Hirdetés

Ezért tűnik ígéretesnek a Zsivány Egyes rendezőjének új sci-fi filmje

|

Szuper effektekkel és gyönyörű vizualitással vár minket majd a mozikban Az Alkotó című film.

Hirdetés

Nem kavart nagy port a két hete befutott Az Alkotó (The Creator) előzetese, pedig vannak bizakodásra okot adó jelek, amik alapján pont olyanfajta sci-fi lehet ez, amiért érdemes a moziba ülni. Persze nem egy Dűne kaliberű kalandra számítok én sem, az elvárásokat lejjebb csavarnám annál, de egy üde színfoltja lehet a sci-fi műfajt kreativitásában és vizualitásában kiaknázó filmeknek, amikből a hollywoodi blockbusterfelhozatal általánosságban hiányt szenved (ezt gyorsan le is kopogom).

A történet egy posztapokaliptikus jövőbe invitál minket, ahol az emberiség totális háborút vív egy mesterséges intelligenciával, ami a fajunk kipusztulásával fenyeget. Joshuát beszervezik, hogy találja meg és likvidálja az alkotót, aki létrehozott egy rejtélyes fegyvert, ami eldöntheti a háború kimenetelét. Főhősünk kénytelen felvenni a harcot a robotokkal, átvágni csapatával a mesterséges intelligencia uralta területeken, míg rájön, hogy a misztikus csodafegyver valójában egy gyermek.

Hirdetés

Nézzük az optimizmusom okait, miért lelkesedek a film iránt: egyrészt a rendező Gareth Edwards, aki régebben maszkmester volt és vizuális effektusokért felelt, filmjein látszik is a vizuális koherenciára való törekvés, a CGI kavalkád mellett is próbál egy földhözragadt látványvilágot megteremteni, az akciójelenetei pedig hitelesek. A 2010-es Szörnyek esetében kisköltségvetésből is pazar posztapokaliptikus látványt hozott össze, a Zsivány Egyesben pedig a legmenőbb űrbéli és földi összecsapásokat rakta elénk, ami azóta is kiemelkedik a Star Wars filmek és sorozatok sokaságából.

Edwars-hoz társul Greig Fraser (akivel a Zsivány Egyesen már dolgoztak korábban). Fraser a 2021-es Dűne és a 2022-es Batman film operatőre is volt, előbbiért Oscar-díjat is kapott, szóval számíthatunk rá, hogy Az Alkotó esetében is pazar képi világ és bombasztikus beállítások várnak majd minket a moziban. Illetve azt mondtam már, hogy szeptemberben érkezik a mozikba? Kifejezetten örülök, hogy jön egy grandiózus, eposzi sci-fi film, amit a nagyvásznon lesz lehetőségem megnézni, nem pedig valamelyik streamingplatformon egy kis képernyőn.

Főszerepben John David Washington, aki a Tenetben már bizonyította, hogy az akciójelenetekkel nincsenek gondjai, illetve a Malcolm és Marie, valamint a Csuklyások: BlacKkKlansman esetében azt is, hogy komplexebb figurák megelevenítése is jól megy neki.

Ami ellenben balul sülhet el, hogy a forgatókönyvet Gareth Edwards és Chris Weitz jegyzik. Edwards utoljára a Szörnyek esetében írt sztorit, és annak pont a története kaotikus mivolta és sokat akarása volt a legfőbb baja. Míg Weitz nevéhez mostanában olyan filmek kötődnek, mint a Disney-féle Pinokkió, illetve Edwars-zal hasonlóan a dolgoztak már együtt a Zsivány Egyesen, aminek pont a cselekménye állt össze legkevésbé az alkotóelemei közül.

A cikk részemről egyértelműen a vágyvezérelt gondolkodásról árulkodik, de a fent elhangzottak alapján látok rá esélyt, hogy egy okos (legalábbis nem buta), hatásos, akciódús, de kétséget kizáróan fantasztikusan festő sci-fi filmet kapunk majd. De természetesen bennem van a félsz, hogy egy közhelyekben úszó, sokszor látott cselekményű, dramaturgiájában nem igazán működőképes film lesz mindennek a végeredménye (ami szintén benne van a pakliban az előzetes alapján). De reméljük, hogy az előbbi felé fog billenni a mérleg nyelve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.