Top 10 - a tíz kedvenc filmes cipőnk

|

Emlékszel rá, hogy milyen menő lábbeliben akciózott Ellen Ripley? Hogy milyen különleges sneakerben rúgott szét hátsókat a Kill Bill főhősnője? Esetleg Marty McFly hírhedt csukájára? A filmtörténelem tele van emlékezetes cipőkkel, mi pedig kiválasztottunk belőlük tízet.

Mindannyiunknak megvannak a magunk kedvenc filmes hősei. Lehetnek azok különleges képességekkel felvértezett igazságosztók, esetleg egy meg nem értett hős, aki személyes vendettájával tesz rendet a világban, vagy épp az átlagember, aki az esélyekkel dacolva visz véghez valami páratlant. Talán nem is gondoltátok volna, hogy ezeket a merőben eltérő karaktereket egy elengedhetetlen kapocs köti össze: egy pár menő csuka. Mi pedig ennek tiszteletére igyekeztünk összeszedni a filmtörténet legikonikusabb cipőit, persze csak a teljesség igénye nélkül.

Forrest Gump - Nike Classic Cortez

Nem, nem fogjuk azzal az elcsépelt idézettel kezdeni ezt a sort, amit már mindenki kívülről fúj. Pontosan tudjuk, hogy milyen is az élet. Vagy ha elfelejtettük volna, akkor vegyük elő újra a Forrest Gumpot, aminél emberibb alkotást nehezen találunk, hiába valódi különc a főszereplője. Tom Hanks Oscar-díjas alakításán keresztül megismerhetjük Forrest korántsem hétköznapi életét, amit ő mégis igyekszik egyszerűen és csupa szívvel élni. Az életet önfeledten élő vidéki fiú bebizonyítja, hogy kitartással rengeteg mindent elérhet az ember. Az akadályokon túl lehet lendülni. Ha valami mégis tartósan az utunkat állná, akkor adjunk magunkat időt a gondolkodásra. Százak erednek a nyomába és válnak egy kicsit Forresté mikor úgy dönt, hogy futócipőt húz a lábára és keresztülszeli az országot. Mit is mondhatnánk erre? Fuss Forrest, fuss!

Scott Pilgrim a világ ellen - Adidas Superstar

Mit lehetne mondani egy olyan filmről, mint a 2010-es Scott Pilgrim a világ ellen, ami nem csak hogy röpke kilenc év alatt a határtalan geekség fellegvára lett, hanem még a nézőit is példázatokra, követendő normákra tanította? Mielőtt harcba indulsz, mindig kösd be a cipődet, mert a végén még megjárhatod - főleg ha egy azóta töretlen hírnévnek örvendő Adidas Superstar csukáról van szó. És hogy ez miért tekinthető annyira fontosnak? Válaszként talán elég csak azt mondani, hogy ezzel a helyes példával az esetlen Scott Pilgrim a számára elérhetetlennek tűnő Ramona mind a hét exét leverte, köztük két Kapitányt (Chris Evans és Brie Larson) is. Egy a videojátékos kultúrában nem annyira jártas egyénnek elsőre talán nagyon furcsának és kaotikusnak tűnhet az egész film, de ha egyszer ráérzünk az ízére, akkor azonnal magával ragad a hangulata - főleg Edgar Wright utánozhatatlan stílusa miatt.

Kill Bill - Onitsuka Tiger Mexico 66

Lehetne sorolni az okokat, hogy Quentin Tarantino remekműve miért van ott sokunk top 10-es listáján, ám az elnyűhetetlenül erős női főhős, a Menyasszony mindenképp egy erős érv a film mellett. Uma Thurman nem csak egy szimpla "aranyhajú" harcost, hanem egy végtelenül menő aranyhajú harcost kelt életre. Bruce Lee máig ikonikus szerelését egy sárga Onitsuka Tiger Mexico 66 pár egészíti ki, amit a Tarantino és Thurman által közösen megálmodott karakter kétségkívül a filmtörténet egyik legmenőbb csukájává tett. Persze, arra közel sem vennénk mérget, hogy az első felvonásban látott vérmennyiség feltétlenül jót tenne a japán surranónak - így óvatosan a kaszabolással, ha esetleg beruháznánk a még ma is termékeny márka egyik darabjára.

A bolygó neve: Halál - Reebok Alien Stomper

Következő alanyunk egy igazi kuriózum, hiszen ilyen magasított szárú sportcsukával elég ritkán, vagy egyáltalán nem találkozunk manapság az utcákon. Mindenesetre a xenomorph-suttogó Ellen Ripley-nek szüksége volt valami vaskos lábbelire, hiszen az idegenek savas nyála nem ismer akadályt - kivéve ezt a Reebok cipőt, ami stílszerűen az Alien Stomper, azaz az "idegentaposó" nevet kapta. A ma már kifejezetten rusztikusnak ható páros egy igen hatásos reklámot kapott az Aliens-szel, hiszen a cipő gyakorlatilag egy karcolás nélkül megúszta a film vérgőzös akciójeleneteit. Nem mondjuk, hogy a látvány alapján szívesen járkálnánk egy hasonló surranóban, ám nagyon valószínű, hogy ellopnánk a show-t bármilyen geek-partin, ha ezzel a bestiával jelennénk meg.

Vissza a jövőbe 2 - Nike Air Mag

Szeretünk úgy gondolni a jövőre, mint a mindennapi problémáink megoldására, egy korra, ahol az életünk jóval egyszerűbb és sokkalta szórakoztatóbb, na meg kényelmesebb lehet. Ha ez előbbi kettő egyelőre nem is valósulhat meg, utóbbira még jó esélyünk van, legalábbis Robert Zemeckisék hittek ebben az ideában, mikor a Vissza a jövőbe második részében megalkották az önmagát befűzni képest Nike Air Maget. Egy cipőt, ami végre valóban tehermentesítheti az embert az olyan nyavalyáktól, mint például a becsomózódott cipőfűzők, vagy az olykor tényleg idegőrlő cipőpróbálgatás. A Nike Air Mag divatos küllemével, kiváló társként szolgálhat az eljövendő múlt hétköznapjaiban, főleg akkor, ha éppen egy olyan időben kötünk ki, ahol jó pár bajkeverő huligán elől kellene mihamarabb nyúlcipőt húznunk.

Beverly Hills-i zsaru - Adidas Country

Sok híres fiktív zsarut tud felmutatni a filmtörténelem, köztük pedig méltán foglal helyet Eddie Murphy nagydumás, minden lében kanál nyomozója, Axel Foley, aki a Beverly Hills-i zsaru legendás dallamaival kiegészülve örökre beírta magát a hollywoodi hírességek csarnokába és a szívünkbe egyaránt (szigorúan Dörner György vakerjával!). Foley fegyvertára azonban nem merül ki a pisztolyával és a gyorsan pörgő nyelvével, nagy segítségére van a csinos csukája, az Adidas Country is, ami számos akciójelenetben húzta ki a csávából és a plakáton is fókuszba került.

Space Jam - Zűr az űrben - Air Jordan XI

A Space Jam nem tartozik a kritikusok által elismert remekművek közé, de azért akad pár maradandó, azóta kultikussá vált jelenet a Looney Tunes bohókás szereplői és Michael Jordan közös kis kalandjában. Az univerzumot megmenteni kényszerülő NBA-bajnoknak igazi harci felszerelés dukál és talán sokakban még felsejlik az a jelenetsor, amikor Dodó Kacsa és Tapsi Hapsi mennek el, hogy megszerezzék a sportoló kosaras öltözékét. Ekkor kerül elő a nevével fémjelzett csodálatos pár cipő. Hiszen elengedhetetlen, hogy egy olyan komoly játékosnak, mint Michael Jordan egy strapabíró, kényelmes és csúszásmentes cipője legyen. Az Air Jordan XI pedig ennek ékes példája. Nem mondjuk, hogy ez volt a végjáték győzelmének a kulcsa, de fontos a jó sportfelszerelés és az 1985 óta minden évben kiadott új modellek azóta is ugyanazt a minőséget képviselik.

Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? - Nike Air Mission

Ha halál laza zsarus filmet keresünk, akkor csakis a Bad Boys jöhet szóba. Michael Bay első rendezése új szemszögből mutatta meg, hogy milyen tud lenni egy akciómozi, ami nem csupán látványos, hanem roppantul vicces is. Martin Lawrence és Will Smith parádésak együtt a vásznon, amire rásegít, hogy karaktereik szöges ellentétei egymásnak. Marcus (Lawrence) egy pedáns családapa, míg Mike (Smith) egy igazi nőcsábász. Megszokott életük kerekestül felborul, amikor egy ügy érdekében rákényszerülnek a totális szerepcserére, amivel együtt jár a személyiség, lakás, család és barátnő cseréje is. A karakterek számára előnytelen fordulat természetesen ahhoz vezet, hogy jobban megértsék a másik álláspontját, a folyamat közben pedig nem marad el a fegyverek és beszólások hangos durrogtatása, no meg a csámcsogás hangja, ahogy pöpec Nike cipőket megetetik a rosszfiúkkal.

Skyfall - Alexander McQueen x Puma Street Climb Mid

A film nyitójelenete megalapozta az egyik legsikeresebb és egyben legjobb James Bond mozit, ami látványosságával, pörgősségével és nem utolsó sorban izgalmasságával örökbe beírta magát a filmtörténelembe − ami persze igaz a teljes filmre is. A 007-es ügynök Patrice-t, egy kiismerhetetlen gyilkost kerget autón, motoron, majd még egy vonaton is keresztül, akin azonnal észre lehet venni a bérgyilkosok ruházatának elengedhetetlen kellékét, egy stílusos Puma cipőt. Talán ez is okozta majdnem a dupla nullásügynök vesztét is, hiszen talán nem lövünk le nagy spoilert, ha elmondjuk, James kis híján otthagyta a fogát. Sajnos arra még egy kicsit várnunk kell, hogy magán Bondon is egy hasonló surranót vegyünk észre, de azért őt sem kell félteni, ha az eleganciáról van szó.

Terminátor - A halálosztó - Nike Vandal High SP

Miután visszatérsz a jövőből a hideg, nyirkos Los Angeles utcáira nem árt, ha egy ruhabolt mellé érkezel, mert ha nem, hamar felfázhatsz (mondjuk, ha Terminátor vagy, akkor teljesen mindegy). Pontosan emiatt volt nagy szerencséje Klye Reese-nek (Michael Biehn), az ellenálló John Connor kiemelkedő katonájának is, akinek a rendőrök elől menekülve még volt ideje kabátokat próbálgatni, majd egy azóta sajnos nem gyártott Nike Vandal High SP cipőre is szert tenni (mindössze a 2015-ös, kevésbé jól sikerült Terminátor: Genisys miatt készítettek Jai Courtney-nak egy párt, hiszen abban filmben ő játszotta el Reese-t). Az ikonikus jelenetsor, mikor rendőrök keresése közben Klye-nak lassan leereszkedik a lába a próbafülkéből, és stílusosan befűzi a surranót, felejthetetlen.

Hamarosan jelentkezünk egy különleges kvízzel a filmes cipőkkel kapcsolatban, valamint készülünk egy nyereményjátékkal is a CCC-vel együttműködve, amelynek keretében értékes ajándékutalványokat zsebelhettek majd be (mellesleg a CCC kínálatában a cikkben felsoroltakhoz hasonló menő sneakerekkel is találkozhattok).

Számotokra mik a legemlékezetesebb filmes lábbelik?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.