Hirdetés

A 10 legjobban öltözött szuperhős

|

Tudjuk, hogy nem a ruha teszi a szuperhőst, de azért nagyban hozzájárulnak a kosztümök az imádatunkhoz.

Hirdetés

Ha van valami, amivel elsőre a szuperhősöket azonosítják - és ezzel együtt a zsánert sokan mind a mai napig le is nézik - akkor azok ruháik. Vannak testhez feszülős sztreccs ruhák, funkcionális testpáncélok és minimális álöltözetek. Mindegy is melyik, hiszen ezeket a hősöket nem elsősorban ezekért szeretjük, viszont a ruhák - amelyeket egy-egy jelmezes bulin esetleg mi is magunkra öltünk - segítenek abban, hogy a hős jellemét, moralitását értelmezzük, avagy magunkévá tegyük. Jöjjön is 10 olyan hérosz, akiknek a megjelenése nem kis részt a ruhájának köszönhetően legalább akkora örömujjongást vált ki az emberből, mint anno a Beatles a hölgyekből.

Hirdetés

Amerika Kapitány (Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló, Amerika Kapitány: A Tél Katonája, Amerika Kapitány: Polgárháború, Bosszúállók 1-2)

A 70-es évek B-filmjeinek bukósisakos hősével ellentétben Chris Evans ruhatára az adott korhoz mérten meglepően vagány. Értelemszerűen a második világháborús katonai ruházatra hajaz az első részben, míg a Bosszúállók színesebb-szagosabb világában inkább jelképes, semmint funkcionális, a Tél Katonájában pedig első körben a modern hadviselés szögletesebb, komorabb, robotikusabb felfogását tükrözi, amitől visszatér a már említett eredetihez, jelezvén, hogy a régi eszméket képviseli a modern korban. A sisak rész a képregényekhez képest realisztikusabb és azzal, hogy egyrészt a kis szárnyakat csak festés szintén használja elvesz a megjelenés komikus éléből, másrészt annak archoz idomuló formatervezése nem vesz el Steve Rogers kisugárzásából.

Batman (Batman, Batman visszatér, A Sötét Lovag-trilógia)

A Sötét Lovag evidens módon kihagyhatatlan egy ilyen listából, ami persze nem mondható el a hírhedt-híres mellbimbós ruháiról Joel Schumacher förmedvényeiben, és akkor még Adm West pizsamás jelmezét nem is említettük. Ellenben Tim Burton két Batman-filmjének ruhái megkerülhetetlenek: mai szemmel nézve persze kissé műnek hatnának, de abba a gótikus világba tökéletesen illeszkednek. A Batman visszatér kissé átfazonírozott verziója talán még jobb is, a kultikus sárga denevér logo a mellrész közepén pedig a mai napig megkerülhetetlen emblémája a figurának, amit anno a rajzfilmsorozatokba is vitt magával.

Christopher Nolan értelemszerűen nagy hangsúlyt fektetett a realista megközelítésében a ruha hihetőségére és annak funkcióira. De ami még jobb: a ruha váltást sikerült beemelnie a második részben, így egy katonásabb, kevésbé robosztus hatású, de nem kevésbé tekintélyt parancsoló öltözet lett a szárnyas rém jussa. És ugyan elég klafa a Ben Affleck féle öltözet is, az még nem vívott ki magának kellően kultikus tiszteletet magának, ami majd a különálló Batman-filmmel még változhat.

Deadpool (Deadpool)

Vélhetően Deadpool igencsak megsértődne, ha pont őt hagynánk le a listáról, és mivel nem szeretnénk, ha névtelen csomagokban unikornis kakákat kapnánk (vagy legalábbis aminek a dobozára az van írva), ezért is álljon itt a nagyszájú zsoldos felszerelése. No meg azért, mert míg a korábbi X-Men filmek hősei a 2000-es években még divatos, manapság már inkább cikinek számító fekete bőrszerkóban nyomták, amit okkal el is hagytak, Wade felszerelése nem csak amiatt menő, mert tökéletesen visszaadja a képregények hangulatát, és közben  mégsem válik komikussá (mármint nem jobban, mint ahogy azt a karakter szeretné), hanem mert az ocsmány képét, amelyek két egymással fajtalankodó avokádóra emlékeztetnek... na azt is elrejti.

Logan (X-Men-filmek)

Ha pedig már a mutánsoknál járunk: az adamantiumbetyár alapvetően nem viszi túlzásba az öltözködést, amit megkönnyít az is, hogy a "sárga sztreccshacukáját" a filmekben elhagyták. Kétségtelenül kellett hozzá Hugh Jackman karizm(áj)a is, hogy John McClane ota akár csak egy koszos trikót, akár egy erre felvett motoros bőrkabátot hihetetlenül menőnek tartsunk. Azt azért kicsit sajnáljuk, hogy Az eljövendő múlt napjaiban látható harci felszereléséből a jövőben nem láttunk sokat, még csak egy rendes akciójelenetet sem.

Pókember (A csodálatos Pókember)

Most nagy valószínűséggel megkapom a magamét, hogy miért pont azt az egy kosztümöt sikerült beválogatnom ide, amit a folytatásban még maguk az alkotók is lecseréltek, mert (állítólag) nem voltak megelégedve vele. A Raimi-trilógia ruháit a későbbi feldolgozások fényében inkább komikusnak véli az ember, A csodálatos Pókember 2.-ben pedig hiába képregényhűbb a jelmez érezhetően van funkciója is az Elektro elleni harcban, a váltás túl éles volt és a filmben kifejtetlen. Tom Holland kifejezetten képregényhű ruhájával most a Hazatérés kapcsán sikerült végre megbarátkoznunk és nem sokon múlott, hogy bevegyük ide is, de azt egy kicsit még mindig nehezen veszi be a gyomrunk, hogy a kultikus szerkóját nem ő maga varrta, hanem Tony Stark készítette, aki ráadásul nem kicsit túl is tolta a dolgot.

Ezzel szemben A csodálatos Pókemberben látható szerkó pont azért a legjobb eddigi, mivel sikerült egyszerre hagyománytisztelőnek és újítónak lennie. Az ember ránéz és egyből tudja, hogy melyik szuperhőshöz készült, ugyanakkor a kor elvárásainak megfelelően fazonigazítottak rajta: a vonalvezetése, ahogy a kék-piros színek ötvöződnek (pl. a kesztyű résznél) akár még egy Nike reklámba is elmennének, és ahogy helyet foglal rajta a stílusos pókembléma kifejezi viselője fiatalos ízlését. És akkor még nem is beszéltünk a saját készítésű hálóvetőkről, valamint a sokat szidott, de érezhetően mégis funkcionális szemlencsékről.

Rorsach (Watchmen: Az őrzők)

Ha egy ballonkabátos fickót meglátnánk az utcán, akkor valószínűleg előbb gondolnánk egy mutogatós bácsira, mint egy öntörvényű igazságosztóra, aki még ráadásul egy furcsa maszkot és kalapot is visel. Mégis: amilyen egyszerű, annyira nagyszerű, ahogy Rorsach már megjelenésében sugározza a kérlelhetetlenséget, és egy igazi nyomozóhoz hasonlatosan a tántoríthatatlanságot. Ehhez persze kellett a valóságban a legkevésbé sem szuperhős alkat Jackie Earley Haley játéka is, aki maszkkal, vagy anélkül is emlékeztet minket rá, hogy nem érdemes az útjába kerülni.

Superman (Az Acélember, Batman Superman ellen: Az igazság hajnala)

Az Acélmanus is lehagyhatatlan a listáról, de nem csak azért, mert az egyik legemblematikusabb jelmez az övé. Lehet persze szidni a Zack Snyder filmeket és a karakter interpretációját, de azt nem lehet elvitatni, hogy milyen jó döntés volt elhagyni a kívül hordott alsógatyát, valamint a kacsafrizurát és a jelmezt kicsit koszosabbra fazonírozni. Ezzel sikerült olyan tekintélyt adni Kal-Elnek, ami a klasszikus öltözetében elképzelhetetlen lett volna.

V (V, mint Vérbosszú)

Ez sincs igazán túlbonyolítva, de mégis elmondható, hogy az Alan Moore kultképregénye alapján készült mozi antihősének a maszkja mára túlnőtt a filmen és a képregényen: a rendszer elleni lázadás igaz jelképévé nőtte ki magát. Ehhez persze mégiscsak kellett a film és Hugo Weaving játéka, aki az egyen fekete ruhát, és a kissé paráztatós maszkot sikeresen töltötte meg élettel.

Vasember (Vasember-trilógia, Bosszúállók 1-2, Amerika Kapitány: Polgárháború, Pókember: Hazatérés)

Majd pont a méregdrága testprotézisek gyártója maradna le a listáról, akinek már lassan több testpáncélja van, mint zoknija! Tony Stark egyre bővülő "páncélszekrényének" kollekcióját lassan nehéz lesz megkülönböztetni egymástól, azonban az arany-titán ötvözetű ruhák és annak funkciói még akkor is menővé tennék a viselőjét, ha az nem egy zseni, milliárdos playboy és emberbarát lenne, habár a merev ruházatot valóban jól ellensúlyozza Stark (és Robert Doney Jr.) lazasága. Ha azonban választanunk kéne a stílusos és menő ruházatok közül, akkor bármily meglepő, nem a Hulkbuster páncélt választanánk, hanem a Vasember 3-ban látható - igaz, nem mindig rendeltetésszerűen működő - 42-es páncélt.

Wonder Woman (Batman Superman ellen: Az igazság hajnala, Wonder Woman)

És a végére csak azért is sikerült besuvasztani egy nőt, méghozzá nem is akárkit. Természetesen eme lista összeállításakor több női szuperhérosz - vagy legalábbis ahhoz közel álló - hölgy is szóba került, viszont Macskanő ide, Fekete Özvegy oda, jobbára a testhez feszülős egyen ruha rájuk a jellemző, amit a legtöbb férfi nyilván nem bán, de nem valószínű, hogy olyan könnyű lehet ezekben laposra verni az ellent. Wonder Woman öltözéke ebből a szempontból igencsak lenge (tehát potenciális férfinézők továbbra is bevonzva), ugyanakkor kifejezi hőse származását, tükrözi annak amazon mivoltát és színeiben sem esik át egy bizonyos tiritarka határt, mégis üdítően elüt Batman és Superman komorabb ruházatától, akárcsak a film hangvétele az elődeitől.

Ez lett volna a mi kis szuperhős ruhakollekciót összeállító listánk. A ti gardróbotokban mely hős jelmezének jutna hely és melyik filmből?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.