Hirdetés

EXKLUZÍV: ilyen szinkronhangokkal jön a Transformers: A fenevadak kora

|

Szélyes Imre sajnos már nem tudta megszólaltatni Optimus fővezért, de sikerült találni egy színészt, aki méltó utódja lehet.

Hirdetés

Legutóbb 2018-ban kaptunk Transformers-filmet, az Űrdongó a korábbi Transformers filmek előzményét igyekezett bemutatni, a legújabb alkotás viszont szakít Michael Bay örökségével. Az 1994-ben játszódó történetben Optimus és a többi autobot összeakadnak a maximalokkal, akik különféle állatokká képesek átváltozni, a vezetőjük például a robotgorillává alakuló Optimus Primal. Ellenfelekből sem lesz hiány, hiszen felbukkannak a predaconok és a terrorconok, valamint egy entitás, aki képes elpusztítani a Földet, ha hőseink nem akadályozzák meg. 

A június 8-án mozikba kerülő Transformers: A fenevadak kora számos újdonságot tartogat majd azok számára, akik elsősorban Bay filmjeiből ismerik a járművekké és robotokká változó géplényeket, viszont Steven Caple Jr. (Creed 2) rendezése ugyanolyan látványosnak ígérkezik, mint azok. 

Hirdetés

A Transformers: A fenevadak kora természetesen magyar szinkronnal is nézhető lesz, az alábbi előzetes ízelítőt is ad abból, hogy mire számíthatunk a mozikban, hiszen már a végleges hangokat tartalmazza és egyúttal rámutat egy szomorú, de kényszer szülte változtatásra is: 

Az Optimus fővezért eddig megszólaltató Szélyes Imre ugyanis 79 éves korában elhunyt, az új Transformers film már nem tudott elkészülni az ő részvételével, mást kellett találnia a helyére a szinkronrendezőnek. Többek között erre is kitérünk az alábbiakban, azt azonban fontos ismételten megjegyezni, hogy animált és CGI karakterek esetében elsősorban nem a megszokott párosításokat szokták figyelembe venni, szóval senki se lepődjön meg, ha a magyar változatban a külföldi színészek nem az állandó vagy esetleg már bevált magyar hangjukat kapják. 

Peter Cullen (Optimus Fővezér/Optimus Prime) - Horányi László

Bár az első Transformers filmben még Kristóf Tibor hangján hallhattuk Optimus fővezért, a színművész 2009-ben elhunyt, így a Transformers 2-től kezdődően már Szélyes Imre vette át tőle a feladatot. Szélyes a Transformers: FöldSzikra animációs sorozatban hallhattuk utoljára Optimusként, mielőtt április végén elhunyt, A fenevadak kora szinkronrendezőjének pedig meg kellett találnia azt, aki át tudja venni tőle a stafétát. Ő nem más lett, mint Horányi László, akit a legtöbben Patrick Stewart révén ismerhetnek, hiszen ő szólaltatta meg Charles Xavier professzorként, de emlékezetes volt A Karib-tenger kalózai 2: Holtak kincsében is Davy Jonesként. A fenti előzetes alapján Optimushoz is passzol az orgánuma, szóval nem kell félniük a rajongóknak. Megható gesztus, hogy a Transformers: A fenevadak kora szinkronját Szélyes Imre emlékének ajánlják. 

Ron Perlman (Optimus Falkavezér/Optimus Primal) - Gáti Oszkár

A maximalok vezetőjét, Optimus Primalt még nem láthattuk "élőszereplős" filmben, most debütál, és az angol változatban rögtön egy olyan jellegzetes, tekintélyt parancsoló hangot sikerült találni neki, mint a Pokolfajzat filmekből ismert Ron Perlman. A színészt a legtöbbször Koroknay Géza és Vass Gábor kísérte a pályafutása során, de sajnos már egyikőjük sincs közöttünk, így azóta egymásnak adják a művészek a mikrofont: hol Reviczky Gábor (Tűzgyűrű), hol Faragó András (Legendás állatok és megfigyelésük), hol Papp János (Monster Hunter) vállalta el. A legutóbb, amikor csak a hangját hallhattuk (a Guillermo del Toro: Pinokkióban) Törköly Leventére esett a választás, ezúttal viszont egy sokkal szilajabb megoldás kellett, így a Sylvester Stallonéval egybeforrt Gáti Oszkár adta magát, aki a kisujjából kirázza a vezéregyéniséget, de meg is tudja tölteni azt érzelmekkel, ha kell. 

Peter Dinklage (Ostor/Scourge) - Jászai László

Az álcákat erősítő robotnak a trailerben is van dialógusa, így a szemfülesebbek felismerhették, hogy rövid időn belül másodszorra is hallhatják moziban az őt tolmácsoló színészt: Ifj. Jászai Lászlóról van szó, aki Dave Bautistánál látszik állandósulni, így jelenleg A galaxis őrzői 3-ban ő szállítja Drax humorbombáit a magyar közönségnek (ahogy tette azt korábban is). Jászainak nincs közös kreditje az elsősorban a Trónok harca miatt világhírűvé váló Peter Dinklage-dzsel (akit a legtöbbször amúgyis Láng Balázs nyert meg magának), de ez nem volt akadálya annak, hogy ezúttal összeboronálják őket, és nem is orrolhatunk meg emiatt, mivel látszólag illik Dinklage karakteréhez. 

Michelle Yeoh (Légpenge/Airazor) - Fehér Anna

A maximalok tagja, aki egy hatalmas sassá tud átalakulni és egy Oscar-díjas színésznő, a legendás Michelle Yeoh gondoskodik róla, hogy emlékezetes legyen. Yeoh esetében egyelőre még nincs kézen fekvő választás, egymást váltogatják a magyar kollégái: a Tigris és sárkányban még Kéri Kitty-t, az Egy gésa emlékirataiban Ráckevei Annát, a Minden, mindenhol, mindenkorban Bertalan Ágnest kapta meg. Akad azonban egy színésznő, aki egy ideig ritkán szinkronizált, viszont ugyanolyan jól áll neki Famke Janssen, Sharon Stone, Linda Hamilton és Michelle Yeoh is: Fehér Anna. Yeoh-val már egymásra találtak A Múmia - A Sárkánycsászár sírjában és a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendájában is, most pedig harmadszorra is meglesz közöttük az összhang. 

Pete Davidson (Délibáb/Mirage) - Dér Zsolt

Az autobotok egyikét az ismert humorista, színész, író és producer, Pete Davidson vállalta el, aki még nem sűrű vendég a magyar mozikban, de azért felbukkant párszor: az Angry Birds 2-ben Vida Péter szinkronizálta a karakterét, a Staten Island királyában Jéger Zsombor követte le, a The Suicide Squad - Az Öngyilkos Osztagban Kenéz Ágostonra lett osztva, a Halálos iramban 10 esetében pedig Ágoston Péter nyerte meg magának, de A fenevadak korára egyikőjük sem kísérte el. A kiválasztott az a Dér Zsolt lett, akit szintén hallhatunk jelenleg a mozikban, mivel A galaxis őrzői 3-ban rá lett osztva Will Poulter Adam Warlockja, de tavaly villantott már a Top Gun: Maverickben (Danny Ramirez) és a Doom Patrol nézőinek is ismerős lehet (Matt Bomer).  

Colman Domingo (Unikron/Unicron) - Kőszegi Ákos

Unikron az a Transformers univerzumban, ami a Marvelnél Galactus: egy drabális bolygófaló, aki a Földet is kiszemelte uzsonnára. Ez határozottan nem tenne jót az ott tartozkodóknak, így számíthatunk rá, hogy nagy összefogás lesz a legyőzésére, viszont érzékeltetni kell, hogy mennyire fenyegető az érkezése/jelenléte, ezt pedig csak félig lehet elérni a méreteivel vagy azzal a félelemmel, amit másokban kelt, szükség van hozzá egy erőteljes hangra is. Az eredeti szereposztás ezt Colman Domingóval éri el, akit a hazai nézők láthattak a Kampókézben, a Bűntudat nélkülben és a Fear the Walking Deadben is, a magyar verzió pedig bedobja a szinkronszakma egyik nagyágyúját, Kőszegi Ákost, aki nem csupán érzékeny karaktereket ad elő profin (lásd Tom Hanks, Colin Firth, Russell Crowe, Sean Bean), de masszív jelenlétet kívánó figurákkal is be tudja tölteni a teret, mint amilyen Thanos. Keresve sem találhatnánk alkalmasabbat nála egy planétamajszoló bestiához. 

Valamint:

Arszi - Réti Adrienn
Sztratoszféra - Ficzere Béla
Battletrap - Albert Péter
Apelinq - Kőrösi András
Éjmadár - Varga Klára
Kormányos Jack - Hamvas Dániel
Gepárd - Zöld Csaba
Noah Diaz - Ember Márk
Elena Wallace - Menczel Andrea
Breanna Diaz - Nádasi Veronika
Kris Diaz - Kovács András Bátor
Ájer - Gémes Antos
Jullian - Balsai Móni
Ms. Greene - Molnár Zsuzsanna
Recepciós - Makray Gábor
Bishop - Fillár István
Múzeumőr - Bordás János
Burke - Forgács Péter

További magyar hangok: Bartók László, Bergendi Áron, Fehérváry Márton, Ince Sára, Nádorfi Krisztina, Németh Attila István, Pásztor Tibor, Szabó Szása, Szórádi Erika, Téglás Judit

Magyar szöveg: Speier Dávid
Felvevő hangmérnök: Jacsó Bence
Vágó: Kajdácsi Brigitta
Gyártásvezető: Kincses Tamás
Szinkronrendező: Tabák Kata
Produkciós vezető: Hagen Péter

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette, a filmet a UIP-Duna Film forgalmazza. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.