Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Tom Hardy-ról

|

Már nézhető a mozikban Tom Hardy legújabb filmje, a Venom, ennek kapcsán pedig összeszedtünk tíz érdekességet a dörmögve is zseniális színészről.

Hirdetés

A 41 éves macsó, a bajsza alatt dörmögő angol fiatal hérosz a világ mára már meghatározó színészévé vált. Nők millióinak maszkulin bálványa, aki kivételes vénájával, színészi eszköztárával rabul ejti szinte mindegyik alakításában a nézők lelkét. Az ezerarcú átváltozóművész, aki előszeretettel alakít meggyötört sorsú, rebellis és a társadalom peremkerületén vegetáló hősöket vagy antihéroszokat, akik emlékeztetik valahol belső habitusára is mára már potenciális művész, akivel komolyan számolni lehet: és kell is! Igaz, hogy nem olyan pontos és extrovertált, talpig úriember, mint a sármőr Bond, honfitársa, nem érkezik mindig pontosan, vagy távozik időben, de ha megjön vagy megy, nos: mindig emlékezetesen teszi. Mire ezen sorokat írom, már meg is jelent legújabb mozija, a Venom című képregény-adaptáció, így ennek kapcsán igyekeztünk nektek számos érdekességgel szolgálni a tehetséges színészt illetően. Kikapcsoló olvasgatást kívánunk!

Hirdetés

1: Edward Thomas Hardy 1977. szeptember 15-én született Angliában, Nyugat-London Hammersmith kerületében. Édesanyja Rebecca Amy Kehoe (szül: Barrett), ír családból származó művész és festő, valamint Edward John "Chips" Hardy, angol gyökerekkel rendelkező forgatókönyvíró, novellista, drámaíró és rendező egyetlen gyermekeként. Hardy ír származású. East Sheenben, London külvárosában nőtt fel. 9 éves korában még latint is tanult. Tanulmányait a Tower House School-ban kezdte meg, de hallgatója volt a Reed's Schoolnak és a Duff Miller Sixth Form Kollégiumnak is. Később, amikor elkezdett vonzódni a színészet iránt, ambícióit pallérozva olyan drámaiskolákban tanulta a mesterséget, mint a Richmond Drama School, vagy a Drama Centre London, ahol többek között a színészlegenda, az Aranyszobrocska nyertes (A bárányok hallgatnak - 1992) Sir Anthony Hopkins volt az első tanára. Honfitársát, az angolok nimbuszát, az Oscarra érdemes (2018 - A legsötétebb óra) Gary Oldmant "hősének" nevezte, akit a különböző színi előadásokban számos alkalommal imitált.

2: A 20-as évei közepén erősen alkohol- és kokainfüggő volt, de szerencsére a rehabilitációk segítettek neki talpra állni, és 2003 óta kedélyjavító szerek nélkül él. "Olyan ez, mintha egy négyszáz kilós orángutánnal élnék együtt, aki meg akar ölni. Sokkal erősebb, mint én, nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ott futkározik a lelkem legsötétebb bugyraiban. Az anyámat is megöltem volna egy adag crackért." Elmondása szerint "kontrollálatlanul" uralta az életét akkoriban a drog és az ital, sőt, olyannyira hedonista és züllő életmódot folytatott, hogy nagy szerencséje volt, hogy nem kapott HIV fertőzést, köszönhetően annak, hogy rengeteg hölggyel feküdt össze felelőtlenül. "Ittam, drogoztam, csajoztam, egészen addig, míg a testem kezdett szépen darabokra hullani. Éreztem, ahogy esek szét" - nyilatkozta korábban egy Vanity Fairnek adott interjúban.

3: 1998 szeptemberében csatlakozott a Drama Center London intézményhez, de hamar otthagyta, mivel megkapta élete első szerepét az HBO legendás háborús-szériájában, a BBC berkeiben futó Elit alakulatban, mint John Janovec közlegény. Első egész estés nagyjátékfilmjére pedig 2001-ig kellett várni, hiszen akkor debütált Ridley Scott háborús-thrillere, a Sólyom végveszélyben. Eddigi életpályája során egy Oscar-jelölést (A visszatérő - 2015) és két BAFTA nominálást tudhat magáénak. 2008-ban a Stuart: Visszapörgetett életért jelölték a rangos elismerésre, 2011-ben pedig egy Rising Star Awarddal jutalmazták, amely a Brit Film- és Televíziós Akadémia közönségdíja a fiatal tehetségek számára.

4: Christopher Nolan, angol származású filmrendező, forgatókönyvíró és producer három alkotásában is láthattuk a vásznon, úgymint a 2010-es sci-fi-akcióban, az Eredetben (mint Eames, Cobb éles nyelvű társát) - amely kapcsán a Spíler című filmben nyújtott játékával győzte meg Nolant - a 2012-es A sötét lovag: Felemelkedésben (Bane-t, Batman legnagyobb nemezisét formálta meg, továbbá nagyon jó barátja a magánéletben Christian Bale-nek), végül a 2017-es háborús-eposzban, a Dunkirkben (ahol egy pilótát, Farriert alakította). A Sötét Lovag kedvéért felszedett kb. 15 kg izmot és számos harcművészeti stílusban szerzett gyakorlatot, így nem is csoda, hogy Batman és Bane összecsapásakor a színészek (vagyis Christian Bale és Tom Hardy) és nem kaszkadőrök ugrottak egymásnak - Hardy el is mondta egy interjúban, hogy a nehéz jelmezeik plasztikból és gumiból készültek, amiket iszonyatosan fájdalmas és fárasztó volt ütni. Arról nem is beszélve, hogy végig magasított bakancsot hordott, hogy fenyegetőbbnek tűnjön a megjelenése. 

5: Jövőbeni filmtervei és közelgő projektjei közül eddig ötről lehet tudni. Október 5-én debütál a Venom című Marvel fundamentumú képregénymozi, amellyel hódító útjára indul a Sony Univerzum, és amely mű kiegészítő funkciót tölt be a Marvel Filmes Univerzumon belül (ráadásul több filmre is aláírt, így a pénzügyi siker esetén jöhetnek a folytatások). 2019-ben érkezik az életrajzi produkció, a Fonzo, amelyben a legendás és hírhedt gengsztert, Al Caponét kelti majd életre. Kapcsolódik még egy háborús műhöz is, az Unreasonable Behaviourhöz, amely az ikonikus háborús fotóst, Sir Donald McCullint állítja majd a történések origójába. Ezeken kívül még két, eddig megjelenés nélküli produkciójára van kilátás: a War Party című akció-drámára, valamint a nagysikerű és közönségkedvenc Mad Max: A harag útja folytatására. 

6: A Bronson forgatása során többször is találkozott Nagy-Britannia legerőszakosabb és leghírhedtebb foglyával, a címszereplő Charles Arthur "Charlie" Salvadorral, vagy művésznevén Charles Bronsonnal. Ezen időszak alatt jó barátokká váltak, és Bronson elképedt azon, hogy a színész milyen elementáris erővel és reálisan volt képes őt életre kelteni a vásznon. Elmondása szerint Hardy volt az egyetlen, aki eljátszhatta őt ebben a bibliográfiai műben.

7: 1999-ben vette el első feleségét, a producer Sara Wardot, majd 2004-ben elváltak. 2003 és 2004 között a koreai-amerikai Linda Park színésznővel ápolt gyengéd érzelmeket. A pár később együtt is élt Londonban, valamint a 2004-es Roger and Vanessa-ban is együtt szerepeltek. 2008-ban született első gyermeke, Louis Thomas Hardy, Rachael Speed rendezőnőtől, akivel 2005-ben találkoztak a Virgin Queen című négyrészes minisorozat munkálatai alatt. A pár 2009-ben szakított. Még ebben az esztendőben ismerkedett meg jelenlegi arájával, az angol származású Charlotte Louise Riley színésznővel, akivel az Üvöltő szelek miniszéria forgatása alatt szerettek egymásba. 2014 júliusában keltek frigyre. 2015 októberében született meg fiúgyermekük. Két mentett kutyusuk volt, Max és Woodstock. Közülük az egyik Hardy PETA reklámjában is megjelent, hogy jelenléte elősegítse örökbefogadását. Woodstock 2017. június 5-én múlt ki betegségben.

8: 2010-ben a The Prince's Trust, vezető brit ifjúsági jótékonysági szervezet nagykövete lett, amely cég képzésekkel, személyes önfejlesztéssel, vállalkozásindítási támogatással és szaktanácsadással próbálja meg segíteni a feltörekvő, zordabb életkörülmények között élő fiatalok életét. 2012-ben ő és felesége a Bowel Cancer UK patronáltjai lettek. 2014 szeptemberében a Londonban megrendezésre kerülő Invictus Games megkezdése előtt több előadóművész kollégájával és sportolókkal együtt egy promóciós videó keretén belül olvasta fel az "Invictus" verset. 1998-ban megnyerte a brit televíziós műsor, a The Big Breakfast Find Me a Supermodel megmérettetését, amely egy rövid ideig tartó szerződést is biztosított számára a Models One ügynökséggel. Támogatja a Cambridge-i hajléktalanok alapítványát is, valamint imádja a kávét, a kólát, a szénsavas ásványvizet, a gyümölcsitalokat, a Red Bullt és a teákat.

9: Az amerikai GQ nemzetközi, havonta megjelenő férfimagazin 2015-ben az 50 legjobban öltözött angol férfi előkelő körébe is beválasztotta. A londoni székhelyű professzionális coaching cég, a Debrett a 2016-os legbefolyásosabb angolok listáján szintén szerepeltette, mint a brit populáris kultúra egyik legmagasabban kvalifikált színészét. 2013-ban a rangos 17. helyen szerepelt a legszexibb színészek listán.

10: 2018-ban II. Erzsébet királynő születésnapi kitüntetési ceremóniája közepette Hardy-t a nívós Brit Birodalom Rendje kitüntetéssel honorálták drámai teljesítményéért.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség, amit összeszedtünk Tom Hardy-ról, akit éppen a Venom főszerepében láthattok a mozikban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.