Hirdetés

Öt film, amit látnod kell Adam Drivertől

|

Még csak 40 éves, de már ötvennél is több produkcióban vett részt.

Hirdetés

Adam Driver nevét már rég megjegyezhette a világ moziközönsége, leginkább az újabb Star Wars-filmek kapcsán, ahol Kylo Ren bőrébe bújt. Hiába azonban a nagy franchise-ban elért siker, a színész előszeretettel vállal el kisebb költségvetésű filmeket is, ahol megmutathatja sokoldalúságát.

A ma (még csak) 40 éves Drivertől most olyan filmeket ajánlunk, amelyek meglehet, kevésbé ismertek, ugyanakkor érdemesek a megtekintésre. Boldog születésnapot kívánunk!

Hirdetés

Paterson (2016)

Ha egy igazi slow cinemára vágyunk, tökéletes választás Jim Jarmusch filmje, amelyben a poéta-vénával rendelkező buszsofőrnek, Patersonnak a mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. A rendező nem operál nagy csavarokkal vagy komplex narratívával, pusztán a hétköznapok apróságaira és más emberek felfedezésére helyezi művében a hangsúlyt, a nüansznyi részletek átadásához pedig mérhetetlen fegyelem és szenzibilitás szükséges, ami Driver számára nem okozott gondot. A címszereplőt alakító színész alázatos és letisztult játéka segít megteremteni a film méla hangulatát és gyönyörű pillanatait, amelyektől újra értékelni kezdjük a létezés jelentéktelennek tűnő csodáit.

Csuklyások - BlackKKKlansman (2018)

Az eleve elképzelhetetlen és lehetetlenül vicces szituációt, miszerint egy afroamerikai rendőr (John David Washington) és zsidó kollégája (Adam Driver) a '70-es években megpróbálnak beépülni a Ku-Klux-Klánba már csak bizarr alapkoncepciója miatt is érdemes megnézni, és mert bár hihetetlenül hangzik, igaz történeten alapul. Ugyanakkor Spike Lee feldolgozása sótlan is lehetne a két főszereplő kiemelkedő játéka nélkül. Driver természetes, profi és helyenként hihetetlenül vicces, és Flip Zimmerman megformálásával ki is érdemelte az Akadémia elismerését, hiszen a szerepért Oscar-díjra jelölték.

Házassági történet (2019)

Driver Scarlett Johansson mellett és Noah Baumbach keze alatt játszik az egy család felbomlásának menetét elmesélő Házassági történetben, amely film meghozta a színész számára a második Oscar-jelölését. Mindamellett, hogy Johansson és Driver között páratlan a kémia, a színész tökéletesen formálja meg a válástól érzelmileg megtört színházigazgatót, aki váratlan és szélsőségessé váló helyzetei miatt maga is jellemének extrém határai felé kezd tolódni. Érzékeny és mély játéka megmutat mindent, ami a szerelemmel jár: haragot, zavartságot, fájdalmat, félelmet - nem meglepő tehát, hogy sokak szerint Driver eddigi karrierjének legjobb alakítását láthatjuk a filmben.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Annette (2021)

A Sparks 2021-es albuma végül Leos Carax lázálmaként végezte, a musical zavarba ejtő helyzetei pedig különleges jelenlétet igényeltek a színészektől. Ebben a felsorolásban javarészt olyan filmek kaptak helyet, amelyekben főként Driver kifinomultságát és humorát lehet értékelni, az Annette azonban kilóg némileg a filmográfiájából. Nem csak azért, mert folyton dalra fakad, de az általa megformált humorista megjárja a poklot is, így Driver tanúbizonyságot tehet elementáris erejéről és félelmetes kisugárzásáról. Az őrült szerelem és a nárcizmus kavalkádja ez a film, amelyben a színész szabadon kiélhetette a benne rejlő ösztönösséget.

Fehér Zaj (2022)

A Netflixen debütáló újabb Baumbach-film igen megosztó lett, de ez sokkal inkább az adaptáció témájának és szerkezetének köszönhető, mintsem a színészi játéknak. A Don DeLillo könyve alapján készült műben Driver alakítja Jack Gladneyt, a Hitler egyetem tanárát, akinek legfőbb gondja, hogy eltitkolja, hogy nem tud németül. Az álhírekkel, pletykákkal, bevizsgálatlan gyógyszerekkel és mérgező gázfelhőkkel teli groteszk (vagy épp túl ismerős) világba Driver könnyűszerrel belesimul játékával, hol tekintélyével uralja a vásznat, hol pedig az abszurd humorért felelős. DeLillo disztópiája nem adja könnyen magát sem a nézőnek, és feltehetően átlátni a történet lényegét színészként sem lehetett egyszerű, ugyanakkor Driver alakításán érezhető a tudatosság, miközben megint megmutatja, hogy kiváló komikus.

Adam Drivert legközelebb a Ferrariban láthatjuk, nektek melyek a kedvenc szerepei?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.