Hirdetés

Magyar filmek, amiket várunk idén

|

Az idei esztendőből még csak három hónap telt el, a magyar filmesek máris elkényeztették a nézőket. Mi jön még?

Hirdetés

Az eddig moziba került alkotások közül kiemelkedik a Kojot négy lelke, de remekül sikerült a Hat hét című társadalmi dráma, valamint a lenyűgöző képi világú Műanyag égbolt is. Ezek mellett láthattuk még Az almafa virágát, mely Dunai Tamás utolsó filmje és egy országokon és korszakokon átívelő szerelmi történet, a Hadik pedig a régi, nagy magyar történelmi filmeket megidéző kosztümös alkotás.

Az év hátralévő hónapjaiban azonban számos izgalmas hazai alkotás érkezhet még, mi ezek közül szemezgettünk, kiválasztva azokat, amik a legjobban érdekelnek minket. Íme az első adag: 

Hirdetés

Semmelweis

Az anyák megmentőjéről szóló nagyszabású kosztümös, történelmi film Koltai Lajos (Sorstalanság) rendezésében kerül a mozikba. A történet helyszíne Bécs, ahol a szülészeti klinikán egy titokzatos járvány (a ma már ismert gyermekágyi láz) számtalan kismama életének végét okozta. Semmelweis Ignác (Vecsei H. Miklós) az akkoriban hagyományos teóriákkal szemben sajátos módszerekkel próbálja legyőzni a gyilkos kórt.

A film persze nemcsak a magyar orvos világraszóló felfedezéséről szól majd, hanem Semmelweis alakjáról, elhivatottságáról, vegyítve egy kis romantikával és a korszak miatt megkerülhetetlen forradalmi tematikával.

A bébiszitter

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) rendezője, Schwechtje Mihály ismét komoly, emberi és hétköznapi témába mártja bele a kamerát. A bébiszitter egy nap történetét meséli el, ám hogy mi a cselekmény katalizátora, azt egyelőre titokban tartja a rendező. A történetről annyi ismert, hogy a főszereplő egy egymástól elhidegült házaspár, aki két gyerekét rábízza egy bébiszitterre.

A bébiszitter a pár egyik tagjának az unokatestvére, aki vidékről költözött az egyetem miatt a fővárosba, ám két tűz közé került, és a szülők rajta keresztül kommunikálnak egymással. Ám ez vélhetően csak egyike a filmbéli konfliktusforrásoknak.

Cicaverzum

A Budapesti Operettszínházban pár évvel ezelőtt műsorra tűzött Macskadémon óta tudjuk, hogy a rejtélyes kilencéletű állat hű társa lehet a szerelmi bánatban (és evészavarban) szenvedő embereknek. A Cicaverzum ezt megidézve egy egyelőre beskatulyázhatatlan történetnek ígérkezik, mely akár jól is elsülhet.

Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmjében a főszereplő, Fáni egy harmincéves építész, akinek egyáltalán nincs szerencséje a szerelemben. Egy napon azonban egy nárcisztikus fekete macska kezd neki udvarolni, a románc pedig egyre különösebb irányt vesz - már feltéve, ha nem volt elég szokatlan tény maga a cicaviszony. Ehhez az egészhez pedig a macska gazdájának is lesz egy-két szava.

Magyarázat mindenre

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, illetve a Rossz versek után újabb filmen dolgozik Reisz Gábor. Ezúttal ismét egy alacsony költségvetésű produkció kerül majd ki a kezei közül, melyről egyelőre nem sok információ látott napvilágot.

A film a Magyarázat mindenre munkacímen fut, és csak annyi ismert, hogy a főhőse egy tizennyolc éves fiú, akinek az érettségije nagy botrányt okoz. A magyar társadalom jelenkori állapotára és problémáira reflektáló alkotás biztosan nem okoz majd csalódást azok számára, akik élvezték, értették és szerették Reisz korábbi filmjeit.

Tomi, Polli és a Ház Szelleme

A Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg a cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő animációs film. A Tomi, Polli és a Ház Szelleme lesz a cseh rendező, Filip Posivac debütáló, egész estés munkája, ám mi már csak azért is várjuk, mert nem rajzfilmről vagy számítógépes animációról, hanem stop-motionről van szó.

A méltatlanul mellőzött, rendkívül időigényes animációs technika jelenlegi egyik, ha nem a legnagyobb mestere a szimmetriamániás Wes Anderson (A Fantasztikus Róka úr, A kutyák szigete), ám hazai körökben is jól ismert ez a filmkészítési módszer. Ennek újabb példája lehet a Tomi, Polli és a Ház Szelleme, mely egy kicsiknek szóló alkotás lesz. A történet karácsony előtt játszódik, a helyszíne egy ódon bérház, ahol a sötétség uralkodik. Itt lakik Polli és egy különös kisfiú, Tomi. A házban egyre nagyobb teret hódít a sötét, a két gyermek pedig felkerekedik, hogy kiderítsék, hová tűnik a fény.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.