Hirdetés

11 apró érdekesség filmekből és sorozatokból - 5. rész

|

Andy Dufresne érckalapácsa, Tyler Durden megütése, a Hannibál összes fogása mellett az ötödik részben helyet szorítottunk még a legendás Dokiknak, a Family Guynak és nem utolsó sorban a Breaking Badnek is újfent.

Hirdetés

A cikksorozat eddig megjelent részei:

11 apró érdekesség filmekből és sorozatokból - 1. rész

11 apró érdekesség filmekből és sorozatokból - 2. rész

11 apró érdekesség filmekből és sorozatokból - 3. rész

11 apró érdekesség filmekből és sorozatokból - 4. rész

Hirdetés

Family Guy (1999-2003; 2005- )

Seth MacFarlane még 1999-ben kezdett bele a manapság egyik legnézettebb, felnőtteknek szóló animációs sorozatába, a Family Guyba, amelyet ugyan négy év után egy kis időre befejeztek és töröltek is az akkori műsorból, de a nagy népszerűségnek hála (és persze a sikeres DVD eladásokat nézve) a stúdió végül csak-csak folytatta Griffinék nem éppen hétköznapi történetét. Tényleg egy kisebb kihívás egyetlen érdekességet kiválasztani ebből a gaget gaggel vegyítő szériából, aminél csaknem minden egyes epizódra jut egy megmosolyogtató kikacsintás. Mégis az egyik legérdekesebb poén pont a legkevésbé ismert is egyben, nevezetesen az intro zenéje. A zongorával kísért ikonikus muzsika sokunk fülében rekedt meg, és talán pontosan a megszokás miatt nem figyelünk már kisebb részletekre. Például arra, hogy az említett zongorán Louis szövegkönyvében az intro dala van lekottázva.

Harcosok klubja (1999)

Az idén 20 éves Harcosok klubját mindenki látta, vagy legalábbis mindenki hallott már róla. David Fincher generációteremtő filmje ugyanakkora kultusznak örvend mind a mai napig, mint a premierjekor, és tegyük hozzá, hogy teljesen jogosan. Bármilyen elemzői szempontból veselkedünk neki, a vége úgyis mindig az lesz, hogy a Harcosok klubja egy igazán kivételes alkotás - ha lehet a nagy szavakkal élni, akkor azt mondhatjuk, hogy közel van a tökéleteshez. Éppen emiatt a sokoldalúsága miatt rengeteg poén található a filmben, mi pedig (hasonlóan az előbbi Family Guyhoz) egy kevésbé ismert érdekességet hoztunk nektek. A klub megszületésekor, vagyis amikor először részegedik le a Narrátor és Tyler Durden, és kezdik el összeverni egymást, az első ütés igazán figyelemre méltó. Edward Norton fülön vágja Brad Pittet, ami eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben. Ezt maga a rendező, Fincher súgta oda Nortonnak a forgatás előtt, hogy lepje meg színésztársát, és ne az arcát, hanem a fülét üsse meg. Az ezután elhangzó párbeszédet pedig a helyzet szülte, Pittnek tényleg fájt a füle: "Azt a k#rva! Ez a fülem volt! - Ne haragudj, de te kérted. - Miért pont a fülemet kellett?!"

 

A szarvasvadász (1978)

Manapság egyre kevesebb szó esik Michael Cimino eme klasszikusról, holott aki filmezésre adja a fejét, előbb-utóbb találkozni fog A szarvasvadásszal - már csak amiatt is, mert a már négy éve elhunyt, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos volt ennek a filmnek is az operatőre. A Robert De Niro, Christopher Walken és John Cazale főszereplésével készült több mint háromórás alkotásban könnyű elveszni, és még könnyebb a szomorkás, melankolikus hatása alá kerülni, főleg ha úgy nézzük, hogy ez Cazale utolsó filmje, amit még be tudott fejezni. Érdekesség gyanánt most nem a film ikonikus orosz rulettezésével fogunk foglalkozni, hanem a Michael (De Niro) és Stan (Cazale) közti konfrontációval. Mindenféle és fajta spoiler nélkül annyi mondható el, hogy a két férfi között élet-halál kérdéssé fajul egy vita, ami végül oda torkollik, hogy Michael pisztolyt nyom Stan homlokához. A két színész legendásan játszik ebben a röpke jelenetben, és teszik ezt azért, mert a revolver dobtárában tényleg volt egy darab éles töltény. A rendező Cimino és a két színész is beleegyezett, hogy így vegyék fel a snittet, viszont arról már se De Niro, se Cazale nem tudott, hogy a biztonságiak külön leellenőrizték minden egyes alkalommal, hogy nincsen a csőben a lőszer. Így ők valóban orosz ruletteztek, mert fogalmuk sem volt a töltény hollétéről.

Hannibal (2013-2015)

Sokunk felhúzta a szemöldökét, mikor még anno bejelentették, hogy TV sorozat fog készülni az egyik legismertebb fiktív sorozatgyilkosból, Hannibal Lecterből, még annak ellenére is, hogy a készítők külön kikötötték, hogy ők az eredeti regényt (Thomas Harris: Vörös sárkány) vették alapul. Aztán mi nézők csalódtunk benne a legpozitívabb módon, hiszen a szimplán csak Hannibalra keresztelt sorozat egy igazán figyelemre méltó és igényes darab lett. A címszereplő bőrébe bújt Mads Mikkelsen zseniális alakítást tett le az asztalra, amire még Anthony Hopkins is csak csettintene egyet. Mégis jelen esetben nem ez, hanem a karakter másik alapvető tulajdonsága került a fókuszba, nevezetesen a szakácstudása. Nem lehet szó nélkül elmenni a sorozatban megjelenő ételek mellett, hiszen ezeket olyan egzotikus és ínycsiklandozó módon tálalták, hogy csak nyálcsorgatva nézzük a képsorokat. Persze sokan mondhatják, hogy az egész csak kamu (vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy kacsa…), hiszen a reklámok, egyéb produkciók alapján tudjuk, hogy ezeket nem is igazi életekből készítik el. Ezzel szemben a sorozat alkotói többször nyilatkozták, hogy minden, az epizódokban megjelenő fogás valódi; igazi éttermi szinten készítették el őket friss hozzávalókkal - amiket persze forgatás után jóízűen el is fogyasztottak…

Apokalipszis most (1979)

A cikksorozat harmadik epizódjában már volt szó Francis Ford Coppola halhatatlan klasszikusáról, az Apokalipszis mostról (amit most nagyvásznon is meg tudtok nézni moziban, ha siettek), és ott gyorsan meg is említettük a film legtöbb érdekességét, kikacsintását. Mégis aki keres, az talál, így akadtunk rá erre az abszolút megmosolyogtató tényre is, ami a mozi elejével - egészen pontosan az első durván tíz percével - kapcsolatos. Ekkor láthatjuk ugyanis, hogy a Martin Sheen alakította Willard százados éppen a hotelszobájában részegedik le, veri szét a tükröket, kezd el ugrálni az ágyon, majd mélyről jövő sírásba tör ki. Azonnal beszippant a jelenet/film hangulata, ám az már kevésbé köztudott, hogy valójában hogyan is zajlott ennek a szakasznak a forgatása. Amikor éppen ezt a jelenetet vették fel, aznap volt pont Sheen harminchatodik születésnapja, és ennek jegyében eléggé fel is öntött a garatra - annyira, hogy a forgatásra is csontrészegen jelent meg. Coppola pedig ahelyett, hogy várt volna, míg kijózanodik, még több piát adott Sheennek, hogy élethűen tudja eljátszani a háború borzalmas következményei miatt szenvedő katonát. Az a pillanat, amikor a színész beleüt a tükörbe, nem volt benne a forgatókönyvben, de Coppola nem állította le a kamerákat; hagyta, hadd forogjanak, és Sheen hadd vérezze össze az ágyat meg a takarót. (Amikor meglepődve ránéz a tükörszilánkok által összeszabdalt kezére, az a pillantás egy az egyben valódi, tényleg meglepődött a vére láttán.)

 

A remény rabjai (1994)

Egy másik újrázó, egy másik klasszikus. A remény rabjai azon filmek egyike, amiket számtalanszor meg lehet nézni, és az ember még sokadszorra sem unja el magát rajta; mindig egy utánozhatatlan feelgood érzést ad, mindig találni benne valami újat, valamit, amit eddig nem vettünk észre - például az érckalapáccsal kapcsolatos utalást. Az a poén, hogy Andy az igazgató tanácsára közel tartja magához a Bibliát, nem szeretne megválni tőle, egyhamar kiderül, hiszen magában a könyvben rejtette el a szabadulása kulcsát, a Redtől kapott érckalapácsot. Ámde a szemfüles és ötletes megoldás leleplezése közben sokan elfelejtettünk a sorok között olvasni: Andy nem akárhol rejtette el a szerszámot, hanem pont Mózes második könyvénél, vagyis az Exodusnál (magyarul a kivonulás, kimenet).

Dokik (2001-2010)

Aki vevő a jó sitcomokra, a tényleg humoros poénokra, és akinek lassan tényleg agyérgörcse lesz a teljesen felesleges gépi nevetéstől (ugye mindenkinek beugrott Alvy Singer egyik örökérvényű beszólása?), az előbb-utóbb szembekerült a Dokikkal. Ez a vígjátéksorozat valahol a műfaj élmezőjében foglal helyet és semmi okunk sincs, hogy ezt megkérdőjelezzük. A Dokik tökéletesen elérte azt, amit a legtöbb sorstársa (Agymenők, Két pasi - meg egy kicsi, Joey, Így jártam anyátokkal stb.) nem tudott: úgy bemutatni az adott témát, hogy az egyszerre maradjon a valóság talaján és (nem hivalkodó módon) elkalandozzon a fikció világába is, valamint hogy egyszerre legyen képes jóízűen nevettetni, hogy a másik pillanatban (viccelődés nélkül) komolyan tudja venni magát. Emiatt a kettősség miatt nem is annyira meglepő, hogy a sorozat készítői minden egyes epizódnál egy vagy több orvossal, doktorral konzultáltak, hogy igazinak, valósnak érződjön a részek témái. Ezen konzulensek legtöbbje még a forgatáson közben is jelen volt, segítette a színészeket.

A tégla (2006)

SPOILER

Ezt a filmet manapság már lassan elvárás, hogy utálni kell, hiszen Martin Scorsese, a Nagymenők, a Casino, a Taxisofőr, a Dühöngő bika és még számos másik felejthetetlen klasszikus rendezője ezért az alkotásért kapta meg anno a Legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Ez pedig nagyban rányomta a pecsétjét A tégla fogadtatására is. Viszont ha eltekintünk ettől a dedós hülyeségtől, akkor egy rendkívül izgalmas, érdekes, csavaros mozi lesz a jussunk, amelyben legendás színészek játszanak közel legendás módon. Értő kezek csinálták meg ezt a remek filmet, így nem csoda, hogy akad benne egy-két kikacsintás is. Az egyik például pont az, hogy ha a képernyőn az egyik karakterhez közel megjelenik bármilyen (értsd: bármilyen!) formában egy X, akkor az a szereplő rövid időn belül fűbe fog harapni. Már csak emiatt is érdemes újranézni, és keresni a háttérben az elrejtett X-eket.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Sokan Michel Gondry 2004-es filmjét tartják az egyik legcsodásabb, leggyönyörűbb mozinak, és ezzel nehéz lenne vitatkoznunk. Amilyen egyszerű az Egy makulátlan elme örök ragyogásának felütése, annyira komplexen, csavarosan hozták ki aztán a végeredményt. Joel hosszú őrlődés után ki szeretné törölni az emlékezetéből régi barátnőjét, Clementine-t, viszont a folyamat megkezdése közben félúton döbben rá, hogy nem kitörölni kell a rossz emlékeket, mert ezek is azzá tettek minket, amik vagyunk - így főhősünk mindent megpróbál, hogy megállítsa ezt a végzetes baklövését. Jim Carrey és Kate Winslet fantasztikusan hozták a kettő leghétköznapibb karaktert, és pont ebben rejlett kettejük szerelmi szála is: ez mindenkire ugyanúgy vonatkozik, mint ahogy rájuk is. És ha hozzávesszük azt is, hogy film egyik legemlékezetesebb jelenetében, a könyvtárban egyetlen regénynek, könyvnek sincsen címe vagy száma, akkor az a legrészletesebb odafigyelést mutatja. Hiszen ha visszaemlékezünk egy adott helyre, nem tudjuk pontosan rekonstruálni az ilyen jelentéktelen információkat - csak a lényeget… mint ahogy Joel is.

Breaking Bad (2008-2013)

Múlt hónap vége óta mi már lázban égünk, és megállás nélkül számoljuk a napokat október 11-ig, hiszen a Breaking Bad film, az El Camino ekkor fog debütálni a Netflixen. Persze nem csak mi vagyunk ezzel így, hanem közel a fél világ, ami nem mást bizonyít, minthogy a 2013-as lezárást követően korunk legkiemelkedőbb sorozata nem veszített semmit sem a megítéléséből. Pontosan az előzetes és a jövő havi premier miatt kerestünk egy másik érdekességet is az előzőhöz, így akadtunk rá erre a ténylegesen alig észrevehető zseniális jelenetre. A harmadik évadban Hank majdnem elkapná a roncstelepen lévő lakókocsis methlaborban kuksoló sógorát, Walter White-ot és Jesse Pinkmant, amikor is hirtelen kap egy hívást, hogy a feleségét, Marie-t baleset érte. Benn a kórházban egy sor nővérekkel való üvöltözés és fel-alá rohangálás után maga Marie hívja őt fel, hogy megkérdezze, főzzön-e vacsorát vagy nem szükséges. A pillanat, mikor Hank realizálja, hogy lóvá tették, a kép telítettségében csúcsosodik ki. A jelenet elején, a berohanáskor tiszta fehér a kép, élesebbek a színek, ami a karakter reményvesztettségét és kétségbeesését mutatja. Azután hogy rájön az átverésre, a kép visszavált normálba, ezzel reprezentálva Hank dühének visszatérést.

 

Hang nélkül (2018)

A tavalyi év egyik nagy sikerével zárjuk az ötödik részt, nevezetesen a Krasinski-házaspár horrorjával, a Hang nélküllel. Amennyire várták a nézők, annyira lett ugyan megosztó maga a kész mozi, de még így is dicséretes, hogy az alkotók mertek kísérletezni, mertek valami újba belefogni. A kasszáknál rendesen hozta is pénzt, így már javában készül a második rész, mi pedig nagyon is szerettük, így bizakodva várjuk a folytatást. Érdekesség gyanánt persze, hogy egy csenddel kapcsolatos dolgot hoztunk nektek, nevezetesen a film eleji bolti jelenet egy pillanatát. Ekkor láthatjuk, hogy a földön mukkanás nélkül játszó kisgyerek pont chipsekkel, burgonyaszirmokkal telepakolt polcok előtt ül, hiszen az emberek mindössze ezeket hagyták már a kifosztott boltokban.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.