Hirdetés

Top 15 - a legjobban várt képregények

|

Stan Lee, Stranger Things, Asssassin's Creed, Deadpool, Aliens, Sandman... Szemrevételeztük nektek a közeljövő legfontosabb képregénymegjelenéseket.

Hirdetés

Makacs tény: a hazai képregénykiadás most igyekszik feltornázni magát azzal, hogy szépen sorban letudják a tartozásaikat az olvasók felé. A Marvel és a DC tájékán ezerrel ontják a klasszikusokat (Pókember: Kék; A Sötét Lovag visszatér; Mocsárlény, stb.), miközben olyan nem-szuperhős címekkel is kényeztetik a nagyérdeműt, mint a Saga, a Blankets, vagy épp az Orgyilkos osztály, de nyugodtan idehozhatjuk az újonnan feltámasztott Kockást is, amely önmagában a sokszínűségével tűnik ki. A helyzet az, hogy a pénztárcánk a közeljövőben sem lesz kímélve, ugyanis szemrevételeztük különböző kiadók képregénymegjelenéseit. Lesz mit nézni, lesz mit olvasni, legyél akár szuperhősrajongó, akár a különcebb sztorik szerelmese. 

Hirdetés


A Pokolból (Vad Virágok Könyvműhely)

Tervezett megjelenés: május 12.

Bizonyára ismerősen csenghet Alan Moore képregénye, hiszen a szerző több másik művéhez hasonlóan ez a cím sem kerülhette el a mozivásznakat, ahogy azt sem kerülhette ki, hogy az elkészült mű kivívja Moore intenzív nemtetszését. Az Albert és Allen Hughes rendezésében filmre vitt képregény a viktoriánus korabeli Londonba repít bennünket és nem másra vállalkozik, minthogy a Hasfelmetsző Jack mitológiához tegyen hozzá egyet s mást, miközben a nyomozó, Frederick Abberline próbál rájönni az életben maradt áldozatok segítségével arra, ki bújhat meg a név mögött. A képregény még 1989-ben kezdte meg pályafutását a Taboo című képregénymagazinban, hogy aztán 1992 után átvándoroljon a saját, különálló szériájához a Tundra Publishing, majd a Kitchen Sink Press égisze alatt. A Pokolból nagy szakmai elismertségnek örvendett, több Eisner-díjat is bezsebelt magának, éppen ezért (is) örvendetes és hiánypótló a hazai megjelenése.

Különleges úriemberek szövetsége I. (Fumax)

Tervezett megjelenés: május 12.

Mindig arról álmodtál, hogy egy csapatban lásd Némó kapitányt, Allan Quatermaint, a Láthatatlan embert, valamint Jekyll-t és Hyde-ot? Nem vagy ezzel egyedül, Alan Moore szintén így érzett, hát meg is írta a Különleges úriemberek szövetségét. Az 1999-ben útjának indított képregényfolyam az ezernyolcszázas évek végén játszódik és azzal a gondolattal játszik el, hogy az említett személyek egy szupertitkos akciócsoport keretein belül azon vannak, hogy megállítsák azokat, akik a világ békéjét bolygatják. Legyen szó akár Fu Manchu-ról, vagy éppen Sherlock Holmes esküdt ellenségéről, Moriarty professzorról. High concept a javából, de Moore ezen képregénye is több díjat besöpört és természetesen azt sem tudta elkerülni, hogy film készüljön belőle - 2003-ban Sean Connery főszereplésével láthattuk, amit a szakma és Moore is nehezen tudott tolerálni.

Stan Lee: Fantasztikus életem - A Marvel Comics története (Kossuth)

Tervezett megjelenés: május 27.

Stan Lee vitathatatlanul fontos szerepet töltött be a modern képregény történetében, illetve annak kialakulásában és ezzel nyilvánvalóan ő maga is tisztában volt. Valószínűleg éppen ezért adta a fejét arra, hogy kiadja memoárját, ám ahelyett hogy a szokásos fehér alapon fekete betűk sorozatával "untatná" a befogadót, rendhagyó, ám teljesen adekvát módon képregényformátumban mesél saját életéről és arról, miként keletkezett a Marvel Univerzum, ahogyan azt mi ismerjük. Mindezt Peter David rajzaival (aki több klasszikus Hulk-történetet is jegyzett). Igazából úgy érzem, ennél többet nem is kell, hogy írjak, ez az a könyv, ami simán eladja saját magát.

Y, az utolsó férfi (Kingpin)

Tervezett megjelenés: május 12.

Mi van akkor, ha a Földön kihalt az összes hímnemű és csak egyetlen férfi maradt talpon? A Brian K. Vaughan által írt képregény ezzel a koncepcióval indít és épít fel egy rendhagyó poszt-apokaliptikus világot, amelyben a háborúk övezte világon keresztül próbálja a 355-ös számú ügynök hazavinni Washingtonba az utolsó férfit annak politikus anyjához. Ahogy azt sejteni lehet, útjuk finoman szólva sem lesz sétagalopp, számtalan akadályba fognak ütközni, mire elérnek a céljukig (már ha elérnek). A képregény 2002-ben indult és egy időben (2006-ban) még magyarul is megjelent, ám ez nem volt hosszú életű. A Kingpin kiadó éppen ezért elérkezettnek látta az időt arra, hogy végre megjelenjen a teljes képregényfolyam. Érdekesség, hogy ezt a történetet még nem sikerült megfilmesítenie Hollywoodnak, több próbálkozása is kudarcba fulladt (először D.J. Caruso szerette volna nagyvászonra vinni, majd Louis Leterrier próbálkozott vele - sikertelenül).

Orgyilkos osztály - Deadly Class 2. (Fumax)

Tervezett megjelenés: május 12.

Nemrégiben jelent meg az első kötete Rick Remender 2014-es sorozatának, az Orgyilkos osztálynak, melynek már a premisszája is elég vad: egy olyan iskolát mutat be, melynek növendékeit bérgyilkosoknak nevelik és ide kerül ifjú hősünk is, aki próbál helytállni ebben a cudar világban és igyekszik elsajátítani a gyilkolás csínját-bínját. Remender nyolcvanas években játszódó képregénye nem szűkölködik az erőszakban tobzódó akciójelenetekben és a vad ötletekben, de mindeközben a kívülállókról is igyekszik beszélni, mindezt pedig frappáns grafikával tetézi. Az Orgyilkos osztályból egyébként televíziós sorozat is készült, melyet az HBO GO-n is megtekinthettek (és amelynek pilot epizódjáról mi is írtunk).

Saga 3. rész (Pesti Könyv)

Tervezett megjelenés: a következő hónapokban

A nagy sikerű, nagy szakmai elismertségnek örvendő epikus science-fiction sorozat a harmadik kötetéhez érkezett, amelyben folytatódik az intergalaktikus-véres Rómeó és Júlia történet. A Brian K. Vaughan által jegyzett, Fiona Staples rajzaival megtámogatott sorozat egy galaktikus háború kellős közepébe csöppenti olvasóját, amely két ellentétes oldalon harcoló szerelmes karakter kálváriájának szolgál hátteréül. A többszörösen díjnyertes széria még 2012-ben indult, sokan a Trónok harca és a Star Wars kereszteződéseként jellemzik egy kis Rómeó és Júliával megfejelve és mind a mai napig tart (bár Vaughan azt nyilatkozta, hogy csak 108 epizódig fog tartani, jelenleg pedig kreatív szünetet tartanak az alkotók).

Stranger Things: Túloldalon (Szukits)

Tervezett megjelenés: június 12.

A Duffer-testvérek Stranger Things című sorozatáról vélhetően mindenki hallott már. Ez a Netflix gondozásában készült széria már két évadot maga mögött tudhat és a rajongók már tűkön ülve várják a harmadik etapot (ami július negyedikén kerül fel a nagyközönség elé). A sorozat mellett pedig most már a képregényt is lehet várni, amely azt mutatja meg, mi is történt pontosan Will Buyers-szel abban a másik világban, amíg barátai azon voltak, hogy életüket kockáztatva megkeressék és megmentsék őt. A Jody Houser által írt történet már ennyiből is kihagyhatatlannak tűnik a széria keményvonalas rajongói számára, de ha minden igaz, a mezei képregényrajongóknak is nyújthat majd némi pluszt.

Assassin's Creed: Origins (Szukits)

Tervezett megjelenés: június 26.

Az Assassin's Creed című méltán híres és kedvelt videojáték világát immáron kiterjesztették könyvekre, egy darab mozifilmre (oké, feltételezem az nem a kánon része), valamint képregényre is. A hazai olvasók már egy ideje olvashatják a könyveket (több kötet is napvilágot látott), ezentúl pedig a képregényt is magukévá tehetik, amely az azonos című játék, az Assassin's Creed Origins kiterjesztéseként funkcionál. Tartok tőle, hogy egyelőre ennyi az összes információ, amellyel szolgálni tudunk.

Aliens: Élet és halál (Szukits)

Tervezett megjelenés: június 26.

Már eddig is több Alien-képregény látott nálunk napvilágot, a sor pedig folytatódik az Élet és halál című történet harmadik kötetével, amelyben gyarmati gyalogosok és egy expedíció túlélői próbálnak küzdeni életükért, miközben egy társuk fogságba esik. Dönteniük kell: vagy hazaindulnak az első adandó alkalommal, vagy pedig kockáztatják életüket valakiért, aki talán már nincs is életben. A képregényt Dan Abnett írta és Moritat rajzolta.

Deadpool kinyírja a Marvel univerzumot (Fumax)

Tervezett megjelenés: június

Csak idő kérdése volt, hogy megjelenjen egy díszesebb, keménykötésű kiadásban valamelyik Deadpool-történet és tessék, a Fumax kiadó rögtön kettővel jelentkezik. Május 12-én jön a Zsémbes zsoldos, valamikor júniusban pedig egy olyan sztori, amelyben Deadpool végez mindenkivel, aki kicsit is számít a Marvel univerzumban. A Cullenn Bunn által írt sztoriról azt hiszem ennyit elég is elmondani, ennek alapján úgy gondolom, hogy aki alapból rajongója a nagyszájú zsoldosnak, az instant felkapta a fejét és érdeklődik, akit pedig alapból taszít a figura, azt nem fogom tudni meggyőzni.

Locke & Key: Kulcs a zárját 2. (Fumax)

Tervezett megjelenés: június

Joe Hill és Gabriel Rodziguez képregénye kulcsokról, tinikről, gyermekkorról és annak elmúlásáról. A Locke-család egy tragédiát követően beköltözik felmenőik egy házába, a Lovecraft-kastélyba, ahol találnak egy rakás kulcsot. A kulcsok pedig mindenféle titokzatos ajtókat nyitnak, amelyekkel legnagyobb vágyaik válhatnak valóra. A három testvér mindeközben a régmúlt eseményeit igyekszik feldolgozni. [Ó, és mondtam már, hogy egy hatalmas szörny rejtezik a kastély alatt?] Joe Hill nagy volumenű horror-történetének első kötete már kiadásra került nálunk, a folytatásra sem kell sokat várni. A nagysikerű képregényszéria mozgóképes jogait egyébként a Netflix vette meg és talán csak idő kérdése, hogy lássunk is valamit belőle.

Sandman - Az álmok fejedelme gyűjtemény 1. kötet (Fumax)

Tervezett megjelenés: június

Neil Gaiman klasszikus képregénye 1988 és 1996 között jelent meg eredetileg a Vertigo Comics és a DC Comics gondozásában. A nagy elismerésnek örvendő képregénysorozat történetét nehéz ismertetni, egyelőre legyen elég annyi, hogy klasszikus és kortárs mitológiák olvasztótégelyeként funkcionál és bár feltételezhetően a nyolcvanas években játszódik, a régmúltba is tesz némi kitérőt, valamint térben is végez merész ugrásokat (mondjuk egy-két szegmens a Pokolban is játszódik). Gaiman képregényét anno kicsiny hazánkban is olvashattuk 2009-ben, de most lesz az első eset, hogy (vélhetően) a teljes gyűjtemény kiadásra kerül. Ez az a film egyébként, amit Joseph-Gordon Lewitt szeretett volna megfilmesíteni (rendezőként), ám végül beletört a bicskája.

Prédikátor 1. (Kingpin)

Tervezett megjelenés: július

Eredetileg 1995 és 2000 között adták ki Garth Ennis képregényét, amelyből azóta egy három évados televíziós sorozat is készült. A történet szerint Jesse Custer prédikátor teljes gyülekezetét lemészárolta egy Genezis nevű természetfeletti lény (aki egy angyal és egy démon párosodásának az eredménye és Isten erejével is vetekedhet), így bosszúból nekiiramodik, hogy harmadmagával megtalálja az Urat magát, hogy elszámoljon vele. Ha ez így ennyiből meredeknek hangzik, akkor valószínűleg igazad van és már csak azért is várja nagyon e sorok írója, hogy végre kiadásra kerüljön teljes valójában. Egyébként nálunk is olvashattuk már egy részét 2006 és 2007 között.

Umbrella Akadémia 2. (Vad Virágok Könyvműhely)

Tervezett megjelenés: július

Az Ellen Page nevével fémjelzett Netflix-sorozat alapjául szolgáló képregénynek a második kötete is kiadásra kerül még az idei évben. A történet szerint a világ több pontján 47 gyermek születik olyan anyáktól, akik korábban nem mutatták jelét terhességnek. A született gyerekek közül hetet örökbe fogad egy professzor, majd később kiderül az is, hogy ezek a gyerekek nem mindennapi kvalitásokkal bírnak. A különleges képességekkel rendelkező fiatalokról (és azok családi szokatlan családi dinamikájáról) szóló képregénysorozat Gerard Way és Gabriel Ba kezei közül került ki és a célja az lenne, hogy a szuperhősszériákba vigyen némi új színt és új ízt.

Marvel Legendák: Stan Lee (Kingpin)

Tervezett megjelenés: szeptember

A Marvel Legendák a Kingpin egy új sorozata, amely cím alatt olyan klasszikus, régebbi vagy esetleg aránylag újabb keltezésű történetek kerülnek ki, amelyek öregbítik a legendás kiadó hírét-nevét. Jelenleg a harmadik felvonást várjuk, eddig kikerült egy Pókember-történet, egy Hulk és Lény bunyóját prezentáló sztori, legközelebb pedig egy már korábban megkezdett Fenegyerek-történet folytatását kapjuk meg. A hírek szerint találkozhatunk majd a Fantasztikus Négyessel is a közeljövőben, de egy Stan Lee-emlékkötet is helyet kap majd a repertoárban. Lesz mit olvasni, annyi biztos, csak győzzük pénztárcával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.