Hirdetés

Öt film, amivel levezethetjük a Halloweent

|

Nemrég moziba került a Halloween franchise legújabb része, amelyben Michael Myers sokakban hagyott mély nyomot. Éppen ezért összeszedtünk öt hátborzongató filmet, amivel leöblíthetjük ezt a parás élményt. Hiszen kutyaharapást...

Hirdetés

Boszorkányok, zombik és szellemek… vajon tényleg csak ezekből válogathatunk, ha valami olyasmire vágyunk, ami jól csúszik Michael Myers legutóbbi ámokfutása után? A helyes válasz természetesen egy határozott nem. Noha a fentebb felsorolt misztikus figurák elmaradhatatlan kellékei a horrornak, azonban szerencsére a műfaj az elmúlt néhány évtized során mindent elkövetett azért, hogy végre túllépjen az ősi babonákban és szóbeszédekben megjelenő lényeket felvonultató alkotásokon, hogy a klasszikus elhagyatott kastélyokban játszódó filmeket már meg se említsem. Persze időnként semmi probléma nincs azzal, ha egy-egy régimódi valóban klasszikus rémet felvonultató horrorral szeretnénk szórakoztatni magunkat, viszont remélem, hogy az alábbi listában található alkotások legalább annyira jó szórakozást nyújtanak majd az olvasóknak a Halloween/halloween után, mint jelen cikk írójának.

Hirdetés

Van ez a játék… - Fűrész 2

Nem létezhet horrorfilmes toplista egy valamire való slasher avagy darabolós horror nélkül, ahol az elvárt ijesztgetésen felül leginkább a leszakadó végtagokon, és az egyéb kicsit sem a gyengébb idegzetű nézőknek szóló helyenként valóban durva csonkításokon van a hangsúly. James Wan a 2004-ben útjára indított Fűrésszel talán még maga sem sejtette, hogy egy évvel később a mozilátogatók már ennek a filmnek a folytatásán fognak rémüldözni, amely az első rész klausztrofób és minimalista körítését maga mögött hagyva ezúttal már a dolgok mögött álló, a rendőrség által csak Kirakósnak becézett Tobin Bell által alakított John Kramernek, avagy művésznevén Jigsawnak is megadja a rivaldafényt. Bell végletekig hideg és kimért játékának hála a mai napig nehéz eldönteni, hogy vajon a halálán lévő Jigsaw rideg monológjait vagy a válogatott szörnyűségeket kiálló áldozatai szenvedését nehezebb feldolgozni.

Itt a bohóc, hol a bohóc - AZ (2017)

Mióta világ a világ, az emberek egy jelentős része azóta retteg a bohócoktól. A horror nagymestere, Stephen King pedig pontosan erre az emberi félelemre építve írta meg AZ című regényét, amelyből ugyan a 80-as években már készült egy tévéfilm, ahol a legendás Tim Curry bújt a címszereplő bohóc bőrébe, ez az alkotás sajnos mégsem volt képes úgy visszaadni King regényének szellemiségét, ahogyan azt elvártuk volna tőle. Így 27 évvel az eredeti AZ bemutatása után ezúttal a Mama című horrorral hírnevet szerző Andy Muschiettinek nyílt lehetősége arra, hogy kezdjen valamit King egyik legismertebb rémével. Curry után ezúttal az ifjú Bill Skarsgard keltette a életre bohóc bőrben rejtőző sötét entitást, aki Curry kissé bohém játékához képest, tényleg egy valódi szörnyeteget tárt a szemünk elé, bár a frászt még így sem tudta maradéktalanul ránk hozni. Nem úgy, ahogy a rendkívül tehetséges gyermekszínészekre, akik sokszor nagyon is jogosan, de ellopták a show-t Skarsgard réme elől, ami annak is betudható, hogy sajnos Muschietti nem igazán mert bevállalós lenni az ijesztgetések terén, így reménykedünk benne, hogy a jövőre érkező második felvonásban a rendező korrigálja majd ezt az apró ámde zavaró kellemetlenséget.

Dilinyós vérszívók lakótársat keresnek - Hétköznapi vámpírok

Az új-zélandi származású Taika Waititi nevét ma már csak az nem ismeri, aki valamilyen okból kifolyólag egy kő alatt töltötte az utóbbi elmúlt néhány esztendőt, hiszen a rendező tavaly a Thor: Ragnarökkel a szélesebb közönség előtt is megcsillogtatta az amúgy kiváló humorérzékét. Waititi legelső komolyabb hírnevet szerző munkája azonban mégsem ez volt, hanem a mockumentarista stílusban elkészített horror-vígjátéka a Hétköznapi vámpírok, ami a már ezerszer kiszívott vámpíros kliséket a feje tetejére állítva igyekezett friss vért pumpálni az amúgy igencsak ramaty állapotban lévő műfajba. A négy különböző korszakból és így különböző életfelfogással rendelkező vámpír lakótárs mindennapjait követő történetet Waititi a legképtelenebb poénokkal tette felejthetetlenné, amelyben a fanyar humor mögött azért felsejlenek olyan gondolatok is, hogy az örök élet bizony még nem oldja meg az ember, vagyis a vámpír hétköznapi problémáit.

Gyere haza Sparky! - Frankenweenie - Ebcsont beforr

Szinte minden Tim Burton rajongó egy emberként ugrott fel, mikor néhány éve a stop motion animáció koronázatlan királya elkészítette a hétköznapinak semmiképpen sem nevezhető, fekete fehér stop motion animációs filmjét, a Frankenweenie-t. Burton sajnálatos módon semmi újdonságot nem hozott a műfaj életébe, hiszen mindössze annyit tett, hogy fogta a klasszikus szörnymozikat, hozzáadott egy pici Frankensteint majd mindezt becsomagolta egy fiúról és egy a kutyájáról szóló történetbe, viszont aztán annak és rendje módja szerint később elszabadult a pokol. A leginkább korrekt iparos munkaként jellemezhető Frankenweenie-re azonban így sem lehet igazán haragudni, elvégre minden megvan benne, amit csak elvárhatunk egy az egész család számára szórakoztató halloweeni mozitól.

A bennünk élő szörnyeteg -  A dolog (1982)

John Carpenter nevéhez rengeteg klasszikus horrorfilm kötődik, viszont talán egyik sem gyakorolt akkora hatást a műfajra, mint az 1982-ben készült A dolog. Rengeteg horrorfilm esetében tapasztalható, hogy azok az idő múlásával már közel sem hatnak olyan ijesztőnek, mint egykoron, azonban Carpenter rendezése szerencsére nem tartozik ebbe a klubba. Az izolált környezet felvonultatása ugyan nem volt újdonság, hiszen Ridley Scott is szinte pontosan ezt a kártyát húzta elő az első Alien kapcsán, azonban míg Scott egy konkrét rémmel akarta a frászt hozni a nézőire, addig Carpenter inkább az emberben rejlő paranoiát választotta, az áldozatai külsejét felvevő idegen személyében. Ezzel a húzással pedig nemcsak a feszültséget sikerült egy addig még nem ismert magasságba repítenie, de a lény alakváltó képességeinek hála a testhorror rajongóinak is sikerült okoznia néhány valóban maradandó és nem kevésbé ikonikus pillanatot.

És a ti Top 5-ös listátokon milyen címek szerepelnének? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.