Hirdetés

11 apró érdekesség filmekből és sorozatokból - 4. rész

|

Robogunk tovább, újabb tucat érdekességet hoztunk nektek, melynek keretein belül kitérünk a Sin Cityre, az Atomszőkére, Az ördög jobb és bal kezére, az eredeti Gonosz halottra, valamint az HBO egyik korai nagy durranására, a Drótra is.

Hirdetés

A cikksorozat eddig megjelent részei:

Úgy néz ki, tényleg kiapadhatatlan az érdekességek száma - főleg azután, hogy a TV sorozatokat is beemeltük a buliba. Nem is akarom tovább húzni az időt, mindössze egy kérdést intéznék felétek, miszerint mit szólnátok hozzá, ha a cikksorozat bővülne majd a későbbiek folyamán egy specifikusan tematikus résszel? Ennek tekintetében, teszem azt, kiválasztanánk egy nagyobb alkotást, amely rogyásig van kikacsintásokkal, és úgy-ahogy kiveséznénk az összes érdekességét. Ha tetszik az ötlet, akkor kommentekben jöhetnek a filmes/sorozatos javaslatok.

Hirdetés

Django elszabadul (2012)

Quentin Tarantino elképzelése a vadnyugati rabszolgatartókról hatalmas népszerűségnek örvendett - mind bevételileg, mind pedig kritikai szinten. A régi blaxploitation filmekre emlékeztető stílus és hangulat azonnal beszippantotta a nézőt, és nem is eresztette el egészen a 165. perc végéig. A Django elszabadul szintén teli van érdekességekkel a rendező maximalizmusa lévén, jelenleg pedig a mellékszereplő, Leonardo DiCaprio kapcsán választottunk egyet. A Leo által életre keltett Calvin Candie ültetvényes elég nagy rasszista, és ennek hangot is szeret adni - főleg amikor a négerek koponyacsontját vizsgálva mondja a nagyobbnál-nagyobb hülyeségeit. A jelenet közben DiCaprio annyira beleélte magát a szerepbe, hogy a csúcspontnál egyszerűen rácsapott egy üvegpohárra, mire az apró darabokra hullott szét - viszont ez az ütés több helyen is felsértette a színész kezét. Így amikor a jelenet közben látjuk, hogy vérzik Leo keze, akkor az nem éppen művér, hanem igazi. 

Az ördög jobb és bal keze (1970)

Csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel ebben a cikksorozatban Bud Spencer és Terence Hill (vagyis pontosabban mondva Carlo Pedersoli és Mario Girotti). Számtalan fergeteges és időtálló jelenet fűződik kettejük nevéhez, akár külön-külön, akár együtt szerepeltek a filmekben. A duó életében az egyik legfontosabb alkotás, Az ördög jobb és bal keze első része kerül most a boncasztalra, annak is a fölöttébb stílusos nyitánya. Ebben láthatjuk, hogy Trinityt, vagyis Terence Hillt maga után húzza a lova egy lepukkant, poros vendéglőhöz. Ide tér be főhősünk, ahol a fogadós mellett rosszarcú banditák is várják, viszont ő elsősorban enni szeretne a többnapos utazás miatt. A fogadós oda is adja neki az egész lábas babot, amit Hill pár pillanat alatt be is töm a szájába - a többiek pedig csak ámulnak a nézővel együtt. Persze sokan azt mondhatnák, hogy ügyes trükk az egész, mivel két vágás között egyszerűen csak másik edénybe lapátolták át a lábas tartalmát, viszont szó sincs erről. Terence Hill valóban megette az összes babot a jelenetben, és tudta ezt azért, mert a forgatás előtt három napig csak vízen és kenyéren élt.

Ernelláék Farkaséknál (2016)

Az olasz duó után egy alig ismert magyar alkotás következik, nevezetesen Hajdu Szabolcs Karlovy Vary-ban ünnepelt és díjazott filmje, az Ernelláék Farkaséknál. Ebben a közel zseniális és elgondolkodtató alkotásban a Skóciából hazatért Ernelláék beköltöznek Farkasékhoz rokonsági kapcsolat lévén, viszont a két család között nagy ellentétek éleződnek ki. Amellett, hogy 4+2 olyan magyar archetípus személyt testesítenek meg a szereplők, akikkel a magyar mindennapi életben is rendre találkozhatunk, a film számtalan más területen is remekel, melyek külön mosolyra húzzák a néző száját. Hajdu Szabolcs és felesége Török-Illyés Orsolya, aki egyben állandó színésze is, nagyrészt a saját pénzükből, az otthonukban forgatták le az egészet, a gyerekeket pedig a két gyermekük, Lujza és Zsigmond játsszák el. Az olyan apró kikacsintások, mint hogy Hajdu előző filmjének, a Délibábnak a posztere is észrevehető az egyik sarokban, csak tovább fokozzák az élményt. Aki még nem tette meg, sürgősen nézze meg az Ernelláék Farkaséknál-t, mert egy ilyen hazai alkotás csak nagy ritkán születik.

Drót (2002-2008)

Az HBO máig emlegetett nagy sikerű és kvázi műfajteremtő bűnügyi sorozata, a Drót Baltimore mocskába kalauzol el minket, aminek útja vérrel, drogokkal, korrupcióval és nem utolsó sorban munkájukat odaadással végző emberekkel van kikövezve. A Drót elsősorban amiatt vált kultikus sorozattá, mert az elsők között mutatta be nemcsak a rendőrök, de a bűnözők oldalát is. Egészen eddig a bűnözők a szokásos, klisés maszlagok voltak, akik minden epizód végén megbűnhődnek. A Drót esetében viszont változott a szisztéma: ugyanolyan rossznak láthatjuk a rendőrök nagy részét, mint ahogy ugyanolyan jónak és a mocsokból kitörni akaró dílerek kisebb csoportját. Éppen emiatt lett szálka sokak szemében ez az ötévados sorozat, hiszen a kreátor David Simon (aki egykoron bűnügyi riporter volt) olyannyira hitelesen és realisztikusan mutatta be ezt a macska-egér harcot, hogy több testület külön megkérte az HBO-t, hogy vegyenek vissza mindebből, mert ezzel az aprólékos bemutatással a rendőrök munkáját veszélyeztetik.

Mission Impossible-filmek (1996- )

A Mission: Impossible - Utóhatás ikonikus verekedése után most nem egy filmet emelünk ki a sorból, hanem mindet egyszerre, hiszen ez az érdekesség ugyanúgy érinti az összeset, mint a második epizódot. Történt ugyanis, hogy az elképesztően bravúros kaszkadőrmutatványokkal elhíresült Mission: Impossible az első két részt illetően még másképp nézett ki: Tom Cruise már ilyenkor elvállalta a jelenetei nagy részét, viszont mikor a második részt forgatták 2000-ben, az egyik producer megtiltotta a színésznek, hogy ő hajtsa végre az adott mutatványt. Cruise végül engedett és belement, de annyira szíven ütötte ez a tiltás, hogy ezek után az összes többi epizódnál elvállalta pluszban a produceri munkák tetemes részét is, hogy többé senki ne szólhasson bele, ő melyik mutatványt csinálhatja és melyiket nem.

Atomszőke (2017)

A John Wick-tetralógia mellett a készítők egy másik kevésbé ismert filmet is letettek az asztalra, az Atomszőkét. Ez az alkotás nemcsak a hidegháborús atmoszférája - Budapesten forgatták, hol máshol - és a két fantasztikus főszereplője (Charlize Theron és James McAvoy) miatt lehet érdekes sokak számára, hanem mert valóban fordulatos kémes sztorit írtak köré, és bravúrosan megkoreografált akciójelenetek követik egymást. Pontosan az egyik ilyen verekedős szcénára fókuszálunk most, illetve annak a felkészülésére, hiszen az Oscar-díjas Charlize Theron egyszer annyira összeszorította az állkapcsát forgatás előtt, hogy két foga ki is tört. A rendező, David Leitch érthető módon nagyon megijedt, de egy gyors reparáció után folytatódtak is a munkálatok. Az pedig már csak "hab a tortán", hogy Theron annyira keményen edzett erre a szerepre, hogy napi szinten hányt is. Már csak emiatt is adjatok egy esélyt az Atomszőkének.

Gonosz halott, vagy az erdő szelleme (1981)

Szerintem abban egyetérthetünk, hogy a Gonosz halott-trilógia maga a filmes zsenialitás. Kevés olyan horror-vígjáték látott napvilágot, amely ekkora rajongótáborra tett volna szert, és amely a bemutatója után több mint 40 évvel is ugyanolyan szórakoztató, mint a premierjekor. Ezt tovább tetézve a trilógia javára szól az is, hogy 2013-ban megpróbálták remake-elni az első részt, és ennyire buta, felesleges, arcpirítóan szörnyű és hasznavehetetlen celluloidhulladékot keveset hordott a hátán a föld (már ha Evil Deadnek akarják hívni azt, mert ha nem, akkor egy teljesen átlagos slasher). Az 1981-es film elkészüléséről is ódákat lehetne zengeni, annyira érdekes és megmosolyogtatóan ügyes módon alkották meg potom pénzből a teljes mozit - az egyik ilyen a pincés jelenet. Aki látta, az egyhamar nem fogja elfelejteni ezt a szcénát, mikor hőseink lemerészkednek a félelmetes és rettentő undorító alagsorba. Az egészben az az érdekes, hogy a pincébe való lemenetelhez közel ezer kilométert kellett megtennie a stábnak, hiszen a Morristown-ban felvett erdei kunyhónak nem volt egyáltalán pincéje. Így a kunyhóban egy kis gödröt ástak ki, ahová az adott színész leguggolt, a sötét alagsorban felvett jelenetek mindegyikét pedig a producer Robert Tapert michigani házában forgatták le.

Sin City - A bűn városa (2005)

A film, amellyel nemcsak Robert Rodriguez, hanem Frank Miller neve is népszerű lett, és aminek hatására egy évvel később Zack Synder el is készítette a 300 című moziját. A Sin City - A bűn városa egy olyan ritka szerelmeslevél nemcsak a képregényrajongóknak, hanem a B-s filmkedvelőknek is, amelynek nemhogy nem árt az idő, de mint a jó bor esetében, csak jobbá teszi. Unásig lehetne idézni a szövegkönyvét, oldalakat lehetne írni a megkreált és minden-mindennel összefüggő világáról, és nem utolsó sorban ámulni lehet az egész mozinak a technikai megformálásán. Habár A Gyűrű Szövetsége már négy évvel megelőzte a Sin City-t, az utóbbi mégis amiatt tűnik ki a sorból (mind a mai napig), mert a TELJES filmet zöld háttér előtt, CGI-jal készítették el. Egyetlen valós helyszín nincs az alkotásban, egyetlen valós díszlet sem, minden zöld háttér. Eredetileg Marv hófehér sebtapaszai pirosak, a sárga rohadék kék színű, Hartigan inge is szintén kék, Kevin szemüvege pedig piros. Ebben a videóban megnézhetitek (felgyorsítva) a teljes filmet utómunka nélkül.

A Simpson család (1989- )

A lassan 35 éves A Simpson család egyike azon animációs sorozatoknak, melyek borzasztó hosszú ideje vannak már közöttünk, és habár fényük sok évadnál megkopni látszott, sorozattörténelmi szerepük és a feléjük irányuló rajongásunk mégis törhetetlen. Ahogy a mondás tartja, Simpsonék már megcsinálták, és való igaz, hiszen az 1989 óta minden évben megjelenő széria tényleg csaknem mindent megcsinált már, mindent körüljárt és mindenről elmondta már a véleményét. Most pedig nem is ezekről, vagy éppen az esetleges megjövendölésekről szeretnénk beszélni, hanem egy tényleg aprócska, de annál megmosolyogtatóbb dologról. Hébe-hóba feltűnik néhány epizódnál maga isten, hogy egy jóízűt beszélgethessen az adott karakterrel. Az csaknem minden nézőnek leesett, hogy a sorozat összes karakterének mindössze négy ujja van (ebből kreáltak egy ügyes poént is) - kivéve istent. Hisz neki öt ujja van. Mert ő isten. És mi ezzel nem is tudunk vitatkozni.

T2: Terminátor - Az ítélet napja (1991)

A cikksorozatban már törzsvendégnek számít James Cameron 1991-es klasszikusa, a második Terminátor, és ezen a tituluson nem is szeretnénk sokat változtatni. Ellenben most egy olyan érdekességet hoztunk, ami már első hallásra is meglepően furcsa lesz, ami után csak grimaszolni tud az ember. A híres kórházi szöktetésnél a T-800-as, John és Sarah Connor bemenekülnek a liftbe a fiúra vadászó T-1000-es elől, ami még a felvonó tetejéről is próbál az életükre törni. A forgatáskor a liftben tartózkodó mindhárom színész kapott egy speciális füldugót, mivel a zárt térben való lövöldözés nem tesz jót a dobhártyának. Egy szünet után a Sarah Connort alakító Linda Hamilton ment is vissza dolgozni, viszont elfelejtette betenni a füldugóját, és Schwarzi lövöldözései miatt egyik fülére teljesen megsüketült sajnos.

Ponyvaregény (1994)

A másik törzsvendég, de a cikksorozathoz való keresgélés közben mindig tud valami újat mutatni, így nem lehet nem megemlíteni Tarantino ikonikus klasszikusát, a Ponyvaregényt. Most John Travoltára, vagyis Vincent Vegára fókuszálunk, pontosabban a karakter függőségére. Az egyhamar kiderül a cselekmény során, hogy Vincent heroinfüggő, és ezen változtatni nem is nagyon szeretne, viszont sok néző nem tudta ezt összekapcsolni azzal, hogy miért jár olyan sokat vécére. Egy kis utánaolvasás pedig fény deríthet a nagy rejtélyre: a heroinfüggőség egyik komolyabb mellékhatása a székrekedés. És hogy mennyire is halálos mellékhatás a székrekedés, arról Butch is tudna mesélni egy s mást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.