Hirdetés

Pókember hazatért - Box Office

|

És 10 évvel ezelőtti számokat produkált, miközben Wonder Woman - a nevéhez méltóan - csodásan tartja magát

Hirdetés

Van még szufla a Hálószövőben, amit az elmúlt években nem hittünk volna, de persze ehhez az is kellett, hogy a bejáratott Marvel brandje vegye szárnyai alá. A megszokott - sőt annál valamivel jobb - minőség, az ismerős arcok, valamint az éltető kritikák meg is tették hatásukat és Pókfejet rögtön az ezüstéremig röpítették.

Hirdetés

15 évvel ezelőtt Sam Raimi Pókembere csodát művelt. Abban a tekintetben mindenképp, hogy az volt az első olyan film, amelyik első hétvégéjén átlépte a 100 milliós álomhatárt. Azóta már ez a legkevésbé sem megy ritkaságszámba, ellenben a Hálószövő filmes feldolgozásainál. A széria eddigi legjobb nyitányát a legrosszabbnak titulált harmadik rész tudhatta magáénak 151 millió dollárral, de gyorsabban el is pártoltak mellőle a nézők s hazájában "csak" 336 millióig, míg világviszonylatban 890-ig jutott. A legjobbnak tartott második epizód ezzel szemben 88 millióval nyitott, viszont hazájában jobban tartotta magát és 373 millió dollárig meg sem állt, világviszonylatban viszont ezzel az összeggel együtt megállt 783 milliónál. Az első rész tartotta Észak Amerikában eddig a rekordot, hiszen ott 410 millióig menetelt és majdnem ugyanennyit szedett össze a világ különböző pontjairól.

A csodálatos Pókember-szériának már nem volt ekkora szerencséje. Túlságosan hamar jött a reboot, ráadásul ugyanazzal az eredetsztorival, beékelve egy Bosszúállók és egy Sötét Lovag - Felemelkedés közé 2012 nyarán. Mindössze 62 millió dollárig jutott Marc Webb mozija az első körben, amire azért hazájában még 200-at ráfejelt (úgy, hogy akkortájt volt az a bizonyos mozis lövöldözés is), további 495 millióval a tengeren túlról. Viszont a második rész megint bepréselődve érkezett egy Amerika Kapitány: A Tél Katonája és egy X-Men: Az eljövendő múlt napjai közé, plusz ott volt az agresszív, túltolt marketing, a túlzsúfolt történet, valamint a temérdek ötlet az univerzumépítésre. És ugyan jobban nyitott elődjénél 91 millióval, gyorsabban el is pártoltak mellőle (hasonlóan Raimi 3. részéhez) és csupán 202-t keresett hazájában, valamint valamivel több mint 500-at a tenger innenső feléről. Ezt még a Sony könyvelői kitudták úgy hozni, hogy éppen ne legyen bukta a gigászi költségek fényében, de a temérdek spin-off film ötlet (May néni!!!), a tologatott 3. és 4. rész, a régóta rebesgetett Sinister Six-mozi, valamint a hacker botrány tárgyalóasztalhoz kényszerítette a Sony-s Amy Pascalt, valamint Kevin Feige-t a Marveltől és 2 évre rá már debütált is az új Pókember annak az Amerika Kapitánynak a mozijában, akivel az előd előzőleg megmérkőzött.

Alig bírom el ezt a nagy zsák pénzt!

Most pedig itt vagyunk: Pókember hivatalosan is hazatért - noha továbbra is a Sony égisze alatt - és a prognózisokat felülmúlva egy 117 milliós nyitóhétvégét produkált, amelyik a második legjobb Sam Raimi harmadik Pókmozija után. Az éltető kritikák (Rottenen jelenleg 93%-on áll), valamint a már nem teljesen ismeretlennek ható újabb inkarnáció és az ismerős arcok, mint Robert Downey Jr., vagy az idősebbek fejében még mindig Batmanként élő Michael Keaton megtették a hatásukat és ezek szerint Tom Hollandot gyorsabban elfogadták most, mint anno Andrew Garfieldot. Ilyen hátszéllel sokáig a felszínen maradhat és a 300 milliót simán beveheti, de talán egy újabb csoda folytán Raimi 15 éve elérhetetlennek tartott 400 milliós rekordját is megdöntheti.

- Mondd csak! Mi a titkod? - Jó vagyok.

Ugyanis a nézők szemmel láthatóan odaát most adnak a minőségre. Wonder Woman még mindig megkeresi hétről hétre a 30 milliókat, és hazájában már 368 milliónál tart, világszinten pedig szinte ugyanennyit (377 millió) harcolt össze magának az amazon hercegnő. Nagy valószínűséggel a Warnernek meglesz a 400 hazájában, és ennek fényében Pókember is ilyen eredmények elébe nézhet, ráadásul lényegesen jobb starttal.

Széttéplek, mint a kritikusok!

Ezt a Transformers: Az utolsó lovag már nem mondhatja el magáról. A 217 millót kóstáló 5. rész hazájában biztosan bukik, hiszen még mindig csak 118 milliót kapart össze (vagyis 2 hét alatt annyit, mint most Peter Parker) és már Kínában is elpártolni látszódnak mellőle, és világviszonylatban az 500 milliót is most lépi át, miközben a Kihalás kora 1 milliárd fölött végezte. 

Tekerjük fel a hangerőt!

És a fent említett minőség nem merül ki a szuperhősökben, ugyanis a Nyomd Bébi, nyomd! már vitán felül Edgar Wright legsikeresebb amerikai rendezése eddig. A 34 milliót kóstáló mozi már 56-ot megkeresett 2 hét alatt és ha ilyen szépen esik akkor talán még a 100 millió sem lehetetlen, ami már közel háromszoros megtérülés. Nem csoda, hogy szóba került a folytatás lehetősége.

Anyagilag nincs szégyellnivalója!

Ha pedig folytatás: a Gru 3 után még vélhetően számíthatunk 4-re és 5-re is, hiába nincs már a karakterben szufla a kritikák szerint, ahogy a Miynonok sem mostanában kopnak ki a köztudatból. A mindössze 80 milliós mese már 150-nél tart hazájában, szóval tiszta nyereség és még hol van a merchandise-ing, és a DVD eladások?

Jövő héttől viszont kiderül az is, hogy a nagy nyári melegben a nézők mennyire vevőek a minőségi, elgondolkodtató, mégis keserű pirulákra: érkezik a Majmok bolygója: Háború, ami előtt a kritikusok leborultak és hasonlóan jókat mondanak Christopher Nolan Dunkirkjéről is, ami rá egy hétre landol. Ezek fényében a könnyedebb mozik is jól tarthatják magukat

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.