Hirdetés

Tehetséges arcok - 2017 felfedezettjei

|

Ismét eltelt egy év és az elkövetkezendőkben is érdemes lesz figyelni pár újoncra.

Hirdetés

Minden év tartogat kellemes meglepetéseket alakítások terén, ami gyakran összefüggésben áll azzal, hogy a nagyközönség számára ismeretlen arcokat láthatunk a szerepben, akik jó eséllyel még fiatalok, vagy ismeretlenek ahhoz, hogy bármiféle manírral rendelkezzenek, ugyanakkor az vitathatatlan, hogy alakításaik figyelemre méltó. 2017 talán az elmúlt évekhez képest is nagyobb mértékben vonultatott fel új arcokat, hiszen konkrétan Christopher Nolan Dunkirkje javarészt az ilyen fiatal, de tehetséges suhancokra épült - akikből az alábbi kis listán ketten is szerepelnek - és jobbára a fiatal srácokra lesz érdemes odafigyelni az elkövetkezendőkben, de a szebbik nem sem csupán a küllemével járt hozzá az alábbi összeállításhoz.

Hirdetés

Fionn Whitehead - Dunkirk

Rögtön egy olyan fiatalemberrel kezdeném, aki gyakorlatilag egyből korunk legnevesebb rendezőjének több száz millió dolláros filmjének a plakátarcává vált. De ez még önmagában kevés lenne a kissé csálé fogú Whiteheadtől: szuggesztív alakítása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy átérezzük a kiskatona kétségbeesett helyzetét, ahogy igyekszik a háború poklában túlélni és embernek maradni. Azóta csupán Mark Gatiss, egy a London PRIDE alkalmából készült kis videósorozatában láthatta  a nagyérdemű egy negyedórás monológ keretein belül, ahol egy a 90-es években a fővárosba költöző, éppen magával tisztába kerülő meleg fiatal életét adta elő. Ez alapján pedig nem csak a feszült kamerába nézéshez van kiváló érzéke.

Timothée Chalamet - Szólíts a neveden!, Lady Bird

Nálunk ugyan még egyik filmet sem mutatták be - habár előbbi a Miskolci CineFesten látható volt még ősszel - Chalamet lehengerlőt alakított a meleg romantikus filmben (hamarosan lesz róla kritika is), és a már most körberajongott coming of age mozihoz is nagyban hozzájárult a tehetségével, ez a mindössze 21 éves, mégis a legnagyobb profikat megszégyenít fiatalember, akiről garantáltan hallani fogunk még az elkövetkezendő években.

Jéger Zsombor - Jupiter holdja + Baby Driver, Igazság Ligája szinkronszerepek

Az Örkény Színház színésze mindenképpen azok sorát gyarapítja, akire hazai körökben érdemes odafigyelni. Mundruczó Kornél "szuperhős mozijában" pont az ő fiatalos frissessége jelentette az egyik legnagyobb erősséget a látvány mellett, de a hangjával talán mégis csak többet találkozhatnak a filmkedvelők: ő volt a címszereplő Baby magyar hangja Edgar Wright Baby Driver-jében, ahogy az Igazság Ligájának Villámát is ő szólaltatta meg - ahogy korábban Higanyszálat a Bosszúállók: Ultron korában - vagyis ha valamilyen gyorshajtót kell szinkronizálni, rá már biztosan számíthatunk.

Ana De Armas - Szárnyas fejvadász 2049

Denis Villeneuve sci-fijében nem lehet elmenni amellett, hogy a nők milyen kiemelt szerepet kaptak a történetben, különösen az Ana De Armas által alakított Joy, akibe képtelenség nem beleszeretni, de ezt nem elsősorban a küllemének köszönheti, hanem annak, hogy nem csak a főhőssel, hanem velünk, nézőkkel is képes elhitetni, hogy 100%-ig valóságos minden érzelme.

Bill Skarsgård - AZ, Atomszőke

Ő némileg kakukktojás, hiszen szuper tehetséges apja révén (is) már pár éve benne van a film körforgásában, mégis csak igazán most kapta fel az ember a fejét, hogy még egy Skarsgardnyival több tehetség leledzik a világban. Pennywise-a már most garantáltan rátromfol Tim Curry alakítására, hiszen egyszerre volt félelmetes, groteszk és bizarr a gyilkos bohóc, de a nálunk forgatott Atomszőkében is megvillogtathatta egy másik oldalát, Charlize Theron hanyagul laza segítőjeként. 

Sophia Lillis - AZ

Ha pedig már Stephen King adaptációjánál tartunk, nem lehet elmenni azok gyerekszereplői mellett sem. A legemlékezetesebb talán persze Finn Wolfhard volt, de ő róla már a Stranger Things óta tudtuk, hogy szemtelenül tehetséges, azonban Lillis, mint a Vesztesek Klubjának egyetlen női tagja azért is figyelemre méltó, mivel érzékenységén, esendőségén keresztül nem csupán a felnövés viszontagságaival, hanem a felnőttek borzalmaival is szembesülünk.

Borbély Alexandra - Testről és lélekről

Ha a Testről és lélekről ki is maradt az átlag nézőnek, garantáltan megmaradt az emberben, ahogy a filmben nyújtott alakításáért a színésznő zokogva átveszi az Európai Filmdíjat, ezzel is akarva-akaratlanul reklámot csinálva egy kiváló filmnek és egy kiváló, minden ízében mesteri alakításnak, ami egy első filmfőszereplőtől nem kis szó. Pláne egy olyan bájosan őszinte szerepben, mint amilyen Máriáé.

Barry Keoghan - Dunkirk, Egy szent szarvas meggyilkolása

A Dunkirk-re nem miatta fogunk elsősorban emlékezni, de a kis George történetszála mindenképpen az egyik legmaradandóbb volt Christopher Nolan filmjében. Majd Nolan után jött Yorgos Lanthimos, aki egy földbe döngölő filmben Keoghanból egy hasonlóan nívós alakítást hozott ki, amiért egy normális világban díjakkal halmoznák el az embert. Nagy valószínűséggel nem fogják, de valószínűleg Tom Hardynak meg van az egyik lehetséges utódja.

Katherine Langford - 13 okom volt

Ez ugyan sorozat, de így csak még inkább figyelemre méltó az, hogy 13 részen keresztül Langford végigvezet minket Hannah Baker kálváriáján és részről részre, percről percre ott vagyunk mellette, amint ez az életre való lány végül kioltja a saját életét. A karakteren, annak meglátásain nyilván lehet vitatkozni, de Langford játékán semmiképp sem.

Daniel Kaluuya - Tűnj el!

A függetlenfilmes gyöngyszemeknek meg van az az előnyük, hogy elképesztő tehetségeket húznak elő a kalapjukból. Daniel Kaluuya pedig mindenképpen ide sorolandó, hiszen nem csak egy az előítéleteivel is megküzdő fiatalembert kell megformálnia Jordan Peele sajátos műfaji keverékében, hanem a fináléra megtört embert éppúgy kell alakítani, mint az életéért küzdeni akaró férfit.

Louis Hoffman - Dark, Die Mitte Der Welt, Aknák földjén

A németek ifjú tehetségét okkal fedezi fel magának a nemzetközi szakma, akivel már Ralph Fiennes forgatja a Rudolf Nuyerevről szóló életrajzi filmjét. Nálunk egyelőre a Netflix első európai sorozatának, a Darknak a kulcsszerepét játszotta, de idén szintén áttörésnek mondható a hazájában csinos elismerésekben részesülő Die Mitte Der Welt (avagy A világom közepe) című meleg coming-of-age sztoriban nyújtott érzékeny alakítása, ahogy az Aknák földjén című háborús filmben is említést érdemlő a játéka a mindössze 21 éves fiatalembernek. 

Nálatok ki volt az, avagy kik voltak azok, akikre felkaptátok a fejeteket és mostantól jobban odafigyeltek egy-egy alakításukra?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.