Hirdetés

5 film, amit látnod kell Hugh Jackmantől

|

Ma ünnepli 55. születésnapját mindenki kedvenc Rozsomákja/Farkasa/Logane.

Hirdetés

Hugh Jackman 1968. október 12-én, Sydneyben született és mindössze 8 éves volt, amikor szülei elváltak, és édesanyja a két húgával együtt Angliába költözött, míg ő két fiútestvérével az édesapjánál maradt Ausztráliában. A kis Jackman úgy próbálta meg feldolgozni a történteket, hogy a sportolásra fókuszált és szerepelt különböző iskolai színdarabokban is. Dolgozott testneveléstanárként is, szóval akár ezen a pályán is elindulhatott volna, azonban az egyetemen felvett egy dráma kurzust, és ódzkodása ellenére hamar beleszeretett a mesterségbe. Olyannyira, hogy beiratkozott egy színésziskolába, és 26 évesen már szerepelt egy sorozatepizódban (Law of the Land), majd egy komolyabb szériában (Correlli) is, 31 évesen pedig megkapta első filmfőszerepét a Ponyvarománc képében, hogy 2000-ben berobbanjon Hollywoodba az X-Men - A kívülállókkal. 

Azóta számos filmben bizonyította, hogy mennyire sokoldalú színész, aki komikus, drámai, akció- és musical szerepekben egyaránt megállja a helyét. 55. születésnapja alkalmából kiválasztottunk öt olyan alkotást a repertoárjából, amelyek bizonyítják, hogy mennyire zseniális is ő. 

Hirdetés

A tökéletes trükk (2006)

Christopher Nolan egyik legjobbja, A tökéletes trükk fordulatos, hangulatos és varázslatos darab, amely egyúttal tartogat mellbevágó pillanatokat is. A rendező a bűvészek titkokkal, megtévesztésekkel és illúziókkal teli világába kalauzolt el minket, amelyben két szemfényvesztő (Christian Bale és Hugh Jackman) egyre komolyabbá váló rivalizálását követhetjük figyelemmel. Jackman korábban is bizonyította már, hogy jól áll neki a showmankedés, itt pedig kamatoztatja is az ezen a területen szerzett tapasztalatát, miközben remekül illusztrálja, hogy a művészek meddig hajlandóak elmenni az egójuk érdekében. A film legmegdöbbentőbb fordulata is Jackman karakteréhez kapcsolódik, a színész pedig meg is hálálta Nolan bizalmát. 

Fogságban (2013)

Denis Villeneuve filmográfiájának egyik gyöngyszeme a Fogságban, amiben a kétségbeesés és a tehetetlenség uralkodik el minden szülő rémálmán keresztül, amikor eltűnik egy 6 éves kislány és a barátnője. Az egyetlen nyom egy rozzant lakókocsihoz vezet, de bizonyítékok hiányában a nyomozást vezető rendőr (Jake Gyllenhaal) is tehetetlen, ezért az apa (Jackman) úgy dönt, hogy megpróbálja a saját kezébe venni az ügyet. Villeneuve thrillerében vágni lehet az atmoszférát, amihez nagyban hozzájárulnak a bitang erős színészi jelenlétek, és az, hogy földhözragadtságával, kilátástalanságával, cselekvőképtelenségével mindannyian azonosulni tudunk. A film legerősebb eleme Hugh Jackman, aki itt bizonyította be először, hogy nem csak mutánsként bestiális. 

Logan - Farkas (2017)

Hugh Jackman tartja a leghosszabb ideig játszott Marvel-karakter rekordját, hiszen 2000-ben mutatkozott be először Farkasként, és a 2024-re belőtt Deadpool 3-ban is visszatér a szereppel, csak éppen nem ugyanazt a hőst játsza majd, mint amit eddig. Egy-két gyengébb filmet leszámítva az összes X-Men filmben emlékezetes volt a jelenléte, így joggal állhatna itt az X-Men 2 vagy akár az X-Men: Az eljövendő múlt napjai is, azonban James Mangold 2017-es komótosan, ráérősen mesélő, de az akciók tekintetében kíméletlen és érzelmileg kifacsaró rendezése olyan elementáris erővel, olyan letaglózóan és kérlelhetetlenül zárta le Logan pályafutását, még utoljára megmutatva, hogy ki is ő valójában, amit egyszerűen nem lehetett lehagyni a listáról. 

A legnagyobb showman (2017)

Számos musical készült már, amik slágereikkel könnyedén el tudták csavarni a nézők fejét, viszont nagyon kevés játszódott cirkuszi közegben, és még kevesebb megtörtént eset alapján. A P.T. Barnum története alapján készített A legnagyobb showman azonban nem csak a közeg miatt különleges. Az alkotás az emberi sokszínűség csodáját és fontosságát hirdeti, miközben végtelenül látványos, elképesztően hangulatos és fülbemászóan dallamos kiváló dalokkal operálva, de ami a legfontosabb egy musical esetében, hogy nem csupán a külsőségekre ad. Hatalmas szíve van, amit lépten-nyomon éreztet velünk, többek között a címszerepet parádésan hozó Hugh Jackman személyében, aki egyszerre énekel, táncol és visz végig minket egy érzelmi hullámvasúton. Műfajának egyik legjobbja.

Romlott oktatás (2019)

Rengeteg film foglalkozott már a tanárok szerepével és helyzetével, élen a Holt költők társaságával, amelyekben általában azon körülmények kerülnek bemutatásra, amik megnehezítik, ellehetetlenítik a munkájukat. Cory Finley HBO-n debütált filmje viszont egy kicsit a másik oldalról is mesél, amikor nem a rendszer-, hanem az egyén szintjén történik visszaélés. A Romlott oktatás igaz történeten alapul, az amerikai állami oktatás legnagyobb volumenű sikkasztási botrányát dolgozza fel. A film azonban nem tör pálcát senki felett, nem démonizál, de bemutatja, hogy az emberi gyarlóságért súlyos árat kell fizetni. Mindezt egy szimpatikus figurán keresztül, akit mindenki szeret, aki szívügyén viseli a diákok és az iskola sorsát, remek szakember, mégis egy manipulatív csaló, ezt a kettősséget pedig fantasztikusan jeleníti meg Jackman. Nem tökéletes film, de fontos. 

Nektek melyik a kedvenc filmetek Hugh Jackmantől?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.