Hirdetés

A védenc - Kritika

|

Ezúttal Martin Campbell tett egy lépést a korhatáros akciófilm-zsáner kivéreztetése felé.

Hirdetés

Martin Campbell rendezett már jót is, rosszat is. Láttunk tőle Aranyszemet, Casino Royalt, Zorro álarcát… na, meg Zöld Lámpást is, szóval azt mindenképp leszögezhetjük, hogy nem alaptalan az érdeklődésünk, ha a direktor úr rendezésbe fog. 2011 óta először rukkolt elő egy egész estés filmmel, A védenccel, ami sajnálatos módon nem éppen úgy sült el, ahogy például a főszereplőt alakító Maggie Q pisztolya.

Hirdetés

A védenc hangulatát tekintve valahol a John Wick és a Sokkal több, mint testőr-franchise között helyezkedik el: van benne komolykodás, személyes dráma, ami a történet tétbeli funkcióját próbálja kiemelni, de karakterek közötti viszonyrendszerek ábrázolásában sokkal inkább hajaz az akció-vígjátékokra. Ez a műfaji egyveleg önmagában nem is probléma, hiszen láttunk már hasonlóan komikus, ugyanakkor bizonyos aspektusokban drámainak mondható akciófilmeket, melyek közül talán a Bob Odenkirk nevével fémjelzett Senki az egyik legfigyelemreméltóbb az elmúlt időszakból, de tény, hogy zsánerek között lavírozni sosem egyszerű. Persze nem arról van szó, hogy Campbellék nehéz fába vágták a fejszéjüket. A történet bot egyszerű: adott egy bérgyilkos-páros, Anna (Maggie Q) és Moody (Samuel L. Jackson), akik kedvükre ölik a gengsztereket, ám Moody kegyetlen meggyilkolását követően Anna bosszút esküszik, és egyre mélyebbre ássa magát a bűnszövetkezetek világában. (Nem, Jackson karakterének halála nem spoiler, hanem alappillére a sztorinak.)

Nem megy, egyszerűen beakadt a kazetta a stúdióknál. Néhány kivételtől eltekintve alig akadnak ma valamire való, szórakoztatóan vagány és véres akciózúzdák (és itt most e három jelző egy percre sem választható szét, mert egymástól függetlenül természetesen előfordulnak filmes referenciák). Hogy ez a kreativitás hiányának, a lustaságnak vagy ezek együtthatójának tudható be, az jó kérdés, de frusztráló már, hogy a júliusban debütált Sokk után ismét egy totál feledhető filmmel van dolgunk, holott jelen esetben azért rendelkezésre állt egy tapasztalt rendező két veterán színésszel, Jacksonnal és Michael Keatonnal az oldalán, nem beszélve a csodás Maggie Q-ról, aki Beckinsale-hez hasonlóan szintén a hátán cipelte el a történetet.

A számtalan rendkívül forgatókönyvszagú párbeszéd, fordulat és az év legkínosabb bunyós jelenete (!) mellett azonban előfordul néhány kifejezetten váratlan és meglepő narratív húzás, ami leginkább a "senki nincs biztonságban"-elv mentén működik. Lehet, hogy az adott karakter szálának hirtelen elvarrása nem sokat tett valójában a cselekményhez, de pillanatnyi érzelmi reakciót mindenképp kiváltott, ami bizonyos fokig értékelendő, főleg akkor, ha egyébként a film megnézése után már csak arra emlékszünk, hogy rendesen folyt benne a vér. És íme, A védenc másik nagy erőssége, a brutalitás. Nem hátrált meg az erőszak explicit ábrázolásától és az akciójelenetek igényes megkomponálásától, hanem kegyetlenül odafordította a fejünket Campbell egy lefejezésre vagy épp egy fejbelövésre.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Egy akciófilmben nem a kidolgozott dramaturgiai építkezést kell elsősorban értékelni (persze az sem árt), viszont legalább a konfliktust és annak eszkalálódását kéne kellőképpen átélhető módon ábrázolni. Technikai megvalósítás terén ez sikerült is A védencnek, ömlik a paradicsomszósz bőven, de ezek pusztán külsőségek - minden más a nagybetűs ÁTLAG, amiből így is van elég a filmfelhozatalban. Kell még nekünk ilyen? 

A védenc

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti a brutalitásban bevállalós filmeket.
  • Aki még nem unja az egy kaptafára készülő akciófilmeket.
Kinek Nem
  • Aki igényli a kidolgozott forgatókönyvet egy film esetében.
  • Aki többet szeretne egy agyzsibbasztó akciónál.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.