Hirdetés

65 éves lett Bruce Campbell, ezeket érdemes látnod tőle

|

Szülinapját ünnepli a B-(horror)filmek koronázatlan királya, ajánlunk is tőle egykét bepótolásra váró gyöngyszemet.

Hirdetés

Úgy szól a fáma, hogy volt egy ambiciózus amatőr filmes, egy úgynevezett Samuel Marshall Raimi, aki régi színészismerősével és egyben barátjával, Bruce Lorne Campbell-lel leforgatta még 1977-ben az It's Murder! című krimikomédiáját. Rá egy évvel a duó újra összeállt, és egy Within the Woods címre keresztelt 30 perces rövidfilmmel megteremtettek egy horrorzsánert - habár ezt anno még nem tudták. Viszont az elhivatottságuk odáig fokozódott, hogy gerillamódszerekkel, a hollywoodi iránnyal és ipari sztenderdekkel teljesen szembemenve 1981-ben elkészítették a The Evil Dead (Gonosz halott) első részét, ami mind Raimi, mind pedig Campbell karrierjét alapjaiban határozta meg.

Bruce Campbell nem véletlenül vált a B-filmek (és azon belül a B-horrorfilmek) megkerülhetetlen ikonjává. A karizmatikus fellépése, az utánozhatatlan fizimiskája és a személyéből áradó gyermeki odaadása tette és teszi őt mind a mai napig naggyá. Akár a főszereplő bőrébe bújik, akár csak egy cameo erejéig bukkan csak fel, letagadhatatlanul emel a film vagy sorozat színvonalán. És mivel ma egészen pontosan 65 szál gyertyát fújhat el a születésnapi tortáján, ajánlunk Bruce "The Chin" Campbell filmográfiájából 5 (plusz) alkotást, amit mindenképp érdemes megnézni.

Hirdetés

A Gonosz halott-filmek (1981-2023)

Közhely, de nem kezdhetnénk frappánsabban ezt az ajánlót a zsáner- és karrierteremtő franchise-zal. Bruce a Gonosz halott-sorozat - amely a cikk írásakor áll egy trilógiából, egy remake-ből, egy 3 évados sorozatból és egy rebootból - központi figurájává nőtte ki magát. Ezt pedig egyszerre érthetjük a kamera túlsó és innenső részéről is. A trilógián, az Ash vs. Evil Dead sorozaton és az Evil Dead: The Game videojátékon túl nemcsak cameo szerepben tűnik fel a remake-ben vagy az idei Evil Dead Rise-ban (utóbbi esetében érdemes fülelni…), hanem executive producerként is kiveszi a munka nagy részét. Hiába, aki egyszer Ashley Joanna Williams volt, mindig Ashley Joanna Williams marad.

A nagy ugrás (1994)

Campbell magukkal a Coen tesókkal is régi barátságot ápol, éppen emiatt egy hatalmas meglepetés volt, amikor a fivérek felajánlottak Bruce-nak egy meghallgatást A nagy ugrás (The Hudsucker Proxy) egyik mellékszerepére. Bruce viszont visszautasította, egyik életrajzi könyvében pedig ki is fejtette, miért: a Coen tesók pontosan ismerték, milyen színész is ő, a meghallgatás csak a stúdiófejesek és a formalitás miatt kellett volna, amihez viszont Campbellnek nem fűlt annyira a foga. Ezt hallva a fivérek teljesen egyet is értettek, majd meghallgatás nélkül felajánlották Bruce-nak Smitty, egy kissé tenyérbe mászó riporter szerepét. Campbell végül áradozott a forgatásról, és külön kiemelte, hogy mennyire megtisztelő volt számára, hogy magának Paul Newmannek segíthetett a forgatás előtt és szüneteiben próbálni.

Menekülés Los Angelesből (1996)

Habár a Menekülés Los Angelesből nem ér a Menekülés New Yorkból közelébe, John Carpenter és Kurt Russell még így is egy piszok szórakozató akciófilmet tettek le az asztalra. A film telis tele van olyan felejthetetlen jelenetekkel (emlékszünk még Russell kosárlabdás zsákolására?...) és karakterekkel, amik miatt mai napig érdemes elővenni. Utóbbiak széles táborát erősíti szülinaposunk is: Bruce Campbell elképesztően túltolt, de pontosan emiatt annyira elrettentő Surgeon tábornok figurája már csak a maszkja miatt is beleég a retinánkba - nem beszélve eltökélt céljairól.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Fargo - 2. évad (2015)

Oké, most egy kicsit csalunk: ez egy sorozat (egy évada), és nem egy film, de nézzétek el nekünk. Viszont képtelenek voltunk kihagyni ezt a szerepet, hiszen Noah Hawley méltán híres Fargo-sorozatában Campbell magát Ronald Reagant, az egykori amerikai elnököt alakítja. Habár mindössze 2-3 jelenetben bukkan csak fel, azonnal érződik, hogy Bruce lubickolt ebben a szerepben, és lopta is a showt.

Sam Raimi cameók (Pókember-trilógia, Darkman, Óz, a hatalmas, Doctor Strange az őrület multiverzumában)

A keretes szerkezet formalitásának áldozva a végére ismét a Raimi-Campbell dinamikus duót hagytuk. Ők ketten tényleg elválaszthatatlanok, ha filmezésről van szó. Raimi a karrierje során rengeteg műfajban kipróbálta már magát, és jó barátként hozta is magával majdnem minden egyes alkalommal is Bruce-t. Emlékszünk a Pókember első részében a pankráció műsorvezetőjére - vagy a harmadik filmben a francia pincérre? Vagy a Darkman utolsó poénjára? Vagy az Óz, a hatalmas kapuőrére? Hogy Pizza Poppát ne is említsük…

+1. Kegyetlen bánásmód (2003)

Plusz egyként pedig nem hagyhattuk ki az egyik leginkább alulértékeltebb Coen-filmet, a Kegyetlen bánásmódot. Hiszen mi sem bizonyítja Bruce Campbell szakmai odaadását és B-filmes státuszát jobban, minthogy a Coen tesók felkéréséért egy szűk 15 másodperces szerepet is elvállalt - amiben egy pocsék, szappanopera-színészt kellett eljátszania (Billy Bob Thornton mellett, persze)?

Nektek melyik a kedven filmetek Bruce Campbell-től?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.