Hirdetés

11 apró érdekesség filmekből és sorozatokból - 3. rész

|

Folytatjuk cikksorozatunkat, a harmadik részben megint lesz Joker, meg Tarantino, de tiszteletét teszi Alan Rickman, Francis Ford Coppola és Walter White is.

Hirdetés

A nagy érdeklődés és a pozitív visszajelzések alapján tovább folytatjuk cikksorozatunkat, aminek harmadik részében újfent 11 érdekességeket szedtünk össze nektek, a korábbi koncepciót viszont kiegészítettük egy kicsit: már nem csak filmekből, sorozatokból is szemezgetünk érdekességeket.

Az újrázók (mint Quentin Tarantino vagy éppen Christopher Nolan) mellé most olyan alkotások kerültek fel, mint Francis Ford Coppola mesterműve, az Apokalipszis most, a filmtörténelem talán legjobb akciófilmje, az eredeti Die Hard - Drágán add az életed!, de feltűnik még a Breaking Bad, az első Harry Potter, valamint Denis Villeneuve kultfilmje is, a Szárnyas fejvadász 2049.

Hirdetés

Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Ezzel kezdődött el az egész - már arról is ódákat lehetne zengeni, hogy mégis hogyan született meg maga a Harry Potter legelső története, min kellett átvergődnie az írónőnek, J. K. Rowlingnak, mi viszont jelenleg (még) csak a filmmel foglalkozunk. A bölcsek köve A Gyűrű Szövetsége mellett a másik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alkotás lett 2001-ben, tegyük hozzá, teljesen jogosan. Ezt tovább tetézi az a tény, hogy ebbe a filmbe is sikerült rogyásig pakolni az utalásokat, kikacsintásokat, melyek közül mi egy alig észrevehető előreutalást választottunk most. Még a film elején, mikor Harry sebe izzani kezd, és emiatt a homlokához kap, akkor maga Piton professzor (Alan Rickman) észreveszi ezt a mozdulatot, majd sandán oldalra tekint - ahol éppen Mógus professzor (Ian Hart) ül, és ugye mindnyájan tudjuk, mi van (vagy éppen ki van) a feje hátulján…

John Wick 2. felvonás (2017)

Sokunk lélegzett fel, mikor 2014-ben mozikba került a legelső John Wick, hiszen igencsak régóta vártunk már egy ennyire tökös, gyönyörűen megkoreografált akciófilmre. És habár a három évvel későbbi folytatás már tényleg túlzó volt sok helyen, még így is egy roppant mód szórakoztató és király mozi lett. A második felvonás kezdő képsorai azonnal beszippantották a nézőt, hiszen egy közel szemkápráztató nyitánnyal kezdett a film, ami tartalmazott egy már elsőre is kérdéses jelenetet. Jelenleg arra részre gondolunk, ahol John kocsija már eléggé leamortizálódott (értsd: nincsen vezetői oldala, ajtaja), és hirtelen nekimennek, mire a Rémkirály kirepül az autóból (alant a videóban 3:30-nál). Habár Chad Stahelskiékből simán kinézzük, hogy ez valóban úgy történt, ahogy látjuk, mégis sokkal inkább kézenfekvőnek tűnik egy másik megoldás: magát a jelenetet két részletben vették fel - a kép bal oldalán "támadó" taxit, ahogy éppen valamibe belehajt, és a kép jobb oldalán tartózkodó Keanu Reevest, ahogy éppen kiesik az autóból. John kocsijának elejére (ahol a néző szem nem látja) egy fémzsineget erősítettek, ami a filmben látható módon félrerántotta az autót, ezzel elérve azt, hogy Reeves kiesett belőle. Feltételezhetően elpróbálták kaszkadőrökkel egyszer-kétszer, majd végül maga Reeves csinálta meg a mutatványt. A végén pedig egybevágták a két oldalt. (Persze ez nincs megerősítve, lehetséges, hogy teljesen másképp vezényelték le jelenetet.)

BoJack Horseman (2014-2020)

Minden kétséget kizáróan a Netflix legjobb sorozata a BoJack Horseman, ami egyszerre szippant be gyönyörű látványvilágával, a bivalyerős mondanivalójával, a mód felett emberi karaktereivel és nem utolsó sorban a legmelankolikusabb hangulatával, amit valaha is a képernyőn átélhettünk. Plusz a készítő, Raphael Bob-Waksberg mindezek mellett a legapróbb részletekre is odafigyelt az üdvöskéjével kapcsolatban, így érdemes végig nyitott szemmel nézni mind az öt évadot az érdekességek és az összefüggő kapcsolatok miatt. Az egyik ilyen egy nagyon megmosolyogtató poén: az első évad hatodik epizódjában feltűnik Beyoncé, aki rögvest el is töri a bokáját, mert elcsúszott egy egydollároson. Ez amiatt érdekes, mert az évad tizenkettedik részében újfent feltűnik az énekesnő egy díjátadó gálán, viszont a lábán egy alig észrevehető gipsz található.

Kutyaszorítóban (1992)

Megint Quentin Tarantino, de most egy kis ideig mellőzzük a Ponyvaregényt, és inkább az 1992-es debütáló rendezésére, a Kutyaszorítóban című filmre fókuszálunk. Ennek a nyitánya közel zseniális, hiszen míg a néző egy gengszteres, rablós sztori kapcsán azonnal a terv kieszelését szeretné hallani, addig itt Madonna Like a Virgin számának az elemzésébe kóstolhattunk bele - és imádtuk. Ennél a reggelizős jelenetnél hallhatjuk a Steve Buscemi által játszott Mr. Pink nagy monológját a borravalóról, viszont ha két vágás között kicsit jobban figyelünk, akkor észrevehetjük azt is, hogy miért ennyire karakán módon, ennyire mérgesen beszél az adott témáról. Talán ha nem az üres bögréjének az alját látja, hanem a negyedjére újratöltött kávéját, akkor könnyebben meggyőzhető lett volna az egydolláros borravalóról.

A sötét lovag (2008)

Tarantino mellett a másik örökös törzsvendég, Christopher Nolan sem maradhatott ki erről a listáról, és újfent a legtöbbet emlegetett filmjéből, A sötét lovagból szemezgettünk. Joker fenyegetése miatt Gotham összes nagyobb kórházát elkezdték kiüríteni, viszont még így is maradt neki ideje egy kicsit elcsevegni Harvey Denttel, aki a tükörben már alkohol nélkül is kettőt fog látni magából. Ilyenkor adja elő Joker a híres monológját, hogy ő egyáltalán nem tervez előre, mert a káosz az ő asztala, majd egy revolvert nyom Dent kezébe, hogy lássa, teljesen övé a döntés, ki él és ki hal. Dent pedig a buherált érméjével akar igazságot dönteni, viszont tisztán kivehető, hogy Joker még ekkor sem izgul attól, hogy Harvey lelőné őt - elég csak megnézni, hol tartja a mutatóujját (illetve mit nyom le vele). És még neki nincsen terve, igaz?

Apokalipszis most (1979)

Francis Ford Coppola A keresztapa második része után talán még nagyobb fába vágta fejszéjét, mikor elkezdte forgatni Joseph Conrad A sötétség mélyén című kisregényéből az Apokalipszis most filmjét (pontosabban csak merített a regényből, nem echte adaptáció). Az alkotás elsősorban a pokoli forgatása miatt lett híres (Vietnam közelében forgattak, így kissé féltek, mikor durrantanak alájuk; Martin Sheen szívrohamot kapott; a baromi erős tájfun a díszletek nagy részét tönkretette; tervezett hat hetes forgatás végül tizenhat hetes lett; Coppola túllépte a költségvetést, így közel a teljes vagyonát bele kellett ölnie a filmbe; valamint Marlon Brando az utolsó pillanatban vissza akarta dobni a szerepet), és egyáltalán nem is csodálkozunk emiatt. Viszont mégis volt egy számunkra érdekes, Coppoláék számára pedig őrjítő tény is: Marlon Brando a forgatásra borzasztó túlsúlyosan (több mint 100 kilósan) érkezett meg. Ez pedig keresztül húzta a készítők számításait, hiszen a színész egy zöldsapkást alakított a filmben, így minden ruháját fittre, izmosra terveztek meg. Emiatt minden ilyet át kellett szabni, de maga a felvétel sem ment zökkenőmentesen, mert Coppolának és operatőrének, Vittorio Storarónak valamit ki kellett találni, hogy ne látszódjon, mennyire is túlsúlyos Brando. Végül az ő jeleneteit félig vagy teljes homályban, az árnyékokkal és a sziluettekkel játszva tudták rendesen felvenni.

Oldboy (2003)

Chan-wook Park 2003-as kultfilmje, a Bosszú-trilógia középső darabja, vagyis az Oldboy minden idők egyik legmegrázóbb, de egyben leggyönyörűbb alkotása is, ami Cannes-ban elnyerte a zsűri nagydíját. Számtalanszor újranézhető filmről beszélünk, ami az igéző képeivel, a bőr alá kúszó hangulatával és az újító stílusával még ma is frissnek, üdének hat. És minden nézőnek (még aki nem látta, annak is) eszébe jut a filmmel kapcsolatban az a négyperces jelenetsor, amivel világhírre tett szert: az egysnittes, oldalról felvett folyosós verekedés. Főhősünk, Oh Dae-soo balról-jobbra haladva veri szét a rá támadó ellent, ám a jelenet felénél a hátába szúrnak egy kést. Maga a rendező elmesélte egyik interjújában, hogy ezt a szcénát rendkívül nehéz volt felvenni, mert nem tudták rendesen megoldani a kés kérdését: először egy életlen igazival próbálkoztak, de ezzel is megsebezték magukat. Majd egy gumis műanyaggal folytatták, de azt pedig nem tudták Dae-soo hátába szúrni (még a direkt erre a célra felszerelt tartóval se). Végül CGI-jal oldották meg a teljes jelenetet, és ezt láthatjuk ma is a filmben (ha közelről nézzük, akkor észrevehető, hogy kissé ide-oda mozog a kés a férfi hátában).

Die Hard - Drágán add az életed! (1988)

SPOILER

Minden idők talán legjobb akciófilmje, az első Die Hard alapjaiban változtatta meg a műfaj megítélését (gondoljunk csak a főhősökre, mint Rambo vagy a Terminátor, akik gigamuszklijaikkal közel megállíthatatlanok voltak, mire jön John McClane, aki vékony, nem izmos, dohányzik, elfáradt, hibázik stb. - ezzel pedig sokkal emberibbé formálva a karaktert). Mint a Harry Potter esetében, itt is oldalakat írhatnánk a film forgatásáról, keletkezéséről (például azt, hogy ez egy könyvadaptáció), mi viszont a film végére koncentrálunk, azon belül az utolsó nagy összecsapásra McClane és Hans Gruber között. John megmaradt két töltényével végez Gruber terroristájával, és meglövi a bandavezért is, mire ő kiesik az ablakon. Ám Hans még elkapja Holly kezét, ezzel majdnem magával rántva őt is a mélybe. A poén az egész jelenetben az, hogy mikor Gruber lassítva leesik, akkor Alan Rickman mindenkit megdöbbentve nagyon élethűen játszotta el a halálába zuhanó férfit - csak azt már kevesen tudják, hogy az arcára kiült félelem valós, hiszen eredetileg úgy lett volna az egész, hogy Rickmant háromból visszaszámolva dobják le egy nagy kifeszített vászonra, ám már kettőnél elengedték.

A Jó, a Rossz és a Csúf (1966)

A spagettiwesternek koronázatlan királyának, Sergio Leone Dollár-trilógiájának záró darabja az ékes bizonyíték arra, hogy egy filmsorozatnak igenis a harmadik része lehet a legjobb - az pedig már más kérdés, hogy A Jó, a Rossz és a Csúf nemcsak abban a legjobb. Aki nem látta ezt a filmet, az egy maradandó élménytől fosztotta meg eddig magát, annyira zseniális és fantasztikus ez az alkotás. Az utóbbi években pedig ez a mozi is megkapta a neki kijáró Blu-ray kiadást nagyon sok extrával megpakolva, így végre a kulisszák mögé is bepillanthattunk. A film főszereplői, vagyis Eli Wallach és Clint Eastwood például elmesélte egy közös interjújuk során, hogy a híres hidas robbantás kész pokol volt a rendező, Leone számára. Anno még nem voltak számítógépes effektek, így valóban felrobbantották az említett hidat, és az elmondások alapján mindez úgy zajlott le, ahogy tervezték - egy kivétellel, ugyanis egyetlen egy kamera sem forgott a robbantáskor. Leone feje céklavörös lett az idegességtől, és addig nem tudtak haladni a forgatással, ameddig újra nem építették a hidat, és le nem filmezték a nagy detonációt.

Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

2017-ben a kanadai Denis Villeneuve rendező megcsinálta a lehetetlen: egy érinthetetlen, mára már klasszikusnak számító filmnek, a Szárnyas fejvadásznak egy ugyanolyan minőségű folytatást készített. A Szárnyas fejvadász 2049 nem könnyű darab - csakúgy mint az elődje -, és a kötekedők bizony ki tudják élni vágyaikat (mondjuk ennek egyáltalán nincs értelme a teljes egészet nézve). Viszont ha szeretjük a lassú tempójú, alaposan kidolgozott, illetve gondolkozós alkotásokat, akkor se ezzel, se azzal nem fogunk mellélőni. Milliónyi oldalról megközelíthető és elemezhető filmekről beszélhetünk, melyek az idővel csak tovább nemesednek, mint a jó bor. Aki pedig szemfüles, az egyből ki tudta szúrni, hogy a folytatásban az egyik legritkább természeti anyag a fa lett, így Mr. Wallace rezidenciája (ami teljes egészében fából készült) pontosan tükrözi a karakter felsőbbrendűségét.

Breaking Bad (2008-2013)

A listát pedig egy sorozatbeli érdekességgel zárjuk, nevezetesen a Breaking Bad epizódjaira vonatkozó kikacsintással. A széria (aminek magyar címét még mindig nem ejtjük ki a szánkon) ma már egyet jelent a legkiválóbb minőséggel, a közel tökéletesen szórakozással, és nem lehetnénk ennél boldogabbak. Ha van sorozat, ami megérdemli a nagy rivaldafényt, a számtalan díjat és elismerést, akkor az a Breaking Bad. Mindezek mellett az ötévados széria még híres a mindent mindennel összekötő stílusáról, amit elsődlegesen a kitalálónak, Vince Gilliannek köszönhetünk. Az egyik ilyen a sorozat epizódjaihoz köthető, hiszen összesen 62 részt számlál az öt évad - és ha ezt a számot összevetjük a kémiai periódusos rendszerrel, akkor nagy meglepetés érhet minket. A rendszer 62. eleme a szamárium, ami egy ritkaföldfém, és ezt az anyagot szokták az orvoslásban felhasználni a tüdőrák ellen. A sorozat főhőse, Walter White pedig a kiújuló tüdőrákja miatt hozta meg az életre szóló döntését...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.