Rangsoroltuk Christopher Nolan filmjeit

|

Már elég idő telt el ahhoz a Dunkirk premierje óta, hogy minél többen megnézzétek Christopher Nolan aktuális művét, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy összeállítjuk a saját, szerkesztőségi toplistánkat a Mester filmjeit lajstromba véve. Íme a mi rangsorunk.

Sokak szerint istenadta tehetség és munkássága kuriózum Hollywoodban, mások szerint túlértékelt és csak szemfényvesztés minden, amihez nyúl. Mi inkább az előbbi megfogalmazást tartjuk szimpatikusabbnak, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy Christopher Nolan munkáinak többsége nem tökéletes, de közelít hozzá. Sokan szeretnének az álomgyárban olyan minőségű filmet forgatni, amely a mi listánk legutolsó helyén szerepel, de hogy pontosan mi az, amelyet Nolantől a "leggyengébb" jónak tartunk és mit gondolunk a legerősebb rendezésének, arról az alábbi szubjektív (!) rangsorolás ad magyarázatot, mely a Puliwood szerkesztőinek szavazatai alapján alakult ki. 

Hirdetés

+1 Dunkirk

A dunkerque-i csatát feldolgozó háborús film túl friss élmény még ahhoz, hogy elhelyezhessük a nolani görbén, ugyanakkor könnyen megeshet, hogy idővel átveszi az első helyet és ez válik a rendező magnum opusává. Addig viszont elismerjük a Dunkirk erényeit: "bődületesen látványos, lélegzetelállítóan izgalmas és könyörtelenül őszinte a háborúval kapcsolatban", "új sztenderdet állított fel a műfajon belül". 

9. A Csapda/Követés (Following)

Nolan első nagyjátékfilmes rendezése még nem csak fekete fehér, hanem a rendezés és a forgatókönyvírói munka mellett az operatőri és a vágói feladatokat is ellátta. Az elmagányosodó, magát írónak képzelő fiú és az őt befolyásoló tolvaj már előrevetíti a későbbi életművet, még ha a film második fele egy kicsit túl is írt. Mindenkinek el kell kezdenie valahol, de az a lényeg, ami ezután következett.

8. Álmatlanság (Insomnia)

Kellemes volt az azóta sajnálatosan elhunyt Robin Williamst antagonista szerepkörben látni, aki Al Pacinóval együtt okozott libabőrös pillanatokat azoknak, akiket nem tántorított el a bitang hosszú játékidő vagy az alkalmanként leülepedő cselekmény. 

7. A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

Tom Hardy maszkkal az arcán, pusztán a szeme forgatásával és jelenlétével is elérte, hogy erősebben markoljuk a karfát a moziban, miközben kedvenc bőregerünk testi épségéért aggódtunk, ugyanakkor a kritikusi vélemények abban megegyeznek, hogy A sötét lovag: Felemelkedés a Batman-trilógia leggyengébb darabja, ami így sem szégyellnivaló. 

6. Csillagok között (Interstellar)

Egyesek zseniálisnak tartják, mások zagyvaságnak. Nagyon megosztó lett Nolan sci-fije nem csak a nézők, de a Puliwood szerkesztői között is, ugyanakkor a Csillagok között elvitathatatlan érdeme az érzelmessége, a tudományos háttéren alapuló látványa és zenéje, melyekről Matthew McConaughey, Kip Thorne és Hans Zimmer gondoskodott. 

5. Batman: Kezdődik! (Batman Begins)

Amikor már Gotham mocska addig rángatta lefelé az embereket, mígnem fuldokoltak a sötétségtől, akkor jelent meg a város egén a legfényesebb csillag egy denevér formájú árnyék képében, amelyet maga Liam Neeson képzett ki. A Batman: Kezdődik! a legnyomasztóbb A sötét lovag szentháromságból, mégis szükségünk van rá. Elvégre a Clooney-s horror után Nolan ezzel adta vissza a Denevérember méltóságát. 

4. Mementó (Memento)

Mikor a szavazás zajlott a szerkesztők között, még nem gondoltuk, hogy ilyen előkelő helyen végez majd Guy Pearce harca az emlékezéssel, de a karakter fényképeivel ellentétben Nolan 2000-ben megjelent thrillerének fénye egyáltalán nem fakult meg 17 év leforgása alatt, sőt a korral inkább nemesedett, akárcsak a jó bor. 

3. A tökéletes trükk (The Prestige)

Ahogyan a bűvésztrükkök is mindig hatalmas csattanóval zárulnak, amik után akár napokig is gondolkozunk rajta, hogyan sikerülhetett az előadónak a bravúr (ha csak nem nézünk utána azonnal YouTube-on), úgy a Christian Bale és Hugh Jackman által életre keltett két illuzionista fizikai és lelki párharca is olyan tarkón vágó végkifejlettel bírt, amelyre kevés példát tudunk felhozni a filmiparban. Michael Caine tanítása pedig örökre belénk égett. 

2. Eredet (Inception)

BRAAAAAAAAMMMM - dübörög még mindig a fejünkben Hans Zimmer mélynyomó- és dobhártyaszaggató taktusa, melynek társai miatt sokszor levegőt is elfelejtettünk venni, miközben azt néztük, ahogy a már Oscar-díjas Leo, Tom Hardy és Joseph Gordon-Levitt egyre mélyebbre ássák magukat az álmok világában, megfűszerezve egy dühös Marion Cotillarddal és egy olyan befejezéssel, ami számos elméletet szült. Méltó a második helyre!

1. A sötét lovag (The Dark Knight)

Heath Ledger Jokerének és Aaron Eckhart Kétarcának csak pár ponttal sikerült megelőznie Leonardo DiCaprio álomhajkurászását, de ez pont elég volt ahhoz, hogy A sötét lovag-trilógia második felvonása a Nolan-lista élére ugorjon és elvigye az aranyat. Való igaz, a címszereplő ebben a filmben némileg háttérbe szorul a Batman: Kezdődik!-hez képest, de ha egyszer ilyen izgalmas gonoszok uralják a játékidőt, akkor nem lehet ok a panaszra. 

Ti mit gondoltok a Christopher Nolan toplistánkról? Egyetértetek vele? Ha nem, akkor miben nem? Kommentben szeretnénk látni, hogy a ti rangsorolásotok hogy nézne ki. 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.