Hirdetés

Csillag születik: Nick Robinson, a srác a szomszédból

|

A lányos anyák - és most már fiús apák - kedvence egyértelműen a sztárrá válás útjára lépett.

Hirdetés

Nick Robinson fiatal kora ellenére máris elég sok mindent kipipálhat a filmográfiájában: sikeres sitcomot (Melissa és Joey), elismert indie-filmet (A nyár királyai), gigászi blockbustert (Jurassic World), negédes, valamint kultgyanús tinifilmet (Minden, minden; Kszi, Simon) egyaránt. A Kszi, Simon sztárja pedig legújabb szerepével egyértelműen tett egy hatalmas lépést a nagyok asztala felé.

Hirdetés

Az anyai nagyapja révén horvát felmenőkkel rendelkező Nicholas John Robinson 1995 március 22-én látta meg a napvilágot a washingtoni Seattle-ben. Nagy családból származik, ahol összesen heten testvérek, ebből két féltestvére idősebb csak nála apja előző házasságából. Kedvenc filmje A nagy Lebowski. Kevésbé ismert tény, de tud ukulelén játszani. A kis Nick-et a szülei a Seattle-ben található Broadway Bound színházi programba íratták, ahol igen hamar fel is fedezték a színészpalántát, aki addig olyan darabokban próbálgatta a szárnyait, mint a Ne bántsátok a fekete rigót!, vagy a Karácsonyi ének. Mindössze két kis rövidfilmet (CC 2010, Displaced) követően 2010-ben egyből jött az országos ismertség Melissa Joan Hart (Clarissa; Sabrina, a tini boszorkány) nagy visszatéréseként számon tartott új vígjáték sorozata, a Melissa és Joey egyik állandó szerepében, a kissé együgyű Ryder Scanlonként. Az első két szezon között Robinson hirtelen egy lábnyit (durván 30 centit) nőtt, így a magassága később állandó poénforrásként szolgált a sorozatban, mint például amikor egy ízben szereplő társa, Joey Lawrence megjegyezte: "Ő a harmadik legmagasabb épület Toledóban." Robinson 189 cm-nél megállt a növésben. 

A sorozat 2010 és 2015 között négy évadot élt meg, Robinson csillaga viszont ekkor ívelt fel igazán, mivel a kezdeti kötelező Disney körök (Bar/Átok) mellett ekkor forgatta a számára érdemi ismertséget hozó szerepeket, ami miatt a sorozatból gyakran kellett kiírni. Még a Seattle-i Egyetem előkészítőjét is abba kellett hagynia, hogy a karrierjére koncentrálhasson, viszont sorozatbeli nővérével, Taylor Spreitlerrel nagyon jó barátok lettek, mivel ő volt az első igazi barátja, miután Los Angelesbe költözött. Robinson ugyanis egy eléggé introvertált, zárkózott, visszahúzódó személyiség (még a közösségi médiában is eléggé inaktív), aki pont ezért tűnik révetegnek, hovatovább unottnak egy-egy interjú során, amire rátesz egy lapáttal kóros álmatlansága, amiben gyerekkora óta szenved. Az álmos tekintet, beesett, olykor táskás szemei a filmekben nem a sminkmesterek műve.

A sorozatból való eltűnései alkalmával forgatott egy epizódnyi vendégszereplést a Gengszterkorzóban (mondani sem kell, karakterének nem lett szép vége), majd jött az érdemi áttörést hozó független coming-of-age moziban, A nyár királyaiban Joe szerepe, aki barátaival kitalálja, hogy a nyáron a semmi közepén a saját kis közösségüket hozzák létre, távol a szülőktől. Jordan Vogt-Roberts filmje a filmfesztiválok egyik titkos kis kedvence volt 2013-ban, ami újabb lökést adott Robinson amúgy is egyre nagyobb fordulatszámon pörgő karrierjének. Esélyes volt a Csillagainkban a hiba adaptációjában Gus szerepére, amit végül Ansel Elgort kapott meg, de így sem panaszkodhatott. A független filmes gyöngyszem után azonnal jött 2015 egyik legnagyobb blockbustere, a Jurassic World, amelyben hiába tolta túl néha a bunkó báty, Zach szerepét, az akkor első hétvégi rekordbevétel, valamint a másfél milliárdos végösszeg világszerte egycsapásra megismertette a világ minden részével Robinson arcát, nem kis részt a tinikével, amit ezt követően igyekeztek is kihasználni az éppen a tetőfokán leledző Young Adult lázban.

A Melissa és Joey utolsó évada alatt is forgatta a nagyot bukó Az 5. hullámot, amelyben Ben Parisht formálta meg és közeli barátságot kötött annak színésznőjével, Maika Monroe-val (The Guest, Valami követ). Továbbá ekkoriban forgatta a legendás Rob Reinerrel a Being Charlie című filmet, amelynek drogfüggő címszereplőjét játszotta, a film viszont érdemi visszhang nélkül maradt. Ez után is jobbára a tinilány magazinokkal kompatibilis szerepek találták meg, amelyek közül a 2017-es Minden, minden még vállalhatónak volt mondható William H. Macy mind kritikailag, mind anyagilag nagyot bukó filmjéhez, a Krystalhoz képest, amelyben a kétszer annyi idős anyába, Rosario Dawsonba szeretett bele. Viszont a filmben legalább olyan nagyágyúkkal játszhatott együtt Dawson és Macy mellett, mint William Fichtner, Felicity Huffman, Grant Gustin vagy Kathy Bates.

Alig észrevehetően felbukkant A nyár királyait is jegyző Jordan Vogt-Roberts blockbusterében, a  Kong: Koponya szigetben két szereplőtársa, Moises Arias és Erin Moriarty oldalán: abban a bárjelenetben lehet őket kiszúrni a háttérben, amikor John Goodman megkeresi Tom Hiddleston figuráját a küldetés kapcsán. A rendező szerint annyira megkedvelte ezeket a fiatalokat, hogyha lehet, hátralévő élete minden munkájában szerepeltetni fogja őket, habár már ez az egynapos forgatás is nehezükre esett, a különböző időbeosztások összehangolása miatt. Amikor pedig kiderült, hogy Steven Spielberg rendezi a Ready Player One filmadaptációját, a szakállas mester egyenesen őt akarta Wade Watts szerepére, mivel jó volt kettejük között az együttműködés a Jurassic Worldben annak ellenére is, hogy Spielberg csak producerként működött közre a filmen, azonban időegyeztetési problémák miatt végül Tye Sheridan kapta meg a szerepet.  Emellett a Solo - Egy Star Wars-történet címszerepére is pályázott, többek között ismét Ansel Elgorttal versenyben, akivel gyakran keverni szokták.

Ugyanakkor Robinson nem bánkódhat különösebben, mivel az Észak-Amerikában, Ausztráliában és az Egyesült Királyágban már tavasszal bemutatott Kszi, Simon a kritikusok szerint is filmsztárrá avatta. Grace Randolph filmkritikus egészen odáig ment a film kapcsán, hogy a legendás James Stewarthoz hasonlította. A miheztartás végett: a modern James Stewartnak Tom Hankset szokás tartani. És Randolph megállapításában annyi igazság valóban lehet, hogy Robinsont hiába szerepeltették eddig javarészt poszterfiú szerepekben, kisugárzásában, megjelenésében valóban van egyfajta hétköznapiság, ami miatt könnyen lehet vele azonosulni, könnyen lehet kedvelni (feltéve persze ha a szerep is engedi). A Kszi, Simon rendezője, Greg Berlanti szerint sem véletlen, hogy Robinson neve már a kezdet kezdetén benne volt a kalapban (az énekes Shawn Mendes mellett, tegyük hozzá), ugyanis a megfelelő színésznek kellett a film abszolút szívének és lelkének lennie, ami bátran kijelenthető, hogy sikerült. Mindemellett a film több szempontból is különösen nagy jelentőséggel bír Robinson életében: öccse a forgatás megkezdésekor vallotta be a családjának, hogy meleg, amit egyrészt Robinson szerint a film fontossága is elősegített (a szereplők szinte mindegyike megjegyezte az interjúk során, hogy ebből a filmből kiakarta venni a részét, amint elolvasták a forgatókönyvet), másrészt a saját alakítására is lényegesen nagyobb súllyal tekintett, segítette azt. A díszbemutatóra természetesen Robinson az öccsével ment, aki maximálisan elégedett volt a látottakkal. Ugyanakkor Robinson elmondása szerint Simonnal lezártnak szeretné tekinteni a középiskolai szerepeit, és noha a 23 évesen még mindig bátran eladható gimnazistának, érthető, hogy 8 év bőségesen elég ebből a szerepkörből, pláne ha 5 éve már leérettségizett az ember.

És hogy akkor mi vár ezután a még mindig kölyökképű fiatalemberre? Egyelőre egy kis pihenés a családdal és a barátokkal, ugyanis az elmúlt években erre nem igazán volt huzamosabb ideig lehetősége, valamint szeretné folytatni korábban megszakított tanulmányait és egy kicsit jobban átgondolni, hogy merre tovább. Egyelőre két filmje már dobozban van. A Strange But True című thrillerben elvileg még idén lesz látható Brian Cox és Greg Kinnear oldalán, valamint jövőre (érdekes mód) az afro-amerikai közösséget középpontba állító Native Sonban lesz látható, amelyben egy férfi érkezik az 1930-as évek Chicagojába. 

Ezek alapján a még mindig mindössze 23 éves Robinson karrierje újratervezésénél tart és sok múlik azon, hogy merre lép a továbbiakban. Nagy vágya, hogy egyszer James Francoval forgathasson, ami ismerve mind Franco, mind Robinson munkatempóját, könnyedén összejöhet. És noha Franco filmjei csak nagy ritkán találnak be, a Kszi, Simon ajánlólevele, valamint Spielberg óvó tekintete és a nagy produkciókkal való folyamatos hírbehozása alapján fényes jövő áll még előtte. Ha pedig végre nem a hősszerelmest látják meg benne a casting direktorok, akkor tényleg lehet még belőle egy új Tom Hanks, de legrosszabb esetben is egy új Matthew Broderick, akihez küllemében a Simon kapcsán rendre hasonlították. Ezek után talán bátran reménykedhetünk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.