Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Mark Wahlbergről

|

A Transformers: Az utolsó lovag főszerepe kapcsán utánaolvastunk kicsit Mark Wahlbergnek, akinek a múltja olyan titkokat rejt, hogy párszor magunk is rácsodálkoztunk. Összeszedtünk hát tíz olyan érdekességet, amit talán nem hallottatok még a színészről.

Hirdetés

Láthattuk Max Payne-ként, szembeszállt a majmokkal, pancserkodott rendőrként, törtető lett, harcosok közé keveredett, piás mackóval haverkodott, volt már izomagy és kaliber is, igazi túlélő volt, apucivá vált, megjárta a mélytengeri poklot és átalakuló robotokkal hozta össze a sors. Mark Wahlbergnek megannyi emlékezetes szerepe volt már eddigi filmes karrierje során, azonban nem csak a mozikban, például a zenelejátszókban is megfordult már. Most összeszedtünk tíz olyan tényt a színészről, amit talán nem mindenki hallott. 

Hirdetés

Egy időben rapper volt

Eredetileg tagja volt a New Kids on the Block bandának a bátyjával, Donnie-val együtt, ám Mark kilépett, mondván nem tetszik neki a csapat imázsa. Ez még azelőtt történt, hogy a New Kids on the Block befutott volna. Később saját zenei karrierbe kezdett: Marky Mark művésznéven rappelt és a Marky Mark & the Funky Bunch név alatt rögzítette az első albumát, a Music for the People-t, melyen legnagyobb slágere, a Good Vibrations is szerepelt (ez később felkerült a Billboard 100-as listájára is). Először 1989-ben léptek fel a The Arsenio Hall Showban. Az album alapján videojátékot készített a Digital Pictures, ez volt a Marky Mark and the Funky Bunch: Make My Video, de hatalmas kudarc lett. 

Saját étteremlánca van

Mark nem csupán tehetséges színész, de remek üzletember is. Két testvérével, Donnie-val és Paullal (a képen bal oldalt és középen) közösen megalapították a KFC-hez és McDonaldshoz hasonló étteremláncot, a Wahlburgerst, amely gyors iramban terjeszkedik a világon. Az ötlet Marktól származott, aki azt javasolta Paulnak, hogy terjessze ki Hinghamban, Massachusettsben található kajáldáját. A Wahlburgers alapján mellesleg reality sorozat is készült, 2014-ben az A&E csatorna  mutatta be Mark Wahlberg produceri felügyeletével. Eddig 7 évadot élt meg. 

A rokonai, barátai is híresek

Kevesen tudják, de Mark távoli rokona Madonna, Halle Berry, Celine Dion és Nathaniel Hawthorne író is, továbbá sógora Jenny McCarthy (Horrorra akadva 3., Dögölj meg, John Tucker, Két pasi - meg egy kicsi) és unokatestvére Melissa McCarthy színésznőknek. Édesapja, Donald E. Wahlberg valódi háborús hős volt, a koreai háborúban küzdött. Mark egyébként országos cimborája többek között Will Smith-nek, Leonardo DiCapriónak és Will Ferrellnek, szóval nem csak a rokonai, a barátai is közismertek. 

Majdnem a 9/11 áldozata lett

Nem sokon múlt, hogy Mark Wahlberg is felszálljon a United Airlines 93-as járatra, amelyet a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadások részeként eltérítettek, de az utasok hősies akciójának köszönhetően nem érte el a célját, hanem a földbe csapódott Washington mellett. A színész már a jegyet is lefoglalta a repülőre, de az utolsó pillanatban meggondolta magát és inkább elrepült barátaival a torontói filmfesztiválra. Wahlberg egy interjú alkalmával elárulta, hogy sokáig voltak emiatt rémálmai. Rajta kívül többen is a vakszerencsének köszönhették az életüket, így többek között Michael Jackson (a World Trade Centerben lett volna találkozója, de rosszul érezte magát), Seth MacFarlane (másnapossága miatt lekéste az egyik eltérített gépet) és Jackie Chan (egy film miatt lett volna jelenése a WTC-ben, de nem készült el időben a forgatókönyv).  

Börtönben ült

Wahlberg saját bevallása szerint is zűrös gyerek volt, tizenévesen 20-25 alkalommal volt dolga a bostoni rendőrséggel, ráadásul 13 éves korára már a kokainfüggősége is kialakult. Pár évvel később néger iskolásokat zaklatott kövekkel dobálva és sértegetve őket, majd egy évvel később PCP hatása alatt rasszista megnyilvánulásokkal kísérve kirabolt egy gyógyszertárat, leütött egy idős vietnami férfit, fél szemére megvakított valakit és rátámadt egy biztonsági őrre is. A bíróság bántalmazásért bűnösnek is találta és két év börtönbüntetésre ítélték, amiből végül 45 napot kellett csak leülnie. 2013-ban is volt egy ügye, akkor amiatt perelték be, mert az Izomagyak c. film logójával ellátott táplálékkiegészítőt hozott forgalomba. A pert végül Wahlberg nyerte. 

Mindent megtesz a hitelességért

Habár színészi eszköztára nem mozog olyan széles skálán, mint a legnagyobbaké, mégis képes mindent beleadni a forgatáson a játékába, így hivatástudatból mindenképpen ötöst érdemel. Például az 1999-es Sivatagi cápák forgatásán a saját kérésére valóban sokkolót alkalmaztak a film egyik jelenetében, mivel Mark úgy gondolta, hogy ettől hitelesebb lesz az alakítása. A Transformers korábbi része, A kihalás kora esetében az akciójeleneteinek 90%-át kaszkadőrök nélkül hajtotta végre szintén emiatt, de akkor sem riad vissza, ha a testét is fel kell használnia a hitelesség kedvéért. Ahhoz, hogy a The Fighterben reális bokszoló képét fesse 90 kg-ra gyúrta fel magát, míg a Hazárdjáték (The Gambler) esetében épp ellenkezőleg kellett tennie, 20 kg-tól szabadult meg. Emlékezetes munkaként gondol vissza a 2015-ös Megjött apuci munkálataira is, elmondása szerint volt olyan forgatási nap, amikor 700 fekvőtámaszt csinált a felkészülés részeként. 

Egyszer elrabolt egy kutyát

A Seth MacFarlane által dirigált Ted 2 forgatásán színészünk és Amanda Seyfried rengeteget ugratták egymást, amire Mark azzal vágott vissza, hogy rövid időre "elrabolta" a színésznő Finn névre keresztelt ausztrál pásztorkutyusát. Seyfriedet komolyan lesokkolta kiskedvence elvesztése és zokogni kezdett, mire Wahlberg nem győzött bocsánatot kérni az ártalmatlan kis tréfáért. Finnek persze semmi baja nem esett, percek múlva újfent Amanda közelében lófrált és semmit sem vett észre az elrablásából, hiszen Mark egy egész sült csirkét adott neki, hogy lekenyerezze. Az improvizáció egyébként sem áll messze a színésztől, hiszen a 2 kaliber rendezője egyszer elmondta, hogy a film legemlékezetesebb sorait Denzel Washington és Mark bizony rögtönözték. Az valahogy jobban sikerült. 

A legjobban kereső színész

A Forbes magazin 2017-ben is összeállította a legjobban kereső hírességek százas listáját, amelyen a színészek között Mark Wahlberg végzett az első helyen, ami az összesített rangsorban a huszadik helyezést jelenti. A színész tavaly júniustól idén júniusig 68 millió dollárt keresett a Transformers: Az utolsó lovag és a Megjött apuci 2 gázsijaival, valamint ő az AT&T telekommunikációs cég hivatalos reklámarca is. Ráadásul a korábban említett Wahlburgers gyorsétterem-láncból származó bevételeit még be sem számította a Forbes. Lenyűgöző!

Küllemre sem utolsó

Mark sokat ad arra, hogy fitt legyen. Egyik otthonának egy 2500 négyzetméteres, repülőtéri hangárból átalakított privát tornatermet tart, amely elképesztő mennyiségű felszerelést és egy komplett bokszlétesítményt fogad magába. Ehhez kapcsolódik, hogy 1992-ben a People magazin beválasztotta a világ ötven legszebb embere közé. Már értjük.

Jelölték Oscarra és Arany Málnára is

Bár nagyon próbálkozott kiérdemelni a legnagyobb filmes elismeréseket, ezidáig "be kellett érnie" a szintén megtisztelő jelölésekkel. A The Fighter - A harcosért például Oscar- és Golden Globe-díjra is felterjesztették, de ugyanez a helyzet A téglával is. Volt azért bőven sikerélménye is, hiszen a Gengszterkorzó c. sorozatért Emmy-re jelölték, a Törtetőkért televíziós BAFTA-t vihetett haza, míg az MTV Movie Awards a Teddel alkotott duójukat értékelte. Persze a csalódásból is jutott osztályrészül a mi Marky Markunknak, hiszen 2009-ben Arany Málnára jelölték az M. Night Shyamalan által jegyzett Az esemény miatt, mint legrosszabb színészt. A színész később azt nyilatkozta, hogy mélységesen megbánta azt a filmet. Mi is.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség, amit összeszedtünk Mark Wahlbergről, akit 2017. novemberében a Megjött apuci 2-ben láthatunk legközelebb, majd kiveszi a részét a Ridley Scott felügyelete alatt készülő All the Money in the World című tervezetből Kevin Spacey és Michelle Williams oldalán, de ne feledjük a Mile 22 nevezetű akciófilmet sem Peter Bergtől. Nektek hogy tetszett a cikk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.