Hirdetés

Kicsoda a Zöld Lovag az A24 új filmjében?

|

David Lowery új alkotása kapcsán kissé beleástuk magunkat az artúri mondakör egyik történetébe.

Hirdetés

A The Green Knight, vagyis magyarra lefordítva A Zöld Lovag kapcsán már a legelső PuliCast adásban is beszámoltunk, hogy idén ez az egyik olyan film, amit elképesztő mód várunk. David Lowery (a Kísértettörténet vagy éppen Robert Redford hattyúdala, az Úriember revolverrel rendezője) már egyetlen előzetessel elkápráztatta a nagyközönséget - beleértve minket is. Annak ellenére, hogy idehaza még nincsen forgalmazója a filmnek, a premier most július végén lesz a tengerentúlon. Éppen emiatt egy kissé elmélyültünk a Zöld Lovag történetében (mint ahogy anno tettük a Cursed: Átkozott kapcsán is), hiszen eredetileg ez egy Artúr-legenda, és ha hihetünk a híreszteléseknek, akkor az egyik legrégebbi is a mondakörből.

 

Hirdetés

Sir Gawain…

A Zöld Lovag főhőse nem Artúr király, hanem az ő egyik lovagja, sőt unokaöccse, Sir Gawain. A Kerekasztal Lovagjai közül ő egy kevésbé ismert figura, holott neki tulajdonítható az egyik legmegragadóbb és máig az egyik legnyomasztóbb mondaköri történet. Ha magyarul, Vajda József eredeti fordításában szeretnénk elolvasni a Sir Gawain és a Zöld Lovag legendát, akkor bizony el fogunk szomorodni, hiszen kvázi lehetetlen beszerezni. (Angolul igen, köszönhetően például J.R.R. Tolkien modern angolra való újrafordításának.) A történetről viszont megannyi összegzés, rövidített verzió és kiragadott részlet található a világszőttesen, így ha szeretnénk még a film előtt képbe kerülni ezzel az egésszel, akkor van rá lehetőségünk. Ha nem, akkor csak saját felelősségre érdemes tovább olvasni, főleg a Zöld Lovag kilétével kapcsolatban…

…Ha maradtatok, akkor vágjunk is bele. A történet karácsonykor veszi kezdetét, amikor is Camelot várában Artúrék egy hatalmas lakodalmat csapnak. Ez az egész ünneplés újévig húzódik el, amikor is Artúr - szokásához híven - egy csodát, mesét, legendát szeretne hallani. A vendégsereg és a lovagok tanakodni kezdenek, de végül mégsem kell egyiküknek sem megszólalni, hiszen váratlanul kitárul a terem hatalmas ajtaja. Igéző, de félelmet keltő lován lépdel be Artúrék elé a Zöld Lovag. Az emberek ereiben meghűl a vér, sosem láttak ehhez fogható iszonytató, gusztustalan, de daliás és délceg lovagot. Tetőtől talpig zöld; a ruhája, a páncélja, a bőre, a haja, mindene zölden izzik.

…és a Zöld Lovag

A lovagnál egy hatalmas - szintén zöld - bárd van, amit még a legerősebb ember is rogyasztva, két kézzel tud csak felemelni. Miután Artúr megszólítja és vendégként fogadja várában, a Zöld Lovag érdes, szinte földöntúli hangon belekezd meséjébe. Azért jött ide, hogy saját maga tapasztalja meg a heted-hét országon híres Kerekasztal Lovagjainak erejét és bátorságát. Egy párbajt ajánl: bárki kiállhat ellene, és az első csapást teljesen védtelenül állja is. De pontosan egy év és egy nap múlva a Zöld Lovag teheti meg ugyanezt, és a kihívottnak ugyanúgy védtelenül kell hagynia magát egy csapásra.

Hosszú, néma csend, senki nem mer megszólalni. Végül Artúr lép előre és vállalja a párbajt (mégsem állhatja tétlenül, hogy őt és a lovagjait sértegessék), de Sir Gawain közbelép. Ketten megbeszélik, hogy nem illő, hogy a király áll ki holmi jöttment lovagok ellen, hadd menjen inkább ő. Artúr beleegyezik, ahogy a Zöld Lovag is. Gawain megszorítja a hatalmas zöld bárdot, és egyetlen nagy suhintással levágja a lovag fejét. A fejsze a padlóba csapódik, a levágott fej pedig végiggurul a teremben. Gawain szája már mosolyra húzódna, mikor is a Zöld Lovag teste utánamegy és felveszi elgurult fejét. Majd saját hajánál fogva felemeli és emlékezteti a lovagot, hogy pontosan egy év és egy nap múlva ugyanezt kell neki is kiállnia. Meg kell keresnie a Zöld Kápolnát és hagyni, hogy a Zöld Lovag bevigye a csapást. Vihorászva kilovagol és szem elől tűnik.

Bertilak vára és a Zöld Kápolna

Ez az egy év gyorsan eltelik, és Gawainnek útra kell kelnie, hogy megtalálja a Zöld Kápolnát. Az út során az artúri mondakörre jellemző közbeeső csaták és kalandok tarkítják ezt a történetet is, amiknek a végén Gawain rábukkan egy gyönyörű és igéző várra. A vár ura Bertilak de Hautdesert, úrnője pedig Lady Bertilak. Befogadják a megviselt és éhező lovagot, Bertilak illedelmesen bánik vele, Lady Bertilak viszont Mrs. Robinsonnak képzeli magát, így kikezd Gawainnel. A sok visszautasítás és kínos huzavona után a Lady ad egy zöld selyemövet a lovagnak, aminek elvileg mágikus képessége van és megóvja viselőjét mindenfajta fizikai csapástól.

Gawain maga mögött hagyja Bertilak várát és végül megérkezik a Zöld Kápolnába. A Zöld Lovag már ott várja, éppen feni a bárdját, a megviselt Gawain pedig nem ellenkezik; lehajtja fejét és várja a beígért ellencsapást. Elsőre a Zöld Lovag csak beijeszti, direkt melléüt, amiért még jól ki is röhögi a megijedt Gawaint. A megaláztatás után még kétszer lesúlyt a bárddal, de csak utoljára sikerül egy kis sebet ejteni a lovag nyakán. Gawain nem érti, mire föl ez az egész, mikor is a Zöld Lovag felfedi magát. Ő nem más, mint Bertilak de Hautdesert - a vár ura.

Bertilak elmagyarázza, hogy csak "játék" volt minden. Morgan le Fay (vagy Morgana), egy titokzatos varázslónő, Gawain anyja és Artúr féltestvére segített neki a zöld maskarában és hogy túlélje a fejlevágást. Bertilak szimplán szórakozni akart a Kerekasztal Lovagjaival, valamilyen szinten megleckéztetni őket. Gawain erre éktelen haragra gerjed, de egyúttal szégyellni is kezdi magát, hiszen megalázták és még a "beígért" párbajt sem tudta beteljesíteni. Magán hagyja a zöld selyemövet, azzal tér vissza Camelotba egyfajta bélyegként a kudarc és a szégyen jegyében. (Artúr szíve viszont megenyhül Gawainon, és elrendeli, hogy az összes lovag köteles hasonló zöld övet hordani.)

A film és a monda

Ennyiből is látszik, hogy A Zöld Lovag története tökéletes alapanyag egy mély és lélekőrlő drámának - főleg olyan rendező kezében, mint David Lowery. Ellentétben a többi Kerekasztal Lovaggal, Sir Gawain útja a szégyenbe és a megaláztatásba torkollik, nem a megdicsőülésbe. Ám már a kiadott előzetes alapján látszik, hogy Loweryék néhány elemében megváltoztatták a történetet. (És nem, itt elsősorban nem az indiai Dev Patel castingolását értjük - elsősorban.)

Ami leginkább szembetűnő, hogy a mondakörrel ellentétben a filmben Artúr király már idős. Az eredeti történetben fiatal, vakmerő és céltudatos, ellenben Lowery adaptációjában úgy fest, mintha az élete végén lenne már (Sean Harris - Macbeth, Mission Impossible: Utóhatás - fogja őt alakítani). A Zöld Lovagot - ha nem írták át ezt a szerepcserét - pedig két színész fogja alakítani: Ralph Ineson (A boszorkány, Ready Player One) és Joel Edgerton (Warrior: A végső menet, A nagy Gatsby). Utóbbi lesz a vár ura is, vagyis mi az IMDb-n szereplő "Lord" megszólításból erre következtetünk. A Lady bőrébe pedig az Ex Machinából, Az UNCLE emberéből és a Tomb Raiderből ismert Alicia Vikander fog bújni.

Nyilvánvalóan mindehhez hozzá kell azt tennünk, hogy ezek csak találgatások. Mindössze egy hosszabb előzetes és néhány információmorzsa áll a rendelkezésünkre. Meglehet, hogy teljesen másik iránya viszik el az eredeti, mondaköri történetet, de az is benne lehet a pakliban, hogy kvázi ugyanezt ugyanígy fogják adaptálni. Mindenesetre rettentően kíváncsiak vagyunk A Zöld Lovagra, és reméljük, nálunk is bemutatják mihamarabb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.