Hirdetés

TOP 10 - 2017 legjobb előzetesei

|

Nem csak a filmeket, hanem a marketingosztály teljesítményét is el kell ismernünk az előző évből.

Hirdetés

Sokszor haragszunk a filmesek marketingosztályára - és hozzátesszük, hogy joggal - amikor ugyanis sorra adják ki a filmjeikhez a jobbnál jobb trailereket, marketinganyagokat, és csak nagyon ritkán sikerül megfelelni a felsrófolt elvárásoknak. De azt is lássuk be, hogy a filmet minél jobban el kell adni, hogy megtérüljön a sokszor gigászinak számító befektetés, és még így sem garantált a siker. Az alábbiakban igyekeztem függetleníteni a filmekről alkotott véleményemet - lévén olyan is akad köztük, amelyet még nem láttam - és azt vettem számításba egész egyszerűen, hogy mennyire volt eredeti és/vagy működőképes, melyik hozott kedvet azonnal a filmhez. Az is feltűnő egyébként, hogy a 20017-es előzetesekben éppúgy visszatérő elem volt a találó ritmus (ami alapból a műfaj megkerülhetetlen eleme) és a nosztalgikus dallamok, legyen szó akár rock-ról, akár country-ról, akár egy folytatás esetében a szérián belüli korábbi dallamokról. Mivel most először történik hasonló összeállítás az oldal életében, ezért egyelőre nem különítettem el a sorozatos és filmes előzeteseket ebbe a Top 10-es összeállításban, de talán a következő évben ez már másképp lesz, minden csupán 2018 függvénye.

Hirdetés

10. AZ- 1. előzetes

Elsőre senki se gondolta volna, hogy a félhalottnak hitt horror egy újabb darabjának trailere rekordokat dönt és A szürke 50 árnyalata-szériát, valamint az ezt megelőző Star Wars-mozi rekordnézettségét is megdönti. (Azóta persze már itt is trónfosztás történt, lásd. valamivel lejjebb.) Azonban vélhetően nem csak Stephen King neve miatt volt megkapó az AZ első trailere, hanem a 80'-as évek retrohullámát meglovagoló környezet, no meg Bill Skarsgärd hátborzongató Pennywise-a okán is. Az elképesztő bevételek pedig azt bizonyították, hogy nem csak a marketingesek végezték jól a dolgukat.

9. Floridai álom - 1. előzetes

Nálunk még ugyan bemutatásra vár ez a kis független gyöngyszem, mégis olyan élettel teli hangulatot áraszt magából, hogy máris néznénk, ahogy a 6 éves Brooklyn és kis barátai mi mindent élnek meg kalandként, akárcsak Willem Dafoe mindig megbízható játékát, nem kellenek ide az előzetes alatt szállingózó hangzatos kis kritikusi idézetek. Még ha meg is erősítik az embert abban, hogy kihagyhatatlan darab is lesz. 

8. Nyomd, Baby! Nyomd! - "TeKillYah" előzetes

Talán ez volt az a film, amelyiknek minden egyes előzetesétől csak jobban látni akartuk Edgar Wright akció-musicaljét és noha talán pont ebből adódóan sokan valószínűleg csalódásként élték meg a filmet, azt nem lehet elvitatni, hogy már az előzetesek zseniálisan vannak összevágva a zenére. Talán a legjobban ezek közül mégis a Tequila című klasszikusra összevágott darab sikerült.

7. Stranger Things 2. évad - Comic-Con "Thriller" előzetes

És akkor álljon itt egy sorozat is! 2016 legnagyobb sorozat kedvencének a folytatása nem volt könnyű helyzetben, hogy megfeleljen az előd támasztotta elvárásoknak (sokak szerint nem is sikerült), mégis rettentő stílusos marketinganyagok és láttak hozzá napvilágot. Sokáig vacilláltam, hogy ide végül melyiket válogassam be, a végső előzetest, vagy a Comic-Conon bemutatott "Thriller" előzetest, végül utóbbi mellett döntöttem, mivel előbbi sokkalta inkább a előzetesek epikus hatásfokozására játszik rá, míg a másik Michael Jackson feldolgozása sokkalta jobban visszaadja a korszellemet, amely a sorozatnak elengedhetetlenül sajátja, mindamellett, hogy továbbra is csak erősen sejtet a cselekmény szempontjából.

6. Dunkirk - Végső előzetes

Sokáig úgy voltam vele, hogy Christopher Nolan filmjeihez valahogy nem tudnak igazán érdemi trailereket összedobni, amiért azon nyomban rohannék a moziba a filmet megnézni, hiába vagyok a rendező - vagy éppen Batman - rajongója, de az Eredet óta ez állításom látványosan megdőlt, ugyanis minden filmjéhez kivétel nélkül köthető volt legalább 1 maradandó trailer. Ez alól a Dunkirk sem kivétel, amelynek utolsó előzetese sikerült a legjobban - vagy ha pontosítani akarok, akkor csak igazán - és az óra ketyegésével, a lüktető zenével, valamint a lenyűgöző felvételekkel visszaadni mindazt, amit Nolan ígért. És szerencsére ez az ígéret jelen esetben sem maradt jutalom nélkül...

5. Trónok harca 7. évad - Végső előzetes

Ami a Trónok harca 7. évadára már nem feltétlenül mondható el, de ez most más lapra tartozik. A végső előzetes pont azt az epikus, csatákkal és régóta érett egymásnak feszülésekkel tarkított évadot ígéri, ahová 6 szezon után Westeros sakkfiguráinak megkellett érkeznie és amely hangulatot (némileg joggal) a rajongók az alkotók szemére vetnek. Viszont az előzetes nem kis rész azért is annyira eltalált - jobban, mint a lényegében semmit sem mutató "Long Walk" Teaser a végén a kamerába néző Éjkirállyal - mert az alatta hallható "Light of Seven" feldolgozás már önmagában garantálja az egyszerre epikus és feszültséggel teli hatást.

4. Kingsman - Az Aranykör - 2. korhatáros előzetes 

Ugyan Matthew Vaughn nagyon nem örült annak, hogy az előzetesek elsütötték Colin Firth visszatérését (amit már korábban egyébként is bejelentettek twitteren), azt meg kell hagyni, hogy a második trailer egy rendkívül fékevesztett mozit ígér. Ez sajnos ugyan nem egészen sikerült - még ha helyenként tényleg elszálltabb is elődjénél - de az Apashe Battle Royale feldolgozása végig egy nagyon találó ütemet ad az előzetesnek - amelynek a káromkodásokkal és vérrel, csonkításokkal tarkított korhatáros verziója a működőképesebb - különösen az illusztris szereplőgárda felsorolásakor.

3. Atomszőke - 2. előzetes

Ha pedig a ritmusnál tartunk, akkor a Baby Driver és a Kingsman mellett ebben az Atomszőke előzetesei is jelesre vizsgáztak, különösen a második. Itt is nem kis részt az eltalált zene (Personal Jesus a Depeche Mode-tól és Black Skinhead Kanye West-től összemixelve), valamint az erre hibátlan érzékkel vágott, csonttörő akciók tehetők felelőssé az elképesztő hatásért, de ezzel együtt a bizonyítékát is adják, hogy nem kevés stílus, művészi- és ritmusérzék kell egy ilyen trailer összevágásához.

2. Logan: Farkas - 1. előzetes

Már a kiadott képek is egy teljesen más Farkas-filmet ígértek Hugh Jackman búcsújához, de az első előzetes líraisága valószínűleg sokakat meglepett még így is mindezek fényében. Ebben nem kis részt Johnny Cash is közrejátszott, aki - a country egyéb ikonjaival egyetemben - szintén elég népszerű alapanyaga volt a 2017-es trailerek készítőinél (gondoljunk csak A Karib-Tenger Kalózai - Salazar Bosszúja Superbowl spotjára), de tökéletesen visszaadja Logannek az elmúlással való egyszerre fájdalmas, mégis lírikus szembenézését. Ritkán mondunk ilyet egy előzetesre, de ez egyszerűen szép!

1. Thor: Ragnarök  - 1. előzetes

A legnagyobb bravúrt 2017-ben viszont úgy hiszem a trailerekkel együtt mégis csak az asgaardi pöröly dobálóvitte véghez. Már az sejthető volt, hogy Taika Waititi szerződtetése az eleddig viszonylag sótlan Thor-széria legújabb felvonásának az élére egyedibb kalandot ígér elődjeinél, de amikor kijött az első trailer, a Hela által összetört Mjölnirrel, az elpusztult Asgaarddal, a megnyírt Thorral, az "Együtt melózunk!" szöveggel és mindezalatt a Led Zeppelin Immigrant Songjával még az is azonnal látni akarta, akit eddig hidegen hagytak a villámok istene (bocsi Raiden!) eddigi kalandjai. Erre szokták azt mondani, hogy "ÜTŐS!".

Említésre méltó darabok még:

Még akad egy pár, amelyek nem sokkal maradtak le a Top 10-ről és ezek már inkább a jövőbe mutatnak, de ettől még említésre méltó darabok. 

Bosszúállók - Végtelen Háború - 1. előzetes

Ha őszinte akarok lenni, akkor ez valójában egy igazi random trailer generátorral összerakott előzetes, amely lágy zenével vezeti fel a közelgő, baljós gonoszt, a szereplők sokszor néznek gondterhelten, majd amikor beüt a krach, egyre több a zúzás, hogy a végén legyen egy össznépi csoprtkép, valamint egy a cím utáni slusszpoén. Ha nem 10 év tetőzne be a Russo-testvérek filmjében, ez a trailer fele ennyire működne csak, viszont mivel minden karakterhez kötődünk már valamelyest, így a marketingnek is nagyobb hatása van ránk, ahogy ezt a kicsúcsosodást hangsúlyozza.

Deadpool 2 - 1. előzetes

Az azért bravúr, hogy még fél év van hátra a Deadpool 2 bemutatójáig, már 3 teaser trailer jött ki, de jóformán még semmit sem láttunk a filmből, leszámítva a második "Wet On Wet" Teaser pár képkockáját. Sokat agyaltam is rajta, hogy végül ne azt tegyem-e be ide, mivel intelligensebbnek tartom, amely némi háttértudást is igényel, hogy mit is figuráz ki Reynolds (Bob Ross műsorát), amit azért nem sok trailer mondhat el magáról. Viszont nem mehetek el amellett a tény mellett, hogy az első, Supermant, Batmant és Pókembert (vagyis a 3 legnagyobb hőstitánt) kifigurázó szkeccsnek nagyobb volt a visszhangja, ami egy előzetesnél kicsit sem hátrány. Emellett rettentő vicces és még Stan Lee cameo is van benne. 

A Viszkis - 2. előzetes

Hogy 2017-ben nem csak mennyiségben, hanem minőségben is nagyot ment a magyar film, az tény. AHogy az is, hogy Antal Nimród nem csak azt bizonyította be, hogy az Amerikában tanultakat a filmeken, hanem a marketingben is tudja kamatoztatni, A Viszkis pedig olyan előzetesekkel rendelkezik, amelyek után azon nyomban mennénk a moziba. Mi ez, ha nem bravúr?

Szárnyas fejvadász 2049 - 1. előzetes

Ugyan a későbbi trailerek megpróbálták egy kicsit akciódúsabban eladni Denis Villeneuve 3 órás neo-noirját, mégis az első előzetest gondolom igazán telitalálatnak, mivel nem követi el a fent említett hazugságot, jobban gyönyörködhetünk Roger Deakins képeiben és az egykori TV Székházban, valamint jobban visszaadja mind a kész film, mind pedig Ridley Scott eredetijének a hangulatát. 

Egy szent szarvas meggyilkolása - 1. előzetes

Yorgos Lanthimos mozija úgy hajt át az emberen, mint egy úthenger és az első trailer sem ígér egy könnyed mozit. Ráadásul mindezt teszi úgy, hogy igazából semmit sem árul el a szereplők viszonyrendszeréről, vagy a tényleges konfliktusról, mégis horrorokat megszégyenítő hangulattal rendelkezik. Hidegrázás a köbön.

A Galaxis Őrzői: Vol. 2 - Végső előzetes

2014-ben mindenki megőrült Űrlordék kalandjainak marketinganyagaiért - ami akkora rizikónál jó előjelnek számított, azonban az új epizód körül mintha kisebb lett volna a felhajtás. Pedig ezúttal is király slágerrel kívánták eladni James Gunnék a filmet - a The Chain a Fleetwood Mactől telitalálat - ahogy a poén is működik, miszerint a galaxist akárki megmentheti EGYSZER. Erre a kis bűvésztrükkre pedig szükség is volt, hogy az érdemi cselekményt, valamint főgonoszt titokban tartsák és az elterelés stílusosan sikerült. Cool!

És Ti mely előzetesektől zsongtatok be tavaly? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.