Hirdetés

Toplista: 2023 legjobb sorozatai

|

Idén is érdemes volt figyelni a kisképernyőre. 

Hirdetés

Sok vita van a tévé és a streaming jelentőségével kapcsolatban a kortárs filmes diskurzusokban. Bár az az idő természetesen már rég elmúlt, amikor a tévé valamilyen másodvonalbeli szórakozást jelentett, sokan felvetik, hogy a streaming ilyen módú előretörése ismét hozott egy fordulatot: ma a minőség helyett némileg ismét a mennyiség oldalára billent el a mérleg nyelve.

Az azonban még így is teljesen biztos, hogy voltak olyan sorozatok, amelyek miatt érdemes volt a kisképernyőt választani. 

Hirdetés

10. Poker Face 1. évad / Szexoktatás 4. évad (holtverseny)

Poker Face 1. évad

Kezdésnek rögtön egy holtverseny, egy nagy visszatérő és egy újonc. Rian Johnsonnak a Tőrbe ejtve mellett sorozatokkal is volt ideje foglalkoznia és gyorsan tető alá is hozta az év egyik legjobbját. A Poker Face krimi, de nem az a megszokott fajta, hanem az a csavaros és formatudatos típus, amit Johnsontól már sokat láttunk. Emellé pedig jön egy remek szereposztás, egy izgalmas képi világ és már kész is a siker. Nem is véletlen, hogy jön a második évad. 

Szexoktatás 4. évad

A másik 10. helyet a Szexoktatás szerezte meg, a Netflix négy évad után búcsúzó coming-of-age sorozata. A legtöbbek szerint a lezárás már nem tudta hozni a sorozat korábbi méltán emlékezetes pillanatait, ám jó volt még egyszer utoljára együtt látni a csapatot. Gillian Andersont pedig mindig külön élmény nézni. 

9. Gyilkos a házban 3. évad

A Hulu hazánkban a Disney+-on látható sorozatát valójában ki kellett volna zárni a versenyből. Martin Short, Chris Martin és Selena Gomez mellé még képesek voltak leigazolni Meryl Streepet és Paul Ruddot? Bizony, és persze a siker nem is maradt el. Rudd a saját jelentőségével túlzottan is tisztában lévő sztárként, Streep pedig sérült madárkaként is tökéletes, idővel pedig ezek a sztereotípiák bőséggel változnak is. Talán minden korábbinál erősebb érzelmi szál, működő rejtély - nem véletlen, hogy jöhet a következő kör!

8. Laserhawk kapitány: Egy Blood Dragon-történet

Ha általános tendenciákat akarunk megállapítani a lista kapcsán, mindenképp feltűnő, hogy a különböző animációs tartalmak meglepően nagy számban jelentek meg a top 10-ben. Ennek egyik ékköve a Laserhawk kapitány: Egy Blood Dragon-történet. Már a sorozatról írt kritikánkban is kiemeltük, hogy érdekes hibriddel van dolgunk, amit a Far Cry 3: Blood Dragon videojáték inspirált, de más játékok és történetek is hatottak rá. Egy sajátos vizuális világgal rendelkező, emlékezetes szériáról van szó, ami hol véresen komoly, hol nem győz viccet csinálni magából, végül azonban mégis megtalálja az utat a nézőkhöz. 

7. Scott Pilgrim rákapcsol

Ha van kultklasszikusa a 2010-es évek elejének, az feltétlenül a Scott Pilgrim a világ ellen film. A humor, a vizuális stílus, a színészgárda mind-mind együtt felelt azért, hogy máig jó élmény legyen megnézni a mozit. Épp ezért félhettünk nagyon a sorozattól, hiszen mind ismerjük azokat a népi bölcsességeket, hogy felmelegítve csak bizonyos ételek jók. Ám ezúttal szerencsére nem volt igaza a szkeptikusoknak: a Scott Pilgrim rákapcsol széria úgy tudta megidézni a film világát, hogy közben önálló jellemvonásokkal is bőséggel rendelkezett. Ráadásul bizonyos formai megoldások sokkal kézenfekvőbbek voltak animációs környezetben.

6. Junji Ito hátborzongató japán meséi 

A japán popkultúra egyre nagyobb szeletet szakít ki az európai tartalomfogyasztásból, és ez közel sem véletlen. Az ázsiai ország filmesei valami olyasmit tudnak, amit az öreg kontinens szakemberei nem, mégis érezzük, hogy szükségünk van rá. Junji Ito a japán mangák egyik fontos alkotója, és bár korábban is készült már adaptáció a műveiből, a Netflix most szélesebb közönséghez is eljutatta a történeteket. A japán mitológia és a kortárs társadalmi szorongások különös elegyét kínáló sorozat különleges hangulatával és remek történeteivel érdemelte ki a helyét a listánkon. 

5. One Piece 1. évad

Ha már animéknél tartunk, vajon mennyire volt kockázatos a Netflix vállalkozása, hogy minden idők egyik legismertebb animéjéből készítettek élőszereplős sorozatot? Természetesen nagyon, és mindenképp jelzi az élőszereplős One Piece sorozat sikerét, hogy jól jöttek ki a vállalkozásból, sőt hamar megrendelték a sorozat második évadát is. Ennek fő oka pedig megint csak az, hogy úgy voltak képések megtartani a forrásmű legfontosabb jellemzőit, hogy közben az élőszereplős környezethez is jól alkalmazkodtak. Ráadásul mindehhez egy remek casting is társult. 

4. A kék szemű szamuráj 1. évad

Még mindig maradunk a japánoknál, és egy olyan sorozatnál, aminek a kritikánkban nem győztünk dicsérni a vállalkozókedvét. Ezúttal a 17. századi Japánba vezet az utunk, ahol megismerjük Mizut, a félvér szamurájt. Neki pedig nincs is más célja, csak az, hogy bosszút álljon azokon, akik sanyarú sorsot szántak neki. A kék szemű szamuráj klasszikus bosszúsztori, de képes megtalálni a történet eredeti aspektusait is, ráadásul itt sem lehet eléggé dicsérni a vizualitást. 

3. A mackó 2. évad

A mackó már az első évadában is igazi közönségkedvenc lett, és szerencsére a második szezonra sem veszített az erejéből. A történet szerint egy fiatal séfnek át kell vennie egy éttermet, így egy olyan csapatot kell irányítania, amely egyenként sem könnyű egyénekből áll. És ahogy lenni szokott, eközben magát is jobban megismeri. A mackó humor és tragikum tökéletes elegye, ráadásul igazi A-ligás sztárt csinált Jeremy Allen White-ból. 

2. Az Usher-ház bukása

Mike Flanagan kétségtelenül az egyik legfontosabb kortárs horrorszerző. Mi pedig csak örülhetünk annak, hogy egy ideje a Netflixre gyártja a minőségi tartalmait. Az Usher-ház bukása eklektikus, sok vitát kiváltó produkció, már csak azért is, mert a borzongás egy másik mesterét, Edgar Allan Poe-t idézi meg. Ám minden bizonnyal épp ezért került a listánkra: nem biztos, hogy mindenki egyetértett minden húzásával, de az biztos, hogy sokat beszéltünk róla. 

1. The Last of Us 1. évad

Tavaly ilyenkor szinte másról sem tudtunk beszélni, mint hogy rajtol a The Last of Us. Nagyon vártuk ezt a sorozatot, mert tudtuk, hogy minden megvan benne ahhoz, hogy igazi sikertörténet legyen. És szerencsére Craig Mazinék nem is rontották el: a The Last of Us tévésorozatként is izgalmas, remek történet, amelyből nem hiányzik a mélység és a szív sem. Méltán került listánk első helyére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.