Hirdetés

Hiába mentették meg, alul teljesített a Solo: Egy Star Wars-történet - Box Office

|

Baljós Árnyak vetültek minden idők leghíresebb franchise-ára?

Hirdetés

Bemutatásra került a Solo: Egy Star Wars-történet, amelyről annyit megállapítottunk, hogy egy tisztes iparosmunka lett, egy oldschool kalandfilm, de nem több, ami a forgatási előzményeket figyelembe véve, miszerint Phil Lord és Chris Miller kirúgása után a veterán Ron Howard vette át a stafétát és forgatta újra szűk 1 év alatt a film 70%-át így is kész csoda. Azonban a franchise már most 3 évvel a széria rakétaindítása után mélypontra került.

Hirdetés

83,3 millió dollár. Ennyit keresett tegnapig bezárólag a Solo. Evidens módon sem Az ébredő Erő majd negyed milliárdos nyitó-hétvégéjére nem volt esélye, sem pedig Az utolsó Jedik ennél picivel alacsonyabb 220 milliós nyitányával nem vehette fel a versenyt, de pár hete még az elemzők a Zsivány Egyessel közel megegyező 150-160 milliós első hétvégét vártak. Aztán ahogy érkeztek a nem túl lelkes kritikák, az előzménytrilógiával megegyező "alacsony" Cinemascore értékelések (A-, azaz 5-ös alá), a prognózisokat is egyre alacsonyabbra helyezték, először csak 130-140, majd 10-120 millió környékére, amihez képest ez a 83 millió még inkább sovány, különösen az újraforgatás miatt majd kétszeresére 250 millióra duzzadó gyártási költségekhez képest. 

Arra viszont muszáj kitérni, hogy ebben a sovány eredményben több tényező játszik közre. Egyrészt a 2015-ös Star Wars láz mostanra elillant azzal, hogy évente kapunk egy filmet abból a világból, amiből az azt megelőző 40 évben 6-ot és abból is a trilógia darabjait 3 évente.  Vagyis az eseményjelleg abszolút megszűnt. Másrészt mindegyik epizód heves vitákat váltott ki (a Zsivány Egyes kevésbé, Az utolsó Jedik különösen) a korábbi részekhez képest, ami a masszív rajongótábor lemorzsolódásával járt együtt, ami Rian Johnson legutóbbi filmje körül jutott a tetőfokára, ami már a bevételeken is érződött, de az is még bőven 1 milliárd fölött termelt. A Zsivány Egyes 2  éve még tudott érdemi újdonsággal, új szereplőkkel szolgálni, a Solo viszont az egyik legikonikusabb karakter történetét mesélte el, aki viszont az évtizedek alatt összenőtt Harrison Forddal. Mindemellett a film körüli újraforgatások miatt a marketing is csupán pár hónapja vette kezdetét, vagyis nem tudott kellően felfutni a hype (pláne a negatív visszhang fényében), arról nem is beszélve, hogy még sem a Bosszúállók: Végtelen háború, sem pedig a Deadpool 2 nem tombolta ki magát. Talán mégiscsak szerencsésebb lett volna decemberre tolni a premiert és nem 5 hónappal az előző epizód után a mozikba küldeni, amelynek az emléke még élénken él a fejekben..

Viszont ennek értelmében a nagy versenyzők kioltották egymást és Deadpool második nekifutásra nem tartotta olyan jól magát, mint először és 66,6%-ot zuhant és 42,7 millió dollárral a második és már 207 millió dollárnál jár az USA-ban. Azonban mind neki, mind a Solónak jót tehet, hogy most jó ideig nem érkezik érdemi kihívó, a Jurassic World: Bukott Birodalom ugyan a világ ezen felén már jövő héten bemutatkozik, az USA-ban majd csak június második felében. Ha pedig a Solo világviszonylatban szerzett 148 milliós összbevételt vesszük - vagyis nagyjából annyit, amennyit csak Észak-Amerikában jósoltak neki - akkor mindenképpen csalódás a Lucasfilmnek ez az eredmény. Kérdés ezek után, hogy megéri-e spin-off filmekkel előrukkolni. Másfél év múlva, a IX. rész vélhetően sok mindent letisztáz majd a nézők és a stúdió számára is a franchise-al kapcsolatban.

Mindenesetre kérdéses mindezek fényében, hogy valóban sikerült-e megmenteni a filmet? A Qi'ra-t alakító Emilia Clarke szerint Ron Howard abszolút sikerrel járt, legalábbis a végeredményt figyelembe véve. A Vanity Fairnek adott interjúja szerint az ég áldja Kathleen Kennedy-t, hogy felvette a rendezőt Millerék helyére. Az már köztudott, hogy a két rendező verziója egy akció vígjátékot takart volna, amelyben egy-egy jelenetet akár 10-szer is felvettek, mindegyiket másképp, folyamatos improvizációra késztetve a színészeket. Clarke-nak is csak annyi instrukciót adtak, hogy úgy játssza a figurát, mintha az egy film noir karakter lenne, ami elmondása szerint borzaszó kevés ahhoz, hogy megértse a szerepet és érdemben eljátssza (habár még így sem nagyon sikerült neki, de gondoljunk bele, hogy mi lehetett eredetileg?). Az interjúban azt is elárulta, hogy ahol ennyi pénzről van szó, egy ekkora szériánál, ott egyértelmű, hogy gondok adódnak ilyen hozzáállással. 

Ez egy rettentő fontos film a franchise egészére nézve. Han Solo egy közkedvelt figura. Itt temérdek pénzről, temérdek emberről és óriási elvárásokról van szó.

Amelyeknek a Solo úgy fest csak tessék-lássék tudott megfelelni. Hogy milyen konzekvenciát vonnak le mindebből Kennedy-ék, vagy akár a Disneynél, az kérdéses a jövőre nézve. Mindenesetre már az beszédes, hogy mind a Boba Fett, mind a belengetett Obi-Wan spin-off élére nem ifjú titánokat, hanem tapasztalt vén rókákat találtak James Mangold (Azonosság, Logan) és Stephen Daldry (Billy Elliot, Az órák) személyében. Hogy a múltból mennyi ideig tud még a széria megélni pedig szintén a jövő zenéje.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.