Hirdetés

11 apró érdekesség karácsonyi filmekből - 2. rész

|

A tavalyihoz hasonlóan újfent 11 érdekességeket és kikacsintást hoztunk el a legismertebb karácsonyi filmekből.

Hirdetés

A 11 apró érdekesség karácsonyi filmekből cikkünkben tavaly ilyenkor sorra vettük azokat az időtálló és mára már klasszikusnak számító mozikat, amiket unásig láttunk, mégis tudtak valami újat mutatni. A Reszkessetek, betörők!, a Mi a manó? vagy éppen a Karácsonyi lidércnyomás ebben a második részben is visszatérnek, hiszen még mindig van bennük olyan érdekesség, amiről érdemes szót ejteni - de persze más címekről sem feledkeztünk meg. Lesz itt Tapló Télapó, az Arnold Schwarzenegger-féle Hull a pelyhes, Jégvarázs 2, sőt még egy olyan film is, amit egyáltalán nem lehet karácsonyi filmnek nevezni, de erről majd kicsit később…

Hirdetés

Télapó egy perverz, 173 alkalom és maga Bill Murray

Az utánozhatatlan Billy Bob Thornton 2003-ban örvendeztetett meg minket egy igazi, vérbő és borzasztóan alpári karácsonyi vígjátékkal, a Tapló Télapóval. Már a címe sem árul zsákbamacskát, főleg ha a cseh fordítást nézzük, hiszen náluk "Santa je úchyl", vagyis a Télapó egy perverz címen fut mind a napig. Ennél már csak az az érdekesség a röhejesebb, hogy szám szerint 173 darab f-betűs szót durrantottak el a film alatt (ha az eredeti angolt vesszük lapul), valamint, hogy az alkotók először Bill Murrayt környékezték meg a főszereppel. Murray eleinte még igent is mondott volna, de Sofia Coppola Elveszett jelentés mozijához szegődött végül - mondjuk ezt nem is bánjuk.

8 szerepkör, 1 színész

Charles Dickens leghíresebb művéből, A karácsonyi énekből már számtalan feldolgozás készült, de nagyon úgy fest a helyzet, hogy az emberek nem tudnak ráunni a múlt, a jelen és a jövő szellemeire. Robert Zemeckis, a Vissza a jövőbe, a Számkivetett vagy éppen a Forrest Gump rendezője 2009-ben készítette el a maga adaptációját, aminek főszerepére Jim Carreyt kérte fel. De Carrey nem pusztán a zsémbes és undok Scrooge karakterének bőrébe bújt, hanem további hét (!!) szerepet is eljátszott. Mindhárom szellemnek és Scrooge gyerekkori, fiatal, jelenkori (a történet idejét tekintve) és idős változatának is ő kölcsönözte a hangját, ami elképesztő teljesítmény. Ez akár egy újranézést is megérhet - persze angolul, mert magyar szinkronnal minden karaktert külön színész szólaltatott meg.

Buzz barátnője

Mindnyájunknak megvan az ikonikus jelenet, amikor a Reszkessetek, betörők!-ben Kevin szemügyre veszi az őt folyamatosan pesztráló Buzz barátnőjét, majd elszörnyed. Sokan a nézők közül is felhorkantak, hogy milyen rusnya kislány, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a fényképen egy fiút látni. Mármint nem úgy, ahogy 2020-ban gondolhatnátok, hanem valóban egy stábtagnak (Dan Websternek, a film díszlettervezőjének) a fia öltözött be lánynak, vett fel egy parókát, majd fotózták le így. Chris Columbus, a rendező ezt azért szerette volna, mert ha valóban egy ilyen kinézetű lányról készült volna a kép, akkor lehetséges, hogy az illető megbántódott volna.

"Put that Cookie down! Now!"

Arnold Schwarzenegger, az Osztrák Tölgy sem maradhatott ki a karácsonyi filmes mustrából, 1996-ban jelentkezett is a Hull a pelyhessel, ami egy közel beszámíthatatlanul blőd mozi lett, de ebben rejlik az igazi varázsa is. Számtalan feledhetetlen pillanat köthető hozzá (például a Mikulásos verekedés vagy éppen az előbb már emlegetett sütis jelenet), de maga a fő sztori, annak is az alapja az igazán érdekes. A film ugye arról szól, hogy Schwarzenegger az egész várost végigkutatva keres a gyerekének egy TurboMan akcióbábút. Ez egy kisebb fricska, hiszen a való életben ugyanez történt a '90-es években, amikor egy Power Rangers akciófigura készlet hiánycikk lett és az emberek mindenhol csak azt keresték.

Manó New Yorkban

A Will Ferrell-féle Mi a manó? kapcsán már tavaly beszámoltunk róla, hogy a színésznek éppenséggel nem tett jót, hogy rengeteg csokoládét és cukrot kellett elfogyasztania a felvételek alatt, de szerencsére nagyobb baj nem lett ebből. A film azon pillanata viszont, mikor címszereplőnk megérkezik a nyüzsgő New Yorkba, sokkalta inkább mosolyt csalhat a néző arcára, hiszen ezt az egész jelenetet ott helyben, élőben rögtönözték. Ferrell nem statisztákkal került szembe az úton, hanem éppen munkába menő vagy éppen munkából jövő, hétköznapi emberekkel, akik azt se tudták, hogy éppen forog a kamera. A legviccesebb pillanat egyértelműen az, amikor egy talpig pirosba öltözött, szakállas emberhez futott oda, mert azt hitte, ő a Mikulás.

Harry nyakkendőtűje

Valakinek feltűnt már az álruhában lévő Harry nyakkendőtűje?

Andersen a Jégvarázsban

A Jégvarázs második része habár nem aratott akkora nagy sikert, mint anno 2013-ban az első, azért a Disney-nek így sem kellett szégyenkeznie miatta. A stúdióra pedig hosszú-hosszú idő óta jellemző, hogy szeretik a legkülönfélébb érdekességekkel telepakolni alkotásaikat, ami alól a Frozen 2 sem kivétel. Mikor Elza a múltbéli emlékei között sertepertél, láthatjuk, ahogy édesanyja megkérdezi édesapját, hogy az éppen milyen könyvet is olvas. A férfi válasza erre az volt, hogy valamilyen új dán író regényét, és ha szemfülesek vagyunk, akkor a könyv borítóján A kis hableány sziluettje rajzolódik ki. Ez egy megmosolyogtató kikacsintás a leghíresebb dán meseíróra, Hans Christian Andersenre.

Stop-motion lidércnyomás

Henry Selick kultikus és nagy becsben tartott filmjéről, a Karácsonyi lidércnyomásról már nem egyszer beszámoltunk a honlap hasábjain, de nem lehet elégszer szólni erről a fantasztikus alkotásról. Minden egyes újranézéskor egy olyan szívet melengető, de egyben groteszk élményben lehet része a nézőnek, ami máshoz nem nagyon fogható. Ez az élmény pedig még nagyobb lehet, ha tudtában van a néző annak is, hogy a forgatás egy igazi rémálom volt. A teljes film stop-motion animációval készült, tehát ahhoz hogy felvegyenek egyetlen egy másodpercet, huszonnégy beállítást kellett lefotózniuk más-más arckifejezésekkel és finom mozdulatokkal. A forgatás közel három évig tartott, hiszen egy hét alatt mindössze egy percet (!!) tudtak csak felvenni. Így azért eléggé másképp tekintünk majd a film 76 percére, nem?

Peter Billingsley… Peter Billingsley mindenütt…

Ha emlékszünk még az 1983-as Karácsonyi történetre, akkor egyrészről nagyon jó évjáratban születtünk, másrészt pedig könnyen fel tudjuk idézni a filmben a kis Ralphie-t a szőke hajával és keretes szemüvegével. A kissrácot Peter Billingsley alakította, aki anno a forgatáskor csak tizenkét éves volt, és nem is ez a poén az egészben, hanem az, hogy felnőve két másik karácsonyi moziban is feltűnt egy-egy humoros cameo erejéig. Láthatjuk a Mi a manó?-ban és a Vince Vaughn-féle Négy karácsonyban is - persze akkor, ha szemfülesek vagyunk (vagy megnézzük az alábbi képeket és elismerősen kezdünk bólogatni).

Optikai manó

Ígérjük, ez lesz az utolsó Mi a manó? kikacsintás, de ezt nem tudtuk kihagyni. A film elején, mikor Will Ferrell a többi manóval együtt tanul az osztályteremben, sokan azt gondolták, valamilyen számítógépes trükkel oldották meg, hogy a színész nagyobbnak tűnjön. A trükkben igazuk van, de igaziból csak optikai csalódást láttak/láttunk.

+1: a karácsonyi Halálfutam

Most a legtöbben persze azonnal felvonhatják a szemöldöküket, hogy A kaptár-mozikat is rendező Paul W. S. Anderson jó filmnek sem nevezhető Halálfutama mégis mit keres itt, ezen a listán, de az igazság az az, hogy a film karácsonykor játszódik. (Persze erre leginkább akkor jövünk rá, ha nem a moziban bemutatott változatot nézzük, hanem a DVD kiadást és azt is angolul a jókívánságok miatt.) Nyilvánvalóan a Halálfutam soha nem lesz egy karácsonyi film, és annak tartani is közröhej tárgya. Ám érdekesség ebben is akad bőven, például az, hogy a Frankenstein névre keresztelt sofőr autóját Monsternek, azaz Szörnynek hívják. Legalább ez a film nevén tudja nevezni a gyereket…

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.