Hirdetés

21 képregény és könyv, amiknek már nagyon várjuk a megjelenését

Dűne, Batman, Neil Gaiman, Isaac Asimov, X-Men, Star Wars, Ready Player Two... összeszedtünk 20+1 ígéretes kötetet a közelgő megjelenések közül.

Hirdetés

A koronavírus-járvány szinte mindenkinek keresztül húzta a számításait valamilyen módon, nem csupán a magánéletben, hanem üzletileg is. Hatással volt a könyv- és képregények forgalmazására is, anyagi okokból és a dedikált események elmaradása miatt is negatívan érintette a kiadókat, szerzőket. Márpedig a börzék, expók, fesztiválok, találkozók és hasonló összejövetelek fontosak a cégek, az alkotók és a vásárlók számára egyaránt. A pandémia miatt ezekről sajnos átmenetileg le kellett mondanunk, így kevesebb lehetőségünk van a kedvenc kiadónkkal való kapcsolattartásra, az újdonságok beszerzésére, a gyűjtői szenvedély kiélésre és a művek dedikáltatására. A szcéna minden résztvevője nagyon várja már, hogy visszatérjen az élet, de addig is három szerkesztő arra vállalkozott, hogy összegyűjt 21 nagyon várt címet a következő hónapok megjelenései közül.

Hirdetés

Természetesen a lista a teljesség igénye nélkül készült, ezeken kívül is rengeteg könyvet és képregényt várunk, amik még nem rendelkeznek pontos megjelenési dátummal (mint a The DC Universe by Neil Gaiman a Fumaxtól vagy a Lovecraft antológia a Szukitstól), de remélhetőleg így is találtok olyanokat az alábbi felhozatalban, amiktől megindul a nyálelválasztásotok. 

Lőrincz L. László: Felhőharcosok I-II. - március 22. (IPC Könyvkiadó)

Hazánk egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb írója rendületlenül jelentkezik új művekkel, évente két-hárommal is. Amikor Leslie L. Lawrence-ként jelenik meg egy vadonatúj történet, akkor az olvasók már jól tudják, hogy a címszereplő kalandjait követhetik nyomon, viszont amikor Lőrincz L. Lászlóként, akkor jellemzően mindig valaki más a főszereplő. Ezúttal Paul Sarkady professzort ismerhetjük meg, aki a csacsapoja kultúra kutatójaként expedíciót vezet Peruba, hogy tanulmányozhassa a már régen kihalt nép emlékeit. A jó professzornak azonban nincs könnyű dolga, már az expedíció indulását is baljós jelek előzik meg: gyilkosság gyilkosságot követ, csacsapoja emlékek tűnnek el a múzeumokból és megölt kígyók bukkannak fel a résztevők közelében. A helyszínen aztán fokozódik a helyzet, és az is felvetődik, hogy talán nem is haltak ki a csacsapoják. LLL minden könyvében bizonyítja, hogy mennyire részletgazdagon és fantáziadúsan tudja közel hozni hozzánk az idegen kultúrákat és helyszíneket, és a kétkötetes Felhőharcosok sem ígér kevesebbet.

Wally Lamb: Ez minden, amit tudok - március 26. (Könyvmolyképző Kiadó)

A tavalyi év megrendítő, kiváló és fenséges alakításokkal készült sorozata volt az Ez minden, amit tudok, egy családtörténet Mark Ruffalo kettős főszereplésével. A színész ugyanis az egypetéjű ikreket, Thomas és Dominick Birdsey-t hívta életre, akik a külsejüktől eltekintve meglehetősen különböznek egymástól. Dominick kissé visszahúzódó gyerek volt ugyan, de nagyjából átlagos, Thomason ugyanakkor már gyerekként kiütközött paranoid skizofréniája, és ha az ebből fakadó nyitójelenet nem lenne elég katartikus önmagában, hamar kiderül: a testvérpárnak bőséggel kijutott a nehézségekből, ami fél tucat embernek is bőven elég lenne egy életre. A jelen eseményei mellett, Dominick meséje alapján fokozatosan tárulnak fel a múlt traumái is a különböző életszakaszokban, feldobva azt a mellbevágó kérdést, miként lehet-e egy család eleve szenvedésre elrendelt? A válaszokkal eredetileg Wally Lamb állt elő egy kilencszáz oldalas regény formájában, ami a Könyvmolyképzőnek hála végre magyarul is olvasható lesz. A hossza ne tántorítson el senkit: hagyja, hogy kifacsarja a szívét ez a felejthetetlen remekmű.

Batman - A Fehér Lovag átka - március vége (Fumax)

A korábbi képregénykritikáink között helyet kapott a Batman: Fehér Lovag is, amelynek keretében Sean Murphy (Hellblazer, Tokyo Ghost) új megvilágításba helyezte Jokert és a Denevérembert is, méghozzá a kiadótól megszokott minőségben. A folytatás, a Fehér Lovag átka szédületes tempót és temérdek izgalmat ígér, ugyanis a bűn bohóchercege szövetkezik Azraellel, hogy az segítsen neki leleplezni a Wayne család hagyatékának megdöbbentő titkát és egyúttal tönkretenni Gothamet. Ehhez természetesen Batmannek is lesz egy-két szava, csakhogy miután őseinek titka napvilágra kerül, megkérdőjelez mindent, ráadásul Barbara Gordon is magánakcióba kezd. A kötet a teljes Batman: Curse of the White Knight sorozatot és a Batman: White Knight Presents Von Freeze különszámot is tartalmazza, méltó helye lesz az előző rész mellett.

George R. R. Martin: Tuf utazásai - április 13. (Agave Könyvek)

George R. R. Martin-t többnyire a Trónok harca miatt ismeri a nagyérdemű, ám nem szabad elmenni amellett a tény mellett sem, hogy a fantasy mellett a science-fiction műfajában is garázdálkodott egy darabig. Az Agave korábban már kiadta egy másik, a részben szintén a tudományos-fantasztikus műfajjal kacsintgató Éjvadászok című kötetét, most pedig egy másik tartozását róják le. A Tuf utazásai a szerzőnek egy 1987-es könyve, a történet pedig Tuf-ról szól, az űrkalmárról, aki a világ legveszélyesebb fegyverével kezdi el szelni a világegyetemet, hogy megoldja a messzi-messzi világokat kolonizáló emberek miatt kialakult zűröket. Jó mókának ígérkezik!

Amerikai lázadó - Clint Eastwood élete és filmjei - április 15. (Kossuth Kiadó)

A kiadók az elmúlt időszakban nagyon rámentek arra, hogy híres színészek/színésznők életrajzi könyveit szépen sorjában kiadják (ennek hála egy-egy Tom Hanks-ről és Meryl Streep-ről szóló kötet is megjelenhetett), így nagyon helyesen folytatják a hagyományt. Ezúttal Clint Eastwood a soros, akinek neve ér annyit, hogy megannyi olvasó és filmrajongó egy emberként sóhajtson fel. Marc Eliot 2009-es könyve így mindenképpen hiánypótló darab lesz a gyűjteményünkben. Remélhetőleg közelebb hozza majd hozzánk nemcsak Eastwoodot, a filmkészítőt, hanem Eastwoodot, az embert is.

Office - Amit nem tudsz a sorozatról - április 19. (21. Század Kiadó)

Úgy tűnik, hogy a 21. Század Kiadó rákapott az ízére annak, hogy kultivált sorozatokat mutasson be, így a két Jóbarátok-kötet után a következő, hasonszőrű kiadványa az Office című sorozatot fogja jobban megismertetni az olvasóközönséggel. Andy Greene könyve a 2000-es évek egyik legikonikusabb sorozatának kulisszái mögé kalauzol bennünket és egy "oral history"-t prezentál nekünk, tehát a szériában részt vevő színészek, rendezők, írók megszólalásain keresztül tudhatunk majd meg egy csomó olyan tényt, infót és érdekességet, ami a rajongóknak bizonyosan kötelezővé teszi a kötetet.

Neil Gaiman: Szerencsére a tej - április 20. (Agave Könyvek)

A Szerencsére a tej című kötetet korábban, 2014-ben már kiadta az Agave, de most, hogy Gaiman alkotásaira hatványozottan ráfeküdtek (több könyvét is piacra dobták), leporolták ezt az őrült történetet. A könyvben olyan apákat követhetünk nyomon, akiknek tejet kell venni otthonra és akiket ebbéli küldetésükben senki és semmi nem tud megakadályozni. Sem kalózok, sem idegen bolygóról érkezett lények. Senki. Egy fórumon valaki úgy jellemezte ezt a könyvet, mint a "gyerekek kapudrogja Douglas Adams-hez". Talán ennyit elég is írni.

Star Wars: A Birodalom visszavág - Bizonyos szemszögből - április 21. (Szukits)

1977-ben a világ megismerte Hant, Luke-ot, Leiát, egy droidpárost, egy öreg varázslót, egy feketébe öltözött gonosztevőt, és egy lehetőségekkel teli galaxist. Három évvel később mutatták be A Birodalom visszavág című filmet, és ezzel a Star Wars valódi sagává vált. Negyven éven át páratlan kulturális jelenség maradt, rajongók és alkotók generációit inspirálta és befolyásolta. A film negyvenedik évfordulójának tiszteletére negyven szerző adta a vízióit ahhoz, hogy újra elmeséljék a kultikus alkotást, hiszen a novellák mindegyike újra bemutatja a film valamelyik jelenetét úgy, ahogyan azt egy-egy mellékszereplő látta. Az áprilisban megjelenő novelláskötet, A Birodalom visszavág - Bizonyos szemszögből kiváló és sikeres szerzők és a Star Wars irodalom elismert mesélőinek írásait tartalmazza.

AVATAR - Aang legendája: Ígéret - április 21. (Szukits)

A Nickelodeon világhírű rajzfilmsorozata, az Aang legendája hazánkban is sokak számára jelentett meghatározó élményt. Mint ilyen, nem lehetett kérdés, hogy a listánkon szerepeljen a történet régóta várt folytatása, ami pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az eredeti sorozat véget ért. Az Ígéret című gyűjteményes, nagyalakú képregénykötet rámutat, hogy bár a százéves háború lezárult, a problémák sora közel sem: az ifjú avatárnak még hosszú utat kell megtennie, hogy társai segítségével elhozza a békét a világba, ráadásul a történet - amivel az eredeti alkotópáros állt elő - azt a roppant izgalmas kérdést is felveti, hogy páratlan képességeik ellenére vajon abszolválni tudja-e ezt a feladatot egy maroknyi tizenéves? Ráadásul míg hőseink megpróbálják helyreállítani a harmóniát a megsebzett világok között, Zuko vészjósló ígéretre kényszeríti Aangot, aki megígéri, ha a Tűz népének ifjú királya valaha is olyanná válna, mint amilyen zsarnok apja volt, akkor elpusztítja barátját.

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub - május 4. (Agave Könyvek)

2020 egyik legnagyobb szenzációjának számít Richard Osman szerzeménye, amely már Steven Spielbergnek is megtetszett, meg is vette a filmjogokat. A csütörtöki nyomozóklub szürreális, de mégis megkapó sztorijának helyszíne egy békés nyugdíjasotthon, amelyben négy valószínűtlen barát a hét minden negyedik napján összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról csevegjenek. Ám mikor valakit kegyetlenül megölnek az otthonban, a brigád hirtelen egy aktív nyomozás közepén találja magát. Noha mindannyian a nyolcvanhoz közelítenek, de bebizonyítják, hogy van még pár trükkjük. "Olyan leleményes, mint a legjobb Agatha Christie-regények." - mondta A. J. Finn a kötetről, mi pedig már alig várjuk, hogy olvashassunk a nyugdíjas nyomozók fineszes társaságáról. 

Star Wars: Kylo Ren felemelkedése - május 5. (Szukits)

Májusban érkezik az év talán legvártabb Star Wars képregénye, a Kylo Ren felemelkedése. Miután a filmekben végigkövethettük, amint az Adam Driver megformálta karakter szeszélyes, megsebzett harcosból önfeláldozó hőssé vált, ez a kötet visszarepít minket a kezdetekhez, és választ ad azokra a mindenkit foglalkoztató kérdésekre, hogy mitől válik valaki gonosszá és milyen tragédiák kellettek ahhoz, hogy az Új Jedi Rend egykori legnagyobb reménysége végül kitárja lelkét a sötét oldal számára. A képregény Ben Solo halálának és Kylo Ren felemelkedésének szomorú tragédiája, amivel a zseniális Charles Soule ismét tanúbizonyságot tesz, hogy a Star Wars legjobb történetmesélőinek egyike.

Star Wars: A Köztársaság Fénykora: A Jedik fénye - május 15. (Szukits)

Szintén májusban a magyar nyelvű Star Wars kiadásban is kezdetét veszi a Köztársaság Fénykora sorozat, ami egy teljesen új, eddig feltérképezetlen korszak a messzi-messzi galaxisban, kétszáz évvel a Baljós árnyak eseményei előtt. Ekkoriban a Köztársaság még nem érte el a filmekben ábrázolt kiterjedését, ám már gőzerővel zajlik a kolonizálás és a Külső Peremvidék felfedezése. Ebből kifolyólag a galaxis széle rengeteg veszélyt rejt, hiszen a Szenátus és a főkancellár vigyázó szeme kevéssé ér el ezekre a területekre; a Jedik pedig tényleges feladatukat végzik, azaz a békét és a rendet igyekeznek fenntartani. Az új kalandokkal, a legkülönfélébb Jedi lovagokkal és eddig nem látott fenyegetésekkel teletűzdelt sorozat első darabja A Jedik fénye című regény lesz, ami egy megrendítő katasztrófával és annak mindenre kiható következményeivel tökéletes beugró a Köztársaság Fénykorába.

Overwatch: Képregény antológia - május 19. (Szukits)

Az Overwatch: Képregény antológia elvezet a népszerű videojátékos univerzum színfalai mögé, ezáltal minden rajongó számára igazi kuriózum lehet. A kötet antológiaszerűen tartalmaz rövid történeteket, melyeken keresztül bepillantást enged az Overwatch hősök eddig többnyire ismeretlen múltjába, és kiderül például, hogyan lett Bastion a csapat tagja, vagy hogy miért tűnt el Ana Amari. A 76-os katonától Anán át egészen Symmetriáig számos ismerős figura visszaköszön a 12 történetet tartalmazó exkluzív képregénykötet oldalain.

Dűne képregény 1. kötet - tavasz (Gabo SFF)

Ha nem üt be a krach, akkor mostanra már mindenki arról beszélne, hogy milyen élmény volt megnézni moziban a Dűnét, így azonban az eredeti november 20-i megjelenés helyett még most is csak ábrándozhatunk arról, hogy mivel fognak előrukkolni Villeneuve-ék. Addig is, miután a Gabo elkezdte újra kiadni a Dűne-köteteket, a könyv alapjául szolgáló képregényt is ők tervezik a könyvesboltok polcaira dobni. Az Amerikában novemberben kiadott alkotást az író fia, Brian Herbert adaptálta át, az illusztrációt pedig majd Raul Allennek, Patricia Martínnak és Bill Sienkiewicz-nek köszönhetjük. A visszajelzések szerint egy igazi, minőségi kiállású produktumot foghatunk majd a kezünkbe az 1. rész képében, úgyhogy kíváncsian várjuk!

House of X/Powers of X - tavasz (Fumax)

2019 egyik legnagyobb durranása volt Jonathan Hickman X-Men rebootja, amely két hatrészes füzetben indította újra a mutánsok világát a Marvel képregények lapjain. Hickman az utóbbi évek egyik legfelkapottabb írójának számít a Fantasztikus Négyes, Bosszúállók és Titkos Háborúk futásai után, jellegzetes mindfuck stílusjegyeit pedig a House of X (#1-#6) és a Powers of X (#1-#6) történetszálak is büszkén viselik. A HoX/PoX mind a csavart narratíva, mind a karakterek és emocionális pillanatok szerelmeseinek kihagyhatatlan, kötelező darab, a Fumaxnak köszönhetően pedig hamarosan az angolul nem tudók is élvezhetik majd, ugyanis a tavasz folyamán tervezik kiadni őket magyarul egy mind a tizenkét epizódot magába foglaló kiadásban. Igazi csemege lesz.

Isaac Asimov Alapítvány ciklus trilógia - tavasz (Gabo SFF)

Asimov híres Alapítvány-trilógiáját korábban már kiadták a hazai placcon (2003-ban, 2010-ben, valamint 2018-ban is), most pedig, hogy újranyomás híján a boltokban évek óta hiánycikké vált, ismételten kiadásra kerül. Ennek nyilvánvalóan örülünk, hiszen sci-fi rajongók mindig születnek és mindig lesznek olyanok, akik újonnan szeretnék felfedezni a nagy klasszikusokat. Asimov nagyívű alkotása az ún. Galaktikus Birodalomról szól és arról, hogy miként próbálják megfékezni annak totális összeomlását. Az Alapítvány-trilógia 1942-ben kezdett el kiadásra kerülni (könyvben az első kötetet 1951-ben olvashatták) és megannyi sci-fi íróra volt és jelenleg is van hatással mind a mai napig.

Ernest Cline: Ready Player Two - június (Agave Könyvek)

Ernest Cline geekparadicsoma, a Ready Player One alapból is közkedvelt volt, de Steven Spielberg filmváltozata még populárisabbá tette. A 2044-ben játszódó műben az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik egy világméretű virtuális utópiába, az OASIS-ba, és arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a világ elrejtett kincsét, amit a szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday hagyott maga után. A kaland nem várt fordulatot vesz az idén magyarul is megjelenő folytatásban. A Ready Player Two sztorija szerint napokkal azután, hogy megnyerte Halliday versenyét, Wade Watts egy mindent megváltoztató felfedezésre bukkan, amivel a VR-élményt sokkal vonzóbbá és jobbá lehetne tenni, ráadásul egy utolsó, nagy húsvéti tojás várja, na meg természetesen egy új ellenfél is, aki nem fél milliókat feláldozni annak érdekében, hogy ő találja meg előbb Halliday végső titkát. Várós.

Tim - Avicii: Hivatalos életrajz - november 16. (21. Század Kiadó)

A világ egyik legismertebb lemezlovasa, a svéd Tim Bergling, vagy művésznevén Avicii fájdalmasan fiatalon, mindösszesen 28 éves korában hunyt el, viszont e rövid pályafutás alatt is sikert sikerre halmozott. Olyan világhírű zenészekkel dolgozott együtt, mint az Imagne Dragons, David Guetta, a Coldplay, Martin Garrix, Rita Ora vagy éppen Tiësto, dalait pedig tömegek dúdolják a mai napig világszerte (mint a Hey Brother, az Addicted to You, a Waiting for Love vagy a Levels). Munkásságát jól ismerjük, azonban életét kevésbé, viszont ezen változtathat az életrajzi könyve, amely a családdal, a barátokkal és zenészkollégákkal készített interjúkra építve mutatja be a legendás sztárproducer életét, nem elhallgatva a nehézségeket sem. A kötet szerzője a Stora- és Ikaros-díjas svéd oknyomozó újságíró, Måns Mosesson. A rajongók számára hiánypótló lehet.

Michael J. Fox: Előre a jövőbe - november 22. (Művelt Nép Könyvkiadó)

Mindannyiunk Marty-ja, gyerekkorunk időutazó hőse végre írt egy önéletrajzi kötetet és idén végre magyarul is olvashatjuk! Michael J. Fox könyvében nem csak ikonikus filmszerepeiről beszél, de arról is, hogy hogyan tudott funkcionálni Hollywoodban úgy, hogy 29 évesen Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Könyve a visszajelzések szerint egy életigenlő, optimista írás, amolyan szerelmes levél az élethez, ami nem mentes a szívfájdító fejezetektől sem. Egészen bizonyos, hogy a Művelt Nép egy kincset dédelget ennek a könyvnek a formájában és alig várjuk, hogy feltegyük a polcunkra.

Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv - ősz (21. Század Kiadó)

Noha több receptgyűjtemény is megjelent már az évek során, melyben Monicáék kulináris élményeinek állítottak emléket, de az idén megjelenő könyv lesz az első hivatalos változat. Amanda Yee séf amellett, hogy útmutatóval szolgál majd a kultikus Jóbarátok sorozat emlékezetes ételeinek elkészítéséhez, olyan fogásokat is összeállít, amelyeket egyes epizódok, történetek, helyszínek és karakterek ihlettek. Mindig is érdekelt, hogyan készül Phoebe nagymamájának sütije? A földről felcsipegetett sajttorta vagy Rachel vaníliás-húsos trüffeljének receptje után sóvárogtál? A Jóbarátok szakácskönyv után minden rajongó megnyalja majd mind a tíz ujját. 

+1 MARVEL regény: Pókember - Miles Morales: Harag Szárnyán - 2021 (Szukits)

Az év második felében érkező Miles Morales: Harag szárnyán azért is különleges, mert az újvilági Pókember az animációs és videojátékos térhódítását követően egy újabb médiumban kap kitüntetett szerepet. A történetben Miles Morales nyugodt élete örökre megváltozik, amikor elveszíti apját, költöznie kell a megszokott környékről, ráadásul furcsa szuperképességeket kezd észlelni magán. S miután akad egy kis félreértése is a törvénnyel, joggal teszi fel a kérdést, megéri-e szuperhősnek lenni, ha mindjárt a legrosszabbat feltételezik róla? Főleg, hogy új képességei nem csupán szabadságot, de váratlan hatalmat is adnak neki, és csak rajta múlik, milyen Pókember lesz belőle. A korábban megjelent Hatalomátvétel után az új regény is az Insomniac Games méltán népszerű Pókember videojátékának világát gazdagítja, méghozzá a tavalyi Spider-Man: Miles Morales közvetlen előzményeként.

Természetesen számos érdekes könyv és képregény jön még idén ezeken felül is, mi csupán kiválogattunk párat közülük. És ti miket vártok legjobban? 

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.