Hirdetés

4 in 1: A Bourne-antológia – Kritika

|

Egy feledékeny ügynöknek rövid idő alatt sikerült az, ami nagyon keveseknek: felejthetetlennek maradnia.

Hirdetés

Robert Ludlum hőse kétségtelenül meghatározta - és teszi azt még mindig - az akciófilmes trendeket a 2000-es évek első évtizedében. Ebben közrejátszott az is, hogy az író a hangvételt tekintve megtalálta a tökéletes egyensúlyt a regényeiben: nem ment el annyira a könnyed extremitások felé, mint Ian Fleming James Bondja, viszont közel sem volt olyan száraz, mint John le Carré novellái, ezzel pedig meglepően hiteles, mindamellett izgalmas képet festett a hírszerzésről, tehát filmes alapanyagnak ideális volt. Persze ehhez kellettek olyan alkotók, mint Doug Liman, Paul Greengrass vagy a szerephez meglepően jól passzoló Matt Damon, hogy az olyan háttéremberekről, mint a forgatókönyvíró Tony Gilroy vagy a zenéért felelős John Powell  már ne is beszéljünk, de persze a halhatatlansághoz mindig göröngyös út vezet.

Hirdetés


A Bourne-rejtély (2002)

A hidegháború befejezése után nem lehet azt mondani, hogy tobzódtunk volna a kémthrillerekben, hiszen az eredeti szakmához hasonlóan a filmeseket is új helyzet elé állította a világ átrendeződése. A 90'-es évek első felében James Bond mély álomban szunnyadt, hogy aztán hatalmas robajjal térjen vissza és vezesse át hősét a XXI. századba, mellé pedig betársult Tom Cruise is a lehetetlen küldetéseivel. Ugyanakkor mindkét franchise csak kiindulási alapnak használja a spionok közegét és inkább képviselik az akció-kaland műfaját, semmint a hideg konspirációk világát, habár a 007-es legutóbb éppen visszatérni látszott oda, ahonnan 50 évvel ezelőtt elindult. Ráadásul az olyan látványfilmek, mint a Mátrix, a Star Wars előzménytrilógia, vagy a két fantasy titán Harry Potter és Gyűrűk Ura is a nézők valóságból történő menekülését hivatott elősegíteni, aminek egyik legfőbb oka a milleniumot követően a szeptember 11.-i tragédia volt.

Utóbbi kihatással volt az első Bourne-mozira is, a filmet ugyanis 2001 őszén mutatták volna be, azonban a terrortámadás okán jobbnak látták a premiert fél évvel elodázni (amit még egyszer megtettek, hogy ne Matt Damon másik filmjével, a Szilajjal mutassák be egy napon), valamint a keretes szerkezetet is elhagyták, melyben Bourne visszaemlékezik a filmben történtekre (ez egyébként a DVD-n megtalálható opció). Emellett pedig ott volt a rendező, Doug Liman személye is, akinek az olyan kisköltségvetésű, de egy bizonyos réteg körében kultstátuszt kivívó filmek, mint a Bárbarátok és a Nyomás! után ez jelentette a nagy hollywoodi kiugrást, aki a producer Frank Marshall (Indiana Jones-filmek) mellett a főszereplő Damonnal is összerúgta a port, részben a folyamatos újraforgatások miatt.

Pedig Liman alapkoncepciója, miszerint felidézi az európai krimik hangulatát, mellőzve a CGI-t, és egy lényegesen realistább megközelítést alkalmaz, de közben a korhoz is igazítja Ludlum hősét (akinek már volt egy szóról szóra történő, két részes feldolgozása 1988-ban Richard Chambarlainnel a főszerepben) alapvetően szimpatikus és többnyire működőképes is. A probléma az, hogy az érdekes alaphelyzetet, vagyis a szuperügynök amnéziáját, az én keresését és az ebből fakadó (némileg újszerűnek ható) morális válságát nem sikerült megfelelően kiegyensúlyozni a történet alkotta suspense-szel, így a szufla a film végére elfogy és ez leginkább Chris Cooper korrekt, de alulírt figuráján érződik.

Magának a szériának viszont kétségtelenül a legfurcsább húzása, magát a címszerepet alakító Matt Damon. A hétköznapian kölyökképű ábrázata ugyan tökéletesen passzol egy a múltját kutató szuperügynökhöz, kételyeit, félelmeit viszont már nem mindig sikerül elhitetnie a nézővel, ahogy az erőltetett szerelmi szál sem működik, az egyébként elégséges teljesítményt nyújtó Franka Potentével, így hiába feszültek és ütősek az akciók (mint például a menekülés a bankból vagy az autósüldözés), nincs sem elég nagy súlyuk, sem pedig elég nagy tétjük… Most még.

Értékelés: 70%

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.