútlan muglira. És az eredmény lehet, hogy papírízű volt, mégis varázslatos alapokat nyújtott eme mágikus franchise-hoz...

8. Harry Potter és a Titkok Kamrája

...amit, ha egy foltos golymók lépteivel ugyan, de a kereken egy év múlva érkező folytatás már tovább gondolt. Sötétebb, krimiszerűbb sztori, kiforrottabb látvány és stílusjegyek, no meg a szerepükkel jobban együtt élő gyerekszínészek. Noha az egyik legrövidebb könyv a leghosszabb filmet eredményezte, ami még inkább aláhúzta Columbus felolvasóestjét, az alapok voltak annyira erősek, hogy ezután sokkalta kísérletezőbbek legyenek a készítők akár a stábot, akár Rowling történeteinek a kezelését illetően, még ha ezt nem is illette mindig egyértelműen dicshimnusz a későbbiekben.

7. Legendás állatok és megfigyelésük

Sokan reménykedtek abban, hogy a kis túlélő kalandjainak lezárultával még nem kell búcsút inteniük a varázsvilágnak és ez a kívánságuk 2016-ban valóra vált. A világ ismerős ugyan, de szereplői és a korszak mégis újnak hat a régmúlt ellenére is. A bátor hős helyett van itt bogaras magizoológus, Voldemort helyett titokzatos Grindelwald a háttérben, Roxfort helyett feszült helyzetben lévő, 1920-as évekbeli New York, a cuki állatkák és varázslatos kalandok mellett pedig gyermekbántalmazás és az elfojtásból felszínre törő őserő. Az ezúttal már forgatókönyvírói státuszban leledző Rowling érezhetően nem csak visszavitt minket univerzumába, hanem Harryék felnövéstörténete után már a felnőttkor rejtelmeibe és komplexusaiba kívánt minket bevezetni, ami gyorsabban sikerült neki, mint orrontó furkásznak lecsapnia egy gyöngysorra.

6. Harry Potter és a Félvér Herceg

A széria (a rajongók által) talán leggyűlöltebb része, amely a sötét hangulat ellenére is az egyik legkönnyedebb (pont ezért rühellik annyira, mint Perselus Piton, hogyha samponnal kergetik), egyben pedig a legtöbb műfaji elemmel zsonglőrködik, a romatikus komédiát és a horrort is beleértve. Itt már egyértelműen megkezdődik a végjátékra való készülődés, ami viszont pont a teaser jellege miatt okkal hagyhat hiányérzetet egyesekben.

5. Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. Rész

A finálé első felvonása, amellyel új, igencsak negatív trend vette kezdetét Hollywoodban és minden franchise a zárlatát minimum két felvonásban akarta bemutatni, ha indokolt volt, ha nem (általában nem volt). Rowlingék mentségére szóljon, hogy egy hat rész óta gyűrűző történetfolyamra kellett pontot tenni, a könyv sűrű cselekményét pedig nem lehetett volna 2,5-3 órában bemutatni. Noha a Halál Ereklyéi I. Része kifejezetten komótos és depresszív, ez mind főszereplői a Roxfort addig viszonylag biztonságos falait elhagyó kilátástalanságát volt hivatott szolgálni. Ettől még persze egy végtelenül keserű teaser a nagy finálé előtt, de annak még mindig mágikus.

4. Harry Potter és a Főnix Rendje

Az előző részben végérvényesen véget ért a gyermekkor és szereplőink most már nem csak a hormonoktól vezérelt tinédzserkor gyötrelmeire, hanem a felnőttek és a politika aljasságára is kénytelenek rácsodálkozni, ami egy személyben ölt testet Dolores Umbridge képében (Imelda Staunton zseniális!). A brit tv-filmek világából hopponált David Yates nem csak minden addiginál feszesebbre vette a tempót, hanem színre lépésével egyértelműen egy egységes formába rendeződött a széria, noha itt még a rendező is némileg a hangját kereste.

3. Harry Potter és a Tűz Serlege

Talán a legkalandosabb mozi mind közül, amelyben a főszereplők nem csak először ismerkednek a hormonokkal, hanem a barátságuk is először mérettetik meg, ha nem lenne elég a veszélyekkel teli Trimágus Tusa, no meg a hatalmát visszanyerni próbáló Voldemort. Mike Newell remekül elkapta a bentlakásos iskolák világát, a tinédzserkor első szárnypróbálgatásaival együtt, akárcsak a grandiózus fantasy-k hangulatát. Utóbbiak közül nemzeti kincsünk, a Magyar Mennydörgő zúzása, valamint a Sötét Nagyúr (Ralph Fiennes félelmetes) horrorokat megszégyenítő testet öltése érdemel mindenképp említést, amely végérvényesen egyértelművé teszi, hogy ez már közel sem dajkamese. 

2. Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. Rész

Ami még általában a trilógia zárlatoknak is csak nagy ritkán megy, az az ekkor még 8 részesre duzzadt sorozatnak gond nélkül sikerült: méltósággal és elegánsan lezárnia történetét. Ehhez persze kellett az előző epizód kilátástalansága, hogy itt már tényleg a zúzásnak jusson a főszerep. De persze a látvány mégis csak díszletként szolgált Rowling hősei sorsának a beteljesüléséhez, elsősorban a Harry-Voldemort-Piton triász számára, amelyek közül utóbbi nagy jelenete (Alan Rickman 8 részen át húzódó elegáns játéka szívfacsaróan teljesedik ki) a stáblistáig kitart, vagy még tovább. Ahogy a filmnek is ott a helye minden franchise zárlatok legjobbjai között. Örökké.

1. Harry Potter és az Azkabani Fogoly

Az első helyezett nem is volt kérdéses, ugyanis az Azkabani Fogoly magabiztosan vezette a rangsort végig. És nem hiába. Columbus két negédes felolvasó estje után jött Alfonsó Cuarón és éjsötétre festette Rowling világát, élettel töltötte meg, mindemellett megkurtította a felesleges sallangoktól és mindezzel annyi muníciót adott a készítőknek, hogy azóta is képesek ebből gazdálkodni. Minden ízében varázslatos moziélmény!

Most pedig ti jöttök! Nálatok hogyan állnak eddig Harry Potter és Göthe Salmander kalandjai?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.