Hirdetés

Két egykori kém elmondta, hogy melyik a legrealisztikusabb kémfilm

|

Szerintük messze ez a film a leginkább valósághű, ha a spionokról beszélünk.

Hirdetés

Mission: Impossible - Utóhatás, Vörös veréb, The Catcher Was a Spy, de akár A kém, aki dobott engem mozit is ide lehetne sorolni − és ezek csak idei alkotások. Nem tudunk betelni a kémtörténetekkel. Van valamilyen sajátos bájuk ezeknek az alkotásoknak, akár ha teljesen akcióorientáltak (mint az MI: Utóhatás, vagy éppen a tavalyi Atomszőke), ha vígjátékként tálalják (Kingsman: A titkos szolgálat, Az UNCLE embere), vagy éppen ha komolyabbra veszik a figurát (Bourne-trilógia, Skyfall, Kémek hídja). Az utóbbi csapatot erősíti Tomas Alfredson 2011-es remekműve, a Suszter, szabó, baka, kém is, amit "megválasztottak" a legrealisztikusabb kémfilmnek.

Hirdetés

Két, hivatásukat tekintve a CIA-nak dolgozott, mára már visszavonult kém, név szerint Peter Earnest és Jonna Mendez nyilatkozta azt pár napja, hogy szerintük Alfredson mozija mutatta be (eddig) a legkorszerűbben, legvalóságosabban, amit egy kém valóban csinál. Elmondásuk szerint a James Bond-filmekben, vagy a Mission: Impossible-sorozatban látottak csupán a forgatókönyvírók fantáziáját taglalja, a valósághoz közük nem igazán van (tisztelet a kivételnek). Earnest továbbá hozzátette, hogy ő a 25 éves pályafutása alatt egy a filmhez hasonló árulási helyzetben is részt vett, emiatt sokkal személyesebbnek is tekinti ezt a mozit.

Maga a Suszter, szabó, baka, kém az azonos című John le Carré regényen alapul, amiben egy hidegháborús viszonyt mutat be az angolok oldaláról. A visszavonult George Smileyt (Gary Oldman) kérik fel, hogy segítsen a hírszerzésnek, hiszen nagyon úgy fest a dolog, hogy egy kém fészkelte be magát a hozzájuk. Emiatt Smileynak mindenki gyanús, minden megkérdőjelezhető, még akár a saját magába vetett hite is. A film (az oroszlánkörmeit megmutató Oldman mellett) igazi sztárparádéval büszkélkedhet, hiszen olyan színészek csatlakoztak, mint Colin Firth, Tom Hardy, Benedict Cumberbatch, John Hurt, vagy Mark Strong. (Arról nem is beszélve, hogy Budapest is feltűnik a filmben, sőt még Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter is kaptak benne egy-egy nyúlfarknyi szerepet.)

Ti egyetértetek ezzel a döntéssel? Melyik a kedvenc kémfilmetek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.