Hirdetés

Deadpool 2 - Kritika

|

Te! Mindenható Roger Ebert, ki a mennyekben vagy! Szenteltessék meg a te szakmád,jöjjön el a Te akaratod a minőségi filmekről ebben az eliparosodott filmgyárban... de amíg ez nem teljesül, addig itt van Deadpool második eljövetele, ahogy azt megígérte.

Hirdetés

Mielőtt a megszelídített filmkritikusotok újabb modoroskodó írását (avagy sírását?) hiányolnátok, gondolom nem hittétek, hogy az első rész után csak egy kicsit is a klaviatúra közelébe fogom engedni. Persze, most nehezebb dolgom volt, mint legutóbb, mert nem vette valami jó néven, hogy a szakács tudományom kiteljesedését a sodrófával az ujjain gyakoroltam. Azóta el is költözött Brexitáliába, jobban ügyel a biztonságára, szóval mind átvitt, mind pedig szó szerinti értelemben jobban elszigetelődött, mint a LEGO Batman. De nem is a jó öreg Deadpool lennék, ha gondot okozott volna legyártani egy kamumeghívót a Kszi, Simon londoni közönségtalálkozójára (A hülye! Már rég véget ért a sajtókörút.), ellenben az utat kijelölő rengeteg Oreo beszerzése már problémás volt. Így viszont most már probléma mentesen tudtam meghackelni a gépét, hogy megmutathassam neki milyen is egy igazi filmkritikus, pláne ha a második szerelemprojektemről van szó. 

Hirdetés

Akkor vágjunk is bele, mint lézerkard a fővezérbe! Két éve végre valahára több évnyi siránkozás, üvöltözés, számtalan zsaroló levél és távol tartási végzések garmadája után nem csupán egy randit sikerült kicsikarnom Blake Lively-tól, hanem tető alá hoztuk Robert Downey Jr. átlagos gázsijából az én kis romantikus mozimat. A kritikák szerettek, a közönség nemkülönben és az X-Men széria legsikerültebb darabjává léptünk elő (Ezt neked, Hugh Jackman!). Hogy folytatás lesz, azt már a stáblista végén nyilvánvalóvá tettük, de most már elárulhatom, hogy csak annyi volt biztos, hogy benne lesz Kábel, a többit csak ez után kezdtük kitalálni. Fontos volt, hogy megtaláljuk a megfelelő színészt a szerepre, rengetegen szóba jöttek: Mel Gibson, Dolph Lundgren, Pierce Brosnan, Kyle Chandler... Én leginkább Keira Knightly és Meryl Streep között vacilláltam, de ők nem értek rá, viszont Josh Brolin jött az első csettintésre. Ez az első résszel debütáló rendezőnek, Tim Millernek nagyon nem tetszett az ötlet, ő szentül megvolt róla győződve, hogy Chandlernek kellene játszania az időutazó mutánst, csak mert a postáját évekig a jövőből kapta egy macskától. Szerencsére ez a Ryan Reynolds nevezetű szexi dublőröm kitartott Thanos mellett, ezért Miller ment igazi Terminátort rendezni, mi pedig megcsináltuk ama James Cameron mozi képregényes, önreflexívebb verzióját.

 

Persze tudtuk azt is, hogy frissek és üdék ezúttal már nem leszünk, hiszen egy vicc is csak elsőre üt igazán, mi pedig a narratívát ugyanúgy csak alibinek használtuk, mint legutóbb, hogy a megemelkedett poénhegyeket, kreatív vérengzéseket és szempillantás alatt lezavart, e annál nagyobbakat ütő cameokat valamire feltudjuk fűzni. Szerencsére ez most is jól ment. Sőt! Megemeltük a dráma szintjét, amitől a poénok néhol keserűnek hatnak, csakhogy a DC komor rajongói is örülhessenek... már ha képesek rá. Személyem pedig amúgy sem ártott az alapjaiban komor X-Men szériának éppúgy, mint a zsánernek, pedig előbbi esetében már amúgy is sokat röhögtek a Mr. Fagy és Prince szerelemgyerekeként aposztrofált Apokalipszisen (pedig jó arc ő, de lehet, hogy keverem a fiával) és legújabb kalandom hektikussága kifejezetten üdítőleg hat a patikamérlegen kimért intergalaktikus felezéshez képest, amely még mindig sorra döntögeti a rekordokat.

Ugyanakkor folytatás mellett mi is kénytelenek voltunk univerzumot bővíteni, felvezetni a mi saját csapatállományunkat, de nem kell amiatt aggódni, hogy ez egy X-Force film lesz (azt majd legközelebb), vagy egy esetleges Deadpool és Kábel epizód. Ezt már a James Bond-ihletésű főcím alatt nyilvánvalóvá tesszük, alatta Kanada legnagyobb zenei büszkeségének (mármint Justin Bieber után), Céline Dionnak az énekével, amely olyan, mint két éppen párosodó jávorszarvas (amelyben a nőstény az evolúciós #metoo keretein belül tiltakozásul nyög) és éppen annyira ontja magából a ragadós váladékot... szóval elképesztően fájdalmas, mégis gyönyörű és kifejező.

Mint ahogy a film fő mondanivalója is, amely ezúttal a család. Persze nem olyan Vin Diesel módon, még ha itt is egyértelműen én maradok a középpontban, de ezzel mindenki tisztában volt, amikor aláírta a szerződését (fegyvert fogtam a fejükhöz, nem volt más választásuk), ezért az X-Force tagjainak csak villanások jutnak, és igazán csak Domino nem éppen filmszerű szuperképességének, valamint Kábelnek jut rivaldafény, de nem annyira, hogy a közeliken engem Ryan Reynolds parádésan alakítson (pedig próbáltuk lecserélni Ryan Goslingra, amikor nem figyelt, de sajnos résen volt). Kábel pedig kellően marcona, modern kori terminátor, több élőszövettel a fémvázon, de nem sokkal több érzelemmel, vagy mélységgel. viszont Félszemű Willie megoldja. Az igazi sztár az Új-Zélandról ismét hajszába keveredő Julian Dennison lesz, szabad szájú Tűzökölként, habár a nevéből és képességeiből ítélve eléggé frusztrált lesz, ha majd beköszönt a kamaszkor legjava és néhány pornómagazin.  

És ugyan fogadkoztunk előre, hogy ugyanannyi pénzből csináljuk, mint az előzőt, azért látni fogjátok, hogy muszáj volt több zsetont tolni a dalok jogdíjaira, ahogy a látványelemekre is, de a legutóbb a Charlize Theront Budapest utcáin kergető David Leitch valamivel pofásabb akciókat rendezett, mint elődje. A végére már ő is elverte ezt az összeget Disney-részvényekre, hogy megkapjuk az esélyt arra, hogy ne azonnal rúgjanak ki minket a Bosszúállókból, ha a Disney-Fox üzlet összejön, éppen ezért a fináléra már kevesebb kreativitás jutott, amit viszont a stáblista alatt bőségesen pótolunk. Látni fogjátok, hogy a szívemet még jobban kifacsartam a kedvetekért, hogy a film végére kizárólag a regenerálóképességetekkel tudjátok csak használni a rekeszizmaitokat, feltéve ha még mindig vevőek vagytok minderre, valamint a bőséges vérengzésekre. Szív, lélek, látvány és humor. Közel tökéletes, mint az első álomrandid.  Ez a Deadpool 2. Ez vagyok én! (Nem számítottatok ilyen bensőséges megnyilvánulásra tőlem mi?) És most megyek, mielőtt a Disney mesterlövészei leszednének (sokra mennek vele), vagy a házi kritikusotok hazaér, habár hagytam neki egy kis unikornis kakát a szoba közepén engesztelésül, hogy tudja, hogy itt jártam, ha már pofára ejtettem. Remélhetőleg találkozunk még. Addig is, egyetek sok chimichangát, mert jót tesz az emésztőrendszernek és rettentő finom. Szióka!!!

Deadpool 2

Kinek Ajánljuk
  • Ha szeretted az első részt (és szeretnéd egy két órás Honest Trailerben viszont látni!)
  • Amennyiben jól esik a zsáner okozta brutalitás! (Gondoskodtunk róla!
  • Ha fontos neked a család! (Vin Diesel, hozzád szólok!)
  • Minden vágyad volt újra egy vicces Terminátor-filmet látni! (Ez most szándékoltan az!)
Kinek Nem
  • Halhatatlanoknak! (Hegylakók kerüljék!)
  • Amennyiben már az első részt is olcsónak találtad! (Pedig ez sem volt olcsó mulatság!)
  • Ha rühelled a dubstepet! (Vagy csak nem értékeled a modern kor művészetét!)
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.