Hirdetés

5+1 filmes életrajzi könyv, amit nagyon várunk

|

Többek között Will Smith és Michael J. Fox rajongói is örülhetnek.

Hirdetés

Egy jó, filmes tematikájú könyv elolvasása legalább akkora élményt nyújthat, mint amikor megnézünk egy remek filmet. Az elkövetkezendő hónapokban több olyan kötet is kiadásra kerül majd, amit izgatottan várunk, és amelyekről bizton elmondhatjuk, hogy hiánypótlónak számítanak a könyvespolcainkon. Az alább felsorolt könyvek mind önéletrajzi művek, melyek szerzői - adott esetben - megjárták a poklok-poklát, úgyhogy egészen bizonyosan tele vannak mesélnivalóval vagy érdekességekkel (a cikk a teljesség igénye nélkül készült). 

Hirdetés

Will (Mark Manson - Will Smith)

Will Smith önéletrajzi kötetét azzal a Mark Mansonnal írta közösen, aki a Ne sz*rakodj, élj! című sikerkönyvet is jegyezte, úgyhogy bízhatunk abban, hogy stílusos és izgalmas olvasmány lesz. Mivel jóval előtte jelent meg eredetileg (angol nyelven) a könyv, ezért az Oscaron elcsattanó pofonra való reflektálást ne várjunk tőle, de így is érdemes lesz magunkat átrágni rajta. Hiszen mégiscsak korunk egyik legsikeresebb mozisztárjáról van szó, aki közönségcsalogató blockbusterektől kezdve, midcult mozikon át bevállalt kellemes kis limonádéfilmeket is. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy felesége, Jada és fia, Jaden is filmsztárok, úgyhogy egy-két családi kulisszatitkot is egész biztosan megtudunk majd. 

Én vagyok az embered (Val Kilmer)

A kilencvenes évek egyik legproblémásabb és leg-excentrikusabb színészéről van szó, aki őrületbe kergetett néhány rendezőt, egyes szerepei kedvéért teljesen átszellemült (Oliver Stone The Doors című filmjében egészen földöntúli alakítást nyújtott), de attól sem riadt vissza, hogy bőrruhát húzzon és rosszfiúkat ütlegeljen (Mindörökké Batman). Mára már színészi karrierje úgy tűnik, hogy a végpontjához ért, de ennek legfőbb oka, hogy még 2015-ben torokrákot diagnosztizáltak nála (amelyből csodával határos módon felépült). A színész azóta beszélni ugyan nem tud, viszont festeget, részt vett egy róla szóló dokumentumfilmben (Val), valamint megírta saját memoárját. Ebben a könyvben az előjelzések szerint részletekbe menően olvashatunk majd nem csak hollywoodi karrierjéről, de betegségéről is, amely minden bizonnyal inspirálón hathat sokak számára. 

Kétszer élni, mi lehet ennél szebb (Sharon Stone)

A kilencvenes évek egyik legnagyobb szex-szimbóluma, akit egy egész világ nézett gyöngyöző homlokkal és meghökkenve, amint keresztbe rakta a lábait. Aki még Sylvester Stallonét is forró szexbe csábította A specialista című moziban. Aki mindeközben próbált kicsit megmenekülni a hollywoodi szexizmus elől és olyan elfeledett gyöngyszemben is szerepelt, mint a Gyorsabb a halálnál. Stone már kevésbé számít - csúnya szóval mondva - nívós márkajelzésnek, az utóbbi években nem nagyon vállalt szerepet (csak mellékszerepekben láthattuk), de könyvével a maga csípős stílusában igyekszik majd színt vallani sok mindenről. Többek között agyvérzéséről, arról, hogy miként működik Hollywood, milyen kompromisszumokat kellett kötnie (vagy épp miket nem volt hajlandó megkötni), és hogy milyen gyerekkorban nőtt fel. Érdekfeszítő olvasmányra számíthatunk, amely még tovább árnyalhatja a sztárságról alkotott képünket. 

Előre a jövőbe - Egy optimista gondolatai a mulandóságról (Michael J. Fox)

Egy ideje már nagyon várjuk, hogy kiadják nálunk is Marty McFly, alias Michael J. Fox önéletrajzi könyvét. Idén talán végre feldobhatjuk a polcunkra és olvashatjuk Fox írásában, hogy milyen nehézségeken kellett keresztülmennie a Parkinson-kór miatt, hogy miben változtatta meg az élethez való hozzáállását a betegsége és hogy milyen segítő tevékenységeket folytat ezen a területen. Fox dacára a betegségnek hébe-hóba még mindig szerepel, leginkább tévésorozatokban (többek között A férjem védelmében, valamint a Félig üres című szériákban is vendégszerepelt), könyve pedig - ha hihetünk a külföldi sajtónak - akkor megrendítő, ám mégis humorban bővelkedő, optimista és inspiráló olvasmány lesz majd mindannyiunk számára. Várjuk szeretettel. 

Madly, Deeply: The Diaries of Alan Rickman (Alan Rickman)

Alan Rickman halála mindannyiunkat megrendített, akár a Harry Potter-filmek Pitonjaként, akár a Die Hard karizmatikus gonosztevőjeként, vagy éppen Ang Lee Austen-adaptációjának egyik főszereplőjeként szerettük meg őt. Alázatos játéka, az alakításaiban megbúvó elegancia és a finom játékosság mind egy olyan színészt takarnak, akit szívesen megismernénk jobban. Az Amerikában októberben megjelenő kötet - ahogyan a cím is mutatja - Rickman kézzel írt naplóbejegyzéseit tárja elénk összefésülve, szerkesztve, de pőre valójában. A könyv tartalmaz majd megannyi anekdotát, eszmefuttatást, magánéleti megjegyzéseket és remélhetőleg tényleg közelebb hoz hozzánk egy kitűnő színészt. Akinek halála még mindig fájó seb a filmművészet testén. Reméljük, gyorsan meglesz a fordítás is, hogy kedvünkre forgathassuk otthonunkban. 

+ Igen, az akcentusom igazi - és néhány más dolog, amit még nem mondtam nektek (Kunal Nayyar)

Kunal Nayyart leginkább az Agymenők című sorozatból ismerheti a nagyközönség, ott alakította Rajot. Nayyar könyvében vall a gyerekkoráról, hogy honnan szerzi inspirációját, milyen érzés volt szerepelni minden idők egyik legnézettebb és legkedveltebb sitcomjában - és teszi mindezt sajátos humorral, oldottsággal. Az indiai származású színész memoárja mindenképp érdekes olvasmány lesz azoknak, akik nézték a sorozatot, de minden bizonnyal azok számára is okozhat derűs pillanatokat, akik szeretnének egy másik kultúrába betekintést nyerni. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.