Hirdetés

Bezárnák a Rotten Tomatoes-t a Star Wars: Az utolsó Jedik miatt

|

Legalábbis a rajongók egy csoportja.

Hirdetés

A Star Wars: Az utolsó Jedik körüli hiszti tovább gyűrűzik. Miután Rian Johnson filmje nem olyan irányt vett, mint ahogyan azt egyesek elvárták (mondjuk, hogy mi volt ez az irány, amit egyesek elvártak Az ébredő Erő nosztalgiatripje után arról még mindig nincs gőzünk), ami a kritikai gyűjtőoldalon, a Rotten Tomatoes-on is megmutatkozott, ahol a 91%-os kritikai összesítésre (amelynél nem győzzük hangsúlyozni: az eddig leadott 344 kritikából a kritikusok ekkora százaléka tartja nézésre érdemesnek) 51%-os közönségértékelés érkezett, amiben viszont nem egy fake account is közrejátszhatott, állítson akármit is az oldal. És minek után a Star Wars a világ legmasszívabb és leghangosabb rajongói bázisával rendelkezik már petíciók indultak arra, hogy Johnson-filmjét vegyék ki a kánonból és forgassák újra az elvártaknak megfelelően. (Hogy mik lennének ezek az elvártak, arról még mindig nincs fogalmunk egy ekkora közösség tekintetében.) Így viszont adta magát a kérdés, hogy mikor jutunk el végre a Rotten Tomatoes hibáztatásáig. Mostanra ez is megtörtént.

Hirdetés

Egy Andre Gomez nevezetű srác ugyanis szemmel láthatóan nem nyugodott le az ünnepek alkalmával és petíciót indította Change.org-on (hol máshol?), hogy zárassák be az oldalt, mivel az folyamatosan a Disney-filmjeit preferálja (lásd. még az állandó Marvel vs. DC háborút, annak fényében, hogy a Warnernek jelentős tulajdonrésze van az oldalban), és az oldal többek között ezért sem működik jól, meg a kritikusok egyébként is be vannak szívva. Aki akarja, az itt megnézheti és akár alá is írhatja, ha egyetért az úriemberrel.

Jelen sorok írásakor a petíció kemény 617 aláírásnál tart (mindezt média visszhang mellett), ami valószínűleg pont ugyanakkora hatást gyakorol az illetékesekre a Lucasfilmnél, mintha még legalább három nulla szerepelne a szám mögött. E hiszti (merthogy ez az) kísértetiesen emlékeztet a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala és a Suicide Squad utáni reakcióra, csak ott ugyebár a lehúzó kritikákkal volt/van bajuk egyeseknek.

Ezt már nyáron, ebben a terjedelmes cikkben megírtuk pont Snyder szuperhős mozija, valamint akkor még J.J. Abrams előző epizódját is felhozva példának, hogy a kritikák is csak vélemények, adnak egy szakmai konszenzust, de mindenki maga dönti el, hogy az adott alkotás a szemlyes ízlésének megfelel-e, avagy sem és ha utóbbi történik meg, akkor se dől össze a világ, nem semmisül meg visszamenőlegesen senkinek a gyerekkora, minthogy a milliós nézettséggel rendelkező amerikai vloggereket (Jeremy Jahns, Chris Stuckman) és a pár száz olvasót felmutató magyar bloggert sem a Disney-fizeti le a véleményéért. Majd az idő eldönti, hogy ezeknek a filmeknek hol lesz a helyük, hiszen a legjobb ítész mégiscsak ő. A Star Wars: Az utolsó Jedik mindenesetre Az ébredő Erő gigászi teljesítménye alatt marad és nem kizárólagosan a negatív visszhang miatt (habár garantáltan volt rá hatása), hiszen Abrams filmjével szemben a második hétvégéje Johnzon mozijának szent estére esett, ráadásul azóta nem is vagyunk annyira kiéhezve a messzi-messzi galaxisra, hiszen tavaly ekkortájt éppen egy Zsivány Egyes ostromolta a birodalmiakat és a mozipénztárakat, de a Jediknek sincs miért szégyenkezniük, hiszen most tartanak világviszonylatban 844 millió dollárnál, két héttel a bemutatása után.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.