Hirdetés

Trailer elemzés: Star Wars – Az utolsó Jedik

|

A Star Wars Celebrations keretein belül debütált Az utolsó Jedik előzetese bőven sejtet annyit, hogy alaposabban is kivesézzük, mire számíthatunk decemberben.

Hirdetés

Ugyan az internet most a Star Wars - Az utolsó Jedik előzetesétől hangos, és vélhetően rásrófol a Thor: Ragnarok minap beállított rekordjára, nem lehetne azt mondani, hogy mindenkit megvett volna Kylora (bocs). Ebben leginkább az a fajta csalódottság, kiábrándultság játszik közre, amit Az ébredő Erő nosztalgiavasútja okozott. Éppen ezért helyesnek is vélem, hogy lejjebb tekerték egyesek az elvárásaikat, hiszen ahogy azt már J.J. Abrams mozija előtt is számtalanszor megjegyeztem (és teszem most is és még várhatóan jó néhányszor), a Star Wars annyira túlnőtt már nem csak George Lucason - aki volt annyira bölcs, hogy túladott rajta - hanem magukon a rajongókon is, így képtelenség lesz megugrani azt a lécet, amit nagyon sokan felállítanak a filmekkel szemben. Mindemellett számtalan párhuzamot, önismétlő jelenetet fedeztek fel eme két perc alatt is, ami után akár joggal vethetik ismét a Disney szemére a Marvel után kockázatvállalás hiányát (ami abban az esetben sem ennyire egyszerű, de most ebbe ne menjünk bele). Azonban azt elfelejtik sokan, hogy a kormányrúdnál az a Rian Johnson foglal helyet, aki a Breaking Bad nem egy zseniális részét dirigálta, emellett a sci-fi műfajának egy feledhetetlen darabját tette le 5 éve a Looper  - A jövő gyilkosával, így bátran kijelenthetjük, hogy biztosan megfogja bolondítani a Star Wars-sagat, amire már eme trailer is a bizonyíték.

Hirdetés

Elöljáróban annyit magáról az előzetesről, hogy struktúrájában nagyban másolja Az ébredő Erő első teaserét, de a másodikból is emel át elemeket, mint például a maszk látvány a és Vader szuszogása.

Ezúttal is egy jump scare-es felbukkanással indít, csak ezúttal Finn helyett Rey zihál, sivatag helyett egy sziklaparton, mégpedig jól láthatóan azon a bolygón, ahol Luke elvonultan éldegélt és ahol a jedi kiképzése is folyni fog. Eme kis szekvenciából kiindulva vélhetően megint hasonló látomásban lesz része, mint legutóbb, és talán ezúttal a a szüleiről is többet megtud majd, talán épp ennél a szekvenciánál. Egyébként maga a jelenet felvezetése egyszerű, de nagyszerű, ahogy kezdetben csillagos égnek tűnik a kép, majd a fényviszonyok változásával kiderül, hogy a sziklaparton megcsillanó vizet látjuk Rey felbukkanásáig.

Végre meghalljuk annyi év után Luke hangját (kíváncsiak vagyunk, hogy szinkronban marad Stohl, vagy egy korban, hangszínben Hamillhez jobban passzoló színészt választanak), ahogy azt hajtogatja, hogy "Lélegezz! Csak lélegezz!", amolyan Yodásan, miközben a trailer készítői gondoskodnak arról, hogy az írországi Skellig Michael sziget az elkövetkezendő években garantáltan turista látványosság legyen.

Aztán meglátjuk, amint Rey a vízpart előtt vélhetően Mózes szerepére készül, hogy ketté válassza a tengert, majd aztán egy Acélemberre emlékeztető snittben a keze körül az apró törmelékek elkezdenek lebegni.

Amikor Luke megkérdezi Reytől, hogy "Mit láttál?" gyanúsan árulkodó módon felcsendülnek Rey témájának taktusai, miközben Leia sziluettjét látjuk hátulról az egyik parancsnoki központban. Itt akaratlanul is, de megengedünk egy fájdalmas mosolyt, hiszen Carrie Fisher utolsó filmje ez, amit leforgatott, mielőtt tavaly eggyé vált volna az Erővel. Rey válasza az, hogy a "Fényt."…

…majd pedig "Sötétséget.", miközben egy birodalmi csillagromboló padlóján ripityára törve láthatjuk Kylo Ren - avagy egy másik Ren lovag (talán Benicio Del Toro eddig titkolt figurájának) - maszkját, miközben a háttérben hallhatjuk Darth Vader jól ismert légzését…

Aztán elsőre nem egyértelműen kivehetően láthatunk pár régi kódexet a Luke lakhelyéül szolgáló barlangban…

Majd közelebbről az egyiken a jedik szimbólumát. Ez egyes teóriák szerint maga a Whil krónikák egy darabja, amelyben lejegyezték a galaxis történetét. A Star Wars eredeti címe ugyebár Whill krónikák lett volna, de ezt elvetették, ugyanakkor a megnevezés a legendáriumban eddig is közszájon forgott, a Zsivány Egyessel pedig egyértelműen beleemelték a filmek világába, hiszen Chirrut Imwe és Base Malbus a Whillek egykori őrzői Jedha a bolygón, amit a Birodalom feldúlt a kristályokért. Eközben Rey azt suttogja, hogy "Egyensúly.", vagyis a sokat hivatkozott jóslat szerint mégsem teremtődött az meg Palpatine halálával.

"Sokkal több." Majd jön az előzetes egyik legnagyobb szabású képe, amint - amolyan Karate Kölyök módjára (padawan kölyök?) - Rey edz a fénykarrdal egy sziklaszirten, miközben mögötte Luke nézi, és ezzel kezdődik el igazándiból a trailer. Várható volt, hogy Luke tanítani fogja Reyt, a kérdés az, hogy milyen céllal? Hogy egyensúlyt teremtsen, vagy hogy Rey-ben teremtődjön egyensúly az Erő jó és Sötét oldala között, vagyis ha szükséges, engedjen a gonosz csábításának? Erről majd kicsit később.

Láthatjuk ezeket a különleges siklókat egy sivatagos bolygón, amint a háttérben alig kivehető birodalmi lépegetők felé tartanak. A kritikus hangok itt kiáltanak máris A birodalom visszavág utánérzést, ha már Az ébredő Erő az Egy új reményt "plagizálta".  Rian Johnson szerint ez a sivatagos helyszín a Crait…

Ami egy bányabolygó és kulcsfontosságú helyszín lesz a sztori szempontjából (naná, hiszen AT-AT lépegetők ellen vonulnak csatába), amely egy elhagyatott Lázadó bázis helyszínéül szolgál. Talán ide kénytelen menekülni az Ellenállás, miután az Első Rend csúnya revansot vesz rajtuk. Egyébként itt idéződik meg ismét Az ébredő Erő első teasere, ahol az X-Wingek száguldottak a víz felett.

Finnt láthatjuk még mindig rehabilitációs kezelés alatt. Érdekes, hogy nem egy Bacta-tartályban, de vélhetően ez egy modernebb felszerelés. Egyelőre az ő szerepe, annak súlya a történetben ezzel még nem nyert megerősítést, hogy mi is lesz. Reméljük John Boyega nem fog végig egy ágyban feküdni, majd a végén magához térni és egy mondat nélkül magára maradni, mint legutóbb Mark Hamill.

Poe Dameron és BB-8 száguld az Ellenállás egy folyosóján, ami vélhetően nem a D'Qaron lévő bázison, hanem az egyik hadihajón van és éppen vonulnának a csatába…

…amikor felrobban a hangár a háttérben és vele együtt az a gyönyörű X-szárnyú is. Megint. Úgy fest, ez amolyan védjegye lesz vagy a szériának, vagy szegény Poe-nak. Egyébként a háttérből gondolom, hogy ez inkább egy hadihajó lehet, mivel sterilebb, fényesebb annál, mint amit a D'Qaron láttunk, de persze ez még nem jelent semmit.

Végre felbukkan az Ezeréves Sólyom, de az nem egyértelmű, hogy Chewbacca, vagy Rey vezeti a csatában (erről is van elméletem, amit mindjárt kifejtek), de a TIE vadászokból ítélve nem lehet egyszerű a helyzet.

Rey rohan valaki - avagy valami - felé kivont fénykarddal, feldúltan, dühösen. Ha a háttérből indulunk ki nem feltétlenül az, akire a trailer következtetni enged (ne felejtsük el, hogy J.J. Abrams producerként továbbra is a fedélzeten van, ő pedig mesterien tudja ilyen téren félrevezetni a közönséget), hiszen Rey vélhetően itt még a szigeten van…

…míg Kylo Ren mögött valami lángokban áll, miközben halljuk Luke narrációját, miszerint "Egy igazságot ismerek…". Azért tetszik ez a röpke bevágás Kylo Renről, mivel most már érezhetően csak a harag vezérli, itt nyoma sincs benne feldúltságnak (ellenben egy csodaszép vágásnak, amit még Reytől kapott legutóbb kicsit hajazva nagyfater fiatalkori önmagára), vagy fizikai kimerültségnek, viszont ahogy a szemében megcsillan a vörösen izzó fénykard, az teszi igazán félelmetessé.

Ez a másik személyes kedvencem, ami egyértelműen az előző részben is felvetett flashbackből van. Ahogy a csuklyás alak - vagyis Luke - megtörten lerogy az égő Jedi templom előtt, oldalán R2-D2-val, ezzel szembesülve saját kudarcával. Gyaníthatóan most többet megtudunk Kylo Ren árulásáról is és magukról a Ren Lovagokról, akiket továbbra is nagyban titkolnak.

A következő képeken a lángokból felbukkanó Phasma kapitány bukkan fel egy osztag élén, vagyis az előző epizódhoz képest őt is rehabilitálják. Gyaníthatóan vagy a D'Qar-i bázis romjai közt sétál, vagy a már említett bányabolygó Crait-en, de egyes teóriák szerint ez is a flashback része és Phasma is ott volt a jedi rend kiirtásakor, de az alig kivehető háttér alapján az utóbbit elvetném.

És végezetül űrcsata. Mármint: ŰRCSATA!!! A Zsivány Egyes ilyen téren elég magasra tette a mércét, és az tisztán kivehető, hogy az Ellenállás most nem valamilyen szuperfegyverrel kerül összetűzésbe, hanem az Első Rend megmaradt flottájával. A háttérben látni egy zöld bolygót, amiről egyelőre nem tudni, hogy az Ellenállás rejtekhelyéül szolgáló D'Qar, vagy az, ahol Rey és Luke a kiképzést folytatja és az ősi jedi templomot kutatja. Mindkettőre látok esélyt, talán utóbbira többet is, hiszen az Ezeréves Sólyom csak nem hagyja ott Reyt egyedül, és a korábban látható képkockák alapján lehet arra következtetni, hogy Chewie tartja addig a frontot az atmoszférában.

Majd jön Luke narrációjának a vége és egyben az előzetes kegyelemdöfése, miközben a barlang bejáratánál látjuk a jedi sziluettjét: "Ideje, hogy a jediknek vége legyen.", majd kivételesen nem sárga, hanem vörös feliratok közepette, John Williams drámai taktusaival körítve a cím.

És ez az utolsó mondat az, ami igazán szájtáti elképedésre ösztönözte a rajongókat, avagy sírásra. A jedik az 1977-es Egy új remény óta a jóság, a becsületesség megtestesítői, azonban Lucas sokat ostorozott előzménytrilógiájából kiderül, hogy a jedik a pusztulás szélére saját bigottságuk, saját maradiságuk és ebből fakadó vakságuk miatt jutottak, hiszen lényegében ezzel teremtették meg Vadert és segítették hatalomra az Uralkodót. Luke az ő örökségüket vitte tovább - és már ő is elég foghíjas oktatásban részesült - és ő is csúfondárosan belebukott, megtapasztalva azt, amit Obi-Wan és Yoda. Hovatovább, az ő kudarca még fájóbb, hiszen a saját unokaöccse hozta az újjászervezett rendre a pusztulást. Talán belátta azt, hogy sorsszerű az, amikor Yoda azt mondta neki, hogy az "Utolsó jedi te leszel." Lehet, hogy belátta, hogy egyensúly csak úgy teremthető az Erőben, ha ő is eltűnik, amire az előzetes többszörösen ráerősít. Hiszen az egyensúlyhoz egyformán szükségeltetik a fény és a sötétség, Vader és az Uralkodó halálával ez az egyensúly azonnal felborult, majd a Ren Lovagok mészárlását követően ismét. Lehet, hogy elismerte, hogy nem az Erő újdonsült használói már nem állhatnak egyik, vagy másik oldalra, vagy ezért nem ítélhetőek el egyértelműen. Gondoljunk csak az előző részből Kylo Ren tragédiájára, aki a benne lévő világosság ellen küzdött, azt próbálta megtagadni - és az apja megölésével ennek gyakorlatilag eleget is tett - miközben Rey tekintetében sokszor felsejlik az Erő Sötét Oldala, tehát Luke-nak a saját oktatásán és kudarcán kell tudnia felülemelkednie, hogy megteremtse az egyensúlyt a lányban és egy újfajta rend alapjait teremtse meg vele együtt, ezáltal végképp a múlt ködébe veszve a jedikkel együtt.

Valamint a többi szereplővel együtt. Ha megfigyeljük, az előzetes sohasem mutatta az ikonikus szereplők arcát, csak a sziluettjüket (Luke és Leia), vagy utalt rájuk (Ezeréves Sólyommal Chewbaccára), ezáltal megpedzegetve, hogy a régi hősök kora lejárt, mindaz amit képviseltek, ők már a múlt, és Rey, Finn, Poe, Kylo pedig a jövő. Han Solo halála is ezt készítette elő, és talán a többieknek sem lesz szebb végük, amire az eddig látottak hangvétele, valamint Johnson személye bőven enged következtetni.

Ahogy a frissen kidobott poszterrel együtt arra is - és ezt a fenti fejtegetésem is alátámasztja - hogy elválik egymástól az egyértelműen jó és a rossz, ennek árnyalatai következnek. A vörösben izzó poszteren (amelyen elég félelmetes Luke arca, sokak pedig megerősítésre lelnek ebben, miszerint ő is áttér a Sötét Oldalra) a kék fénykard szépen átvált vörösbe, ami akár erre is utalhat. Azzal, hogy ezt megteszik, azzal, hogy a múlt béklyóit lerázzák magukról (pl. nincs több bolygópusztító szuperfegyver) egy új fejezet nyílhat a Star Wars filmek történetében. Persze Colin Trevorrow személye a kilencedik rész élén ennek egyelőre ellentmondani látszik és sokak szemében J.J. Abrams előző munkája is, de ott egyrészt a nosztalgia szükségeltetett ahhoz, hogy visszatérjünk ebbe a jól ismert világba midichlorianok és mindenhova bekúszó homok nélkül, másrészt újdonsült karakterei pont ennek az alapjait teremtették meg, amivel úgy fest Johnson kezd is valamit. Hogy mit sikerül, arra decemberig még várnunk kell.     

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.