Hirdetés

5 film, amit látnod kell Shane Blacktől

|

60 éves lett a p*ncis viccekkel indult rendes fickó, azaz Shane Black, aki még Robert DowneyJr. karrierjét is (újra) beindította.

Hirdetés

Pörgessük vissza az idő kerekét a '80-as évek közepére. Kaliforniában, a tinédzser sztereotípiának eleget téve, egy cigaretta- és marihuánafüstös szobában élt egy fiatal, nagyszájú ficsúr. Shane Black volt a neve, aki ideje nagy részét a képregényeknek szentelte, de az igazat megvallva nem nagyon érdekelte őt semmi. Mikor többedik ismerőse is felhívta rá a figyelmét, hogy baromi jó sztorikat tud mesélni és írni egyaránt, belefogott a forgatókönyvírásba. 1985-ben el is adta első szkriptjét a Warner Bros.-nak nem kevesebb, mint 250 ezer dollárért(!!). Ezzel Black belekóstolt Hollywoodba, és milyen jól is tette, hiszen számtalan maradandó és közel frenetikus filmet köszönhetünk neki.

Hirdetés

A szám szerint 60 darab gyertyával a szülinapi tortáján ünneplő Blacktől választottunk öt olyan filmet (mind íróként, mind pedig rendezőként is), amiket mindenképp érdemes újranézni avagy éppen bepótolni. Hatalmas volt a kísértés, hogy ne mindegyiket azzal intézzük el, hogy végig a filmbéli idézeteket durrogtatjuk el, de csak visszafogtuk magunkat. A hozzászólásoknál pedig mindenképp írjátok le, hogy nektek melyik a kedvenc Shane Black-filmetek és persze hogy miért. Addig pedig habár öregek vagyunk már ehhez, nem tudunk választani a fej vagy gyomor között, a szótárban az idióta címszónál pedig csak az idióta definícióját találjuk (semmi képet), emlékezzünk meg ezekről a nagyszerű filmekről!

Halálos fegyver (1987)

"Öreg vagyok én már ehhez…"

Shane Black a Halálos fegyver forgatókönyvéért kapta meg a fenti gigászi összeget, ami elsőkönyves író esetében ritka, mint a fehér porhó. Az őrült Martin Riggs és az idős Roger Murtaugh nyomozók leheltek új és friss vért a buddy cop zsánerbe, amit mind a mai napig kéjenc vigyorral az arcán néz végig az ember (főleg a bravúrosra sikerült magyar szinkron miatt). Habár Black csak a forgatókönyvet jegyezte - a rendezéssel az Óment, a Kincsvadászokat és a Supermant is dirigáló Richard Donnert bízta meg a stúdió -, már ennyi alapján kitűntek a zseniális történetmesélői módszerei. A városi legendák szerint a színészek hasfájásig röhögték magukat csak a könyvet olvasva, amiben Black oda nem illő, hivatalosnak nem mondható megjegyzéseket és leírásokat is írt.

Az utolsó cserkész (1991)

"- Te nem hiszel a szerelemben?
- Dehogynem hiszek. Meg a rákban is…"

A film, amiben a karrierjét tekintve szebb napokat is megélt Bruce Willis egyenesen lubickolt a szerepében. Ha nagyon gonoszok szeretnénk lenni, akkor akár azt is mondhatnánk Az utolsó cserkészre, hogy ezt Shane Black olyan profi módon írta meg, hogy még maga a rendező, Tony Scott sem tudta elrontani… De a realitás és a tények talaján maradva a film mind a mai napig egy olyan adrenalin- és poénbomba, amiből igencsak kevés készül - főleg manapság. A kiégett és életunt Joe (Willis) és a barátnője révén kétes ügyekbe keveredő Jimmy (Damon Wayans) nyakig merülnek a korrupt, mindent és mindenkit is irányító focis alvilágban - meg persze az unásig ismételhető beszólásokban, kezdve a "fej vagy gyomorral", a "cirkumveniáláson" és a "senki se szereten" keresztül, egészen a "baromarcú én vagyok-ig". Igazi csemege, amit nem lehet megunni.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Durr, durr és csók (2005)

"Ez nem a jó zsaru, rossz zsaru játék. Én meleg vagyok, ő pedig New York-i… Ez rosszabb."

Black a Durr, durr és csókkal jelentkezett be rendezőként, és nem is debütálhatott volna ennél frappánsabban. Sajnos az a tény igencsak lefelé biggyeszti a szánkat, hogy a közönség körében bukás lett ez a film, és még manapság se tudott kilépni a népszerűtlenség félhomályából. Holott ez a buddy cop krimi volt az, ami újabb lökést adott Robert Downey Jr. karrierjének (emlékszünk még a drogos ügyeire, amik a padlóra küldték?). Egy piti tolvaj csöbörből vödörbe vergődését tapasztalhatjuk meg, ahogy olyan figurák között próbál kvázi életben maradni, mint a kikapós gimis barátnője, egy meleg nyomozó, egy rózsaszín hajú lány, sőt még a feltámadt Elvis Presley is itt van. A negyedik fal lerombolása pedig még sosem volt ennyire tűélesen vicces, mint jelen esetben.

Vasember 3 (2013)

"- ...mióta itt dolgozol... 300%-kal több panaszt kapunk.
- Köszönöm!"

Sok mindent lehet a Marvel Filmes Univerzumra ráhúzni, de azt egész biztosan meg kell adni ennek a mozis világnak, hogy a legkülönfélébb, legegyedibb stílusú rendezőket szerződtetik le. Scott Derrickson, Chloé Zhao, Kenneth Branagh, James Gunn, Ryan Coogler, Taika Waititi vagy éppen maga Shane Black. Utóbbit a Vasember-trilógia záródarabjához kérték fel (Robert Downey Jr. hosszas unszolására és lobbizására), és annak ellenére, hogy maga a film nem lett hibátlan, mindmáig az egyik legstílusosabb MCU mozi lett. Black úgy tudta továbbszőni Tony Stark sztoriját, hogy közben az összes rá jellemző stílusjegyet (ünnepi hangulat, buddy cop váz, rengeteg beszólás és idézhető duma) megtartotta. És az eredmény? Egy vasemberes, karácsonyi történet, kis adag drámával, nagy adag humorral és egy olyan gyerekszínésszel, aki tudott is játszani, nem volt idegesítő.

Rendes fickók (2016)

"- Apa, itt kurvák vannak, meg minden…
- Hányszor kérjem még? Ne mondd azt, hogy 'meg minden'! Mondd azt, 'apa, itt kurvák vannak'."

Sokan úgy gondolják, hogy a Rendes fickók lett Shane Black (eddigi) legjobb filmje. Mi pedig - hasonlóan a legjobb filmnek kikiáltott Aranypolgár esetében - ezt helyeslő bólogatások közepette elfogadjuk. A Rendes fickók nem újította meg a vígjáték-krimi zsánerét, de Shane Black nem is erre törekedett. Csupán fogta a kvázi összes műfaji stílusjegyet és még fényesebbre csiszolta őket. Ryan Gosling és Russell Crowe párosa elképesztően parádés lett, a '70-es évek hangulata szinte kézzel fogható, a sztori pedig ugyanolyan fordulatos és csavaros (na meg persze hasfalszaggatóan vicces), mint egy ilyesfajta filmnél lennie kell. Az egyetlen nagyobb baja a filmnek, hogy egyszer ez is véget ér - de annyi baj legyen. Újrázni mindig lehet, sőt az ilyen kultikus státusz előtt álló alkotásoknál valamilyen szinten kell is.

+1. Ragadozó (1987)

"Képzeld, odamentem a csajomhoz, és azt mondtam: vágyom már egy kis p*nára! Azt mondja, én is, mert az enyém akkora, mint egy ház…"

Nem specifikusan Shane Black-film, mindössze szerepel benne, de muszáj megemlíteni az eredeti, 1987-es Ragadozót. Ha felidézzük az összes emlékünket a mozival kapcsolatban, sorra ugranak be az olyan ikonikus pillanatok, mint amikor először pillantjuk meg a láthatatlan Predatort, Schwarzenegger és Weathers mára mémmé vált kézfogása vagy éppen a saras, szutykos és véres leszámolás a legvégén. De mind közül kiemelkedik még két jelenet: Rick Hawkins (maga Shane Black) helikopteres, majd picivel későbbi p*nás viccei.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.