Hirdetés

Vélemény: Ezek az utóbbi évek legjobb horrorfilmjei

|

Néznél egy jó horrort, de föléd magasodik a kínálat? Segítünk eldönteni, hogy mely filmeket érdemes lecsekkolnod az elmúlt néhány évből!

Hirdetés

Itt az október vége, amit a halloweennek köszönhetően a horrorfilmek szezonjának is szokás nevezni. Nem véletlen hát, hogy számos új filmet csíphetünk el ilyenkor a mozikban ebből a műfajból, de akkor sem fogunk unatkozni, ha inkább az otthon kényelmében szeretnénk tölteni az ünnepeket. Bőséggel van miből válogatni a szörnyek, démonok és pszichopaták véget nem érő sorából, akik mind-mind arra vágynak, hogy megborzongassák kicsit a nézőiket.

Hirdetés

Ahogyan azonban az lenni szokott, a mennyiség itt is a minőség rovására megy. A horror műfaja kedvező belépést kínál a kezdő filmeseknek az iparba, hiszen amellett, hogy népszerű zsánerről van szó, tetejébe még viszonylag olcsón is ki lehet jönni belőle, ha ügyesen gazdálkodik az ember. Ott van például a Robert Eggers rendezésében készült The Witch (A boszorkány), ami filmes körökben egészen potom összegnek számító 4 millió dollárból készült, ám köszönhetően egyszerű, ám mégis iszonyatosan hangulatos atmoszférájának egy olyan kiemelkedő horrorfilmként tartandó számon, ami végül megtízszerezte a befektetését.

Gyakran lehet hallani, hogy a horrorfilmek manapság elkorcsosultak és ijesztgetéseiket kizárólag jump scare-ekre építik. Sajnos még a nagy népszerűségnek örvendő Démonok között franchise tagjai is gyakran kizárólag erre az eszközre hagyatkoznak, noha kezdetben még elég volt az "igaz történet alapján" felirattal ránk hozniuk a frászt. A Warren házaspár nyomozásain alapuló filmek spin-offjai meg aztán szinte teljesen átestek a ló túloldalára és jottányi eredeti ötlet nélkül tolják az arcunkba a sikoltozó szellemeket. Így Az apáca, A gyászoló asszony átka, na meg persze az Annabelle filmek sem képviselik a zsáner krémjét, noha utóbbi esetében mégis akad egy kakukktojás. A második részként szolgáló Annabelle - Teremtés el tud szakadni a szokásos sablon elemektől és szórakoztató kivétel tud maradni a mainstream horrorok egyre hanyatló kínálatában. Mindezt nagyban köszönheti rendezőjének, David F. Sandbergnek, aki YouTube-os videóiban prezentált kreatív ötleteivel rúgta be tokostul Hollywood ajtaját.

Amíg a felvillanó képsorok csupán ideig-óráig képesek ránk hozni a frászt, addig akad a műfajnak egy olyan szubkategóriája, amely garantáltan hatással lesz nézőjére jóval a film megnézése után is. Ezek azok a lélekőrlő, nyomasztó alkotások, amik során nem feltétlenül fogjuk kiszórni a popcornt az ölünkbe az ijedezéstől, viszont végig velünk lesz egy nyugtalanító, kellemetlen érzés, amit a vásznon látottak váltanak ki belőlünk. Ennek az alműfajnak manapság Ari Aster az egyik leginkább feltörekvő alakja, aki olyan zavarba ejtő és gyakran gyomorforgató filmekkel rukkol elő, mint az Örökség és a Fehér éjszakák.

Legyen szó akár puszta szórakozásról vagy kőkemény demoralizálásról, a horror műfaja ott van, hogy kielégítse az adott vágyainkat. Ha szeretnél egy kicsit belemerülni, hogy mely alkotásokat érdemes látni az utóbbi 4-5 év kínálatából, akkor engedd meg, hogy ajánljam számodra az alábbi videót, amiben összeszedtem 10 olyan horrorfilmet, amiket kár lenne kihagyni. Hozzátenném, hogy a lista teljes mértékben a szubjektív véleményemet tükrözi, valamint igyekeztem minél vegyesebben meríteni a műfajból, így könnyedebb, illetve komolyabb filmek is helyet kaptak az ajánlásban. Kellemes borzongást kívánok!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.