Hirdetés

Énekesekből lett színészek

|

Tudtátok, hogy Will Smith és Mark Wahlberg sem a mozikban kezdték pályafutásukat?

Hirdetés

Ma már nem újdonság, hogy a legnevesebb énekesek olykor profi színészként is megállják a helyüket a filmek világában, mégis szívmelengető élmény látni egy-egy kedvencünket, ahogy lesöprik a vászonról "tanult" kollégáikat is. Persze ez nem mindenkinek sikerül, hiszen voltak és lesznek is hatalmas bukások, de a többség nagyon ügyesen megállja a helyét.

Hirdetés

Most azonban vegyük górcső alá mindazokat, akik tehetségükkel és teljesítményükkel tökéletesen beilleszkedtek az A-listás sztárok közé vagy éppen úton vannak afelé!

Lady Gaga

A világ a Bradley Cooperrel közös Csillag születik (A Star is born) című filmje miatt figyelt fel Lady Gaga kivételes színészi játékára, aki azonban akkor már rég nem volt amatőr színész. Első szerepét 15 évesen a Maffiózók (The Sopranos) egyik epizódjában kapta, később a Sin City-ben egy Bertha nevű pincérnőt alakított, majd Ryan Murphy Amerikai Horror Story (American Horror Story) című antológiasorozatában varázsolta el a nézőközönséget - és alakításáért Golden Globe-díjat nyert. Az énekesnő ezúttal Ridley Scott legújabb filmjében, a Gucci-házban Patrizia Reggiani szerepében tűnik fel, és bár a kritikusok magát, az alkotást lehúzzák, az énekesnő játékát elismerik.

Will Smith

Noha szerény családba született, hamar kiderült, ebben a fiúban több a spiritusz és a tehetség, mint két tucat másikban. Így, nem meglepő módon, az ifjú Will tiniként, legjobb barátjával DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince néven rap-karrierbe fogott. 18 éves korában jelent meg első lemeze, ami nagy sikert aratott, a következő albumuk pedig felkerült a  Billboard Top 200-ra. Az NBC számára megírt sitcomjában, a Kaliforniába jöttem (The Fresh Prince of Bel-Air) című sorozatban hat évadon keresztül szerepelt a nézők kedvenceként, majd egyik sikerfilmjét a másik után forgatta (A függetlenség napja, Men in Black), míg meg nem állapodott a hollywoodi A-kategóriás színészek listáján, hogy ott is maradjon mindörökre. A 2001-es Ali és a 2006-os A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness) című filmért Oscar-jelölést kapott, a nagyérdemű pedig imádja őt akár játszik, akár énekel.

Justin Timberlake

A hatszoros Grammy-díjas és négyszeres Emmy-díjas amerikai R&B és popénekes (aki egyben dalszövegíró, zeneszerző, lemezproducer és színész is) egykoron apja baptista kórusában, egy memphisi templomban arról álmodozott, hogy egy nap sztár lesz. Countryszámokat tanult, majd bejutott a "sztárcsináló" gyerekműsorba, a Mickey Mouse Clubba, ahol elkapta a gépezet, és soha többé nem ejtette el. Ettől kezdve együtt szerepelt Ryan Goslinggal, Britney Spearsszel, Christina Aguilerával és JC Chasezzel, majd az 'N Sync egyik vezető énekeseként felfigyelt rá a filmvilág is. Olyan filmekben szerepelt, mint a The Social Network - A közösségi háló, a Rossz tanár (Bad Teacher), a Barátság extrákkal (Friends With Benefits), az Alpha Dog és a Llewyn Davis világa (Inside Llewyn Davis), miközben folytatta zenei karrierjét és saját tequila, majd ruhamárkát dobott piacra. Justin tökéletes példája az amerikai álomnak,  miszerint a szegény vidéki srácból, ha kellő kitartással hajszolja az álmait, egy nap igazi világsztár válhat.

Mark Wahlberg

A ma már elismert és közkedvelt színész útja nem mindig volt sima és problémamentes. 16 éves korában, egy rövid börtönbüntetést követően az ifjú Mark követte bátyját, Donnie-t a New Kids on the Block fiúbanda alapító tagját, és zenei pályafutásba kezdett. Első albuma - meglepő sikerrel - 1991-ben debütált. Calvin Klein szemet vetett a "Marky Mark" néven fellépő fiúra, és modellmunkát ajánlott neki az akkor induló farmer-kampányában Kate Moss mellett. Ezt követően megnyíltak előtte a filmipar kapui: áttörő szerepét az 1995-ös Egy kosaras naplójában (The Basketball Diaries) kapta, amelyben Leonardo DiCaprio mellett szerepelt, aztán egymást követték a felkérések, mígnem olyan Oscar-díjas filmekben tűnt fel, mint A tégla (The Departed) és A harcos (The Fighter), és főszerepeket kapott olyan filmekben, mint a Majmok bolygója, Az olasz munka, a Ted, vagy a Megjött apuci. Golden Globe és Oscar jelölései bizonyítják, jó döntés volt annak idején maga mögött hagyni a rap-piacot.

Madonna

Meglepő lett volna, ha a pop királynőjeként világhírre szert tett Madonna, aki énekesnőként mindent elért, amit lehetett, nem jól "muzsikált" volna a filmvásznon. 1985-ben, egy évvel azután, hogy a "Like a Virgin" című albuma megrengette a világot, Madonna ikonikus szerepet kapott Rosanna Arquette mellett a Kétségbeesve keresem Susant című filmben, majd eljátszhatta Evitát 1997-ben, amiért elnyerte a  Golden Globe-díjat. Filmek sora (A következő legjobb dolog, Halj meg máskor) követte egymást a következő években, de ő mindben odatette magát, és megmutatta, hogy a kamera (álljon mögötte zenei vagy filmes stáb) imádja őt.

Steve Van Zandt

A Maffiózókban, majd később a Lillyhammerben megismert romlott, korrupt és önző gengsztert alakító Steve Van Zandt egycsapásra lett a közönség kedvence, noha a karaktere alapján utálnunk kellett volna őt. Mégis, Steve játéka annyira egyedire, lehengerlőre és szerethetőre sikeredett, hogy ezzel az egykori gitáros, énekes, dalszerző és mandolinos, aki korábban Bruce Springsteen E Street Band-jében muzsikált, elnyerte az emberek és a filmszakma elismerését.

Harry Styles

A brit származású énekes gyermekként semmilyen zenei képzésben nem vett részt, tudását egy tinikorában kapott karaoke-gépnek és a tehetségének köszönheti, no és édesanyja ösztönzésének, amely annak idején eljuttatta az X-Faktorba. Noha ott egyedi fellépőként kiesett, Simon Cowellnek köszönhetően négy másik kieső énekessel One Direction néven összeállt, ezzel minden idők legsikeresebb fiúbandájának az énekese lett. Noha szerepelt az együttesről szóló koncert- és dokumentumfilmben, színészként, mozivásznon Christopher Nolan Oscar-díjas második világháborús eposzában, a Dunkirkben debütált 2017-ben. A kritikusok által felmagasztalt filmben Harry egy Alex nevű brit katonát játszott, és kitűnően megállta a helyét. Nolan később azt nyilatkozta, a casting során nem volt képben Harry hírnevével, de tökéletesen elégedett a játékával. Harry kedvet kapott a folytatáshoz: 2021-ben az Örökkévalókban szerepel.

Ice Cube

A Los Angeles-i gettósoron született fiúról vélhetően senki sem sejtette, hogy egy nap fényes karriert fut be. Első zenekara a barátaival alapított N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) volt, a formáció első lemeze 1988-ban jelent meg, és polgárpukkasztó szövegeivel hamar a rajongók és az FBI figyelmének középpontjába került. A trió azonban belső nézeteltérések miatt feloszlott és O'Shea Jackson ettől kezdve Ice Cube néven kezdett szólókarrierbe. A zenész 2 éven belül aranylemezes előadó lett, ám antiszemita és homofób szövegei miatt letiltották a hivatalos Billboard listáról. Első filmszerepét a John Singleton által rendezett Fekete vidékben kapta, majd feltűnt az Anaconda című thrillerben és a Sivatagi cápákban, utóbbiban már főszereplőként. Az időközben iszlám hitre áttért rapper-színész azóta tucatnyi filmben szerepelt, legutóbbi szerepét a 2020-as Pont az a dal című filmben kapta.

Jennifer Lopez

A Bronxban született, Puerto Ricó-i szülőktől származó kislány már gyermekként elhatározta, híres énekesnő és táncos lesz. Miközben tiniként táncosnak tanult, kisebb klubokban énekelt és szereplőválogatásokra járt. Tehetségére hamar felfigyeltek, így kisebb-nagyobb szerepeket kapott, de az áttörést egy Janet Jackson klip hozta el neki, ami után a That's the Way Love Goes-ban mutathatta meg, mit tud. Miközben a Sony-val leszerződött, filmes karrierje is gyönyörűen beindult: szerepelt a Pénzvonatban, a Jackben, A nyakék nyomában, majd a Dalok szárnyában. Bár sokáig a kritikusok kedvencének tűnt, a Gengszterrománc című filmjét élete bukásának deklarálta mind a szakma, mind a nagyérdemű, ami után úgy tűnt, bármit is vállal, soha többé nem tud visszakapaszkodni a diadalszekérre. Végül 2014-ben, a Hölgyválasz című filmmel mégis sikerült Richard Gere oldalán elvarázsolnia a nézőket, majd megkapta élete legjobb szerepét az Anyád napjában. A viharos magánéletű Jennifer jelenleg Ben Affleck mellett úgy tűnik, végleg megtalálta a helyét, miközben elismert és több tucat díjat elnyert énekesnőként és színészként is a szívébe zárta a világ.

Beyoncé

A Destiny's Child minden idők legtöbb lemezét eladó lányegyüttese volt, amikor Beyoncé első nagyjátékfilmjében, a 2002-es Austin Powers - Aranyszerszámban szerepelt. Ezt követték a 2003-as Kísértés két szólamban és a Rózsaszín párduc című filmek, majd az énekesnő megkapta az Oscar-díjas Dreamgirls egyik főszerepét, amivel kenyérre kente a kritikusokat és a nagyközönséget. Később szerepelt a Cadillac Recordsban (2008), az Őrült szenvedélyben (2009), és hangját kölcsönözte az Oroszlánkirályhoz is - a világ pedig elismerte, hogy Beyoncé színésznőként is briliáns.

Awkwafina

A fura dalszövegeiről ismert amerikai rapper (Nora Lum) első ízben a "My Vag" című célzottan polgárpukkasztó dalával botránkoztatta meg a nagyérdeműt, majd 2014-ben kiadta debütáló albumát, a Yellow Rangert. Az őrültnek tűnő, de nagyon is épelméjű lány elképesztő sikert aratott, de az első filmszerepére még négy évet kellett várnia. Az Ocean's 8 - Az évszázad átverésében, majd a Kőgazdag ázsiaiakban és A búcsúban mutatta meg, mit tud - utóbbiért elnyerve a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat. Legutóbb a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendájában láthatta a közönség. 

Persze a lista nem teljes, számos név kerülhetett volna még rá, írjátok meg kommentben, hogy ti kikre gondoltatok még!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.