Hirdetés

Danny Elfman szerzi a Doctor Strange folytatásának zenéjét

|

A komponista Michael Giacchinót váltja a poszton.

Hirdetés

Noha a 2016-os Doctor Strange az MCU sokadik eredettörténete volt, ráadásul számos párhuzamot mutatott a gigafranchise-t indító Vasemberrel, mégis képes volt friss maradni, nem csupán az LSD-trippeket megszégyenítő látványvilágának, hanem színészeinek hála is. Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen és Tilda Swinton képes volt dimenziót adni a karaktereknek, ehhez pedig hozzájárult az Oscar-díjas Michael Giacchino (Fel!) már-már túlontúl virtuóz aláfestése is. Most már hivatalos azonban, hogy a zeneszerzőre és dallamainak továbbgondolására nem számíthatunk a folytatásban.

Hirdetés

Ez pedig nem feltétlenül érheti meglepetésként a filmzenékben jártasabbakat. Miután kreatív nézeteltérések miatt az első rész rendezője, Scott Derrickson elhagyta a fedélzetet és jött a helyére a Pókember-trilógiával a széles közönség számára is ismert Sam Raimi, tudni lehetett, hogy állandó komponistái közül valamelyiket, Danny Elfmant vagy Christopher Youngot hozza magával a fedélzetre. Noha Young szereplése - már csak a pedzegetett horrorisztikus tónus miatt is - kézenfekvőbb lett volna, ráadásul ritkán jut ilyen nagy volumenű projekthez, a befutó végül Tim Burton házi komponistája lett.

A szerző egy az Inverse-nek adott interjúja kapcsán rántotta le a leplet arról, ami már régóta gyanítható volt:

Már elkezdtem az előmunkálatokat a Sam Raimi rendezte Doctor Strange 2-höz. Mindezt annak ellenére, hogy pár hónapig még nem kezdem el az érdemi munkát, azonban szükségük lesz valamennyi rögzített anyagra a forgatáson.

Elfmannél pedig rutinosabbat nem igazán lehet találni a szakmában, ami egyszerre lehet áldás és átok. Áldás, hiszen az Oscar-jelölt komponistánál (bármily hihetetlen, a mai napig nem díjazták) kevesebben bírnak nagyobb tapasztalattal a képregényadaptációk terén. Álljon itt a teljes lista: Batman, Batman visszatér, Dick Tracy, Darkman, az eredeti Flash-sorozat főcíme, Men in Black, Pókember 1-2, Hulk, Wanted, Hellboy 2, valamint az MCU-ban sem járatlan, hiszen a Bosszúállók: Ultron kora körüli zenei problémákban ő sietett Brian Tyler segítségére, mikor Tyler az aktuális Halálos iramban-epizód iránt is elkötelezett volt és Joss Whedon szintén őt hívta segítségül, amikor igyekezett rendbe hozni Zack Snyder Az Igazság Ligáját (hogy mennyit javított, avagy rontott rajta, azt hamarosan megtudjuk). Utóbbiért mind Whedon, mind pedig Elfman kapja azóta is az ívet, részben azért, mert sehol sincs Hans Zimmer epikus dallamaihoz, sem pedig Elfman korábbi szuperhőszenéihez képest.

És ezért is lehet sokak szemében átok Elfman szerződtetése. A közösségi médiában már számos rajongó nemtetszését fejezte ki ezt illetően, ami ritka egy komponista kiválasztásánál, pláne ilyen nagy név esetében. Azonban Elfman lassan 40 éve van a szakmában, és abból a 89'-es Batman óta, tehát több, mint 30 éve rendre visszatér a műfajhoz, ez pedig egy ideje rutinnal, megújulni képtelenséggel járhat szinte bárki részéről és ezt neki az elmúlt években sokszor a fejére olvassák. Azzal már kevesebben vannak azonban tisztában, hogy Elfman ha a blockbusterekhez már nem is, de a kisebb filmekhez meglepően színvonalas, kísérleti jellegű zenéket szállít, mint például A szürke 50 árnyalata, vagy a Lány a vonaton.

Márpedig "Fura Doki" újabb kalandja megkívánja nemcsak a rutint, hanem a kísérletezgetést is. Azt egyelőre nyilván nem tudni, hogy Giacchinótól bármilyen témát is átvesz, de Az Igazság Ligájában megtartotta Hans Zimmer Wonder Woman Theme-jét, eljátszott John Williams klasszikus Superman-motívumával és visszahozta a saját Batman-témáját is, miközben újakat is alkotott. Ráadásul a film címében is a multiverzum kifejezetten árulkodó és ha már csak a rendező személyét is nézzük, nem lennénk meglepve, ha az MCU itt összekapcsolódna valamilyen módon Raimi filmjeivel, akár utalás, vagy cameo szintjén is, ami pedig automatikusan hozná magával Elfman klasszikus dallamait.

De ez mindenesetre egyelőre csak találgatás és sokat kell még arra várni, hogy megtudjuk, a film miként bolygatja meg mind az MCU, mind az eddigi Marvel-adaptációk sorsát és hogy ezek alatt Elfman dallamai miként fognak helytállni. A bemutató jelenleg ugyanis egyelőre 2022. március 25, de a világjárvány miatt a forgatás jelenleg is áll és a premiertologatások még akár ezt is eltolhatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.